G4Media.ro

Curtea Supremă spaniolă respinge eliberarea separatisului catalan Junqueras, ales europarlamentar pe listele…

Curtea Supremă spaniolă respinge eliberarea separatisului catalan Junqueras, ales europarlamentar pe listele verzilor/ Ska Keller: Regretăm decizia Curții, Junqueras ar trebui să-și poată lua mandatul în primire

Curtea Supremă spaniolă a refuzat joi să-i permită separatistului catalan Oriol Junqueras să-şi preia postul de eurodeputat, în pofida unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a apreciat că el beneficiază de imunitate la fel ca toţi deputaţii europeni, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

”Regretăm decizia Curții Supreme din Spania. Sentința a fost pronunțată după ce a fost ales, prin urmare ar fi trebuit să beneficieze de imunitate. Așa înțelegem decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene precum și poziția procurorului general din Spania și din acest motiv suntem surprinși că Înalta Curte a decis altfel. În calitate de membru al Parlamentului European, Oriol Junqueras ar trebui să-și poată lua mandatul în primire și să-și reprezinte alegătorii care l-au votat”, a declarat președinta grupului verzilor, Ska Keller.

Junqueras, fostul număr doi al guvernului regional catalan, a fost condamnat de justiţia spaniolă pe 14 octombrie la 13 ani de închisoare cu executare pentru rebeliune şi deturnare de fonduri publice, în urma tentativei eşuate de secesiune a Cataloniei. El este unul din cei nouă lideri separatişti condamnaţi în procesul deschis pentru organizarea referendumului de independenţă în 2017.

Dar, la alegerile europene din luna mai, Junqueras a obţinut un mandat în Parlamentul European din partea Stângii Republicane din Catalonia (ERC). Justiţia spaniolă i-a permis lui Junqueras să candideze în timp ce acesta se afla în detenţie preventivă, dar a refuzat să-l pună în libertate pentru a participa la şedinţa de constituire a PE.

Prin urmare, el s-a adresat Curţii de Justiţie a UE (CJUE), care pe 19 decembrie i-a dat câştig de cauză în privinţa imunităţii de europarlamentar, instanţa europeană considerând că statul spaniol ar fi trebuit să-i permită să iasă din închisoare pentru a-şi ocupa locul în legislativul european.

Însă Curtea Supremă spaniolă a apreciat în verdictul anunţat joi că ”nu există temei pentru eliberarea” sa, respingând astfel cererea de a-i permite lui Junqueras să se deplaseze la sediul Parlamentului European pentru a-şi prelua postul de eurodeputat.

Sursa Foto: Facebook/ Oriol Junqueras

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Este un exemplu clar de ingerință a UE in treaba unui stat membru. Asta înseamnă să controlezi politic statele membre de la Bruxelles. Asta urmăresc „elitele” cu iz marxist de la Bruxelles. Asta înseamnă să domini si sa diminuezi autonomia statelor membre. Acest lucru poate crea un precedent. De exemplu, daca exista un eurodeputat corupt in tara lui de origine, nu va putea fi anchetat deoarece asa decide Justitia UE, contrar deciziei luate de instanța din tara lui. Iar asta se poate extinde si in alte domenii.

  2. problema este ca nu s-au ridicat drepturile civile in urma condamnarii! asta e marea prostie si la noi! e aberant sa candidezi din inchisoare!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.