G4Media.ro

Cum explică șeful secției pentru anchetarea magistratilor, Gheorghe Stan, retragerea apelului din…

Foto: Gheorghe Stan și Adina Florea (InquamPhotos / Octav Ganea)

Cum explică șeful secției pentru anchetarea magistratilor, Gheorghe Stan, retragerea apelului din procesul lui Viorel Hrebenciuc / Procurorul general a anunțat deja Instanța Supremă că nu e de acord cu Stan (surse)

Într-o adresă trimisă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), după ce i s-au cerut explicații, Gheorghe Stan a făcut trimitere doar la baza legală pentru decizia de retragere a apelului din procesul lui Viorel Hrebenciuc, fără să ofere alte argumente care să justifice acțiunea, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro.

Mai exact, șeful Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a invocat prevederea din Ordonanța de Urgență 7, promovată de fostul ministru Tudorel Toader, potrivit căreia: “Ori de câte ori Codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la „procurorul ierarhic superior” în cazul infracțiunilor de competența Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, prin acesta se înțelege procurorul șef al secției, inclusiv în cazul soluțiilor dispuse anterior operaționalizării acesteia.” Astfel, s-a creat posibilitatea ca această Secție să retraga apelurile în dosarele preluate de la alte parchete.

Surse judiciare au mai precizat că procurorul general interimar a trimis la Înalta Curte de Casație și Justiție punctul de vedere al Ministerului Public, prin care se solicită menținerea apelului și continuarea procesului.

Întrebați despre motivele concrete care au stat la baza deciziei lui Gheorghe Stan, reprezentanții SIIJ au refuzat să ofere un răspuns presei, susținând că ”se exceptează de la liberul acces al cetățenilor <<informațiile privind procedurile judiciare, dacă publicarea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces>>, informațiile solicitate nu vă pot fi comunicate”.

Context. Secția specială de investigare a magistraților (SIIJ), condusă de Gheorghe Stan, a anunțat la termenul din 13 mai de la Înalta Curte că renunță la apelul din procesul de corupție în care Viorel Hrebenciuc fusese condamnat la doi ani de închisoare în primă instanță. La acel moment, a fost o decizie fără precedent.

Procurorul de ședință, reprezentant al Parchetului General, a arătat că decizia luată de procurorul-șef al Secției Speciale este supusă controlului ierarhic și a solicitat instanței sa amâne discuția pentru a aștepta un punct de vedere al procurorului general. Judecătorii au acceptat cererea și au stabilit reluarea procesului pe 12 iunie.

În primă instanță, Hrebenciuc fusese condamnat la 2 ani de închisoare cu executare. Dacă va rămâne cu această condamnare, din acești doi ani, lui i se va scădea perioada petrecută în arest preventiv și arest la domiciliu. Potrivit surselor G4Media.ro, Hrebenciuc ar mai avea de făcut o lună de închisoare, maximum două, având în vedere că se deduce perioada arestului preventiv și că se scade pedeapsa pe motive de vârsta și boală.

Atât Gheorghe Stan, cât și Viorel Hrebenciuc și-au desfășurat mare parte din activitate în Bacău.

Gheorghe Stan, care conduce Secția specială pentru investigarea magistraților (SIIJ), a fost numit judecător la CCR din partea Camerei Deputaților, la propunerea PSD.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

18 comentarii

 1. „Stan a motivat retragerea apelului prin apartenenta la aceeasi mafie cu Viorel Hrebenciuc.”

 2. Vanzatori de țară și trădători. Stan o lichea care pune altă pată neagră în istoria justiției pt a-l face scăpat pe infractor.

 3. Și cînd te gîndești că acest Gheorghe Stan și Bran, care a dovedit în mod repetat că știe „decît” să asculte ordinele p.s.d, peste puține zile va intra cu capu’ sus în Curtea Constituțională… Păcat! Și vai de noi…

  • pai noi ne-am „pisat pe el de vot” in 2016, de prosti

   daca ne dadeam interesul, PSD disparea din Parlament din 2016!

