G4Media.ro

Dan Barna: Sunt instituţii care s-au adăugat pentru sinecuri, fiind ventuze bugetare.…

Dan Barna: Sunt instituţii care s-au adăugat pentru sinecuri, fiind ventuze bugetare. Vor fi restructurate

Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, a declarat marţi că vor fi restructurate instituţiile care au apărut de-a lungul timpului pentru a oferi ‘sinecuri’, fiind „ventuze bugetare”, pentru că nu au funcţionalitate reală.

„Suntem în etapa aceasta de identificare şi de clarificare a atribuţiilor reale şi a celor formale pe mai multe tipuri de instituţii, tocmai pentru că o parte dintre ele tot s-au adăugat de-a lungul timpului: „Hai să mai creăm o instituţie ca să mai aibă şi X o sinecură în diversele academii de pseudo-oameni de ştiinţă” şi alte lucruri care nu sunt decât ventuze bugetare. Or, acolo sperăm să ajungem la o categorie pe care să putem să o restructurăm, pentru că nu au funcţionalitate reală”, a declarat Dan Barna la Digi FM.

Potrivit acestuia, subiectul reformei administrative este şi în programul de guvernare şi reprezintă o necesitate reală.

„Multe dintre companiile de stat sunt într-o disperată nevoie de restructurare, tocmai pentru că cifrele lor financiare sunt negative, adică ele trăiesc pe banii celorlalţi din societate. Or, lucrul acesta nu poate să funcţioneze. O companie economică trebuie să fie măcar cu un leu în plus la final de an. Anul trecut a fost an electoral, anii anteriori au fost alte guverne, cu alte agende. Pentru noi, reforma administraţiei este o prioritate. Legat de număr mai mic de primării – da, avem un program şi un obiectiv legat în primul rând de comasare voluntară. O să vedem cum va funcţiona şi eu sunt destul de optimist, pentru că sunt multe primării care de fapt sunt primării doar cu numele. Prima varianta pe care o abordăm este aceea a comasării voluntare, tocmai pentru a eficientiza funcţionarea acelei comunităţi”, a explicat vicepremierul.

Întrebat ce se va întâmpla cu oamenii care nu se vor mai regăsi în aparatul de stat în 2021, Dan Barna a arătat că
că „aceasta este o chestiune foarte subiectivă şi foarte specifică fiecărui caz în parte”.

„Noi avem situaţia asta foarte bizară. Sunt instituţii cu foarte mult personal, dintre care o parte dintre ei sunt decorativi. (…) În egală măsură, sunt instituţii cu personal prea puţin. Şi nu e vorba că rămân oameni pe stradă. E vorba că în fiecare dintre instituţii, când vorbim de reforma ei, s-ar putea ca o parte din personal, şi de fapt asta se va şi întâmpla, să fie redirecţionat spre relaţia cu cetăţeanul sau spre relaţia cu un anumit serviciu al primăriei, dacă vorbim de primării, în care sunt prea puţini oameni şi durează enorm de mult să obţii un certificat de urbanism, de exemplu, sau alte avize, alte documente”, a adăugat Barna.

Sursa foto: Inquam Photos/ Ovidiu Micsik

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. Toate instituțiile statului aflate in subordinea cuiva si in coordonarea altcuiva sunt o sinecura. La fel și RA-urile.
  Faceti ceva cu ANPC, RAR și care-or mai fi… oamenii ăia din sediile centrale chiar nu fac nimic toata ziua. Răspunderea e doar a producatorului/furnizorului de servicii/importatorului.
  Cand a verificat ever cineva calitatea unui produs?

 2. ce veti gasi nu numai in aceste sectoare ci in toate sectoarele , de la angajati fictivi la state false de plata si cite si mai cite . o sa va doara capul

 3. 1,5 milioane de bugetari, 500.000 de pensionari speciali de toate tipurile!

  Astia trebuie reformati si recalculati, nu sa imprumuntam zilnic pentru ei!

 4. SINT SATUL DE DECLARATII D’ASTEA .
  CIND INCEPETI ?!

  • Ce să înceapă?! Nu vezi că nu sunt în stare nici măcar un Buget să facă, le trebuie luni de zile?!!

 5. Sa-l vad eu pe Barna ca restructureaza colectia suprema de sinecuri, institutia lui Iliescu, Apele Romane. S-o vad si pe asta!

