G4Media.ro

Curtea de apel Mureş a amânat din start apelul din dosarul Ţăndărei…

Curtea de apel Mureş a amânat din start apelul din dosarul Ţăndărei pentru că inculpaţii nu aveau avocaţi. Tribunalul Harghita i-a achitat pe toţi sau a constatat că faptele de trafic de copii s-au prescris după 9 ani de procese

Curtea de apel Mureş a amânat azi primul termen al apelului din dosarul Ţăndărei. Procesul vizează 25 de rromi din Ţăndărei acuzaţi că, în urmă cu 10 ani, au traficat copii din propria etnie în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşit şi furat.

Curtea de apel Mureş a acordat termen pentru 15 mai „pentru asigurarea asistenţei juridice şi pregătirea apărării” (Sursa).

Potrivit unor surse judiciare, inculpații au solicitat amânarea procesului ca să îşi angajeze avocaţi.

În februarie, toţi cei 25 de inculpaţi au fost achitaţi ori instanţa a constatat că fapele s-au prescris după ce procesul a fost tergiversat vreme de 9 ani, dintre care 6 numai la Tribunalul Harghita, unde au fost 53 de termene.

Care e povestea dosarului. Cazul Ţăndărei a fost prezentat cu surle şi trâmbiţe de autorităţile româneşti în 2010. Sunt celebre imaginile cu mascaţii cu berbece care spargeau uşile palatelor din Ţăndărei în căutare de traficanţi de copii. Imaginile au apărut la BBC şi Al Jazeera. A fost primul caz de trafic de minori investigat de poliţiştii români şi englezi. Cazul priveşte traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşetorie şi furturi.

În Anglia, 120 de traficanţi au fost prinşi şi aruncaţi după gratii. La noi, cei 25 de romi arestaţi şi puşi sub acuzare în 2010 au fost eliberaţi după câteva luni și acum, după 9 ani de procese, au fost achitați sau instanța a constatat că faptele s-au prescris după ce le-a schimbat încadrările juridice în unele mai ușoare.

„E bătăie de joc. Sunt întristat şi şocat să aud că a fost abandonat cazul împotriva a 25 de membri ai reţelei de crimă organizată din Ţăndărei şi că zace în cenuşa Justiţiei penale din România. Justiţia penală din România a eşuat astăzi. A abandonat victimele, poliţiştii care au lucrat din greu la caz. Şi este un alt fapt care expune România criticilor privind corupţia şi lipsa de respect pentru domnia legii. Repet este o zi tristă pentru Justiţie în România”, a declarat pentru G4media în februarie Bernie Gravett, poliţistul englez care a condus ancheta din UK şi România, între timp pensionat.

Culmea e că dosarul Ţăndărei a schimbat legislaţia europeană. După prezentarea cazului în Parlamentul European, în 2011, UE a adoptat o directivă care a redefinit exploatarea copiilor la cerşit şi furat ca fiind o formă de muncă forţată, de sclavie. Directiva a fost adoptată de toate statele membre, prin urmare şi de România.

Foto: Palatele din Țăndărei

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. VOTAȚI PSD!
  VOTAȚI TRANDAFIRII

 2. totul pentru inftractori. nimic pentru tara!

 3. am ales conducatori din palate. ililescu, nastase, liota din tiliorman.
  hai ca aduce dragantti aurul sa il faca salbe si cocosei.

 4. Bineînțeles Tuciurii cu toată șatra lor vor vota PSD ul . Recunoștință eternă pentru Hotul cel Mare.Dragnea.

 5. trafic de fiinte umane, prostitutie, faptele se prescriu….bai ceva nu e in regula. faptele nu se pot prescrie. te urmaresc pina ajungi la 2m. nu am mai auzit asa ceva. trebuie ca ceva sa se schimbe fundamental in tara asta. romania trebuie sa se rupa ca sa mai putem exista.

 6. Harghita, de, zona saraca, cred insa ca judecatorii din cacialmaua asta sint acum mult mai bogati.

 7. Judecatori de cacat, corupti si mituiti de tigani ! Traiasca Romania. Imi doresc ca doar un copil al acolor judecatori sa fie furat si trimis la cersit si prostitutie in Regat. Doar atunci va fi dreptate. Jigodii de judecatori platiti din banii nostri cu salarii si pensii speciale !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.