G4Media.ro

Cum va arăta România în 2030? Alegerile de azi, cruciale pentru următorul…

Cum va arăta România în 2030? Alegerile de azi, cruciale pentru următorul deceniu

Țevi, ziduri și asfalt ori digitalizare, inteligență artificială și creativitate: aceasta este marea alegere pe care o fac românii astăzi. Aceste alegeri vor da direcția pe care România merge în următorul deceniu, adică cei 7+3 ani acoperiți de viitorul buget al UE. Cuplată total la dinamica UE și dependentă de fondurile europene pentru creșterea nivelului de trai, România optează azi să rămână în modelul de dezvoltare al secolului 20 sau să treacă în secolul 21.

  • UE a intrat rapid într-o nouă paradigmă de dezvoltare odată ce aproape toate statele membre și-au rezolvat marile probleme de infrastructură clasică: drumuri, utilități, căi ferate, aeroporturi, spitale și școli. Nevoilor statelor occidentale s-au modificat: vor să investească în cercetare, digitalizare și inteligență artificială, ecologizare masivă, sofisticarea marilor sisteme publice – pe scurt, un nou model de dezvoltare.

România e una dintre ultimele țări din UE pe care acest val le-a prins nepregătite. Acest buget al UE pentru perioada 2021-2027 (plus cei trei ani din mecanismul n+3) și planul de relansare economică numit Next Generation EU sunt ultima șansă pentru ca România să își rezolve problemele ei istorice de infrastructură, adică în asfalt, poduri, ziduri și țevi de apă/gaze/canalizare. După 2030, UE nu va mai finanța astfel de investiții, ele vor ține de trecut. Toată puterea economică uriașă a Uniunii Europene va fi pusă în spatele proiectelor complexe de cercetare, de digitalizare și ecologizare a industriei.

Ce propun marile partide la aceste alegeri?

PSD a rămas în paradigma statului – tătuc, normal pentru un partid de stânga. Programul de guvernare are un fir roșu clar, trasat de ideologul Cristian Socol, propus ministru al Finanțelor: wage led growth și investiții de stat.

Cu creșteri de pensii și salarii la bugetari, creșterea constantă a salariului minim, stimulente financiare, crearea și gestionarea de către stat a Fondul Strategic de Investiții și a Fondului Național pentru Dezvoltare (pentru baronii locali), PSD continuă linia începută în 2016: deficite bugetare în creștere, atragerea votanților dependenți, investiții pe linie de stat în ideea că statul știe mai bine decât individul ce trebuie făcut.

În ceea ce privește investițiile, PSD propune canalizarea fondurilor de la bugetul de stat și bugetul UE spre veșnicele canalizări, sisteme de apă și iluzoriile autostăzi și spitale regionale. Aproape nimic despre inovație și digitalizare în programul de guvernare.

PNL are un program de guvernare conservator, extrem de prudent, care promite menținerea actualului cadru fiscal și câteva mici intervenții, precum mult-promisa digitalizare a Fiscului.

În schimb, liberalii bat masiv monedă pe investițiile majore în infrastructură, bazându-se pe faptul că, împreună cu președintele Iohannis, au negociat o sumă-record din fondurile europene. Ca atare, PNL a promovat modelu dezvoltării economice prin intermediul marilor lucrări publice. Nu întâmplător liderii liberali au participat la atâtea tăieri de panglici și inaugurări de cioturi de autostradă: vor să se poziționeze ca partidul care construiește, care lasă în urma sa mari obiective de infrastructură.

Această goană după investiții a dus însă la ignorarea esenței în domenii precum educația: controversatul Plan de Relansare și Reziliență (PNRR) vrea să ducă un miliard de euro în zidurile școlilor – metaforic vorbind – fără să propună însă o reformă reală care să ducă la creșterea calității actului de predare.

Programul de guvernare al PNL atinge și chestiunea digitalizării (lansarea de noi programe pentru mediul de afaceri, digitalizare, inovare și turism în valoare de 10 mld) și a inovării în energie, dar accentul e pus pe zona de infrastructură fizică clasică.

Alianța USR PLUS propune mai multe schimbări în arhitectura statului și a modului de funcționare, inclusiv o rescriere a Constituției și a unor legi cu scopul de a întări puterile președintelui – o mișcare logică, având în vedere ambițiile prezidențiale pentru 2024. De remarcat că toate partidele promit modificarea Constituției, dar modificările propuse de USR PLUS sunt cele mai profunde, radicale.

În ceea ce privește modelul de dezvoltare propus, alianța USR PLUS e cea mai aliniată la tendințele din UE, și nu întâmplător: un important centru de putere din alianță, cel din jurul nucleului Cioloș – Tudorache – Ghinea, trăiește și lucrează la Bruxelles. Impregranți de discuțiile și marile dezbateri din Uniunea Europeană, liderii USR PLUS pun un accent major pe protejarea naturii și ecologie, precum și pe un model economic centrat pe inovație și digitalizare.

