G4Media.ro

BREAKING Cristian Popescu Piedone, condamnat la 4 ani de închisoare în dosarul…

BREAKING Cristian Popescu Piedone, condamnat la 4 ani de închisoare în dosarul Colectiv. Patronii clubului au primit pedepse între 6 ani și 11 ani de închisoare / Zeci de milioane de euro despăgubiri pentru familiile victimelor

UPDATE 2: Cristian Popescu Piedone s-a predat la poliție imediat după anunțarea sentinței și a fost dus ulterior la Penitenciarul Rahova. Aici se aflau câțiva susținători, care l-au aplaudat.

Foto: G4Media

UPDATE 1: Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, a fost condamnat joi la 4 ani de închisoare cu executare în Dosarul Colectiv pentru abuz în serviciu, potrivit sentinței definitive a Curții de Apel. Totodată, Piedone nu va putea fi ales în funcții publice timp de 5 ani. În același dosar au fost condamnați la închisoare cei trei patroni ai clubului la pedepse de peste 6 ani de închisoare.

De asemenea, instanța a dispus plata unor despăgubiri de zeci de milioane de euro pentru familiile victimelor din clubul Colectiv. Despăgubirile trebuie plătite în solidar de Primăria Sector 4 (condusă la momentul incendiului de primarul Cristian Popescu Piedone), Inspectoratul Pentru Situatii De Urgenta ”Dealu Spirii” Bucuresti-Ilfov, firmele SC Colectiv Club SRL, Sc Golden Ideas Fireworks Artists SRL patronii Colectiv – Anastasescu George Alin, Mincu Costin, Gancea Paul Cătălin și pirotehniștii Moise Marian și Zaharia Viorel.

Pedepsele pentru patronii clubului Colectiv:

George Alin Anastasescu a fost codamnat la 11 ani si 8 luni inchisoare

Costin Mincu a fost condamnat la 8 ani închisoare

Paul Gancea a fost condamnat la 6 ani și 4 luni de închisoare

Pirotehnistul Viorel Zaharia – 6 ani și 10 luni închisoare

Pirotehnistul Marian Moise – 6 ani și 10 luni închisoare

Fragment din sentință:

– condamnă pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu (autorizaţia SC C Club SRL). În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b),g) ?i k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani/ În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b), g) ?i k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. In baza art.72 Cp deduce perioada retinerii si arestarii preventive de la 06.11.2015 la 11.11.2015

Context: Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, în legătură cu tragedia în urma căreia au decedat 64 de persoane, transmite Agerpres. Ultimul termen al procesului a avut loc în decembrie 2021, iar de atunci judecătorii au amânat de mai multe ori pronunţarea sentinţei în acest caz.

În cadrul dezbaterilor finale, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, susţinând că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare.

De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse „orientate spre maximumul prevăzut de lege” şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din Primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost „alterată” de corupţie, iar oameni au ars. „Nu vorbim de doi, ci de un cimitir”, au transmis anchetatorii.

Iniţial, procesul ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul ‘Colectiv’.

Propunerea a dus atunci la dezbateri aprinse între judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache, pe de o parte, şi, pe de alta, procurorul DNA şi avocaţii victimelor, care au reclamat că se încearcă tergiversarea procesului şi aplicarea unor pedepse mai mici inculpaţilor.

Cei doi judecători ai completului nu au căzut de acord asupra schimbării încadrării juridice a faptelor, astfel încât s-a format un complet de divergenţă, prin includerea unui al treilea magistrat.

Ulterior, acest complet de divergenţă a decis să înlăture aplicarea consecinţelor deosebit de grave în cazul infracţiunii de abuz în serviciu de care sunt acuzaţi o parte dintre inculpaţii din dosarul „Colectiv”, printre care şi Cristian Popescu-Piedone.

În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Colectiv „au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, Sector 4, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecinţa producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015”.

Anchetatorii mai arată că patronii Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu „nu au asigurat cadrul organizatoric şi mijloacele necesare securităţii şi sănătăţii în muncă, nu au luat măsuri pentru evacuarea personalului şi a clienţilor prin asigurarea unui număr de căi de ieşire suficient şi prevăzut de lege, marcate şi dotate corespunzător, şi nu au stabilit clauze privind sănătatea şi securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul clubului la încheierea contractului de prestări servicii dintre SC Club Colectiv SRL şi SC Digidream Multimedia SRL”.

Fostul primar Cristian Popescu-Piedone este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Sectorului 4.

Potrivit procurorilor, infracţiunea de abuz în serviciu constă în eliberarea acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare pentru două societăţi comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.

