G4Media.ro

EXCLUSIV Cum justifică președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, elogierea lui Nicolae…

EXCLUSIV Cum justifică președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, elogierea lui Nicolae Paulescu, după protestul unui grup de intelectuali față de discursul puternic antisemit al descoperitorului insulinei

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, consideră nefondat protestul lansat de un grup de intelectuali față de un eveniment al instituției pe care o conduce prin care o figură proeminentă a antisemitismului, Nicolae Paulescu, a fost elogiat pentru inventarea insulinei în urmă cu 100 de ani.

La evenimentul Academiei Române au fost invitați și au participat doi membri importanți ai comunității evreiești, Aurel Vainer, președinte onorific la Federației Comunităților Evreiești, și Irina Cajal Marin, subsecretar de stat și fiica lui Nicolae Cajal, presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiești între 1994 si 2004 și fost academician. Pentru că a girat un astfel de eveniment, Irinei Cajal i se solicită acum demisia din Guvern, gest necesar văzut de un grup de intelectuali care și-au exprimat public revolta.

Potrivit lui Ioan Aurel Pop, din relatările primite de la evenimentul la care el nu a participat din motive de sănătate, atât Aurel Vainer, cât și Irina Cajal au rostit cuvinte „extraordinar de elogioase” la adresa românului care, „pentru lumea științifică, a făcut o descoperire epocală acum 100 de ani”.

„Nu mi se pare justificat și nu are legătură cu momentul. Oamenii nu s-au adunat pentru descoperitorul insulinei, denumită inițial pancreină, s-au strâns ca să marcheze pentru publicul larg o mare descoperire care s-a dovedit extrem de importantă pentru viitor, insulina, indiferent de confesiunea sau naționalitatea celui care a făcut-o. Mi se pare o acțiune decentă față de descoperirea stiințifică epocala pe care a făcut-o un român acum o sută de ani, el are intâietate, chiar dacă datele Nobel au consemnat alți doi oameni de știință”, a declarat pentru G4Media.ro Ioan Aurel Pop.

În absența lui Ioan Aurel Pop de la eveniment, conducerea Academiei Române a fost reprezentată de academicianul Răzvan Teodorescu.

Context

Un grup de intelectuali a solicitat luni demiterea subsecretarului de stat Irina Cajal Marin, acuzată că a participat la manifestarea organizată de Academia Română în onoarea lui Nicolae Paulescu, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la inventarea insulinei.

”A fost una din figurile proeminente ale naționalismului extrem, antisemismului și rasismului în climatul ideologic și politic al României interbelice. A fost autorul celui mai radical discurs antisemit cunoscut în spațiul românesc”, se arată în apelul public adresat premierului Florin Cîțu și ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu.

”Suntem profund revoltați de participarea doamnei Irina Cajal Marin, subsecretar de stat în Ministerul Culturii, la manifestarea organizată de Academia Română în onoarea lui Nicolae Paulescu, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la inventarea insulinei.

Prin prezența lor, doamna Irina Cajal, Subsecretar de stat și domnul Aurel Vainer, Președinte onorific la FCER, au legitimat un eveniment memorial de glorificare a unuia dintre cei mai antisemiți ideologi interbelici.

Reamintim că Nicolae Paulescu, vicepreședinte al Ligii Apărării Național Creștine (partid al cărui siglă a fost zvastica), a fost una din figurile proeminente ale naționalismului extrem, antisemismului și rasismului în climatul ideologic și politic al României interbelice. A fost autorul celui mai radical discurs antisemit cunoscut în spațiul românesc.

Acest discurs incita la ură și eliminarea evreilor (el folosea exclusiv termenul de „jidani”), discurs cu influență uriașă în procesul de fascizare a României din anii 1930, ce a contribuit substanțial la ororile Holocaustului. Însuși Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, îl considera, alături de A.C. Cuza, un ilustru înaintaș.

Scrierile lui Paulescu au fost publicate (inclusiv în perioada recentă) și comentate critic în numeroase lucrări științifice. Nu există pentru nimeni, circumstanța atenuantă a necunoașterii.

Dată fiind gravitatea asocierii unui demnitar cu omagierea unui mentor al rasismului, credem că nu avem de a face cu o „gafă” sau cu o „greșeală regretabilă” ci cu o crasă ignorare a normelor morale fundamentale ale societăți românești actuale.”, se arată în apelul public.

Semnatarii solicitării de demitere a Irinei Cajal din funcția sa guvernamentală sunt: Liviu Antonesei, Laszlo Alexandru, Péter Bányai, Horia Bozdoghinǎ, Maria Bucur, Michael Cernea, Iurii Chişinevski, Vera Cîmpeanu, Emanuel Copilaş, Andrei Cornea, Mihai Demetriade, Smaranda Enache, Alexandru Florian, Mihai Dinu Gheorghiu, Manole Iosiper, Werner Kremm, Elena-Irina Macovei, Norman Manea, Lucian Nastasă-Kovacs, Irina Nastasă-Matei, Cristian Pârvulescu, Florin Poenaru, Costi Rogozanu, Maria Roth, Liviu Rotman, Michael Shafir, Mariuca Stanciu, William Totok, Daniel Vighi.

Sursa Foto: Facebook/ Ioan Aurel Pop

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Acel moment când „intelectualii” urmași ai torționarilor bolșevici protestează împotriva „antisemitismului” președintelui… Confederațiilor Evreiești! 😀
  Maxim!

 2. Unii care mai stiu cate ceva. Eu nici nu auzisem de Nicolae Paulescu, asta si cred ca puteam muri linistita fara sa aud de el. Dar na, daca au de comemorat unii. Doamne, mai lasati-ne in pace!
  Semneaza publicul.

 3. Si daca a descoperit insulina, care-i treaba? Eu n-am nevoie de munca lui. Si nici nu am de gand. Davai Pashol la Kremlin!

 4. Domnule Ion, iti place de sustinatorii tai? Ai da capul meu si de zilele mele ce minti ne mai conduc zilele astea. Sa te fereasca Dumnezeu de oameni destepti din astia, ca te apuca groaza nu alta.

 5. Oare pe cati evrei i-o fi salvat de la moarte insulina? Hai sa ne pretuim valorile si sa luam ce e bun, nu partea intunecata.Si un criminal in serie daca o inventa merita apreciat chiar daca infieram crimele facute. Iar semnatarii, ce au lasat ei umanitatii ca sa judece?

 6. E clar nivelul multora care se bagă în seamă p-aici!

 7. daca imi arati un singur diabetic tratat de paulescu iti dau dreptate , eu pot sa-ti arat tratat de frenologie a lui paulescu in care scria ca dupa craniu femeia evreica este predispusa la preacurvie!

 8. Oare cât va mai rezista Eminescu necancelat?

 9. Si pentru tine asta este un argument?

 10. In acele timpuri toată intelectualitatea era antisemită. In Canada au început cu excluderea evreilor în universități pentru că se creaseră klanuri evreiesti și nu mai puteau mișca nimic.
  Astăzi lucrurile stau altfel, dar atunci așa era. In Moldova nu mai putea mișca nimic pentru că toate afacerile erau luate de klanurile evreiesti prin mizantropie. Așa a fost atunci. Acum e diferit. Nu știu un intelectual român de marcă care să nu fi fost antisemit, atunci. Oare de ce? Bine că s-s creat un stat evreu. Englezii au fost primii care au înțeles beneficiile sociale.

  • Nu toata intelectualitatea era antisemita. Putini, dar alesi. Presedintele Academiei Este si antisemit si poltron