În privința fiscalității, USR PLUS se menține în linia conservatoare a PNL, cu o diferență majoră: impozit zero pe salariul minim, o măsură populistă împrumutată și de PSD și care, mai ales în criza economică actuală, e aproape imposibil de susținut din punct de vedere bugetar.

Ce model va prevala? Greu de spus acum cum va arăta balansul între nevoia reală de infrastructură fizică și necesitatea de cuplare cu marile tendințe globale. Un singur lucru știm sigur: că nici un partid nu va câștiga alegerile cu un scor care să-i permită să formeze o coaliție în care să își impună 100% programul, cum a făcut-o PSD în 2016. Așadar, linia de dezvoltare a României în următorul deceniu va fi dată de negocierea dintre cele două partide mari care, într-o combinație sau alta, vor forma viitoarea coaliție de guvernare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

31 comentarii

  1. In 2030, Romania va fi in fine, debarasata de greutatea care o tine in loc, de 31 de ani: toata masa de adevaratii membrii PCR si asociati. Mama natura are grija de Romania 😉

  2. Am sa contrazic din nou crezul public si o sa spun ca fondurile UE nu sint esentiale pentru dezvoltare, ba pot fi chiar o frina. Esentiala e intelegerea corecta a cailor, deschiderea spre economie a zonelor pastrate in subdezvoltare de catre psd (pentru ca acolo e baza lor de votanti), crearea unui mediu propice pentru un capitalism modern si debirocratizat.
    Pentru ca dezvoltarea o face si statul, dar in principal o face capitalul, preferabil romanesc (ca fuge mai greu cind da de dificultati).

    • Da, corect, investiile private au un impact mult mai mare asupra economiei. Insa am impresia ca la cum stam la prezenta la vot si la cat de mult s-au mobilizat Teleormanul si Gorjul, ne paste un nou OUG 13 si un nou 10 August. O sa isi bata joc de noi, ca iar nu am vrut sa mergem la vot. Haideti acum, inca nu e prea tarziu.

  3. Veniti la vot !

  4. Un articol vădit părtinitor in favoarea USR+.
    Presa nu mai este de mult independentă, dar încearcă sa-si mențină statutul de „a patra putere în stat”, făcând lobby electoral.

    • Ai vrut sa spui că e un articol venit puțin cam târziu! Bine, nu cred că ar fi influențat cine știe ce și cât!!

  5. La fel ca în ultimii 30 de ani.

  6. Se vede ca autorul nu are educatie economica si nu intelege mare lucru din masuri economice propuse cand afirma:

    „În privința fiscalității, USR PLUS se menține în linia conservatoare a PNL, cu o diferență majoră: impozit zero pe salariul minim, o măsură populistă împrumutată și de PSD și care, mai ales în criza economică actuală, e aproape imposibil de susținut din punct de vedere bugetar.”

    Sa ne intelegem cu privire la un lucru. Nu poti introduce impozit zero pt salariul minim DOAR pt cei care au salariul minim. De ce? Sa presupunem ca salariul minim este 3000 lei. Ce vor face patronii care au acum salariati platiti cu 3000 + cateva sute de lei in plus? Ii vor cobori (pe acte) la 3000 de lei pe toti. Si atunci, ca sa eviti asta, trebuie sa dai scutire de impozit pt TOTI angajatii din Romania pana la plafonul de 3000 de lei.

    Putem sa o numim si o impozitare progresiva dar numai cu 2 praguri: 0% pana la suma de 3000 de lei si 16% pt ce depaseste 3000 de lei. Daca scoti actualele scutiri discriminatorii prin care doar IT-istii si Constructorii sunt scutiti de impozit pe salariu, ai rezolvat problema pt ca impactul bugetar e cam pe-acolo. In schimb ii ajuti foarte mult pe cei cu salarii mici pt ca lor de fapt le maresti salariile printr-o astfel de masura.

    Asadar, dle. Pantani, nu e nimic populist aici. E mai degraba o masura Robin-Hood cum o mai numesc unii: iei de la cei cu venituri mari si dai celor cu venituri mici. Re-echilibrezi un pic balanta. Si intr-o tara care are cel mai mic salariu minim si foarte multi angajati pe salariul minim, o astfel de masura chiar ar face diferenta.

    • Masura e tot de inspiratie europeana, adica de-acolo unde Ciolos, Paslaru, Tudorache, Ghinea schimba idei cu europarlamentarii, cu comisarii europeni dar mai ales cu experitii tehnici (economisti de data asta) din multe alte tari ale UE (26 in total).

      Doar ca dl. Pantani are impresia ca europarlamentarii USR vorbesc doar despre digitalizare si inteligenta artificiala cu ceilalti europeni si nu si despre economie. Cam naiv in gandire, nu?

  7. Românii nu sunt în stare să construiască în ţara lor, nu pot lăsa hoţia câteva luni, să repare un pod, sau să cumpere nişte trenuri ca lumea. Poporul e ticălos.

