G4Media.ro

Cum încearcă trolii Moscovei să învrăjbească țările NATO. Cazul Lituaniei

Foto: Wikipedia

Cum încearcă trolii Moscovei să învrăjbească țările NATO. Cazul Lituaniei

Trolii Moscovei, cunoscuți pentru implicarea în operațiuni online de influență în întreaga lume în numele intereselor politice și de afaceri rusești, desfășoară o masivă campanie de dezinformare bazată pe știri false și alte instrumente similare care urmărește să manipuleze opinia publică din Lituania împotriva NATO, susțin experții. În opinia acestora, eforturile lansate de agenții Rusiei în cazul guvernului de la Vilnius – și care sunt mult mai exinse decât se bănuia anterior – este, foarte probabil, un semn al viitoarelor campanii de dezinformare ce vor fi desfășurate de trolii Moscovei nu doar în țara baltică, ci și în diferite state membre ale alianței nord-atlantice, inclusiv pe continentul nord-american.

Un material publicat de pagina Defense One dezvăluie modul în care Rusia continuă să folosească dezinformarea prin canalele de media socială pentru a provoca discordie și certuri în țările occidentale, apelând în acest sens la o armată de troli pe Internet. În cazul Lituaniei, agenții Moscovei au încercat în ultimele luni să încerce să modifice opinia publicului în ceea ce privește NATO.

Astfel, pe 25 septembrie, agenții ruși au postat online o știre falsă care susținea că soldații germani, care acționează ca parte a forțelor NATO din țara baltică, au profanat morminte evreiești în Kaunas, desenând svastici pe ele. Informația a fost difuzată pentru a coincide cu întâlnirea dintre președintele lituanian Gitanas Nausėda și membrii comunității evreiești din Statele Unite, precum și cu o întâlnire între ministrul de externe lituanian și membrii comunității evreiești lituaniene (ambele întâlniri desfășurate pentru a marca Anul Nou evreiesc la 29 septembrie).

A doua zi, trolii au trimis materialul fals prin e-mail mai multor ziare evreiești de limbă engleză, între care The Jewish Press, Jewish National News și Infos Israel News. Operatorii Moscovei au luat legătura inclusiv cu biroul președintelui Nausėda, pretinzând că sunt jurnaliști lituanieni. La intervenția administrației de la Vilnius, The Jewish Press a eliminat articolul, dar, așa cum scrie Defense One, „răul fusese deja făcut.”

Ulterior, susține Eugenijus Lastauskas, care conduce Departamentul de Comunicare Strategică al armatei lituaniene, agenții Rusiei au reușit să penetreze pagina electronică a ziarului kasvyksta.lt și au postat informații despre povestea falsă în 26 și 27 septembrie.

Defense One afirmă că eforturile trolilor ruși au reprezentat o repetiție pentru un atac mai mare, care a avut loc în luna octombrie. Astfel, pe 17 octombrie, operatorii ruși au spart din nou site-ul kasvyksta.lt și au postat un material nou despre presupusele planuri americane de mutare a armelor nucleare în Lituania. De asemenea, ei au trimis e-mailuri false către biroul președintelui Nausėda și către alți oficiali, pretinzând că sunt jurnaliști cunoscuți și solicitând comentarii oficiale despre povestea falsă.

În același timp, în Rusia, povestea armelor atomice americane ce urmau să fie mutate pe teritoriul Lituaniei a fost difuzată pe larg prin canalele de socializare media. A doua zi, hackerii au vizat din nou penetrarea unor mijloace de informare legitime pentru a posta informațiile false. De exemplu, jurnaliștii aflați în afara Rusiei au primit mesaje electronice care arătau ca și cum fuseseră trmise de membri ai guvernului lituanian.

Atacatorii au recurs chiar și la folosirea unui mesaj tweet fals, care ar fi provenit de la șeful diplomației americane, Mike Pomepo, prin care acesta „îl felicita” pe președintele lituanian pentru mutarea armelor nucleare, în ciuda politicii oficiale a guvernului de la Washington de a nu dezvălui locația armelor atomice aflate în afara Statelor Unite.

