G4Media.ro

Dăncilă aruncă cu banii de la buget în pragul moțiunii: Promite 6…

Dăncilă aruncă cu banii de la buget în pragul moțiunii: Promite 6 miliarde de lei pentru mici proiecte de apă, canal și ulițe prin Fondul de Dezvoltare și Investiții, instrument inventat de Vâlcov

Confruntată cu o adevărată hemoragie de parlamentari PSD cu câteva zile înainte de votul la moțiunea de cenzură, premierul Viorica Dăncilă a anunțat miercuri că a aprobat proiecte de mică infrastructură trimise de primării în valoare de 6 miliarde de lei.

E vorba despre proiecte depuse pentru finanțare prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI), un instrument inventat de Vâlcov și care dublează practic Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Ambele programe sunt finanțate exclusiv de la bugetul de stat, stimulează fuga edililor de finanțările cu fonduri europene gratuite și sunt folosite tradițional de partidele de guvernământ pentru a-și răsplăti primarii.

Dăncilă a anunțat în debutul ședinței de guvern de azi că s-a ajuns la ”500 de investiţii aprobate, a căror valoare depăşeşte 6 miliarde de lei”, potrivit Agerpres.

G4Media.ro a scris în premieră în 20 septembrie că primele 116 proiecte acceptate la finanțare, având o valoare totală de peste 2,3 miliarde de lei, au mers într-o proporție covârșitoare (80%) spre primarii PSD. Vezi aici mai multe detalii.

„După ce, într-o primă etapă, am aprobat 116 proiecte, acum am ajuns la 500 de investiţii aprobate, a căror valoare depăşeşte 6 miliarde de lei. Urmează semnarea contractelor de finanţare, astfel încât aceste investiţii să înceapă în perioada imediat următoare. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză va continua analiza, urmând ca şi alte proiecte să fie depuse şi să fie aprobate până la nivelul plafonului de contractare, de 10 miliarde de lei pentru acest an”, a spus Dăncilă.

Decizia de a aproba rapid micile proiecte de investiții (ulițe, drumuri, podețe, școli, dispensare etc) vine pe fondul tensiunilor din PSD determinate de demisiile unor parlamentari și semnarea de către alții a moțiunii de cenzură. Potrivit informațiilor G4Media.ro, Dăncilă și alți lideri ai partidului le-au cerut primarilor să pună presiune pe parlamentari pentru a respinge moțiunea. Argumentul cu care Dăncilă i-a determinat pe primari: dacă guvernul pică, proiectele vor fi oprite de la finanțare de viitorul executiv non-PSD.

Context. Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI), lansat de guvern și Comisia Națională de Prognoză în această primăvară. Fondul e gestionat formal de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, instituție condusă de Ion Ghizdeanu și care e subordonată de facto premierului Dăncilă. Instrumentul a fost inventat de Darius Vâlcov.

Finanțarea proiectelor de dezvoltare se asigură sub formă de granturi, acordate din Fond, iar sursa de finanțare a Fondului o reprezintă împrumuturile în lei, acordate din disponibilitățile contului curent general al Trezoreriei Statului. Valoarea totală a împrumuturilor acordate Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză pe un interval de 20 ani este de 10 miliarde de euro. Finanțarea va fi acordată pentru mici proiecte în domenii precum sănătatea, mica infrastructură, educația și cercetarea.

Foto: Viorica Dăncilă (InquamPhotos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Promite sau aruncă?

  • Romania o tara de ….. unde papitzoaia semi analfabeata infipta in functie de Dragnea & co,e premierul unei tari membra a UE (fara nici o treaba cu normele si valorile occidentale/europene) votata de un electorat grohaitor de tiganisme si mentalitati nici macar balcanice,ci de evul mediu.

 2. Ăștia de la USR sunt complet dezechilibrati. Sunt mai rai ca PSD.
  de unde bani? Mai fac un imprumut extern? A ajuns aurul in tara?
  Mai bine votez cu candidații PLUS. Merita si ei o șansă.
  Hai Barna

 3. Vasilica Da’nsmintila se duce pe apa sambetei. Vasilica are un loc binemeritat: gura de scurgere.

 4. Tutoooo , fă ce faci cu banii noștri? Du-te fă la Videle tale si lasă-ne. Hai sictir la PSDRAGNEA!

 5. Așa…! Buzele doar puțin țuguiate…! Acum apleacă-te ușor! Make a photo..?

 6. Doar nu dă de la ea; așa cum cred votacii pisdiștilor! Cert este că haita nu se lasă dusă prea ușor. Sper să aibă soarta lui ceașcă; adică, să fugă de pe acoperiș.

 7. Sa-si bage proictele in cur, ca nu vi in octombrie cu proiecte pentru anul curent!

 8. In prima sedinta de guvern dupa caderea a guvernului actual, prima masura pe care as lua-o e trimiterea lui Pizdeanu la pensie, sau in alta parte , de la conducerea CNSP si redarea CNSP a statutului pe care l-a avut, adica doar de studii si prognoza. De ce aceasta masura? Ca sa se poata face un proiect de buget de stat real si realistpentru 2020.

 9. In Bucuresti a renuntat la corturile de campanie,de frica oamenilor.Si a pus poza in statiile ratb ,intre geamurile laterale de la refugii.

 10. Sper totusi ca primarii care si-au batut joc de banii alocati prin nenorocitul asta de proiect sa infunde puscariile zeci de ani. Cu tot ce kkt mananca ca au facut-o pentru comunitati : becuri led de 2100 E bucata ( Alta Tepe), 3 gradinite renovate si utilate ca la carte ( in total vreo 12 copii, preotul de pe la Tulcea. Si sunt pe peste tot. Din toate partidele.

 11. Dacă se mai indoia cineva de ceva. :))))

 12. Chiar nu poate s-o opreasca nimeni?