G4Media.ro

Cum va arăta regulamentul UEFA care înlocuiește fair-play-ul financiar: Cluburile de fotbal…

sursa foto: Facebook/ UEFA EURO2020

Cum va arăta regulamentul UEFA care înlocuiește fair-play-ul financiar: Cluburile de fotbal nu vor putea cheltui mai mult de 70% din veniturile lor pe salarii şi transferuri (New York Times)

The New York Times a dezvăluit cum vor arăta noile reguli de viabilitate financiară pe care UEFA intenţionează să le introducă în locul fair-play-ului financiar, oprit după începerea pandemiei, informează lefigaro.fr, citat de News.ro.

Bazat pe limitarea pierderilor, fair-play-ul financiar, care a primit mai multe critici decât laude şi a cărui corectitudine a fost pusă la îndoială timp de zece ani, a fost suspendat pentru a le permite cluburilor să supravieţuiască pandemiei Covid-19. Conform sursei citate, noul regulament de viabilitate financiară va fi votat la 7 aprilie 2022 şi prevede o limitare a cheltuielilor, în locul intenţiei iniţiale de a plafona salariile.

„Confruntată cu complexitatea legislaţiei europene a muncii şi cu o opoziţie acerbă, UEFA a abandonat conceptul de plafon dur şi a optat pentru o propunere care, după o perioadă de implementare de trei ani, obligă echipele să-şi menţină cheltuielile într-un raport strict”, a scris New York Times.

În mod clar, echipele implicate în cupele europene nu vor putea cheltui mai mult de 70 la sută din veniturile lor pe salarii şi transferuri.

NY Times notează că discuţiile au fost intense, unele cluburi, cele mai bogate, cerând un plafon mai mare, de 85 la sută din venituri. Nu este greu de imaginat că multor cluburi, fie ele din Spania, Italia sau Franţa, le va fi greu să respecte aceste reguli, cele care nu au venituri XXL legate de drepturile TV ca în Anglia.

UEFA s-a gândit la toate şi echipele vor avea la dispoziţie trei ani pentru a reduce treptat cheltuielile, de exemplu, cu o limită stabilită la 90 la sută din venituri la început, înainte de a atinge pragul de 70 la sută după trei sezoane.

„În anumite circumstanţe, echipele pot avea flexibilitatea de a cheltui cu până la aproximativ 10 milioane de dolari peste cotă, cu condiţia să aibă bilanţuri sănătoase şi să nu fi încălcat anterior reglementările”, arată sursa citată.

În cazul unor încălcări ale acestor reguli, UEFA s-a gândit la o serie de sancţiuni sportive şi financiare: puncte mai puţine în faza grupelor în anii următori, amenzi, ameninţări cu excluderea şi chiar retrogradarea. Astfel, un club angajat în Liga Campionilor ar putea fi retrogradat în Europa League în cazul unei încălcări a regulilor financiare sau din Europa League în Conference League.

sursa foto: Facebook/ UEFA EURO2020

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. PSG, City și Newcastle vor face(în continuare) contracte de sponsorizare de miliarde cu companiile aeriene deținute tot de statul care le este și lor proprietar. Nu văd cum se poate scăpa de această concurență complet neloială.