
Cum să experimentați Italia ca un localnic în această vară
Există un milion de motive pentru a merge în Italia, așa că de ce vizitatorii merg întotdeauna în aceleași câteva locuri? Iată o serie de modalități de a vă diversifica itinerariul italian, un ghid realizat de BBC.
Vi se pare că toată lumea este în Italia acum? Conform unui studiu realizat de Price Waterhouse Cooper și de Asociația Tour Operatorilor din Statele Unite, Italia a fost clasată drept destinația principală pentru călătorii americani în 2024 și 2025, însă această onoare nu ar trebui să fie o surpriză. Națiunea primește anual 80 de milioane de vizitatori internaționali, atrași de satele sale în culori pastelate, comorile renascentiste și ruinele romane.
De la etrusci la romani și bizantini, fiecare civilizație care a trecut prin această națiune în formă de cizmă și-a lăsat propria amprentă arhitecturală unică pe acest teritoriu, transformând orașele sale în muzee în aer liber. Italia se bucură, de asemenea, de reputația unui stil de viață delicios de relaxat – mai ales vara, când toată lumea este în piazza și umbrelele de plajă împânzesc coastele.
„Italia nu îți cere să fii turist; te invită să simți ceva,” spune Ruben Sanpietro, CEO și fondator al Visit Italy. „Este o țară în care haosul se întâlnește cu eleganța, în care liniștea dintr-un sat de munte poate fi la fel de puternică ca o operă la [teatrul] La Scala [din Milano’]. O poți vizita de 10 ori, iar a 11-a oară tot te surprinde, nu cu ceva nou, ci cu ceva vechi pe care nu l-ai observat până atunci. Italia nu te distrează. Te transformă.”
Un studiu realizat în 2024 de TourismA a arătat că vizitatorii străini se limitează la aceleași câteva orașe populare – reprezentând doar 1% din teritoriul Italiei. Iată modalitățile noastre preferate de a explora celelalte 99% în această vară.
De ce Italia?
Există un milion de motive pentru a vizita Italia. Iată câteva dintre preferatele noastre.
Palio din Siena atrage pasionații de istorie prin recrearea unei curse medievale de cai (2 iulie și 16 august), în timp ce Săptămâna modei de la Milano și sezonul de operă din Verona, orașul lui Shakespeare, sunt musts pentru vulturii de cultură. Pasionații de sport se pot bucura de Giro d’Italia (9 mai – 1 iunie în 2025) sau de Marele Premiu de Formula 1 organizat la Imola (primăvara) și Milano (sfârșitul verii).
Hack: Se așteaptă ca peste 30 de milioane de pelerini să se îndrepte spre Bazilica Sfântul Petru din capitala Italiei, deja supra-turistică, pentru a sărbători anul jubiliar al romano-catolicilor. Vizitatorii care visează la Roma în 2025 ar face bine să sară peste vară și să vină în lunile de mijloc, din octombrie până în martie, evitând sărbătorile religioase de Paște, Imaculata Concepție (8 decembrie), Crăciun și Epifania (6 ianuarie).
Pentru o ocolire de la orașele de artă de pe lista de preferințe, vizitați Dolomiții. Acest lanț muntos calcaros – care se întinde în regiunile Veneto, Trentino-Alto Adige/Südtirol și Friuli-Venezia Giulia – este îndrăgit de italieni pentru schiurile și drumețiile sale epice, și nu are aglomerația turistică din Roma, Florența și Veneția.
„Timpul limitat este o problemă,” recunoaște Fiorenza Lipparini, DMO al Milan & Partners, care administrează site-ul YesMilano. „Nu există aeroporturi internaționale apropiate și o lipsă de cazare – vorbim despre sate foarte mici.”
Dolomiții, cu văile, defileele și lacurile lor sălbatice, oferă excursii palpitante pe tot parcursul anului. „Sunt într-adevăr cei mai frumoși munți din lume, de la Alpii elvețieni la [valea] Val Gardena,” spune Lipparini. „Sunt buni vara aproape la fel de mult ca iarna.”
În același timp, Agrigento, Sicilia, este Capitala Culturii 2025 a Italiei. Explorați Valea Templelor, inclusă pe lista UNESCO, și relaxați-vă pe uimitoarea plajă Scala dei Turchi.
Mâncare & băutură
Mâncarea italiană este una dintre cele mai îndrăgite bucătării din lume, dar superputerea sa este regionalitatea sa profundă. Degustarea unui favorit familiar precum pizza în patria sa este un pelerinaj sfânt, dar a nu încerca tăieturile culinare profunde este un sacrilegiu.
