G4Media.ro

Cum au reacționat liderii politici din România la războiul pornit de Rusia…

Foto: Inquam Photos/ Autor: Ovidiu Dumitru Matiu

Cum au reacționat liderii politici din România la războiul pornit de Rusia în Ucraina: condamnări și cereri de sancțiuni de la președintele Iohannis, premierul Ciucă, Marcel Ciolacu, Cătălin Drulă, George Simion și Kelemen Hunor

Președintele Klaus Iohannis este primul lider român care a reacționat la războiul pornit joi dimineață de Rusia pe teritoriul Ucrainei. El a fost urmat de premierul Nicolae Ciucă, șeful interimar al USR, Cătălin Drulă și președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis:

Președintele României, Klaus Iohannis, condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Această conduită, care urmează recunoașterii ilegale de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei, reprezintă o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional, în mod special a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, a inviolabilității frontierelor acestui stat, respectiv a principiului nerecurgerii la folosirea forței în relațiile internaționale.

România, alături de întreaga comunitate internațională democratică, respinge hotărât un astfel de comportament iresponsabil care subminează fundamentul relațiilor internaționale și însăși ordinea actuală de drept internațional.

În mod regretabil, în ciuda eforturilor intense la nivel european și euroatlantic de dezescaladare a situației, Federația Rusă, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, forul-garant al păcii și securității mondiale, a ales calea folosirii forței armate, în contradicție manifestă cu dispozițiile Cartei ONU.

Federația Rusă a dovedit încă o dată că nu este interesată de oferta de dialog constructiv și responsabil avansată de comunitatea europeană și euroatlantică, ci a urmărit constant și intenționat confruntarea și impunerea prin forță a pretențiilor sale, subsumate logicii desuete a așa-ziselor sfere de influență.

România atrage atenția că Federația Rusă trebuie să suporte consecințele acestui act profund ilegal. În coordonare deplină cu aliații și partenerii săi din cadrul NATO și UE, România va impune măsuri ferme și substanțiale de răspuns.

Președintele Klaus Iohannis exprimă solidaritatea deplină cu Ucraina și cu poporul ucrainean confruntat cu agresiunea Federației Ruse și reafirmă sprijinul deplin al României pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

Președintele României solicită oprirea imediată, integrală și necondiționată a agresiunii militare ruse, retragerea tuturor forțelor ruse din Ucraina și încetarea oricăror presiuni la adresa Ucrainei. Pe aceste baze, șeful statului român face un apel la responsabilitate, la evitarea de pierderi de vieți omenești și afectarea în orice fel a siguranței civililor. România este gata să ofere asistență umanitară Ucrainei. În același timp, România avertizează împotriva oricărei acțiuni ostile la adresa membrilor comunității române din Ucraina și este gata să acorde sprijinul necesar.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis asigură toți cetățenii români de pe teritoriul Ucrainei că România, inclusiv prin misiunile sale diplomatice și consulare, este pregătită să ofere asistența consulară necesară.

Niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă. Președintele Klaus Iohannis subliniază că cetățenii României, ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, beneficiază pe deplin de cele mai ample garanții de securitate din istoria sa.

Premierul Nicolae Ciucă:

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă condamnă cu hotărâre invadarea de către Federația Rusă a teritoriului Ucrainei, care reprezintă un act ilegal de agresiune, contrar principiilor dreptului internațional, consacrate de Carta ONU, Actul Final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o Nouă Europă, Carta Securității Europene și celelalte documente care definesc actuala arhitectură europeană de securitate.
În numele Guvernului României, premierul Nicolae Ciucă exprimă solidaritatea cu Guvernul Ucrainei și reiterează susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale statului vecin.
Acțiunea Federației Rusiei nu este doar o încălcare gravă a principiilor dreptului internațional, ci reprezintă și o încălcare flagrantă a rolului său de membru permanent al Consiliului de Securitate, forul ONU ce acționează ca garant al păcii și securității în lume, precum și a angajamentelor asumate ca membru al comunității internaționale. Recurgerea la forță nu poate fi justificată în nicio altă circumstanță decât cele explicit și limitativ menționate în Carta ONU.
România este în contact permanent cu aliații și partenerii săi, atât în cadrul NATO, UE și al altor formate, precum și la nivel bilateral, și este pregătită să ia toate măsurile care se impun ca reacție la această agresiune armată, pentru protejarea securității întregii regiuni. De asemenea, va fi prioritară protejarea cetățenilor români aflați pe teritoriul ucrainean și asigurarea drepturilor și intereselor membrilor comunității române din Ucraina.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă adresează tuturor cetățenilor României un apel la calm și subliniază că România, ca stat membru NATO, se bucură de toate garanțiile de securitate și de întreaga solidaritate aliată care decurg din acest statut.
Guvernul României și instituțiile cu atribuții în domeniu vor aplica, la nivel interinstituțional, toate măsurile pentru a gestiona în mod adecvat implicațiile acestei situații, pe toate palierele – inclusiv din punctul de vedere al eventualelor efecte economice, energetice sau din perspectiva migrației necontrolate.