Zvonul potrivit căruia Statele Unite intenționau să-și mute armele nucleare din Turcia în Lituania a fost de altfel momentul de apogeu al campaniei lansate de trolii Moscovei și propagat de câteva instituții media. Apariția zvonului a coincis cu disensiunile dintre Administrația Trump și guvernul de la Ankara privind declanșarea ofensivei turce împotriva forțelor kurde din nordul Siriei. Analiștii cred că obiectivul trolilor Moscovei a fost să profite la maximum de disensiunile crescute între Statele Unite și Turcia pentru a provoca certuri între membrii alianței militare nord-atlantice. Obiectivul agenților de influență ai Moscovei, a spus Lastauskas, a fost acela de a-i convinge pe lituanieni că vor fi ținte ale represaliilor nucleare ruse în cazul izbucnirii unor ostilități în regiunea baltică, după ce Statele Unite au anunțat că intenționează să desfășoare un batalion de tancuri în Lituania pentru a descuraja agresiunea rusă.

Apartenența la NATO a Lituaniei și locația sa strategică importantă au transformat-o într-un un loc-cheie pentru viitoarea apărare a Europei de agresiunile rusești. Țara baltică se învecinează cu Polonia, cu Letonia, cu enclava rusă Kaliningrad și cu Belarus, un stat care are legături militare puternice cu Rusia. Un coridor de circa 100 de km separă Belarusul de Kaliningrad de-a lungul granițelor poloneze și lituaniene, numit coridorul sau breșa Suwalki, o zonă extrem de sensibilă și importantă pentru NATO. Mulți observatori susțin că, dacă Rusia ar prelua controlul acestui coridor, ar separa țările baltice de NATO și ar elimina posibilitatea trimiterii de întăriri pe uscat pentru Lituania, Letonia și Estonia. Acesta este unul din motivele pentru care SUA și NATO au realizat mai multe exerciții militare în zonă și și-au consolidat prezența în regiune.

Cum se apără lituanienii

Eugenijus Lastauskas a afirmat că acel efort de a provoca disensiuni sociale și de a eroda sprijinul public pentru NATO a fost precedat de o altă campanie pe care aproape nimeni nu a remarcat-o, iar țara baltică se pregătește pentru încă un atac în această lună. „Ca să fiu sincer, așteptăm ceva în decembrie,” a spus oficialul, confirmând că lupta împotriva dezinformării Moscovei este tot mai extinsă.

Oficialul de la Vilnius a afirmat că guvernul lituanian folosește o varietate de instrumente pentru a detecta campaniile de dezinformare rusești. „Există anumite atacuri în care ei provoacă o reacție,” a spus Lastauskas, fără să dea detalii.

„După ce am identificat că există informații false … care ar putea dăuna intereselor noastre, deconstruim aceste informații. Încercăm să identificăm dacă este într-adevăr falsă? Cum a fost creată? Care este publicul țintă cu care încearcă să se conecteze, iar apoi există o discuție între diferitele ministere, unde identificăm ce trebuie făcut în continuare,” a declarat Lastauskas.

Oficialul de la Vilnius a afirmat că guvernul rus își desfășoară campaniile de dezinformare de-a lungul mai multor linii. Prima linie a eforturilor Moscovei este să arate că statul eșuează, „că nu livrează (rezultate) așa cum publicul se așteaptă să o facă,” a spus Lastauskas. În termeni de politică, „acest lucru este umflat la un nivel enorm. Este o dovadă a ineficienței statului… Trecutul tău este criminal, prezentul tău mizerabil, nu ai niciun viitor. Obiectivul final este să arăți că statul nu merită,” a afirmat șeful Departamentul de Comunicare Strategică al armatei lituaniene.

Cea de-a doua linie a eforturilor operatorilor Kremlinului vizează în mod direct NATO. Campania rușilor „prezintă forțele NATO ca o amenințare pentru societate, o amenințare pentru civili,” a spus oficialul lituanian.

Defense One notează că alianța în sine este mult mai limitată în capacitatea sa de a răspunde la dezinformarea rusă care vizează NATO în ansamblul său sau o singură țară, așa cum este cazul Lituaniei. Lucru recunoscut de altfel de un oficial NATO care a afirmat: „Suntem conștienți de acest lucru, dar responsabilitatea combaterii acesteia (n.red. mașina de propagandă rusească) în interiorul unei națiuni revine acelei țări. Așa cum se întâmplă, lituanienii sunt printre cei mai activi jucători în acest domeniu și, de obicei, ne spun ce se întâmplă și sunt activi în combaterea ei… Cred că, în general, majoritatea națiunilor NATO sunt mult mai conștiente de cum erau înainte și folosesc mai multe resurse în acest eforte, cu o mare cooperare între ei. Dar, în cele din urmă, acest efort rămâne o afacere națională,” a declarat oficialul NATO.