 4. Aceasta „institutie”, o unealta a securistilor si hotilor,trebuie desfintata imediat.
  IMEDIAT INSEAMNA IMEDIAT !!!

  • De acord SS trebuie desfiintata.
   (Stie cineva ce dosare a instrumentat aceasta SS? Isi justifica prezenta altcumva decat politic?)

  • Tocmai a pornit unul nou, impotriva unui procuror de la DNA Constanta, care l-a bagat la zdup pe hotul istoric de nicusor constantinescu, si a instrumentat si un dosar al lui mazare, alt mega-hot. Este articol pe G4 Media.

 5. Asa procedeaza psd isi scapa(oamenoi de afaceri)

 6. Pai javra asta patentata de stan isi argumenteaza decizia de a retrage apelul in stil codrin-stefanesc, si anume – PENTRU CA PUTEM! Prin ordonanta 7 ordinara, ss a primit aceasta posibilitate de la bubosul justitiei de mizerabila amintire, si daca tot o are, de ce sa n-o activeze, unde e rost de scapat hotii psdeului? Ce argumente in plus vreti, mai mult decat PENTRU CA PUTEM? Partidul pork-psd POATE in continuare orice, si ne face aceleasi zile fripte ca si-n vremea lui draknea, ceea ce este bine, chiar foarte bine, ca sa nu uite romanii sa iasa la vot si la viitoarele alegeri, doar am inceput treaba si ea-i departe de a fi incheiata.

 7. Comuniştii trebuie starpiți de mici. Altfel, în țara asta, nu ne vom putea lepăda de ei.

 8. acu’ io nu stiu daca astia dela minunata sectie sunt chiar facuti gramada … cum naiba sa invoci – pentru refuzul de-a informa presa/publicul – nu’s ce proceduri judiciare … pai refuzul ar putea ‘sta=in=picioare’ numa’ pentru acte PREMERGATOARE oricarui demers juridico-penal facut public = din momentul trimiterii in judecata ( sau al acuzarii ‘oficiale’ mai degraba ) orice act emis/produs trebe’ sa fie public ( exceptand anumite acte care – fiind facute publice – pot aduce atingere sigurantei martorilor si/sau nu stiu ce alte chestii ‘secreticioase’ )

 9. dupa asta … Ordonanta lu’ Slugarel nu sta in picioare prin prisma practicii judiciare = daca orice demers juridic interinstitutional al DNA cam trebe’ sa fie ‘vizat/contrasemnat’ (… scuze ca am lacune in ceea ce priveste termeni juridici ) de Procurorul General atunci si mareata sectie ‘de prostit lumea cu abuzuri mai mult sau mai putin inchipuite ‘ ar trebui sa respecte aceleasi reguli .

 10. duoa paPARUDE——HOHII SI INFRACTORII SUNT TEMA LOR–desfiintati ceace a infiintat toader___ilegal inclusiv si pe el__toader afara din universitate____o gloaba care a distrus rinduielile tarii de dragul borfasiilor <a infractorilor alaturi de psd___alde alte doua jigodii.

 11. Asta va stabili ce e constitutional si ce nu este !

  PS. Hahahahahahahahahahahaha…

  PPS Astuia, cand statea odata de vorba dupa-amiaza in curtea ICCJ cu un judecator, i s-a pisat pe pantofi cateaua impamantenita acolo ! Nu l-a ratat ! :))))))

 12. Stan este o pată pe obrazul Justitiei, un procuror CORUPT in solda hotilor. Prezenta lui in Curtea Coruptiei din România, alaturi de fosti securisti, ex-activisti pcr, turnatori la Secu sau slugi ale mafiilor usl, udmr etc (Dorneanu, Enache, Pivnicieru, VArga) arata adevarta fata a acestei INSTITUTII CORUPTE si care a maltratat Constitutia in favoarea hotilor care le da solda.

 13. Ce față de prost are stan