G4Media.ro

UPDATE Haiti, lovită de o furtună tropicală / Bilanțul victimelor în urma…

sursa foto: earthquaketrack.com

UPDATE Haiti, lovită de o furtună tropicală / Bilanțul victimelor în urma cutremurului crește la peste 1.400 de morţi şi 6.900 de răniţi

UPDATE: O furtună tropicală a cauzat ploi abundente în Haiti, țara care a fost lovită sâmbătă de un cutremur cu magnitudinea 7,2 pe scara Richter, ucigând cel puțin 1.419 persoane până în prezent, relatează The Guardian.

Știrea inițială

Peste 1.400 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismului cu magnitudinea 7,2 produs sâmbătă în Haiti, informează DPA, citată de Agerpres.

Bilanţul deceselor a urcat la 1.419 morţi, iar cel al răniţilor la 6.900, a declarat luni şeful autorităţii pentru protecţie civilă din această ţară din Caraibe, Jerry Chandler.

Echipele de salvatori şi misiunile de trimitere a ajutoarelor se desfăşoară în continuare.

Se estimează că ar mai fi încă multe persoane prinse sub dărâmăturile clădirilor prăbuşite din cauza seismului.

Salvatorii acţionează sub ameninţare depresiunii tropicale Grace care se apropie cu intensificări ale vântului de până la 55 de kilometri pe oră.

Condiţiile meteo ameninţă să înrăutăţească situaţia în regiunile lovite de seism, a declarat agenţia pentru protecţie civilă din Haiti. Centrul pentru uragane din Statele Unite a avertizat în legătură cu riscul producerii de inundaţii şi alunecări de teren.

”Începând din această luni, vom acţiona cu mai mare rapiditate”, a scris pe Twitter prim-ministrul interimar al Haiti, Ariel Henry.

”Gestionarea ajutoarelor va fi intensificată. Vom spori de zece ori eforturile pentru a ajuta un număr maxim posibil de victime”, a scris Henry.

Seismul a lovit sâmbătă dimineaţă la circa 12 kilometri de municipalitatea Saint-Louis-du-Sud, la o adâncime de circa 10 kilometri.

Numeroase clădiri au fost dărâmate, iar în imaginile de la faţa locului apar oameni care caută prin molozul propriilor locuinţe.

Cel puţin 13.700 de case au fost distruse şi un număr similar avariate. Peste 30.000 de familii au fost afectate, a relatat ziarul Le Nouvelliste.

”Mii de persoane sunt în continuare pe străzi căutându-i pe cei dragi sau încercând să mai salveze din bunurile aflate sub dărâmături”, a precizat Marcelo Viscarra, director pentru Haiti al organizaţiei caritabile pentru copii World Vision.

Potrivit Caritas International, principalele necesităţi sunt alimentele, apa potabilă, corturi şi asistenţă sanitară primară.

Spitalele sunt supraaglomerate. În curtea unei unităţi medicale din Jeremie, unul dintre cel mai sever afectate oraşe, răniţii aşteaptă în corturi pentru a primi asistenţă medicală, aşa cum reiese dintr-un videoclip publicat pe reţelele de socializare.

Haiti, considerată cea mai săracă ţară din emisfera vestică, suferă în continuare consecinţele seismului din 12 ianuarie 2010, cu magnitudinea 7, care a dus la moartea a 220.000 de persoane şi a lăsat un milion de oameni fără locuinţe. Pagubele în urma cutremurului, care a lovit oraşul dens populat Port-au-Prince, au fost estimate la 8 miliarde de dolari.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...