Dezinformarea rusă

Informațiile privind campania de dezinformare desfășurată de Moscova împotriva Lituaniei nu sunt deloc surprinzătoare, cred experții. În luna octombrie a anului recut, G4Media.ro cita declarațiile unui fost angajat al controversatei „fabrici de troli” din Saint Petersburg, cunoscută pentru implicarea în operațiuni online de influență în întreaga lume în numele intereselor politice și de afaceri rusești, care îi avertiza pe canadieni că „trebuie să fie vigilenți” înaintea alegerilor federale care au avut loc în toamna acestui an. „Dacă canadienii se tem de influența străină, trebuie să fie cu ochii în patru și să verifice de două ori informațiile pe care le văd online,” a spus atunci Vitaly Bespalov, care a lucrat pentru Internet Research Agency (IRA) sau Glavset.

Bespalov a declarat că Moscova încă folosește tactici sinistre de dezinformare și că, împreuna cu alte țări, Canada este o țintă a atacurilor cibernetice lansate de Rusia. Declarațiile lui Bespalov au venit la câteva luni după ce un expert în media socială din cadrul Universității Oxford a afirmat că Rusia ar putea viza instituţii mass-media din țări precum India și Brazilia pentru a se amesteca în alegerile din cele două state, în timp ce SUA rămân o ţintă electorală pentru hackerii Moscovei.

Fostul trol a afirmat că, înainte ca el să demisioneze, IRA începuse să recruteze angajați vorbitori de limbă engleză pentru a ataca informatic țările occidentale, în special Statele Unite.

Jurnalistul rus de investigație Andrey Zaharov a dezvăluit de altfel cum mesajele online postate de IRA au ajuns săptămânal la 50 de milioane de persoane. Trolii au organizat și finanțat proteste politice și contra-proteste în Statele Unite, cu scopul de „a intensifica tensiunile în societatea americană.” Departamentul de Justiție de la Washington a acuzat IRA că s-a amestecat în alegerile pentru Casa Albă din 2016 pentru a-l favoriza pe candidatul republican Donald Trump.

Profesorul Patrick Warren de la Universitatea Clemson din Carolina de Sud a afirmat că, după analizarea a circa trei milioane de mesaje tweet provenite de la IRA, el și colegii lui au descoperit că mai multe mii dintre acestea vorbeau despre probleme specifice Canadei, precum relația cu vecinul din sud și imigratia. Warren afirmă că majoritatea conturilor create de troli s-au concentrat pe promovarea activă a opiniilor contrare în cazul unor problemele ce dezbină societatea canadiană, așa cum sunt atacurile teroriste, islamul, mișcarea Black Lives Matter, imigranții ilegali, infrastructura petrolieră, activitățile premierului Justin Trudeau etc.

Conturile create de troli ruși care împrumută identitatea unor cetățeni occidentali pentru ca să răspândească zvonuri, falsuri și fapte alese pentru a viza ținte specifice au fost urmărite de mii de internauți reali, iar postările lor au fost redifuzate și menționate de zeci de milioane de ori de alți utilizatori. Warner susține că, de-a lungul timpului, aceste conturi false au devenit tot mai greu de identificat.

Un alt caz în care eforturile trolilor ruși au ieșit în evidență a fost Brexit. În decembrie 2018, publicația The Cipher Brief a scris că efortul britanic de a părăsi Uniunea Europeană „a fost transformat într-un coșmar politico-economic.” Deși atât Marea Britanie, cât și UE se confrunta cu opțiuni dificile în ceea ce privește Brexit, problema în sine a fost denaturată și prezentată intenționat greșit în rândul opiniei publice, în mare parte prin operațiuni de dezinformare prin media socială. Nu este deloc surprinzător că cercetătorii au descoperit că Rusia a fost puternic implicată în campaniile de dezinformare și de alimentare a discordiei din jurul Brexit. Astfel de campanii, afirma The Cipher Brief, se numără printre armele cele mai utilizate din arsenalul geopolitic al Moscovei. Rusia apelează din ce în ce mai mult la aceste arme împotriva țintelor pe care le vizează, și anume democrațiile occidentale. De altfel, potrivit unei analize publicate de The Cipher Brief, o pagină apropiată serviciilor americane de informații, campaniile desfășurate de trolii ruși vizează aproape toate subiectele ce preocupă societățile occidentale, între care rasa, religia, guvernarea, imigrația, terorismul islamic, Brexit etc.