    • „Poporul e ticalos”, vorbeste in numele tau, frustrat bicisnic, nu iti este permis sa judeci si sa injuri un popor intreg, cine esti tu sa zici ca 20 de milioane de oameni sunt ticalosi?

      Te vad postac la fiecare articol de pe site-ul asta, de munca nu ai? Viata sociala nu? Trist.

    • Probabil că ai verificat tu fiecare om din acest popor și i-ai făcut o fișă a ticăloșiei, după care ai tras concluzia științifică și bazată pe fapte reale demonstrate că întreg poporul este ticălos.

    • Bai Troll Bolsevic. Crezi ca daca-ti schimb ID-ul o sa te credem.

      Du-te la tatucul tau in Rusia sa-ti dea un pic de vaccin cu Novochiok.

    • Nu va atacati, e doar un troll de-al lui Putin.
      Asta cu bascalia de intregul popor e o tactica foarte eficienta in Rusia si deci o aplica si in campaniile lor externe.
      La noi insa nu prea mai merge, caci foarte multi romani obisnuiti au reusit sa se afirme si sa duca o viata decenta si confortabila in diaspora, dovedind ca nu poporul e problema ci institutiile nefunctionale din tara mentinute de partidele istorico-mafiote.
      Iar in tara, poporul a dovedit cu ocazia O13 si a luptei contra lui Dragnea ca nu e o gloata de mujici ci europeni cu democratia in sange. Pana si in Bielorusia Putin pierde partida.

    • Un popor de ticalosi needucati, niste gollumi ai europei

  8. Analiza e informativa (cel puțin pentru mine) dar nu conține nimic despre problematica statului de drept, în special al justiției, unde PSD s-a dovedit nociv iar PNL complice.
    Am uitat asa repede ca acum foarte puțin timp Dragnea era pe cale sa înscrie România pe traiectoria Ungariei lui Orban?

  9. Ma uit traznit cum ardelenilor le ia mai mult de 30 de ani sa inteleaga ca daca stau in casa si voteaza sudul rosu pentru ei nu are cum sa le mearga bine. Insa cred ca nu e vorba de incetineala, e doar simpla prostie

  10. Din păcate niciunul dintre partidele „mari” nu are iei clare despre ce vrea de la România în următorii 10 ani. Doar ciupeli pe la fondurile europene și mirajul cel 80 de miliarde de euro (o țeapă gen FNI). Clasa politica făcută din slugi.

  11. Dl. Pantazi, va recomand sa nu treceti de geamandura.

    In 2024 vor vota toti copiii care f*meaza acum o bur*iana care pana atunci sa speram ca va fi l*gala, nu va fi, nu vor vota pe nimeni care nu promite ca o va l*galiza. (Dar tinand cont ca ONU i-a recunoscut beneficiile, eu zic ca la anu’ ar fi ideal sa ne lase in chin*l nostru sa f*mam linistiti ce-i de la Domn*’)

    Daca tinem cont ca Parchetul European va functiona corespunzator, toate inf*ctiile de conduc azi tara vor fi cu siguranta ‘d*zinfectate’.

    UE nu mai iarta sa-i terfeleasca banii toti p*rcarii …

    Se va face Dreptate. 🙂

  12. Ținând cont de ora la care e publicat acest articol, e evident că USR sunt până la această oră sub 10%

  13. După experiența votului de azi al romanilor din țară, nu-mi mai fac iluzii, vom bălti în continuare în aceeași mocirlă.

    • Tare mi-e ca vom balti in mocirla PSDista inca 4 ANI….la cum arata votul in judetele votante de PSD…

  14. Ca-n 2016… la ce prezenta e anuntata in acest moment la vot, va fi vai de Romania… AEP prezinta situatia votului in timp real, judetele majoritar votante la PSD sunt fruntase, Mahedinti peste 29%, Teleorman peste 25%, la fel Dolj, Olt, Giurgiu, Vrancea, Valcea, Calarasi, Dambovita….vai de Romania…
    https://prezenta.roaep.ro/

  15. Nici un partid politic nu are in programul sau ceea ce doresc eu . Nici un parlamentar valid sau candidat nu m-a intrebat ceva in ultimii 30 de ani . Am scris opinia mea , la un moment dat , catre 100 de senatori si deputati ( care aveau adresa de posta electronica publica ). Nici unul nu mi-a raspuns .
    Isi imagineaza cineva ca sint atit de prost sa ii votez ?!

  16. In 2030 castele partidului si securitatii vor avea privilegii uriase.
    Sa luam de exemplu pensiile. Ei vor avea pensii uriase speciale.
    Ceilalti vor avea mai nimic.

  17. În 2030 în România vor fi miliarde de tractoare, toată lumea va imprumuta bani de la noi, Dacia va achiziționa general motor, 1 leu =2355 EUR, 2330 USD, 2150 lire sterline, concedii pe lună sau pe Venus, hai să ntinde hora mare nu mai vrem peste hotare