G4Media.ro

Curtea Constituţională dezbate astăzi sesizările la Legea de desființare a Secției Speciale

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Curtea Constituţională dezbate astăzi sesizările la Legea de desființare a Secției Speciale

Curtea Constituţională a României dezbate, miercuri, sesizările asupra Legii privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

USR a depus, săptămâna trecută, o sesizare la CCR în privinţa proiectului care prevede desfiinţarea SIIJ, atrăgând atenţia că propunerea legislativă făcută de ministrul Justiţiei „nu implică desfiinţarea SIIJ, ci o reinventare a acestei instituţii”.

„Proiectul propus de Cătălin Predoiu încalcă principiul egalităţii în faţa legii, în încercarea de a evita DNA. Astfel, deşi orice român cercetat pentru corupţie va fi anchetat de DNA, pentru magistraţi vor exista ‘procurori desemnaţi’. Acest fapt pune în pericol independenţa magistraţilor, deoarece aceşti ‘procurori desemnaţi’ vor fi selectaţi în mod netransparent şi chiar politic, prin intermediul procurorului general şi al CSM. Practic, cei din CSM vor putea să aleagă procurorii care îi vor ancheta”, preciza USR.

Deputatul USR Stelian Ion declara că sunt evidente „interesul şi disperarea unora de a scoate magistraţii de sub competenţa DNA”.

„De la momentul înfiinţării, DNA a obţinut 117 condamnări definitive ale unor magistraţi corupţi, existând alte procese pe rol. În cazul SIIJ, creată în 2018, în plină epocă Dragnea, nu există nicio trimitere în judecată pentru corupţie. Magistraţii care se simt cu musca pe căciulă se tem, politicienii care vor protecţie din partea justiţiei pentru toate fărădelegile comise se tem şi ei. Coaliţia PSD-PNL-UDMR mimează astfel desfiinţarea SIIJ, printr-un proiect perfid care de fapt înfiinţează un alt mecanism, mai diabolic chiar decât Secţia Specială”, susţinea Stelian Ion.

Reprezentanţii USR afirmau că proiectul privind desfiinţarea SIIJ a fost adoptat în grabă de coaliţia de guvernare, înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneţia, şi fără să respecte termenul de 30 de zile de consultare publică.

„De asemenea, proiectul nu respectă avizele anterioare ale Comisiei de la Veneţia, care a subliniat de mai multe ori în trecut importanţa existenţei unor secţii specializate, cum este DNA, nici rapoartele MCV, care au pus mereu accentul pe importanţa refacerii competenţelor DNA şi DIICOT”, mai spunea USR.

Pe 28 februarie, Senatul a adoptat, în plen, în calitate de for decizional, proiectul de lege al Guvernului privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Proiectul de act normativ, iniţiat de Ministerul Justiţiei şi adoptat de Camera Deputaţilor pe 21 februarie, prevede că SIIJ se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.

Şi Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a transmis Curţii Constituţionale o sesizare asupra actului normativ.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. V-ați consultat cu Putin, tovarășe Dorneanu ?

 2. Verdict : Este constitutionala!
  Se cam duce dracu finantatorul de la Moscova si daca se duce el macar astia de aici sa nu se duca! Cum ar putea sa dea un verdict negativ la ceva ce le prieste?
  Dar o sa vina vremea cad or sa plateasca si or sa plateasca inclusiv pentru deciziile astea

 3. Satisfacție pentru PSD vor hotărâ.
  Încă au stăpân pe Dragnea.
  Nu au avut și nu au nici un respect față de valorile Democrației.
  Se vor dovedi slugi docile ale PSD.

 4. Tovarasijudecatori, nu va mai obositi, stim deja ca veti respinge sesizarea.

 5. Ce rost are această știre .
  E că și cum l-ai întreba pe Năstase și Dragnea dacă le-a plăcut în pușcărie.

 6. Problema SIJ trebuie solutionata de magistrati, nu politic, si Doamne ajuta ca a ajuns la CCR
  – in perioada in care a fost in opozitie, PSD a mimat opozitia, ori fara o opozitie adevarata, orice tara merge din rau in mai rau, nivelul de trai al cetateanului scazand continuu .
  – in perioada in care a intrat la guvernare, cu lider dl Ciolacu, cu o confuzie totala in guvernare, are loc si o crestere, o crestere insa a preturilor , unica in UE, incat te intrebi ce scopuri au ;
  Daca USR marseaza pe o opozitie vocala pt partidele de la guvernare, si trateaza puternic si problemele sociale, salarii, pensii contributive, si obligatoriu pensiile speciale, vor avea sanse sa fie primul partid la parlamentarele viitoare ;