Conform DNA, în perioada septembrie 2014 – 30 octombrie 2015, cei doi ofiţeri ISU Antonina Radu şi George Matei, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă, nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat că acel club din Bucureşti (care până la data de 6 octombrie 2014 a funcţionat ca persoană juridică SC Music Hall SRL Bucureşti, iar după această dată ca persoană juridică SC Colectiv Club SRL Bucureşti) desfăşura activităţi specifice fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.

Procurorii au reţinut că cei doi au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, fiind astfel cauzată vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere în pericol a vieţii, sănătăţii, integrităţii corporale a acestora şi a angajaţilor care s-au aflat în incinta clubului Colectiv în perioada septembrie 2014 – 30 octombrie 2015, dar şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Anchetatorii arată că, deşi au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, Antonina Radu şi George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej, şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti pentru că funcţiona fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

64 comentarii

 1. Veți vota PSDNL peste 50% și Colectiv se va repeta.

  • Pana cand votantii PNL – PSD,nu vor patii la fel ca cei din cazul colectiv,nu se vor trezii!

  • @y. Când te dai userist educat și îți iese “trezii”… ba, aia de la colectiv s-au înghesuit într-un spațiu inadecvat de buna voie și nesiliți de nimeni… era doar băutura și un concert cu artificii. Nu i-a forțat nimeni sa între in hruba aia… cât de prost sa fi sa îți dorești sa mirosi bășinile la 400 de oameni într-un spațiu fata ferestre și doar cu o ieșire? Și apoi cereau bani de la stat, pe viața ca le-a plăcut vodca

  • Clubul Colectiv a primit aviz ISU pe șpagă. Statul e de vină, de ce i-a lăsat să deschidă în asemenea condiții?

  • Ca o ironie a sorții, patronii clubului erau hipstari progresisti, erau nelipsiți la manifestațiile uniți salvam sau i-a corupt ciuma roșie și pe aia?

  • @Foraibar : Greșeala de scriere cu 2 ”i” a lui @y nu-ți dă dreptul să minimalizezi moartea a 64 de oameni și rănirea altor câteva sute (unii cu sechele pe viață).
   Indiferent că sute de oameni au ales să-și miroasă bășinile (după cum te-ai exprimat) în incinta respectivă, asta nu s-ar fi întâmplat dacă funcționarea clubului nu ar fi fost ilegal avizată pe motiv de corupție.
   Și ai grijă când te mai dai pesedist educat. Se scrie ”… să fii să îți …” și ”… spațiu fără ferestre …”.

  • George e o cunoscută curvă PSD, PSD care era la putere când a ars Colectiv. Bănicioiu mințea că „avem de toate”, ca să nu se afle că Sănătatea a fost jefuită zeci de ani de PSD.

  • Piedone va ieși din pușcărie peste un an, și le va râde în nas celor care și-au pierdut copiii !
   Pe lângă acești slujbași corupți care au facilitat tragedia de la Colectiv, avem ACUM și judecători corupți care-i apără pe cei VINOVAȚI de „cimitirul” săpat acum șapte ani !

  • Îl scapa CCR de restul de dosare…

  • SA SE AFLE IN CAT TIMP VA FI SCOS tovarasul „piedone” DIN INCHISOARE.

  • Bun comentariu @nahir

  • Principalul vinovat e condamnat la cea mai mică pedeapsă !
   Asta-i „justiția” CAB-ului dirijat de Savonea și Dormeanu.
   Dacă există asemenea diferență între cele două sentințe (opt și patru ani) înseamnă că judecătorii, ori ai primei instanțe ori celei din apel, sunt incompetenți sau corupți !

 2. Piedone e pe traseu, pune panseluțe.

 3. La Colectiv au murit 64 de persoane, Mihăilă evazionista a omorât 500 de persoane pe zi.

  • Eugica….tu ai scăpat! Mare păcat! Ai mintea îmbibata cu trei idei fixe: mama rusie,usr și usr!…..

  • PSD mințea că virusul nu există, în timp ce oamenii erau răpuși de virus și Nelu Tătaru se plimba prin spitale pentru televiziuni.

  • Pai trebuie toti sa faca puscarie, si gasca Pfizer. De pe gasca Pfizer trebuie recuperate miliardele furate, ar trebui inceput cu Voiculescu apoi nulitatea aia tupeista Mihaila si mers pe linie si la „influencerii” aka „expertii” care-s lobbisti pe stat de plata Pfizer. Ii gasiti pe G4Media, ca astia au bagat propaganda pt Pfizer tare. Trebuie cautat si in finantele G4Media, gasim bani de la Pfizer?

  • Si fostul ministru al sanatatii „Foarte Tare!” Pintea isi baga labutzele in banii de la sanatate, cu o micuta spaga surprinsa in interceptari.

