G4Media.ro

Un fost angajat al „fabricii de troli” din Rusia avertizează canadienii să…

Sursa Foto: Facebook

Un fost angajat al „fabricii de troli” din Rusia avertizează canadienii să fie vigilenți înainte de alegerile din 2019

Un fost angajat al controversatei „fabrici de troli” din Saint Petersburg, cunoscută pentru implicarea în operațiuni online de influență în întreaga lume în numele intereselor politice și de afaceri rusești, i-a avertizat pe canadieni că „trebuie să fie vigilenți” înaintea alegerilor federale programate pentru toamna anului viitor. „Dacă canadienii se tem de influența străină, trebuie să fie cu ochii în patru și să verifice de două ori informațiile pe care le văd online,” a spus Vitaly Bespalov, intervievat de Global News.

Bespalov, care a lucrat pentru Internet Research Agency (IRA) sau Glavset, a declarat că Moscova încă folosește tactici sinistre de dezinformare și că, împreuna cu alte țări, Canada este o țintă a atacurilor cibernetice lansate de Rusia. Declarațiile lui Bespalov au venit la câteva luni după ce un expert în media socială din cadrul Universității Oxford a afirmat că Rusia ar putea viza instituţii mass-media din țări precum India și Brazilia pentru a se amesteca în alegerile din cele două state, în timp ce SUA rămân o ţintă electorală pentru hackerii Moscovei.

Bespalov a lucrat pentru IRA începând cu 2014, după ce a răspuns la un anunț online pentru ceea ce el credea că este o slujbă la un site de știri rusesc. Dar tânarul ce vroia să devină jurnalist a descoperit rapid că era vorba de ceva complet diferit. „Misiunea mea era să scriu în fiecare zi 20 de articole de știri pline de propagandă pro-Kremlin,” a afirmat el, adaugând că materialele lui s-au concentrat în special pe războiul din Ucraina.

El și-a amintit că managerul său i-a spus care era cea mai importantă regulă: „Nu menționa Rusia. Rusia nu participă la acest conflict și nu poți spune altfel.” În ciuda obiecțiilor sale morale, Bespalov a declarat că a continuat să lucreze la IRA timp de câteva luni. „M-am gândit: De ce să nu lucrez aici pentru o vreme și apoi îmi voi spune povestea? Dar nu mi-am imaginat niciodată că va deveni o poveste internațională.”

„Termenul de trol de la Kremlin este un lucru cunoscut în Rusia. Dar americanii și canadienii nu erau pregătiți pentru asta,” a afirmat Bespalov. Fostul trol a afirmat că, înainte ca el să demisioneze, IRA începuse să recruteze angajați vorbitori de limbă engleză pentru a ataca informatic țările occidentale, în special Statele Unite.

Jurnalistul rus de investigație Andrey Zaharov a dezvăluit cum mesajele online postate de IRA au ajuns săptămânal la 50 de milioane de persoane. Trolii au organizat și finanțat proteste politice și contra-proteste în Statele Unite, cu scopul de a intensifica tensiunile în societatea americană.” Departamentul de Justiție de la Washington a acuzat IRA că s-a amestecat în alegerile pentru Casa Albă din 2016 pentru a-l favoriza pe candidatul republican Donald Trump. Acesta a câştigat scrutinul în faţa democratei Hillary Clinton. Moscova a negat amestecul în alegerile americane, iar o anchetă condusă de procurorul Robert Mueller investighează în prezent posbilele ingerinţe ale Kremlinului.

Canada, avertizată. Bespalov a declarat nu are nicio îndoială că următoarele alegeri federale canadiene din 2019 vor fi vizate de atacurile cibernetice lansate de fabrica de troli din Saint Petersburg . „În majoritatea cazurilor, alegătorii decid și trolii nu au un impact prea mare. Dar atunci când este o cursă strânsă și alegătorii nu sunt deciși, ar putea avea un impact. Canada trebuie să fie cu ochii în patru.”

Apropierea geografică de Statele Unite și relația Canadei cu Washingtonul înseamnă că și canadieni sunt vizați de atacurile cibernetice, deși la o scară mai mică. De altfel, profesorul Patrick Warren de la Universitatea Clemson din Carolina de Sud a afirmat că, după analizarea a circa trei milioane de mesaje tweet provenite de la IRA, el și colegii lui au descoperit că mai multe mii dintre acestea vorbeau despre probleme specifice Canadei, precum relația cu vecinul din sud și imigratia.

Warren afirmă că majoritatea conturilor create de troli s-au concentrat pe promovarea activă a opiniilor contrare în cazul unor problemele ce dezbină societatea canadiana, așa cum sunt atacurile teroriste, islamul, mișcarea Black Lives Matter, imigranții ilegali, infrastructura petrolieră, activitățile premierului Justin Trudeau etc.

Conturile create de troli ruși care împrumută identitatea unor cetățeni occidentali pentru ca să răspândească zvonuri, falsuri și fapte alese pentru a viza ținte specifice au fost urmărite de mii de Internauți reali, iar postările lor au fost redifuzate și menționate de zeci de milioane de ori de alți utilizatori. Warner susține că, de-a lungul timpului, aceste conturi false au devenit tot mai greu de identificat.

Kremlinul a negat că ar cunoaște activitătile „fabricii de troli” și a întrebat dacă postările online ar putea influența rezultatul unor alegerilor. „Cred că atunci când Rusia este arătată cu degetul, este vorba doar de sistemul care încearcă să ofere scuze care să explice de ce au pierdut alegerile,” a declarat Iaroslav Nilov, un deputat din Rusia Unită, partidul președintelui Puțîn.

