G4Media.ro

Dacian Cioloș, despre românii din Marea Britanie: Guvernul trebuie să facă urgent…

Dacian Cioloș, despre românii din Marea Britanie: Guvernul trebuie să facă urgent propuneri în ceea ce privește reîntregirea familiilor în cazul în care doar un membru obține Pre-Settled sau Settled Status

Dacian Cioloș a transmis, vineri seară, pe Facebook, că Guvernul Orban ar trebui să se preocupe de soarta românilor care nu vor mai putea să locuiască în Marea Britanie după Brexit, spunând că acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană ”nu este încă unul ideal din perspectiva cetățenilor români care locuiesc în UK”:

”Acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană nu este încă unul ideal din perspectiva cetățenilor români care locuiesc azi în UK. Parlamentul European a atras deja atenția și va fi ferm în continuare asupra unei prevederi esențiale pentru cetățenii UE care au reședința în Marea Britanie. Este vorba despre procedura de obținere a dreptului de ședere care este greu aplicabilă și pune efortul birocratic pe umerii cetățenilor în loc să fie în responsabilitatea statului britanic.

În acest moment, dacă se ajunge la o ieșire ordonată a Marii Britanii din UE, cetățenii care au mai mult de cinci ani de când trăiesc și lucrează în UK trebuie să solicite drept de ședere. Grupul nostru din Parlamentul European, Renew Europe, va cere printr-o rezoluție, la începutul lunii ianuarie, ca acest drept de ședere să se acorde automat fără a fi necesară înregistrarea din partea cetățenilor europeni care muncesc în Marea Britanie, pentru că ei se trezesc în această situație fără a avea vreo vină. Responsabilitatea, din punctul nostru de vedere, revine statului care a cerut ieșirea din UE.

Mai exact, îngrijorarea noastră, a europarlamentarilor Alianței USR PLUS, se referă la greutatea de punere în aplicare a programului de obținere a acestui drept de ședere din cauza numărului mare de solicitanți.

Al doilea lucru pe care îl vom pune în discuție în ianuarie este chiar perioada de cinci ani, care este una arbitrară. Ne dorim ca beneficiarii dreptului de ședere să nu aștepte să curgă cei cinci ani, timp în care au un drept de ședere provizoriu, ci să primească automat toate drepturile care decurg din faptul că sunt cetățeni UE și au reședința în UK.

La nivel national, îi solicităm Guvernului României să pregătească soluții concrete pentru protejarea cetățenilor români.

Guvernul trebuie să facă urgent propuneri în ceea ce privește reîntregirea familiilor în cazul în care doar un membru obține Pre-Settled sau Settled Status, iar familia dorește să locuiască și să muncească în continuare în UK.

De asemenea, trebuie gândite propuneri pentru readucerea și reintegrarea cetățenilor români în cazul în care aceștia nu vor mai avea dreptul să stea în UK. Cât de ușor le va fi să se reînscrie în sistemul național de sănătate sau de educație din România? Cât de ușor și de rapid se vor elibera actele de călătorie, se va face transcrierea documentelor civile din registrul public britanic în cel românesc, vor fi recunoscute contribuțiile la sistemul de pensii, se va face înmatricularea mașinilor personale și multe alte detalii administrative ce țin în mare măsură doar de bucătăria internă a României”, a declarat Dacian Cioloș, vineri, pe Facebook.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Bine ca Ciolos ne spune adevarul. Pana acum toti ne asigurau ca romanii din MB nu trebuie sa-si faca probleme. Eram si eu surprins auzind ca ceilalti europeni, mai ales francezii, care sunt foarte numerosi in MB, sunt ingrijorati si cauta solutii. Romanii din diaspora nu se pot baza decat pe ei insisi, din pacate.

 2. Dreptul de sedere in UK il vor pierde doar cei care stau acolo pe ajutor social. Cei care muncesc nu vor fi dati afara, pentru ca si cu ei e criza de muncitori. Iar cei care stau pe ajutor social se vor muta nitel mai la est, in Germania, Spania, Franta, Italia. Nu se intoarce nimeni in Romania din cauza Brexitului.

 3. Nu va agitati… in curand vor mai divorta si altii de UE! Europa construita de catre voi e doar pentru un mic grup de afaceri… si atat!

  • 24/03/1957. Au fost doar 6 tari. Intr-adevar a fost construita pentru „afaceri”. Pentru ca fara „afaceri”, nivelul de trai, nu se poate imbunatati.
   Nimeni nu impiedica pe nimeni, sa se retraga din UE.
   Insa, din 1957 incoace, toti doresc sa intre in uniune. O singura tara, MB, a dorit sa se retraga. Au stiut ei bine, de ce au refuzat-o sa intre de doua ori, pana au admis-o, in 1977.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.