G4Media.ro

Cum justifică senatorul Fenechiu inițiativa prin care relaxează contractarea de servicii juridice…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Cum justifică senatorul Fenechiu inițiativa prin care relaxează contractarea de servicii juridice pe bani publici, el însuși fiind abonat ca avocat la contracte cu statul / Expert anticorupție: E iresponsabil, se prefigurează o criză economică

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a inițiat o propunere legislativă, împreună cu senatorul PSD Robert Cazanciuc, prin care elimină restricțiile la contractarea de servicii juridice de către instituțiile statului, chiar dacă acestea au consilieri juridici și fără să mai ceară aprobarea ordonatorului principal de credite sau a consiliilor locale.

 • Senatorul PNL Daniel Fenechiu a explicat pentru G4media.ro că a urmărit să liberalizeze piața serviciilor juridice astfel încât primăriile să beneficieze de servicii juridice mai bune, la prețuri mai mici și fără multă birocrație.
 • Expertul anticorupție, Laura Ștefan, a declarat pentru G4Media.ro că este încă o încercare de a canaliza banii publici spre buzunarele private și că inițiativa este ”iresponsabilă” deoarece se prefigurează o criză economică.

Inițiativa lor a fost semnată de alți 2 senatori, Radu Preda (PSD) și Nicoleta Pauliuc (PNL), tot avocat. Proiectul a fost adoptat miercuri de Senat și merge la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Propunerea legislativă PNL-PSD abrogă din OUG 26/2012 articolul care limita posibilitatea achiziţionării serviciilor juridice pentru instituţiile publice, care au juriști, doar în „situaţii temeinic justificate” și cu aprobarea ”ordonatorilor principali de credite” pentru instituțiile publice centrale sau a ”consiliilor locale, consiliilor Județene sau Consiliului General al Municipiului București” pentru instituțiile publice locale.

Restricțiile au fost introduse în 2012 pentru a reduce cheltuielile publice după criza economică din 2008-2009. Acum, motivația inițiatorilor legii privind eliminarea restricțiilor este că efectele crizei economice au trecut.

Apreciind faptul că sunt depășite circumstanțele economico-financiare ale anului 2012 care au condus și impus, astfel cum este reliefat în nota de fundamentare a acestei Ordonanțe de urgență, la instituirea unei astfel de măsuri menită a reduce cheltuielile din bugetul de stat pentru această activitate (…)”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Dă clic pentru a accesa 20L610EM.PDF

Senatorul PNL Daniel Fenechiu este și avocat asociat la Casa de avocatură Fenechiu, Sava și asociații și are nenumărtate contracte de asistență juridică cu statul, potrivit declarației lui de interese.

Foto: fragmente din declarația de interese a senatorului PNL Daniel Fenechiu din iunie 2020

Ce spun experții anticorupție. ”Prevederile în vigoare nu interzic contractarea de servicii juridice de către instituțiile publice, atunci când e vorba de cauze complexe. Drept dovadă stau declarațiile de interese ale unor astfel de beneficiari – avocati care au si pozitii publice – cum este dl. senator și avocat Daniel Fenechiu.

Prevederile de azi obligă decidenții să facă o verificare prealabilă și să se asigure că, într-adevăr, complexitatea spețelor cu care se confruntă instituțiile publice justifică angajarea de servicii externe complementare serviciilor pe care le pot oferi birourile de specialitate din instituțiile publice.

Eliminarea acestor mecanisme firești de verificare, care țin de buna guvernare, va conduce la achiziționarea de servicii juridice chiar și acolo unde spețele ar putea fi rezolvate prin utilizarea resurselor interne de specialitate.

Este încă o încercare de a canaliza banii publici spre buzunarele private ale celor care prestează astfel de servicii pentru spețe mărunte, care pot fi rezolvate de consilierii juridici ai instituțiilor publice. Nu întâmplător între inițiatori se află persoane direct interesate.

E iresponsabil ca într-un moment în care se prefigurează o criză economică generată de pandemie să introducem o astfel de intițiativă care relaxează condițiile de contractare a serviciilor juridice de către instituțiile publice”, a explicat expertul anticorupție Laura Ștefan pentru G4media.ro.

Ce spune senatorul PNL Daniel Fenechiu. El a explicat pentru G4media.ro că a urmărit să liberalizeze piața serviciilor juridice astfel încât, mai cu seamă, primăriile să beneficieze de servicii juridice mai bune, la prețuri mai mici și fără multă birocrație.

Fenechiu a explicat faptul că a dorit să aibă un co-inițiator din Executivul care a introdus restricțiile, adică din Guvernul Ponta, și așa a ajuns la Robert Cazanciuc de la PSD, fost ministrul al Justiției în Cabinetul Ponta.

Nu beneficiez de această inițiativă pentru că nu lucrez cu primării. Eu am contracte cu câteva entități mari pentru că partenera mea este specializată pe dreptul Afacerilor, fiscal și fonduri europene. 

Inițiativa mea vizează o categorie largă de servicii juridice, mai ales pentru primării, astfel încât acestea să nu mai fie nevoite să parcurgă un traseu birocratic anevoios: multe hârtii, hotărâre de Consiliu local, analiza legalității/oportunității de către Prefect.