Marcel Ciolacu (PSD):

Condamnăm cu fermitate atacul la adresa Ucrainei comis de Federația Rusă și ne exprimăm solidaritatea cu toți cetățenii din statul vecin.
Această încălcare a dreptului internațional reprezintă un precedent periculos pentru comunitatea internațională și un risc pentru pacea de pe continentul nostru. România este pregătită să ofere asistență umanitară și să gestioneze această criză împreună cu aliații noștri din NATO și Uniunea Europeană.
Am discutat cu reprezentanții Guvernului României pentru a ne asigura că cetățenii români și cei din comunitatea românească din Ucraina vor beneficia de tot suportul necesar.

Cătălin Drulă (USR):

Alături de Ucraina. Pentru libertate în Europa.
Vladimir Putin a început în această noapte un război nelegitim și crud. Este o agresiune monstruoasă asupra unei țări pașnice.
Atașamentul României față de principiile democratice și față de idealul de libertate ne obligă să fim solidari cu Ucraina în aceste momente extrem de dificile.
USR cere Guvernului să facă tot ce este posibil pentru a ajuta țara noastră vecină și poporul ucrainean. Nu contează că suntem acum în opoziție, vom sprijini aceste eforturi cu tot ce putem.
Agresiunea rusă nu poate fi în niciun fel justificată sau acceptată. De aceea nu putem asista pasivi la distrugerea unui stat și a unei națiuni, a căror unică vină a fost că au vrut să își decidă singure soarta.
Federația Rusă trebuie să suporte acum întreaga forță a sancțiunilor internaționale.

George Simion (AUR):

Condamnăm invazia militară a Rusiei în Ucraina. Suntem îngrijorați de soarta etnicilor români de acolo și de amenințările repetate asupra teritoriului României.

Kelemen Hunor (UDMR):

Condamnăm cu fermitate și considerăm inacceptabilă invazia rusă în Ucraina. Suntem solidari cu Ucraina și cu toate naționalitățile sale. Comunitatea internațională trebuie să folosească toate mijloacele și sancțiunile pentru a forța Rusia să oprească războiul. România trebuie să fie pregătită pentru a primi refugiați de război. Suntem îngrijorați pentru maghiarii din Ucraina Transcarpatică și pentru comunitatea română din Ucraina. Aș vrea să-i asigur că pot conta pe sprijinul nostru în aceste momente dificile!

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Ovidiu Dumitru Matiu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

  1. Pe subiectul acesta și-au exprimat opinia mai mulți lideri politici nu doar cei nominalizați in articol….cititi la Mediafax ca au si ei un articol similar…..ce părtinitori

  2. PSD și AUR nu zic nimic, fiindcă ei țin cu Rusia. Și ei sunt pe locurile 1 și 2 în sondaje, atât de praf sunteți ca popor!

  3. Marionetele occidentului. Asta sunt ăștia.

  4. CITZU TREBUIA SA FIE NR. 2

  5. Ciuca il baga in trepidații pe Putin cu teza de doctorat.

  6. Drula e adevaratul rusofob.

  7. La cum vorbesc mai-marii nostri zici ca avem cel putin armata Turciei si noi vai mama-noastra n-avem bani nici de pensii dar de gloante.