G4Media.ro

Curtea Penală Internațională își va axa ancheta din Afganistan asupra talibanilor și…

sursa foto: Captură video Salaamedia

Curtea Penală Internațională își va axa ancheta din Afganistan asupra talibanilor și ISIS, excluzând dintre priorități examinarea presupuselor crime comise de soldați americani

Curtea Penală Internaţională (CPI) îşi va axa ancheta asupra talibanilor şi a grupării Statul Islamic în Afganistan (ISIS-K), „excluzând dintre priorităţi” examinarea presupuselor crime comise de soldaţi americani, a declarat luni noul său procuror-şef, Karim Khan, potrivit AFP.

Pentru că ‚nu se mai pot aştepta anchete locale autentice şi eficace” după preluarea puterii de către talibani, procurorul le-a cerut magistraţilor CPI să îşi axeze ancheta asupra talibanilor şi a ISIS-K şi „să nu mai dea prioritate” crimelor de care sunt suspectate forţele americane care s-au retras din ţară.

„Evoluţia recentă a situaţiei politice din Afganistan şi schimbarea de regim prin care a trecut ţara au avut urmări profunde”, a precizat Khan într-un comunicat.

„La capătul unei analize minuţioase, am tras concluzia că, date fiind circumstanţele actuale, perspectiva de a vedea că autorităţile naţionale desfăşoară anchete veritabile (…) a dispărut”, a adăugat el.

Khan le-a cerut judecătorilor „să ia o decizie cât mai curând posibil” pentru a putea relua ancheta, suspendată anul trecut la solicitarea guvernului aflat atunci la putere la Kabul, care voia să îşi desfăşoare propria investigaţie.

Deschiderea unei anchete a CPI în Afganistan, în special asupra unor presupuse crime comise de soldaţi americani, a determinat administraţia fostului preşedinte american Donald Trump să impună sancţiuni predecesoarei lui Khan, Fatou Bensouda.

Din cauza „resurselor limitate” ale CPI, creată în 2002 pentru a judeca cele mai mari atrocităţi din lume, Khan a decis să stabilească priorităţi în Afganistan.

„Prin urmare, am decis să axez anchetele biroului meu în Afganistan asupra crimelor care ar fi fost comise de talibani şi de Statul Islamic din provincia Khorasan, în detrimentul altor aspecte ale anchetei”, a explicat el, invocând „gravitatea, amploarea şi natura crimelor care ar fi fost comise sau pe care le-ar comite talibanii şi Statul Islamic”.

Procurorul-şef al CPI a menţionat în mod specific atacul sângeros de la 26 august asupra aeroportului din Kabul, revendicat de SI-K şi în cursul căruia au fost ucişi 13 militari americani şi peste 100 de civili afgani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...