 6. Prima sinecura e chiar postul lui de vicepremier :)) despre ce vorbim?! :))

 7. Începeți cu ceea ce voi denumiți „Guvernul României” unde se înființează funcții după cum dictează interesele de partid ( existența și numărul de vice prim-miniștrii cu sau fără de portofoliu, numărul de secretari de stat variabil de la o zi la alta nu numai de la un guvern la altul, numărul de ministere variabil și acesta de la un guvern la altul, existența și numărul de agenții de stat, regii de stat, mai mult sau mai puțin autonome, etc. etc. ).
  Până nu veți întocmi o organigramă completă pentru toate organizațiile centrale și locale plătite din fonduri publice, pe care să o „bateți în cuie” printr-o lege organică dezbătută și aprobată în parlament și valabilă pentru cel puțin două legislaturi, nimic nu se va schimba în bine.

  • Corect!
   Vorbe goale, pariez ca NU se vor atinge de Numarul de bugetari din Minsitere, din Agentiile carora NU le stie nimeni NUmarul, din Autoritatile carora nimeni nu le stie numarul, din TOATE Institutiile bugetofage si ineficiente, dupa cum vorbeste Dan Barna inteleg ca ii vor muta de colo-colo, „unde e nevoie de ei”!!!!
   NU exista cuvantul EFICIENTA la ei, nici cuvantul MERITOCRATIE, uita-te la el cum s-a sucit, cat de SCHIMBAT vorbeste fata de perioada cand nu era la guvernare, cand tuna si fulgera impotriva privilegiilor bugetarilor!
   De-acum, fiecare dintre ei va avea mare grija de „oamenii lui”, asa rezisti in Adminsitratia publica!!!

   Fl Catu, in August 2019:
   „Florin Cîţu: Bugetarii trebuie să muncească fără vouchere și pensii speciale.
   21.08.2019
   Liberalul mai spune că bugetarii sunt privilegiaţii societăţii, iar toţi românii, atât cei din ţară cât şi cei din diaspora lucrează pentru ca bugetarii să trăiască bine.
   „Este clar că bugetarii sunt privilegiaţii societăţii. Fără niciun dubiu. Trebuie să avem curajul să recunoaştem TOŢI acest lucru. Restul românilor, din ţara şi din străinătate, muncesc pentru că bugetarii să trăiască bine, chiar dacă majoritatea sunt praf la locul de muncă. (Există o parte dintre bugetarii care merită fiecare leu pe care îl primesc. Ei sunt singurii care rămân în guvernarea liberală.) O DISCRIMINARE nenorocită care trebuie să dispară din societate. AJUNGE!!!”, a completat Cîţu.
   „Sunt două soluţii pentru a elimina acesta discriminare promovată şi susţinută de guvernele socialiste. Dacă bugetarii vor să-şi păstreze aceste beneficii atunci trebuie să accepte să plătească taxe mai mari pe venit decât cei din sectorul privat. Nu este o soluţie optimă. Taxele distorsionează comportamentul şi am avea alte probleme neprevăzute. Ar funcţiona doar în cazul pensiilor speciale şi al veniturilor din prezenţa în diferite consilii de administraţie- adică taxarea sinecurilor.
   Rămâne această soluţie. Bugetarii trebuie să accepte să muncească fără vouchere, tichete de vacanţă, tot felul de sporuri, pensii speciale şi mai ales trebuie să accepte să fie concediaţi atunci când nu-şi fac treabă. A lucra în sectorul public nu trebuie să mai arate că un premiu. Că şi cum cel care ajunge acolo a câştigat la loterie şi este aranjat pe viaţă. Este inadmisibil să dai şpagă să lucrezi în sectorul public când economia privat importă forţă de muncă din exterior! Acest sistem bolnav şi falimentar implementat de PSD+ALDE DISPARE cu venirea liberalilor la guvernarea României!”, a explicat liberalul.

