G4Media.ro

Danezii construiesc în Copenhaga 9 insule artificiale pentru sedii de firme. Proiectul…

Danezii construiesc în Copenhaga 9 insule artificiale pentru sedii de firme. Proiectul Holmene ar urma să fie gata în 2040

Copenhaga vrea să devină mai mare și mai ecologică: în fața coastelor capitalei daneze urmează să fie construite nouă insule artificiale, pe care se va afla ”cea mai inovatoare regiune din nordul Europei”, transmite Deutsche Welle.

Coasta de sud a capitalei Copenhaga era odată un mic paradis. În regiunea, care astăzi se numește Avedøre Holme, se aflau mici insule și lacuri, iar natura se putea desfășura în voie. Apoi, în anii 1960, zona a fost închisă artificial. A fost acoperită cu pământ și transformată într-un parc industrial. Regiunea industrială construită atunci de la zero a devenit ”cea mai mare și mai funcțională din toată Europa”, spun reprezentanții Ministerului danez al Economiei și Internelor.

Acum urmează pasul următor, dar de această dată va fi luată în considerare și natura. Administrația locală Hvidovre planifică, împreună cu guvernul danez și cu orașul Copenhaga, un nou proiect de extindere. Până în anul 2040, aici vor fi construite nouă insule artificiale, tot pentru sedii de firme, dar cu scopul precis de a fi sustenabile. Insulele în sine sunt mici, peste tot există spații verzi, dar ele formează o coastă aproape naturală de 17 kilometri.

Mari, dar totuși ecologice

Proiectul se numește ”Holmene”, ceea ce în traducere înseamnă ”Insulele mici”. Guvernul și administrația locală Hvidovre vorbesc despre cea mai mare, mai ecologică și mai inovativă zonă de business din nordul Europei. Regiunea va avea 700.000 metri pătrați, cât 100 de terenuri de fotbal.
Vor fi create 12.000 de locuri de muncă și 380 de firme își vor muta sediul acolo. Din motive ecologice, pe una dintre insule se va construi o instalație prin care gunoiul orașului va fi transformat în biogaz, va fi epurată apa reziduală și va fi înmagazinată energia eoliană.

Directorul Uniunii Angajatorior și fost ministru al Economiei, Brian Mikkelsen, a vorbit deja într-un interviu la televiziunea TV2 despre un ”Silicon Valley al Europei”. Prin acest proiect, Danemarca va deveni și mai competitivă la nivel internațional și va atrage mai mulți investitori, spune ministrul de Interne, Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Ministrul Economiei, Rasmus Jarlov, crede că în Copenhaga nu există deocamdată destul spațiu pentru industrie. ”Este foarte important să lucrăm la condițiile pentru creștere economică și dezvoltare în zona capitalei”. Proiectul este un motor de creștere pentru întreaga țară, a adăugat acesta.

Termen – 2040

Va mai trece mult timp până ca insulele să poată fi populate: parlamentul danez trebuie întâi să dea undă verde proiectului. După planurile guvernului, prima fază va fi încheiată în 2022, dar Holmene va fi gata în 2040. Cât va costa întregul proiect nu se știe încă exact.
Premierul Lars Løkke Rasmussen a prezentat, la începutul lunii octombrie, un alt proiect: o insulă uriașă artificială de mărimea orașului Copenhaga, care ar proteja capitala de inundații și de creșterea nivelului mării. Noua insulă, al cărei nume va fi Lynetteholmen, ar urma să adăpostească în câteva decenii 35.000 de oameni. Holmene în schimb este un proiect pur economic, a declarat ministrul Jarlov. Copenhaga are deja mai multe insule artificiale, printre altele în zona Portului Nord și a insulei Amager din est.


Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Dragnea e mai tare! El construiește în România sute de insule artificiale pentru penali, infractori, tîlhari, derbedei și golani.

  2. draknea, valcov &co citesc in CEX aceasta stire. Liniste coplesitoare. „fiecare om ii trece” un fior pe sira spinarii , spre buzunare … „iti dai seama ce comision incaseaza aia?”

  3. E deja ca un banc cam porcos despre culmea neurochirurgiei. Care e aia? Sa extragi p..a din creierul unei femei.

    Cam asa e si cu mine, deja nu mai pot sa il extrag pe Dragnea din creier. Caci exact asa am gandit cand am dat de stirea asta: „aia fac chestiile alea SF si noi ne chinuim sa scapam de Dragnea. Si misiunea noastra pare cu mult mai complicata, vai de capul lor de danezi”