G4Media.ro

Cum s-au cheltuit banii din controversatul PNDL: marile firme beneficiare ale contractelor…

Cum s-au cheltuit banii din controversatul PNDL: marile firme beneficiare ale contractelor au legături cu lumea politică – raport Expert Forum

Un raport al Expert Forum despre controversatul Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL, inițiat de Liviu Dragnea) arată că majoritatea procedurilor de achiziții au fost realizate prin procedură simplificată, un sfert prin cerere de ofertă, restul fiind realizate prin procedură simplificată proprie, licitație deschisă și negociere fără publicare prealabilă.

Raportul mai arată că, în acest proiect finanțat cu bani de la guvern, că beneficiarii (primăriile și consiliile județene) sunt responsabili pentru realizarea achizițiilor. Nu există nicio listă centralizată cu toate achizițiile, iar ministerul Dezvoltării nu deține o astfel de statistică, întrucât nu monitorizează modul în care se realizează achizițiile publice.

Expert Forum a analizat primele 30 de firme ca valoare a contractului, din achiziții PNDL, și arată că în cazul celor mai multe dintre acestea ”există legături evidente cu viața politică, cum ar fi proprietari care sunt sau au fost membri de partid sau au ocupat funcții de conducere în instituții publice sau care se află în relații de afinitate”.

În plus, ONG-ul arată că a identificat firme care au fost implicate în dosare penale ca persoane juridice sau în cazul cărora asociații, acționarii sau administratorii au fost trimiși în judecată, majoritatea legate de evaziune fiscală, corupție sau achiziții aranjate; în unele cazuri au existat achitări, în altele procedurile nu au fost încă finalizate cu decizii definitive.

În cele mai multe cazuri, arată raportul Expert Forum, un număr mic de firme (4-5) câștigă procente între 40-70% din fondurile din contracte, raportat la 100 până la 200 de contractori pe județ. Reiterăm că nu este o imagine exhaustivă a achizițiilor din PNDL, însă reflectă o parte importantă din banii contractați într-un număr reprezentativ de județe. Dintre județele unde potrivit datelor existente se observă procente mai mari raportat la un număr mai mic de firme se numără Vaslui, Sălaj, Neamț, Mehedinți, Ialomița, Harghita, Bihor sau Bistrița Nădăud. La Galați, patru firme menționate anterior au primit 50% din bani.

Atât presa, cât și partidele politice au criticat în dese rânduri modul în care sunt alocați banii prin PNDL, în funcție de partidul aflat la putere. Zeci de anchete de presă au demonstrat că în multe cazuri investițiile din PNDL fie nu se justifică, fie sunt prost realizate. (Foto: Școală reabilitată prin PNDL / Realitatea de Vrancea)

Citește aici raportul integral despre PNDL 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Sunt socat.

  2. Arata bine scoala aia din poza reabilitata in Vrancea de la Martian Oprisan .
    Prin Vrancea se petrec frecvent cutremure care distrug reabilitarea.
    Cine poate suspecta furt din bugetul de stat ?

  3. Dar oare banii din controversatul PNRR cu ce firme de casă se vor cheltui?