   Zilele trecute, pe 13 Ianuarie 2021, la Briefingul de Presa dupa Sedinta de Guvern, de la Palatul Victoria(postat pe site0ul Guvernului!), Fl Catu a „uitat” ce-a spus in August 2019 depsre privilegiile bugetarilor si intrebat insistent de cateva ori de o jurnalista depsre Sporul de 30% pentru „lupta in linia intai impotriva Covid” acordat angajatilor Prefecturilor in 2020, Catu a raspuns batand campiile liberale „Anul trecut am spus ca NU vom face reforma in Administratia publica pentru ca avem NEVOIE de TOTI(!!!) angajatii din Administratia publica pentru ca sunt in liniia intai si se lupta cu pandemia(!!), Anul acesta la fel, TOTI, TOATA lumea ea tratata la fel, avem nevoie de TOTI angajatii! Referitor la Sporuri, salariietc, acestea sunt discutii pentru Buget si veti vedea la momentul cand vom veni cu Bugetul”!
   DECI: ZERO Restructurare in Administratia publica in 2021, Fl Catu spune ca are NEVOIE de TOTI angajatii!!!
   In plus, imbarligarile despre Sporuri sunt relevante, NU se vor atinge de bugetari in acest An!!

 8. N-ar fi cazul ca întâi să faceți și apoi să declarați ? Că m-am săturat să tot aud ce veți face și apoi să nu faceți nimic și totul să fie ca înainte.

 9. Dle Barna : succes !
  Am fi mai încrezători dacă ați anunta măsurile luate , nu cele preconizate !

 10. Barna știe cel mai bine despre ce vorbește. Este în cunoștință de cauză: și „instituția” vice-premierilor multipli… este tot o sinecură!

 11. A vrut sa spună că vor fi desfiintate dar i-a intrat cuvântul asta demonetizat „reformat” în cap și i l-a blocat!

 12. Asta stim si noi, ca nu trăim pe alta planetă.
  Apucați-va de treabă, ca suntem sătui de palavre.
  Pina acum v-ati certat pe funcții… încep să regret ca am iesit la vot, pt voi.

 13. Institutul Levantului trebuie pastrat.

 14. Domnule VicePrimMinistru,
  Transmiteți un semnal pentru ca Romania asteapta!
  Sa scăpăm de nemancati!
  In Ro sunt 3186 UAT.
  D.c.
  – comune 2862,
  – orase 216,
  – municipii,
  – CONS. Jud.& municipale 47.
  Daca socotim Primăriile Rurale care au in medie 30 de salariați la o populatie medie de 1400 de oameni rasfirati in 4 sate ce rezulta de aici: 46 de săteni la un salariat in Primărie.
  Între acesti salatiati mai sunt si doi sau trei pensionari care după ce s-au pensionat sau mai angajat iar la Primărie pentru ca sunt Inegalabili.
  La mica ciupeala: bonuri benzina, mese neplătite, auto si telefon.
  Inegalabili sunt si pentru si-au dat terenuri agricole sau altfel spus s-au autoimproprietarit cu 10 ha in Bărăgan.
  Nu se vede acest jaf?
  Stiu eu ce o fi in orasele mari?

 15. Aoleu!
  Deci, mareata Restructutrare a Administratiei publice va Conserva bine mersi Numarul de bugetari, adica din stufoasa si plina de clientela politica devine dupa restructurare TOT ASA, doar ii imprastie de colo-colo!
  Pe principiul cunoscut din Fizica: „In politica, nimic nu dispare, TOTUL se transforma”!
  Dane, lasa-ne cu asemenea mizerii!
  Anul trecut Violeta Alexandru vorbea despre HAOSUL de la Stat, ne spunea senina nevoie mare ca:
  Digi 24, „Violeta Alexandru: Nu am știut niciodată câți angajați sunt în sectorul public, câți sunt în primării, în toate structurile statului.”
  11.04.2020
  Violeta Alexandru: Nu că nu știm astăzi, n-am știut niciodată câți angajați sunt în sectorul public. Nu există o centralizare la nivelul țării cu privire la TOTI angajații din toate Primăriile, toți angajații din toate Consiliile județene, toate Prefecturile, toate Ministerele, toate companiile.”
  Tot DIGI 24 scria in serialul „Statul la Stat”:
  19.02.2020: „Ca să vedem cât de eficient e aparatul de stat ar trebui să vedem în primul rând CATE Instituții publice plătite de la Buget există la ora asta în România. Am încercat să aflu răspunsul chiar de la sursă. Prima observație… Statul NU știe ce resurse are la nivel de instituții, CATE Agenții și Autorități, și mai ales CATI angajați în fiecare.
  Ministerul Finanțelor Publice ne spune că știe doar câți bani ajung către fiecare instituție pe care o finanțează. Mai departe, cât cheluiește fiecare minister, de exemplu, cu instituțiile din subordine și cu angajații din aceste instituții sunt detalii NECUNOSCCUTE pentru Ministerul de Finanțe.
  Care ne precizează în răspunsul pentru Digi24 că „NU dispune de astfel de informații”.
  Ce știm însă de la Ministerul Finanțelor, este doar că ponderea cheltuielilor cu salariile angajaților publici, din cheltuielile totale, crește constant.”
  Cifre aproximative llansate de Violeta Alexandru vorbesc despre mullt mai mult de 1 Milion de oameni!
  Câți dintre aceștia oferă servicii publice de calitate, câti servesc interestul cetățeanului și câți dintre ei pur și simplu „stau lastat” și se bucură de un loc călduț, nu știe nimeni.
  Mai mult, nici noi și nici statul nu știm câte instituții degeaba care toacă banul public avem în România.
  Digi 24: „În răspunsul său Ministerul de Finanțe ne invită să căutăm și să numărăm singuri fiecare agenție, autoritate, sau instituție subordonată fiecarui minister în parte. Și chiar asta vom începe să facem în proiectul nostru editorial: vrem să-i găsim pe cei care se ocupă cu Statul lastat.”

