G4Media.ro

Cum faultează statul român maghiarii: 3 milioane de euro echipei anonime controlate…

Cum faultează statul român maghiarii: 3 milioane de euro echipei anonime controlate de fiul lui Dragnea, dar refuză să transfere stadionul din Sfântu Gheorghe echipei Sepsi din prima ligă

Autoritățile locale din Sfântu Gheorghe cer de mai bine de zece ani transferul stadionului de la ministerul Tineretului la municipalitate, dar n-au reușit nici până azi să convingă statul român să facă un act de bunăvoință care le-ar degreva de cheltuieli. Autoritățile din Sfântu Gheorghe nu cer bani, ci transferul stadionului astfel încât echipa locală Sepsi, care joacă în prima ligă de fotbal a României, să poată disputa aici meciurile de acasă. Refuzaţi constant de Bucureşti, liderii locali au obținut în cele din urmă promisiunea lui Viktor Orban că Guvernul de la Budapesta va investi 10 milioane de euro în stadion, după cum au declarat pentru G4Media.ro surse din comunitatea maghiară.

Pe de altă parte, statul român a găsit bani, 3 milioane de euro, bani de la Compania Națională de Investiții, pentru a construi un stadion la Turnu Măgurele. Stadionul a fost inaugurat joi, iar aici ar urma să joace Voința Turnu Măgurele, locul 2 în Seria a 3-a din Liga a 3-a. Potrivit Gazetei Sporturilor, gruparea sportivă ar fi controlată de Valentin Dragnea, fiul președintelui PSD.

Maghiarii din secuime n-au fost însă atât de norocoși cu stadionul lor, chiar dacă n-au cerut bani. ”Noi n-am cerut fonduri, am solicitat doar transferul stadionului de la ministerul Tineretului la municipalitate. Facem demersuri de peste zece ani, am documente care pot proba acest lucru”, a declarat pentru G4Media.ro primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad. Cum aceasta este un obiectiv important pentru comunitatea locală, având în vedere că echipa locală Sepsi evoluează în liga I, statul maghiar a anunțat deja oficial că va investi într-o bază sportivă care, pe lângă stadion va avea patru terenuri de fotbal, cu teren sintetic și iarbă pentru juniori.

Ne întoarcem puțin din maghiarime în Teleorman. Stadionul din Turnu Măgurele inaugurat astăzi are 2.000 de locuri și dotări la standarde UEFA: sistem de încălzire sub gazon, nocturnă și centru de cantonament, spații pentru recuperare fizică și spații pentru prepararea și servirea mesei. GSP notează că de când s-au reluat lucrările, în vara lui 2017, construcția a mers perfect, dar a rămas o problemă. Așa cum se întâmplă la toate arenele noi din România, și cea dedicată echipei lui Dragnea are probleme cu gazonul. Din imagini reiese că sunt porțiuni unde iarbă este arsă, fiind doar pământ.

Potrivit GSP, construcția stadionului a început în vara lui 2015, dar a fost o pauză până în vara lui 2017, când lucrările au repornit. Valentin, fiul șefului PSD, a virat în conturile clubului sume importante de bani încă din sezonul 2016-2017, în care echipa a promovat din L4 Teleorman în fosta Divizie C. Cele trei firme care au pompat bani în sezonul promovării au fost: Zooveg 2010 SA, care a virat peste 1.000 de euro lunar (5.000 lei); Gransiloz SA, o sumă asemănătoare, 5.000 de lei lunar; Interfrigo Logistics SA, aproape 3.500 de euro, 15.200 lei, un singur virament, în decembrie 2016.

Din Teleorman, înapoi în maghiarime. De anul trecut, și stadionul din Sfântu Gheorghe se bucură de îmbunătățiri, dar cheltuilile au fost suportate, potrivit primarului Antal Arpad, de către clubul privat și de către municipalitate. Astfel, potrivit presei sportive, microbiștii nu mai privesc acum meciurile de pe dealul utilizat pe post de tribună, ci au fost adăugate scaune pentru cele 5200 de locuri, 750 dintre locuri fiind acoperite. Finanțatorul Sepsi, Laszlo Dioszegi, estima anul trecut pentru GSP că investiția în stadion se ridică undeva la 300 de mii de euro

Nu e prima dată când statul maghiar investeşte în sportul din secuime. Anul trecut, guvernul de la Budapesta a investit câteva milioane de euro într-o academie de fotbal la Miercurea Ciuc. Pe de altă parte, şi Compania Naţională de Investiţii a investit într-un patinoar din Sfântu Gheorghe.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Mersi pentru acest articol!
    Da, deseori nu banii sunt rezolvarea, ci gesturile firesti si de bunavointa! …iar etnicizarea artificiala a unor teme, oricare ar fi ele, este un semn ca „ceva pute” acolo, ca se urmaresc ccu totul alte interese, de regula materiale
    PS: ref. la investitiile statului ungar (nu „maghiar”!) in sportul din comunitatile maghiare dina rdeal: pare ceva salutar dar totusi nu este firesc ca un stat vecin sa faca asta, pt ca e un semn ca ceva nu functioneaza normal in romania, unde toti cetatenii sunt(em) egali in drepturi, sa ar trebui sa fim. in plus, guvernul orban urmareste, prin tranferuri banesti si fidelizarea de durata a electoratului de aici, deseori si cu metode controversate spre corupte, ceea ce este toxic. in ungaria asa s-a facut cu construirea unui stadion si centru de fotbal in satul natal al lui orban – inventand acolo un „scornicesti al ungariei”, lucru penibil si rusinos, nu doar provoncial-grandoman.

    firesc ar fi ca fondurile dedicate sportului in romania sa fie gestionate si distribuite just, meritocratic, nepreferential. atunci am avea stadioane de calitate pentru echipe de calitate. am avea baze sportive de masa samd. – si normal ar fi sa dispara gesturile provocatoare din stadioane, la adresa minoritatii maghiare. au ddevenit tot mai dese – cu gesturi rusinoase precum stingerea luminilor in arena de hochei de la brasov, dupa ce m. ciuc castigase campionatul, parca. etc. etc. etc. ultimul raport al consiliului europei despre (ne)respectarea drepturilor minoritatilor in romania contine mai multe exemple de acest gen. deci este vorba de un fenomen real si de o anumita amploare.

    doresc succes portalului g4media!

  2. Eu nu inteleg de ce primaria mai plateste bani statului roman pentru stadion,din moment ce statul nu are nicio contributie la constructia lui?? Daca nu-i convine statului roman ca nu primeste bani,sa-si trimita gorilele sa evacueze stadionul in timpul unui meci de liga I!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.