Conform analiștilor americani, condițiile pe care Rusia le exploatează în strategia să de influențare a canalelor de media socială există deja în rândul categoriilor demografice vizate de acțiunile sale. Între acestea se numără furia, teama, rasismul, xenofobia, tribalismul politic, resentimentele și ignoranța. Trolii ruși urmăresc să transforme aceste trăsături existențe în emoții puternice, aproape întotdeauna negative, care influențează perspectiva pe care individul vizat o are în legătură cu o serie de probleme sociale, economice și politice. În timp, impactul unei asemenea strategii are un efect cumulativ.

Odată ce un segment al unei populații crede o afirmație ce este categoric falsă sau, mai important, pune la îndoială un lucru care este categoric adevărat, este ușor pentru ei ca, urmând un plan similar, sa repete acest proces în legătură alte subiecte. Pe măsură ce cei vizați de propaganda devin tot mai angajați și mai implicați în legătură cu un subiect sensibil, ei tind să facă asta cu tot mai multă siguranță și furie, fiind aproape imposibila recurgerea la fapte, date sau dovezi empirice pentru a-i convinge de lucrul contrar. În opinia lor, orice efort pentru a-i convinge că sunt manipulați este doar o „dovadă” a conspirației care încearcă să-i împiedice să fie informați „cu adevărat.” Rezultatul final este continuarea diviziunii politice și dispute extrem de partizane.

Kremlinul a negat constant că ar cunoaște activitățile „fabricii de troli” sau că ar realiza campanii de dezinformare în mediul online împotriva statelor occidentale sau din NATO.

Surse: Defence One, The Cipher Brief, Stars and Stripes

Foto: Wikipedia

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. „Odată ce un segment al unei populații crede o afirmație ce este categoric falsă sau, mai important, pune la îndoială un lucru care este categoric adevărat, este ușor pentru ei ca, urmând un plan similar, sa repete acest proces în legătură cu un număr de alte subiecte. Pe măsură ce cei vizați de propaganda devin tot mai angajați și mai implicați în legătura cu un subiect sensibil, ei tind să facă asta cu tot mai multă siguranță și furie, făcând aproape imposibila recurgerea la fapte, date sau dovezi empirice pentru a-i convinge de lucrul contrar. ”

    O mostra de pe G4Media, de ieri. „Vali” afirma la traditionalalul copy/paste dintr-un articol american pe care G4 a trantit un titlu putaclic:

    Vali: „Germania, Franta si UK isi tot scad bugetele de aparare pentru ca au devenit atat de socialisti incat au nevoie de mita electorala si pomeni tot mai mari pentru populatia care-i voteaza.”

    Cand colo, ce sa vezi:
    1. Austeritatea si taierea bugetului pentru aparare in UK si Germania sunt opera Partidului Conservator (Tory), respectiv al conservatorilor germani.
    2. Bugetul de aparare al Frantei „tot scade” intr-un mod foarte original de cativa ani–crescand in 2020 cu 4.5%, cu alte transe de crestere a bugetului armatei prevazute pana in 2023.

    https://www.bfmtv.com/economie/budget-2020-le-ministere-des-armees-beneficie-de-la-plus-forte-hausse-1775099.html

    • *a conservatorilor, ca ma refeream la opera, nu la buget, mama lui de genitiv matinal fara cofeina.

  2. Anunț important!
    Trolii detașați „pe” Românică sunt rugați să se prezinte in B-dul Kiseleff 6 pentru a fi testați PISA ! Absolvenții de școli profesionale vor susține și o probă practică cu Noviciok lichid.

