G4Media.ro

Cursa pentru șefia Parchetului European: O nouă rundă de negocieri între Parlamentul…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Cursa pentru șefia Parchetului European: O nouă rundă de negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE

O nouă rundă de negocieri are loc miercuri între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene pentru funcția de procuror-şef european, post pentru care candidează Laura Codruţa Kovesi.

Prima rundă de negocieri s-a încheiat pe 20 martie fără a se ajunge la un rezultat, următoarele runde de discuții fiind programate pentru 27 martie, dar şi în 4 şi 10 aprilie.

Tot astăzi, secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM ar urma să se pronunţe, miercuri, cu privire la două acţiuni disciplinare în cazul Laurei Codruţa Kovesi, într-una fiind vizat şi Marius Iacob, transmite News.ro

G4Media.ro a dezvăluit că delegația Parlamentului European care a participat pe 20 martie la prima rundă de negocieri cu Consiliul Uniunii Europene pe tema viitorului șef al Parchetului European îl informează pe Antonio Tajani, șeful PE că ”nici una dintre părți nu este în poziția de a accepta un compromis”.

Opțiunea Parlamentului European este Laura Codruța Kovesi în timp ce Consiliul European susține candidatura francezului Francois Bohnert.

”Calitățile candidaților nu au fost discutate încă. Ambele delegații au admis că la acest moment nici una dintre părți nu este în poziția de a accepta un compromis. Ambele delegații au convenit că viitorul pas va fi discutarea viziunilor despre cum Parchetul European ar trebuie să fie organizat și condus”, se arată în informarea transmisă către președintele Parlamentului European de către delegația care a negociat cu Consiliul.

În ce privește conținutul discuțiilor, delegația Parlamentului European a insistat să ceară audierea președintelui comitetului de selecție, se mai arată în document. Consiliul a declinat această solicitare în scrisoarea sa din 15 martie. În scrisoarea către Tajani, delegația Parlamentului European menționează că ”președintele delegației Consiliului UE (statele membre) a indicat că se va consulta COREPER în această chestiune”.

Comitetul de selecție la care se referă Parlamentul a desemnat-o pe Laura Codruța Kovesi pe primul loc, fiind selectată dintr-o listă de 24 de candidați. Dintre aceștia, 11 au fost invitați la interviuri de către comitetul de selecție, iar în urma interviurilor Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe primul loc, urmată de Jean – Francois Bohnert (Franța, locul 2) și Andres Ritter (Germania, locul 3).

Ulrike Haberl – Schwarz, președintele Comitetului de selecție a candidaților pentru șefia Parchetului European (EPPO), detaliază într-o scrisoare trimisă în 14 februarie lui Tudorel Toader și șefului Parlamentului European motivele pentru care Comitetul de selecție a clasat-o pe Laura Codruța Kovesi pe primul loc în cursă.

În scrisoarea obținută de G4Media.ro și care a fost trimisă la solicitarea Consiliului UE, Ulrike Haberl – Schwarz scrie că membrii comitetului au selectat-o pe primul loc pe Kovesi pentru experiența profesională în poziții de conducere, pentru ”realizările impresionante ale parchetelor pe care le-a condus”, dar și pentru ”capacitatea de a rezista la o presiune considerabilă”.

Documentul consultat de G4Media.ro mai arată că, potrivit Comitetului de selecție, ”Kovesi a convins comitetul de înțelegerea clară a provocărilor viitoare, de profesionalismul său și capacitatea de a construi un Parchet European independent și eficient”.

Comisia de selecție a procurorului care va conduce Parchetul European nu este formată din politicieni, ci din magistrați recunoscuți pentru competențele lor, așa cum rezultă dintr-o decizie a Comisiei Europene din septembrie 2018.

Comisia este formată din 12 membri: procurori generali, judecători de la Înalta Curte, foști membri ai Eurojust și în general magistrați cu experiență. Doar unul dintre cei 12 membri este propus de Parlamentul European, ceilalți 11 fiind selectați pentru un mandat de 4 ani și asigură un echilibru geografic între țările Uniunii.

În cursa pentru șefia Parlamentului European au rămas două nume: Laura Codruța Kovesi, clasată pe primul loc după votul din 26 februarie în comisiile LIBE (justiție, libertăți civile și afaceri interne) și CONT (control bugetar) din Parlamentul European și Francois Bohnert, clasat pe primul loc după votul ambasadorilor statelor membre UE din COREPER.

În cazul unui acord între cele două instituții europene (Parlament și Consiliu), numele viitorului șef al Parchetului ar urma să fie votat în plenul Parlamentului European, dar votul este, în acest caz, o simplă formalitate.

Laura Codruța Kovesi a fost pusă joi, 7 martie, sub învinuire într-un al doilea dosar, acuzată fiind că a condus un grup infracțional organizat în interiorul DNA. Anunțul a fost făcut chiar de fosta șefă a DNA la ieșirea de la Secția specială de investigare a magistraților, unde a stat cinci ore. Ea a fost citată în dosarul deschis de procuroarea Adina Florea în urma unui denunț făcut de fugarul Sebastian Ghiță, privind aducerea în țară a lui Nicolae Popa.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Sa inteleg faptul ca pana in momentul de fata Consiliul nu a fost propriu-zis impotriva cererii PE de a invita la aceste audieri si presedintele comitetului de experti, care au ales-o pe d-na Kovesi pe prima pozitie. S-a spus ca este necesara ”consultarea COREPER în această chestiune”. Ma astept ca astazi sa se pronunte Consiliul referitor la aceasta cerere a parlamentului european, ca vad ca o iau pas cu pas, si nu se grabesc la treaba.
    Mai mult ma ingrijoreaza ca lesul armatei a anuntat ieri ca firma franceza Naval Group a castigat licitatia de corvete, dar atribuirea propriu-zisa este blocata in momentul de fata, la nivelul instantei, care ar putea sa-i dea drumul spre a fi atribuita francezilor si maine, sau peste 3 luni sau… s-o invalideze. Miroase a negociere a la draknea aci.