G4Media.ro

Curtea Europeană de Justiție decide că Roman Abramovici trebuie să rămână pe…

foto: Chelsea FC

Curtea Europeană de Justiție decide că Roman Abramovici trebuie să rămână pe lista de sancțiuni a UE

Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a decis miercuri 20 decembrie că includerea fostului proprietar al Chelsea, Roman Abramovici, pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, după invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, este justificată.

Miliardarul Roman Abramovici, care deține naționalitatea rusă, israelienă și portugheză, a fost trecut pe lista de sancțiuni a UE împreună cu oficiali ruși, inclusiv președintele Vladimir Putin, lideri de afaceri proeminenți și oligarhi în martie 2022, la scurt timp după începutul conflictului.

Uniunea Europeană a decis că Abramovici „întreține de multă vreme legături lungi și strânse cu Vladimir Putin” și că „are un acces privilegiat la președinte și a menținut relații foarte bune cu el”. O legătură, consideră UE, care i-a permis magnatului „să-și păstreze averea considerabilă”.

UE a mai susținut că fiind „unul dintre principalii oameni de afaceri ruși”, Abramovici a oferit „o sursă substanțială de venituri guvernului Federației Ruse”.

Până în prezent, aproape 1.800 de persoane și entități au fost plasate pe lista de sancțiuni a UE și sunt supuse restricțiilor de călătorie și înghețării activelor.

În mai 2022, Abramovici a introdus o plângere împotriva UE pentru a-și anula includerea pe lista sancțiunilor. Abramovici susținea că există „o eroare vădită” în evaluarea Uniunii Europene, iar decizia de a-l include pe listă este o „încălcare a drepturilor sale fundamentale”.

Abramovici a mai cerut ca UE să-i plătească 1 milion de euro pentru daune aduse reputației sale.

Curtea de Justiție a respins astăzi toate cererile lui Abramovici, notând că el este acționarul majoritar al companiei Evraz, unul dintre principalele grupuri rusești din sectorul siderurgic și minier și că “acest sector oferă guvernului rus o sursă substanțială de venituri”.

Verdictul Curții spune: «Consiliul European nu a greșit în aprecierea sa, hotărând să includă numele domnului Abramovici pe listele contestate, având în vedere rolul său în grupul Evraz. În plus, Curtea consideră că includerea și menținerea numelui domnului Abramovici pe listele în cauză nu constituie o încălcare nejustificată și disproporționată a drepturilor sale fundamentale. /…/

În ceea ce privește pretinsa încălcare a dreptului domnului Abramovici, în calitate de portughez și, prin urmare, de cetățean UE, de a circula liber pe teritoriul Uniunii Europene, Tribunalul respinge argumentele sale privind caracterul pretins disproporționat al încălcării acestei libertăți.

Întrucât domnul Abramovici nu a demonstrat că includerea și menținerea numelui său pe liste erau ilegale, cererea sa de despăgubire este, de asemenea, respinsă.»
Abramovici apare și pe lista de sancțiuni a Marii Britanii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...