În Roma, savurați paste alla carbonara (paste cu gălbenuș de ou, brânză pecorino Romano și obraz de porc) la Da Teo în romanticul Trastevere sau paste cacio e pepe la Felice a Testaccio în fostul cartier al abatoarelor din Roma’. Bistecca alla fiorentina – friptura T-bone rară și foarte groasă – din Florența este iconică (găsiți una excelentă la Trattoria Mario de pe Via Rosina). Veneția este renumită pentru cicchetti, bucăți de baghetă acoperite cu o varietate de fructe de mare, carne și legume; acestea sunt delicioase la Bar All’Arco din San Polo. Încercați bucătăria milaneză tradițională la Trattoria Masuelli San Marco, cum ar fi osso buco (șnițele de vițel fierte) și risotto alla milanese (risotto cu aromă de șofran).
Ce să faceți în Italia
Petreceți vara în Italia și descoperiți mai multe pentru itinerariul dumneavoastră.
Pe malul mării, Napoli este locul de naștere al pizza; obțineți o plăcintă perfectă la istoricul Antonio Starita. Bologna este epicentrul pastelor umplute, precum tortellini și lasagna bolognese; încercați-le la producătorul de paste Sfoglia Rina, de generație, de pe Via Castiglione. Nu uitați să degustați produse artizanale la sursă; vizitați un caseificio (fabrică de produse lactate) precum Caseificio di Biagio Staiano din Ravello pentru a degusta – și a face! – mozzarella proaspătă, sau unul dintre cele 26 de parcuri naționale uimitoare ale Italiei’ pentru o experiență culinară de o viață.
Oenofililor, ați face bine să vă aventurați dincolo de Toscana. Sorbiți vinuri vulcanice din insule, precum Biancolella din Ischia, sau călătoriți la Cantina del Vesuvio a familiei Russo, la poalele Muntelui Vezuviu, pentru a încerca Lacryma Cristi („Lacrimile lui Hristos”), un vin antic produs din struguri indigeni de pe Vezuviu, despre care se spune că a fost băut în epoca romană.
Cum să te integrezi
Monumentele Italiei’ atras în ultimii ani o mulțime de turiști neascultători – nu fiți unul dintre ei. Țineți-vă umerii acoperiți atunci când vizitați situri religioase și nu puneți mâna pe comorile istorice.
În Italia nu se așteaptă sau nu se aplică bacșișul (indiferent de ceea ce ar putea sugera chelnerul obraznic).
Respectați orele de masă și obiceiurile alimentare tradiționale italiene: un mic dejun ușor cu o patiserie și espresso sau cappuccino, prânzul la ora 13:00, aperitivo (happy hour cu gustări) de la 17:00-19:00 și cina după ora 20:00. Cereți un cappuccino după ora 11:00 și riscați o strâmbătură din partea barista.
Atracții culturale
Puțini sunt cu adevărat pregătiți pentru splendoarea osânditului Pompei și puțini vizitatori știu că și Herculaneum din apropiere a fost distrus – și conservat – de erupție. Mai la sud, ruinele din Paestum prezintă temple rafinate și morminte grecești rare pictate.
Tip:
Grație inițiativei Domenica al Museo („Duminică la muzeu”), multe muzee din Italia sunt gratuite în prima duminică a lunii.
Iubitorii de artă se îndreaptă de obicei direct spre Capela Sixtină din Roma, dar capodoperele Renașterii abundă în toată Italia, precum Cina cea de Taină a lui Leonardo da Vinci’ la Basilica di Santa Maria delle Grazie din Milano. „Cina cea de Taină, ca și Mona Lisa, este universală,” spune Lipparini. „[Este] o scenă teatrală de neegalat în care dragostea și anticiparea, suspansul și trădarea apar din interacțiunea colectivă a portretelor magistrale ale lui Iisus Hristos și ale celor 12 apostoli.”
În Napoli, găsiți Cappella Sansevero barocă și capodopera lui Giuseppe Sanmartino’ care sfidează realitatea, il Cristo Velato, care îl înfățișează pe Hristos ucis și înfășurat în giulgiu. Incredibilul realism a ceea ce pare a fi un voal subțire sculptat în marmură a uimit admiratorii timp de secole.
Aventură în aer liber
Trecătorile montane înalte și pădurile seculare înseamnă drumeții și ciclism incredibile. „Ciclismul este o modalitate ideală de a descoperi orașul și de a experimenta o zi pe două roți,” spune Lipparini. Încercați să parcurgeți o porțiune din Via Francigena, un vechi traseu de pelerinaj din secolul al VI-lea, de 1.700 km, care șerpuiește din Canterbury, Anglia, până în Puglia, în sudul adânc al Italiei, sau verificați traseele de biciclete din Lombardia ale YesMilano’. Excursioniștii se îndreaptă spre întinderea în nuanțe de curcubeu a Parcului Național Cinque Terre și spre zgârie-norii Căii Zeilor de pe Coasta Amalfi parfumată cu lămâie.