Săptămâna trecută, guvernul canadian a anunţat că Agenţia Mondială Antidoping (AMA), cu sediul la Montreal, a făcut obiectul unui atac cibernetic, în legătură cu care serviciul militar rus (GRU) este „probabil puternic responsabil.”  La rândul ei, justiţia americană a anunţat inculparea a şapte agenţi ai GRU, ca urmare a unei campanii mondiale de atacuri cibernetice atribuite Kremlinului şi denunţate de către Olanda, Marea Britanie, Canada şi Australia.

Cei şapte agenţi sunt inculpaţi în lipsă de către SUA pentru că au piratat organisme sportive internaţionale, inclusiv AMA şi grupul american Westinghouse, care furnizează îndeosebi combustibil nuclear centralelor ucrainene. Ei sunt de asemenea urmăriţi penal pentru spălare de bani, utilizarea unei monede virtuale, fraudă bancară şi furt de identitate. Tot în acest context, Ministerul de Externe al Marii Britanii a acuzat că GRU a organizat cele mai mari atacuri cibernetice din ultimii ani îndreptate împotriva unor ținte din occident.

Foreign Office a citat informații obținute de Centrul Național de Cyber Security, care a demonstrat că GRU se află în spatele atacurilor care au țintit instituții politice, economice, de afaceri, media și chiar și din domeniul sportului, afectând cetățeni din multe țări, inclusiv Rusia, și au provocat pierderi economice de milioane de lire. Atacurile orchestrate de GRU au urmărit destabilizarea instituției de control anti-doping WADA, a sistemului de transport din Ucraina și au avut ca scop destabilizarea unor democrații occidentale prin subminarea proceselor electorale și interferența în alegeri, au afirmat diplomații britanici.

Declarațiile lui Vitaly Bespalov au venit la câteva luni după ce un expert în media socială din cadrul Universității Oxford a afirmat că Rusia ar putea viza instituţii mass-media din țări precum India și Brazilia pentru a se amesteca în alegerile din cele două state În acelasi timp, SUA rămân o ţintă electorală pentru hackerii Moscovei.

Lideri din comunitatea de informaţii din Statele Unite au afirmat în august că adversari externi vor încerca să influenţeze alegerile din 2018 şi 2020 din America, atrăgând atenţia în special în privinţa Moscovei. “Continuăm să observăm o campanie generalizată de mesaje transmise de Rusia pentru a slăbi și a diviza Statele Unite,” a spus Dan Coats, directorul Național Intelligence (DNI). Oficialii de la Washington cred că şi alte ţări urmăresc să se amestece în alegerile americane. Întrebat dacă acuză de amestec în alegerile din America doar Kremlinul sau şi persoane din Rusia ce au intenţii ilegale, Coats a replicat atunci că e vorba de “amândouă” cazurile.

Surse: CBC, Global News, G4Media.ro/ Foto: theimmoralminority.blogspot.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. @Asistat tu care esti in poza aia? Cum e vremea pe la Sankt Petersburg?

  2. asistatu, asteptam opinia pertineneta a expertului! ce functie ai bre in sistem, tot mancator de clante ai ramas?

  3. Pai daca reputatii jurnalisti g4media inca sustin tampenia promovata de liberalii lu hitlery si anume ca “departamentul de stat a acuzat kremlinul de actiuni care au favorizat candidatul republican”, lucru pe care nici macar trambitele de la cnn axios msnbc politico etc nu mai au curajul sa o spuna, atunci nu prea dau doi bani pe articol… da daca tot m-ati intrebat, va zic asa: dintre toate diasporele noastre, cea mai de cacat diaspora este cea canadiana, ticsita de taranoi parveniti, plecati cu 4 perechi identice de pantofi din imitatie de piele de la metro, ciorapi albi de tenis si camasa cu maneci scurte, sa aibe la birou’ de IT… E mai mare pericolul pt Canada sa se integreze diaspora asta decat trolli de doi bani de la petersburg, care pleaca apoi sa lucreze la uber… noroc ca au bagat canadienii “rata” aia, zbor direct, ca sa poata veni sa si umple diaspora cala cu carnati si slanina…

    • Asistatule, ai fost vreodata in Canada?

    • Asistatule, daca nu dai doi bani pe articolele de aici de ce mai intrii pe aici? De ce nu te duci doar pe latrinele voastre? Sefii tai chiar cred ca tu poti sa faci ceva cu timpeniile pe care le scoti? Si tu si colegul tau Morjan, sau tu esti unul si acelasi?

  4. Troll se scrie cu doi de „l”…

  5. E bine sa ne multumim cu ce avem aici pe plan local ! Cel putin nu sunt corecti politic, deci sunt mai putin idioti ! :))

    PS. E un castig totusi pt tarisoara, pt Romanica, nu credeti ? 😉

    • Apropo de…ce avem aici pe plan local, ai observat reacția lor la aflarea veștii? Unul se preface că „alungă musca” corectând o greseală de redactare, iar celălalt e mai „guraliv” decât de obicei, semn clar că se simte vizat de articol…

    • Asta se cheama cumva derobare de sarcini ori pur si simplu nu au primit punctajul din Kiseleff ?

      PS. Pt ca nu cred ca e vorba de timiditate ! :)))

  6. „Oficialii de la Washington cred că şi alte ţări urmăresc să se amestece în alegerile americane”. Asta a fost cea mai tare fraza! E greu cu obsesiile astea…

  7. …cu siguranta a venit de la democrati.