  Dane, e halucinant ce spui, NU asta ati promis, ati PROMIS RESTRCTURAREA Administratiei publice, stufoase si INEFICIENTE si popullata cu clientelism incompetent, ati PROMIS ca MERITOCRATIA va fi cuvantul de ordine!!
  Restructurarea NU inseamna sa-i mutati de colo-colo pe aceiasi incompetenti!!
  In plus, DIGITALIZAREA Admisnitariei publice va duce sigur la REDUCEREA Numarului de bugetari, vad ca nici macar NU o pomenesti!!
  Iti reamintesc, Dane, ca fiecare Raport al Comisiei Europene pe Tema SLABEI Absorbtii a Fondurilor de la UE de catre Romania, mentiona clar An de An drept CAUZA „SLABA capacitate Admisnitrativa” a Institutiilor Tarii!!

  • Eu sunt Dan da n’am sustinere câț as fi vrut
   oamenii sunt lenesi nu poti nici cu ei nici fara ei.
   asa ca lasa ca merge si din vorbe ca pana acum

  • ,,… o parte dintre ele [instituții – n.m.] tot s-au adăugat de-a lungul timpului… nu sunt decât ventuze bugetare”, ,,Anul trecut a fost an electoral” – în ăștia ,,electorali” se înțelege că nu se fac reforme!, ,,… avem un program şi un obiectiv legat în primul rând de comasare voluntară. O să vedem cum va funcţiona…” – aveau și comuniștii, tot pentru ,,rural”, ca să se comaseze țăranii în CAP-uri, voluntar!, „Noi avem … instituţii cu foarte mult personal, dintre care o parte dintre ei sunt decorativi. (…) În egală măsură, sunt instituţii cu personal prea puţin. Şi nu e vorba că rămân oameni pe stradă. E vorba că în fiecare dintre instituţii, când vorbim de reforma ei, … o parte din personal, … să fie redirecţionat spre relaţia cu cetăţeanul sau spre relaţia cu un anumit serviciu al primăriei, dacă vorbim de primării, în care sunt prea puţini oameni şi durează enorm de mult să obţii un certificat de urbanism, de exemplu, sau alte avize, alte documente” – înțelege cineva ceva? Deci din ,,institițiile” cu mult personal și ,,decorativ” – nu vor fi dați afară iar în cele cu prea puțin de vor… completa posturile?!
   Un discurs demn de memorialistica lu’ Dăncilă.

 16. BLA, BLA, BLA!

  ASTA E CA AIA CU PENSIILE SPECIALE. LE-AU „TAIAT” PRIN DUBLARE. PARTIDUL PE MANA CU EXECUTANTII DIN ccr.

  DE CE NU AU ELIMINAT DIN LEGE PORTITA CARE PERMITE CA, PRIN ABUZ, SA SE AJUNGA LA PENSII DE 78000 DE LEI /LUNA (IN CURAND 110 000 DE LEI /LUNA) ?

 17. IN TOT SISTEMUL BUGETAR TOTI SUNT CUMULARZI!

  dorneanu: 2 SALARII, 4 SPORURI, 3 PENSII (SAU 4?)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.