În plus, juriștii de primării nu pot acoperi la un nivel competitiv toată paleta de servicii juridice, niciun avocat nu poate să facă asta. Juristul primăriei se ocupă de dosare de fond funciar, de legislația muncii, probleme administrative, autorizații de construire, de urbanism, adică de tot ce ține de acte ale primăriei.

Pentru dosare de comercial, fiscal, fonduri europene sau proprietate intelectuală, îți trebuie avocați specializați.
Liberul acces la servicii juridice generează competiție și o scădere a prețurilor. Liberalizarea pieței serviciilor juridice nu îl obligă pe primar să angajeze avocați specializați, ci doar îi oferă această posibilitate, mai rapid și mai puțin birocractic.

Am vrut să îl am pe Robert Cazanciuc drept co-inițiator pentru că era membru în Guvernul Ponta, cel care a emis ordonanta 26/2012”, a declarat senatorul Daniel Fenechiu pentru G4media.ro.

Potrivit propriei declarații de interese, Casa de Avocatură Fenechiu, Sava și Asociații are un contract de asistență juridică cu primăria Alexandria  din 2011 și cu primăria comunei Zemeș din județul Bacău, din 2019.

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

 1. Ăsta vrea sa mai sforaie in stodiourile de la Haznaua 3 pe banii statului. Îşi permite, pentru că e penelist si PNL va castiga alegerile parlamentare.
  Românii iubesc PNL, un partid cu traditie, vorba aia, partidul Brătienilor, si mai presus de toate, un partid care lupta impotriva coruptiei si a PSD-ului.

 2. Fenechiu e alt traseist de frunte,doar a fost sef la PPDD-Partidul OTV.Apoi s-a facut ‘leberal’ si s-a mutat in alte studiouri TV de larga respiratie ‘popular-otevista’.
  Radu Preda ala tocmai s-a instalat pe lista PMP la Dolj,locul 1 la Senat.
  Cazanciuc este unde scrie in ordin…care se executa,nu se discuta!
  inflatia de cabinete de avocatura si seceta de litigii economice relevante in sumele incasate face lupta acerba pentru procesele unde banii curg cu nemiluita si niciodata nu se cuantifica rezultatele litigiilor…castigi,pierzi negustor de numesti.
  Pana acum trebuia sa fie litigiul mare,complex sa poata presta avocatii pentru institutii…prin legea asta pot presta pentru orice litigiu,sume mai mici dar constante si mai ales fara nicio cenzura despre cum ai prestat.Contract ‘de intretinere’ ca la antivirus sau alt program de calculator.
  Se pregateste o USLizare de ramane A. Nastase mic paj de curte.Acum la stat se invart sume colosale fata de acum 20 de ani,bugetele primariilor au crescut enorm…la fel ministere,agentii.Sunt bani de tocat cu nemiluita fata de vremea cand auzeam ca’a dat AN-ul liber la furat’.Acum nu mai e personificat nimeni ca a dat liber,insa sumele sunt inzecite.

 3. Sifonare de bani fara limite, asta vor, si totul legal. parlamantarii sau obisnuit sa modifice legile permenent pentru a fi in acord cu interesele lor personale sau ale partidelor din care fac parte. Nu-ti place legea? Pac, o modfici, sa fie permanent in proproil tau interes.

  Fenechiu are zeci de contrate de avocatura si vrea liber ca institutiile sa-si ia avocati fara oprelisti, chiar daca au consilieri juridici avocati.

 4. Hai, măi, fugiți de-aici cu justificările și mistificare voastre!

 5. Poate sa imi explice dl. Fenechiu ce fel de serviciu a prestat el pe 250 si 100 RON si nu putea sa il faca un jurist de primarie? Ca e trecut in declaratia lui de interese nu de alta

 6. Ah, cum se numea acea alianta de acum cativa ani dintre PNL si PSD, aia cu schimb de geci si referendumuri ratate…uff..

 7. Votați Fenechiuuu…votati PPDD …PARDON PNL…

 8. PSD + PNL = USL LOVE <3

 9. Avocatelul ăsta minte la fel de frumos ca Violeta Alexandru.

 10. ce poate fi mai elocvent decat „Senatorul PNL Daniel Fenechiu a inițiat o propunere legislativă, împreună cu senatorul PSD Robert Cazanciuc”
  ieri semna FLORIN ROMAN propunere legislativa cu unii de la PSD pentru cenzura informatiilor publice
  pacat ca nu intelege lumea ce mare pericol e aripa PSD-ista din PNL

 11. Cale libera la coruptie si la ilegalitati cat incape.Rusine sunteti o adunatura de politruci nenorociti!

 12. Buna seara, pentru mine este foarte ciudat ca, pana la ora asta (8 seara), nu a aparut nici-un comentariu simpatizant/activist/trollist (sau cum s-o fi numind!) PNL…. Asta ce o insemna, oare? Ca „le-a luat piuitul” G4Media? N-au primit inca subventia? Sau le-a pierit entuziasmul? O seara buna tuturor, indiferent cum va castigati existenta! (din partea unei „tinere” de 70 de ani)