G4Media.ro

Cutremurul devastator de luni, provocat de alunecarea pe orizontală a celor două…

Sursa: USGS

Cutremurul devastator de luni, provocat de alunecarea pe orizontală a celor două plăci tectonice majore care se întâlnesc sub Turcia. Clădirile au fost balansate înainte-înapoi (specialiști CNN)

UPDATE: Institutul geologic american (USGS) a publicat o hartă cu modul în care s-au propagat undele seismice ale puternicului cutremur de luni dimineață din Turcia și intensitatea resimțită.

Regiunea în care s-a produs cutremurul este cunoscută ca fiind activă din punct de vedere seismic. Trei cutremure cu magnitudinea 6 sau mai mare au avut loc în această regiune începând cu 1970. Cel mai mare, cu o magnitudine de 6,7, a avut loc la 24 ianuarie 2020. Toate aceste cutremure au avut loc de-a lungul sau în apropierea faliei Anatoliei de Est, notează sursa citată.

Sursa: USGS

Știrea inițială: Meteorologul CNN și expertul în vreme severă Chad Myers a explicat de ce replicile cutremurului devastator de 7,8 grade din Turcia au fost atât de puternice. Replicile de 7,5 au fost „un cutremur în sine”, a explicat acesta, menționând că întotdeauna vorbim despre epicentru, dar în acest caz ar trebui să vorbim despre „epi-linie”.

Două plăci tectonice majore – cea arabă și cea eurasiatică – se întâlnesc sub provinciile sud-estice ale Turciei. De-a lungul acestei linii de falie, „la aproximativ 100 de mile (circa 160 de kilometri) de o parte și de alta, pământul a alunecat”, a declarat Myers.

Seismologii se referă la acest eveniment ca la o „falie de alunecare” – „când plăcile se ating și, dintr-odată, alunecă lateral”, a spus Myers.

În cazul unei „alunecări de falie”, plăcile se deplasează pe orizontală mai degrabă decât pe verticală.

„Acest lucru contează pentru că clădirile nu vor să meargă înainte și înapoi. Iar apoi, undele secundare încep să meargă și ele înainte și înapoi”, a spus Myers.

Din cauza naturii acestui eveniment seismic, replicile ar putea dura „săptămâni și luni de zile”, a explicat și meteorologul Karen Maginnis de la CNN.

Sursa foto: captură ecran

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. acoperiti cu stiri si Siria

  2. Dumnezeu nu iartă!