Cultura litoralului italian a inspirat nenumărate filme – și vacanțe. Astăzi, plajele sale variază de la cluburi prietenoase pentru familii, precum San Vito lo Capo din Sicilia, cu nisip alb, până la plaje de petrecere precum Bazzano din Sperlonga, pe Marea Tireniană. Puteți explora Italia și sub suprafață: faceți un tur ghidat de snorkeling pentru a descoperi regate subacvatice precum vilele romane scufundate din Baia sau orașul roman subacvatic Aenaria din Ischia’.
Shopping și piețe
„Shoppingul în Milano este o experiență unică,” spune Lipparini despre capitala modei naționale. „Veți găsi branduri emergente – atât în modă, cât și în design.” În afară de Quadrilatero della Moda, un cartier ultra-luxos (și ultra-frecventat), Lipparini sugerează vizitarea cartierelor Isola și Nolo, ambele pline de magazine vintage și second-hand, precum și a Tortona Design District. „Fără a neglija cartierele Sarpi [Chinatown] sau Navigli [excentric],” adaugă ea.
Tip:
Când răsfoiți suveniruri artizanale, fiți atenți la articolele produse în serie; nu ar trebui să existe două la fel.
La celălalt capăt al spectrului de cumpărături, piața – mercato – este o parte integrantă a vieții cotidiene italiene. Majoritatea orașelor găzduiesc o piață săptămânală, unde cumpărătorii pot găsi orice, de la haine de epocă la pește proaspăt. La Pignasecca din Napoli este renumită pentru mâncarea stradală napolitană.
Sprijiniți artizanii Italiei cumpărând produse tradiționale realizate manual, cum ar fi ceramica Vietri din Vietri sul Mare de pe Coasta Amalfi, intarsio (lemnărie încrustată) din Sorrento, mozaicurile din Spilimbergo sau sticla Murano din Veneția.
Excursii de o zi pentru a experimenta adevărata Italie
Descoperiți minuni departe de principalele aglomerări turistice.
Top excursii de o zi din Roma
Clasic: Trenurile (~35m) circulă regulat către Castelli Romani; un grup de orașe pietruite iubite pentru restaurantele lor rustice (fraschette). Ariccia este renumit pentru porchetta sa; serviți la Osteria da Angelo.
Detour: (2h) Mergeți la Sperlonga, un oraș la malul mării, la jumătatea distanței dintre Roma și Napoli. Vechiul său cartier sarazin alb-albastru are vibrații Santorini, iar marea sa azurie ascunde grote romane antice.
Top excursii de o zi din Florența
Clasic: Plimbați-vă pe străzile de culoare roșcată din Siena medievală (1 oră); mergeți la turnurile gemene din San Gimignano.
Detour: Valea Val d’Orcia (1,5 h) găzduiește centre de wellness și spa-uri excelente. Mergeți la Palazzo del Capitano în San Quirico d’Orcia după o zi de ciclism.
Top excursii de o zi din Napoli
Clasic: (1 oră) Plimbați-vă prin centrul istoric al orașului Sorrento’ și vizitați livada de lămâi Cataldi pentru a savura limoncello 100% organic.
Detour: (33 minute) Luați calea ferată Cumana spre Lucrino în Campi Flegrei pentru a face snorkeling la ruinele subacvatice ale unei vile romane scufundate din Parco Sommerso di Baia.
Top excursii de o zi din Milano
Clasic: Marile lacuri alpine din Italia’ – Como, Maggiore și Garda – atrag atât turiști, cât și localnici pentru o plimbare de duminică. „Luați trenul de la Cadorna la Lacul Como,” recomandă Lipparini. „Durează o oră și sunteți pe celebrul lac unde toată lumea vrea să se căsătorească.”
Detour: Demonii vitezei vor aprecia vizitarea maiestuoasei Monza (15m); locul unde se află circuitul Autodromo Nazionale Monza.
Unde să stați în Italia
Hospitalitatea este în ADN-ul Italiei.
Sejururi la fermă
Ideal pentru familii și grupuri. Bucurați-vă de mesele de la fermă pregătite la La Fontaccia, o proprietate rustică situată pe 14 hectare de plantații de măslini, la o jumătate de oră cu mașina de Florența.
Locuințe de lux
Grand Hotel Quisisana din Capri, construit în 1845, are vedere la iconica formațiune stâncoasă Faraglioni și la Grădinile lui Augustus. Este plin de apartamente vintage cu gresie și decor opulent.