  • Probabil că te-ai vaccinat, că altfel făceai parte din cei cinici sute.
   Păcat că nu i-ai ascultat pe șoșocii lui Simion si-ai lui Ciolacu și ți-ai pus „cipuri” odată cu vaccinul, căci azi nu mai postai idioțenii putiniste !

  • Strategia postacilor – schimbam subiectul, vorbim de Pfizer… Ce treaba are Pfizer cu Colectiv?

   Cei care au spus ca virusul nu exista ar fi primii care ar trebui sa faca puscarie…

  • Miroase a troll rusnac!!!

 4. Eugica….tu ai scăpat! Mare păcat! Ai mintea îmbibata cu trei idei fixe: mama rusie,usr și usr!…..

  • Normal ca a scapat, are si virusul demnitatea lui. N-are minte sau coloana vretebrala, dar demnitate cat sa nu se apropie de Eugen, are!

 5. Amanare pana crapa Piedone de moarte buna. Dupa aia, il condamna.

  • Sa o judece și pe șoșoacă cu antivaccinistii ei, ca sunt vinovați de zeci de mii de îmbolnăviri, vieți pierdute, bani pierduți, economie în stagnare.

 6. Dupa ce judecatorii au eliminat din dosar cel mai grav cap de acuzare, probabil ca Piedone va primi vreo 3 ani.
  Si chiar daca sentinta va fi cu executare, pana in 2024 va fi din nou liber, iar bucurestenii il vor realege primar de sector. Depinde totusi daca sentinta va include si interzicerea dreptului de a fi ales pe o anumita perioada.
  In acest caz, Piedone va trebui sa astepte pana la alegerile din 2028. Dar individul e tanar, e plin de bani si are multa rabdare.

  • 2 ani cu executare face doar 8 luni scrie o carte da cu rindeaua etc etc, viceprimarul ii tine locul pana se intoarce iar primar in 2023. Legal.

 7. Cum dracu ba in sedinta NEpublica? Ca in cod scrie clar ca pronuntarea se face in sedinta publica? Sau vor sa ii preconstituie piedonului motive de CEDO?

 8. Astazi, dupa ora 12, poate insemna si joia viitoare sau peste doua saptamani.

 9. Cum mă ședința nu este publică? De ce? Măcar pe online, să vedem și noi fețele judecătorilor când o pronunță

  • Doar nu eşti fraier să crezi că trăieşti în democrație. Şedinţa publică e în state de drept, aici noi ne iubim țara…

 10. Clar ca nu este publica.

 11. L-au salvat securiștii; stat corupt grav.

 12. Na pe cine votați…:)))

 13. Piedone are deja cincispe carti scrise, se mai face ca munceste un picutel si, gata, intr-un an jumate cel mult zburda liber pe ogoarele patriei. Asta in cea mai rea situatie pentru el, dar, cine stie, daca nu i se agraveaza, duamne fereste, vreo afectiune…
  Interesant cum, dintre patronii clubului, unul a incasat aproape 12 ani, iar altul doar 6, desi in prima instanta aveau aceeasi pedeapsa. Incurcate sunt caile justitiei romane….

 14. E bolnav, e bătrân, are familie, are famiglie, are afaceri, scrie cărți, dă pomeni la săraci, are facebook, are valoare…. milițienii din penitenciar i-au dat cele mai frumoase calificative pe bune, nu pe şpagă… Chiar nu vă e milă…. Au ieşit alții ca Vântu după mult mai puțin.

 15. Nu face niciun an si jumătate. Are 59 de ani și când face 60 îl pune în libertate. Este un motiv pentru care au tot lungit dosarul.

 16. Cine mai pune panseluțe în s5?
  Sa vezi babele si pirandele ce miting fac la Cotroceni 🤣🤣🤣🤣
  Gata, tot ce a fost frumos a fost făcut în sectorul 5 de acum iar jaf si prapad

 17. Functionarimea de la 4 a scapat bine mersi, dreak de dreak, asa ceva…..

 18. Pe cand si Arafatul cu tir-urile lui?

 19. Hai la mulți ani și zi mersi că ai scăpat destul de ieftin…

 20. Lasa ca e bine si-asa.
  El se astepta la achitare.
  Oricum, pe ipochimenul asta nu-l deranjeaza anul ala de puscarie pe care-l va face, cat il deranjeaza faptul ca, in 2024, nu va avea dreptul sa candideze , niciunde!

 21. O picatura de dreptate intr-un ocean de minciuna si nesimtire! De la Cotroceni pana la firul ierbii toti sunt vinovati!