  3. Pe termen scurt, aceasta modalitate de a face propaganda prin inducerea , in mentalul unora, a unor teme false la care se ataseaza total sau partial titulatura de adevar poate produce daune . In final totul se intoarce impotriva celor care fac asta . In definitiv fiecare dintre noi avem undeva o intelegere diferita a lucrurilor si functionam cu datele ce ne sunt puse la dispozitie . Ne confruntam cu totii si observam in media si nu numai ,spuse ce ne arata jumatati de adevar , minciuni partial construite pe un adevar initial , ce este rapid transformat , in finalul unui text , in alta forma de adevar , ce corespunde unei evidente comenzi.Ce putem face si cum putem sa extragem din noianul de informatii ce ne inconjoara adevarul ? Pina atunci ,sa intelegem ca noi toti avem propriul nostru adevar in spatele caruia se afla propria noastra capacitate de perceptie si intelegere a lucrurilor si in cazul multora dintre noi i se adauga si sentimentalismul(aproape incontrolabil ) ce cuprinde o buna bucata a existentei noastre . Ne raportam (o mare majoritate ) la notiunea de adevar , doar cu partea noastra sentimentalista a functionarii si nu putem vedea, indiferent ce ne arata in clar unii sau altii ,decit unicitatea perceptiei noastre ca adevar absolut . Sa ne intorcem la textele din media ce aproape in totalitate falsifica adevarul incepind cu titlul textului si terminid cu finalul lui . Pentru a putea extrage din aceste texte un adevar (intotdeauna el exista in text ,doar ca prin anume procedee el este falsificat functie de interese ) putem la modul simplist sa urmarim ce doza de probabilitate ,exprimata prin cuvinte ce induc asta se regaseste in text . Textierul nu poate spune o minciuna fatis , nu poate fi categoric in anumite afirmatii ,fie si din necesitatea de a se proteja pe sine . Daca in texul supus lecturii apar cuvinte ce induc o probabilitate ,atunci probabilul trebuie imediat eliminat din ceea ce citim si ramane astfel doar adevarul . Este insa un exercitiu greoi la inceput . Este necesara o anume experienta si mii si mii de pagini citite si analizate . La un moment dat mintea proceseaza singura toate acestea si doar atunci putem spune ca ne-am schimbat propria intelegere. Fara acest exercitiu si fara o cunoastere , capatata si prin citirea unor texte din partea serioasa de media , ca o paralela facuta intre adevaruri prezentate diferit ,nu putem merge mai departe si ramanem singuri cu propriul nostru adevar ,ce din pacate este de cele mai multe ori gresit (la nivel de intelegere ).

  4. De cand rubla a scazut sa lucrez pt Russia nu se mai merita. Caut de lucru in alta parte. Oferte?G4?

    • Da vest Africa Sud Africa est Africa acolo unde trolii ruși la 2 zile îi găsești umflați in apele marii sau râurilor.

  5. Fostii securisti si ceausisti care au macelarit economia Romaniei au resurse sa-si deschida chiar televiziuni private de troli.
    Latrina 3 este mai eficienta in dezinformare si manipulare decat o echipa intreaga de troli de la Moscova, iar P$Distii sunt chiar mai toxici decat trolii si toate scursurile media -mafia la un loc.

  6. Pai tactica rusilor e similara cu cea adoptata de CNN, New York Times, Washington Post sau alte Pravde americane. Din momentul in care Trump a anuntat ca va candida, au declansat un bombardament de stiri false sau neverificate cu speranta ca lumea va pune botul. De fiecare data cand sunt prinsi, prefera sa demita vreun ‘ziarist’ de mana a doua si cam atat. Cel mai recent a fost cazul unei tanti de la Newsweek, care a anuntat indignata ca Trump isi va petrece Ziua Recunostintei la golf. In timpul asta, el era in Afganistan cu soldatii americani.

  7. Realitatea este ca nu va mai trece mult timp pana cand acest tip de „razboi” va fi declarat tot terorism, eventual „terorism asimetric” sau „terorism cibernetic”. Intr-un fel este bine ca se va intampla asta: poate asa se vor trezi mai multi „decidenti politici” in privinta efectelor devastatoare asupra mintilor umane, apoi impotriva grupurilor si, in cele din urma, asupra societatilo,r pe care tehnologia comunicarii de tip „fake” si, mai nou, „deep fake” le produce sub umbrela atat de convenabila a „adevarului alternativ”…

    Numai deunazi Mc’Ron explica doct cum „n-avem noi (noi, NATO, evident…) treaba cu rusii si chinezii, noi avem probleme cu terorismul nene!” Evident ala „vintage” gen ISIS, cu bombe si cutite… RAHAN se lupta cu mamutii si cu vestele galbene.

    In fine, sa nu ne pierdem simtul umorului. Din perspectiva asta, foarte reusita franciza „Stapanul Inelelor”: troli, orci, Sauron, „my precious” Golum/Smeagol si „pamantul de mijloc”. Sau, de ce nu, „Matrix”…