B&Bs, hoteluri și pensiuni
The Cima Rosa din Veneția oferă cinci apartamente fermecătoare și moderne într-un palazzo din secolul al XV-lea.
Tip:
Dacă intenționați să vizitați Veneția iarna, prețurile hotelurilor vor fi semnificativ mai mici, dar multe hoteluri vor fi închise pentru sezon, așa că asigurați-vă că vă începeți căutările cu mult timp înainte.
Hosteluri
Călătorii cu buget redus pot găsi cazare în Italia, în special în orașele mari. The Beehive din Roma, lângă Gara Termini, este un spațiu prietenos, cu o bucătărie comună și o zonă plăcută de relaxare în aer liber.
Hoteluri boutique
Dacă clipiți, veți rata intrarea în Le Petit Palais de pe strada abruptă Via Pedamentina din cartierul Vomero din Napoli’. Este o casă de oaspeți boutique fermecătoare, cu camere decorate sublim și o terasă cu gresie pe acoperiș uluitoare.
Sejururi tradiționale unice
Călătoriți înapoi în timp când vă cazați în vechile trulli în formă de con din Alberobello’și în locuințele rupestre sassi din Matera.
Mersul în oraș
Orașele italiene sunt extrem de ușor de parcurs pe jos, dar în orașele vechi – în special în orașele de pe Coasta Amalfitană, precum Positano – fiți pregătit să urcați trepte de piatră aparent nesfârșite. Alegeți încălțăminte care să nu se împiedice de pavele.
Transport public
Navigați între orașe cu TrenItalia, compania națională de trenuri, și companiile regionale de autobuze (consultați aplicațiile lor respective pentru a verifica orarele și a achiziționa bilete). Roma, Milano, Napoli și, mai recent, Torino au, de asemenea, sisteme de metrou.
Conducere
Șoferii nord-americani vor avea nevoie de un permis de conducere internațional’. Pe Coasta Amalfitană, scuterele sunt cea mai convenabilă opțiune, dar având în vedere curbele chinuitoare ale zonei, traficul intens de vară și atitudinea diavolului față de legislația rutieră, încercați doar dacă sunteți deja un șofer experimentat.
Taxiurile sunt disponibile la cerere, dar tind să fie scumpe.
Când să vizitați
Vara este frumoasă în Italia, dar planificați-vă călătoria pentru începutul sau mijlocul verii pentru a evita costurile umflate din sezonul de vârf, hoardele masive de turiști și valurile de căldură sufocante. Evitați luna august, luna în care italienii merg în mod tradițional în vacanța de vară, ceea ce sporește aglomerația și închiderea multor întreprinderi și atracții.
Sfat:
Dacă vă îmbolnăviți în timpul vizitei, prima oprire este farmacia locală prietenoasă, unde vă vor sfătui cu privire la problemele de sănătate de bază și vă vor îndruma către un medic, dacă este cazul. În caz de urgență, sunați la:
– 112 sau 113 pentru poliția de stat
– 115 pentru pompieri
– 118 pentru serviciile medicale de urgență
Primăvara și toamna se pot face drumeții minunate, în timp ce unele dintre cele mai bune înoturi au loc în octombrie, după ce turiștii au plecat și căldura s-a mai domolit. Toamna, participați la vendemmia (culesul strugurilor); iar iarna, bucurați-vă de sărbătorile de Crăciun și participați la cultura de schi a Italiei.
Off season înseamnă mai puțină aglomerație și costuri mai mici, dar și mai puține servicii. Rezervați cazări și verificați din timp orarul feriboturilor și autobuzelor.
Pe măsură ce turismul excesiv continuă să crească în multe destinații italiene, călătorii ar trebui să exploreze ce au de oferit ceilalți 99% din această țară spectaculos de frumoasă.
„Trecem dincolo de clișee,” spune Sanpietro. „Italia anului 2025 este îndrăzneață, conștientă și profund conectată la rădăcinile sale. Veți găsi festivaluri străvechi renăscute cu o nouă energie, tradiții culinare înălțate de următoarea generație de bucătari și sate mici transformate în centre culturale datorită turismului creativ și inovării durabile. Acesta este anul în care trebuie să veniți nu doar pentru a admira Italia, ci și pentru a o înțelege. Să mergeți mai încet, să puneți întrebări, să gustați totul și să lăsați să se întâmple neprevăzutul.”
Doriți să explorați și mai departe? Consultați BBC Travel’25 cele mai bune locuri de călătorit în 2025 pentru a găsi toate cele mai bune destinații care punctează globul chiar acum.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.