 22. Vedem si aici, ca peste tot unde sunt permise comentariile unor articole media, cum oamenii se vand atat pe ei cat si pe copiii si parintii lor pentru doi lei si-un os aruncat de conducerea corupta.
  De altfel, daca am pune putin mana pe carte am putea vedea ca asta este un caracter definitoriu al acestui popor de-alungul timpului. Pentru doi poli / galbeni / arginti ne-am tradat fratii, parintii, copiii si tara in oricare din perioadele trecute.
  Ar fi util daca am investi putin in (auto)educatia noastra.

 23. Dincolo de toate greșelile comise de aleșii sau reprezentanții statului din diferite instituții care în loc să își facă meseria, au preferat să închidă ochii la nereguli, rămâne durerea …
  Nu sunt de acord cu plate despăgubirilor de zeci de milioane de euro de către Primărie și ISU… Sunt tot banii noștri! Adică noi, cetățenii, să plătim incompetenta lor. Corect este să plătească acei salariați care au făcut ce au făcut. Să ateadca Piedone, să muncească restul vieții, și după aia copii lui, și tot așa pină se plătește tot. El, bine mersi, și -a ascuns averile. Mai sta maxim 3 la pușcărie, pe banii noștri…
  După aia iese și va fi angajat la stat, pe o funcție mai mică, dar bine plătită.
  România, te iubesc!

 24. Ba, cat l ati muscat de coour pe Piedone, na ca l ati vazut legat, a deranjat muuulta lume buna, de la psd, pnl aheeei! Acum poate candideaza Titica la primarie, pe el il votam sa continuie ce a inceput Piedone. Si nu uitati, in S5 e fara psd, fara pnl si mai ales, mai ales fara usr

 25. cel mai tanar a luat cel mai mult.

 26. Doamne ce pedepse mici. Aici nu judecatorii sunt de vina, ci PSD-UDMR care a ciuntit codul penal. Mor 60 de oameni si primesti 4 ani, 11 ani, etc. In america primeau pedeapsa asta pentru fiecare mort, si se cumula – nu mai ieseau vii din puscarie.

 27. Piedone trebuia sa ia cel mai mult..daca nu era corupt nu se intampla nimic..nu murea nimeni..justitie stramba si corupta cand e vorba de politicieni..

 28. Ca de obicei, specialii scapa foarte subtire, iar privatii ani grei de puscarie. Despagubirile platite de privati si de prostime.

 29. Aia din poza de la articol sunt „un grup de sustinatori”? Din profil asa par mai mult membrii unui clan interlop cand intra seful lor la parnaie, nu sustinatori. „Sustinatorii” astia au muncit o zi in viata lor? Dar cred ca asa se face politica locala in anul 2022 in Romania. Si ne mai miram cand istoria devine brusc violenta si scrie pagini cu sange. Pai ce merita astia?

 30. Piedone trebuia să fie condamnat pe viață , deoarece el a ordonat ca persoanele respective să meargă în lupanarul numit Colectiv , bieții oameni au fost duși ce forța la Colectiv . Dar este bine că unii se vor îmbogăți .

 31. cine plateste factura ? Mai raman bani pt apa calda & caldura in 2023 ? 🤭🤭🤭

 32. Vad prin comentarii ca toata lumea il voia pe Piedone inchis pe viata. De curiozitate, el a bagat 300 de oameni intr-un local caruia el ii daduse autorizatie pentru 60? A fost el cel care a aprins artificii intr-un subsol? Autorizatia era pentru un restaurant nu pentru sala de petreceri pirotehnice. La fel si cei de la ISU, au dat ei autorizatie pentru artificii si pentru 300 de oameni? Si eu daca dau cu artificii in bucatarie dau foc la tot blocul. In cazul asta e vina primarului/ primariei ca e intabulat blocul? Toti care il aruncati pe Piedone la inaintare o faceti ca razbunare pe 30 de ani de frustrare si de coruptie in Romania iar acum ca exista o fata pusa pe aceste abuzuri, sunteti pregatiti sa ii puneti tot in carca doar ca adevarul este ca punctual si obiectiv Primarul nu poate sa mearga el in vizita peste tot sa se asigure ca autorizatia data de el este respectata. De ce in cazul altor incendii nici nu se discuta vreodata de primari si autorizatii?!

  • A vorbit și Ion, că și el îi om!
   Îmi plac „fraierii” care au interes să-i plângă pe hoți. (fie ei borfași mititei sau mari tâlhari)
   Marș în mă-ta și-l plânge la poarta pușcheriei!

 33. Sa fie foarte clar Piedone trebuia sa faca minim 20-30 de ani pt asta…. dar pt ca i-au schimbat incadrarea faptelor de la ‘abuz deosebit de grav’ la ‘abuz normal’. Adica se pisa pe noi cu jet…. incre-fuckin-dibil.

  Sincer sper ca daca rusii vor sa bombardeze Romania, vor incepe cu judecatoria Bucuresti 🙂