G4Media.ro

Cum au ignorat Patriarhia, Inspectoratul Școlar și Mitropolia Moldovei avertismentele repetate ale…

Cum au ignorat Patriarhia, Inspectoratul Școlar și Mitropolia Moldovei avertismentele repetate ale unui pedagog despre abuzurile sexuale la care erau supuși elevii seminariști de la Huși

O femeie, fost pedagog la Seminarul Teologic Sfântul Ioan Gură de Aur din Huși (județul Vaslui), a vorbit încă din 1997 despre abuzurile (inclusiv sexuale) la care îi supuneau oamenii Bisericii pe elevii seminariști (unii minori). Nu a ascultat-o nimeni, a fost marginalizată și hulită de toți, iar societatea i-a întors spatele, scriu jurnaliștii Vlad Stoicescu și Andrei Crăciun într-un articol publicat pe portalul Să fie lumină.

Didina Brănici a văzut tot și nu a închis, la fel ca toți ceilalți, ochii. Dreptatea i-a venit târziu (și parțial), în 2017, când o afacere de șantaj din interiorul Episcopiei Hușilor a ajuns la DNA, apoi în instanță, oferind probele video ale desfrâului sexual la care se deda, de ani buni, Preasfințitul Corneliu Bârlădeanu, eparhul locului.

Membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, bărbatul urcase fulgerător la finalul anilor 1990 în ierarhia BOR, devenind arhiereu vicar, apoi episcop al Hușilor. Ajunsese, cu timpul, prea puternic pentru a-l mai atinge cineva. La Huși, ani de zile, un sistem infernal a funcționat din voia și spre nevoia Preasfințitului Corneliu.

Abuzul – psihic, fizic, sexual – devenise un fapt cotidian, banal, acceptat de toți. Nimeni n-a îndrăznit să spună: Episcopule, gata! Nimeni în afară de Didina Brănici.

Acum, la capătul adevărului ignorat ani de zile, fosta angajată de la seminar locuiește într-o cămăruță cât o celulă de închisoare, fără curent electric și fără căldură. Și de acolo continuă să vorbească despre ce a văzut.

Didina Brănici a tras toate semnalele de alarmă pe care le putea un om simplu trage. Le-a spus tuturor adevărul, pe scară ierarhică, așa cum fac oamenii cu frică de Dumnezeu. A scris la Inspectoratul Școlar Județean, la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, a scris până și la Patriarhie, la Sfântul Sinod.

Toate eforturile ei s-au lovit de un zid de netrecut – pentru că fiecare scrisoare trimisă din Huși pentru a semnala abuzurile din seminarul teologic se întorcea tot la Huși, pe masa episcopiei din oraș.

Toate faptele relatate sunt de competența eparhiei locului, îi răspundeau Didinei Brănici instituțiile sesizate. Iar la Episcopia Huși tăia și spânzura însuși Corneliu Bârlădeanu, chemat astfel să se judece pe sine.

Corneliu Onilă, intitulat Bârlădeanul după preluarea funcției de episcop vicar al Hușilor (petrecută în 1999), depunea în urmă cu un an și jumătate o plângere la DNA, acuzând mai multe fețe bisericești că îl șantajau.

Obiectul șantajului îl reprezentau mai multe filmări cu Preasfințitul Corneliu în timp ce întreținea relații sexuale cu elevi seminariști, aparent minori. Filmările erau din 2007, când Onilă era încă episcop vicar (abia în 2009 avea să fie instalat ca episcop al Hușilor).

În spațiul public au apărut (cenzurat) imagini înregistrate în care Corneliu Bârlădeanu îl dezmierda pe un băiat identificat drept Mihai Ionuț Ursac, în prezent preot în Deleni, o comună din județul Vaslui. Ursac a negat că ar fi cel din imagini, acuzând o trucare a materialului video.

Pe fondul scandalului public iscat, Sfântul Sinod al BOR a luat în discuție cazul episcopului de la Huși, găsind însă o formulă surprinzătoare pentru închiderea întregii controverse: retragerea benevolă a Preasfințitului Corneliu.

Practic, Biserica nu a cercetat faptele în profunzime, pentru a elucida dimensiunea cazuisticii de abuz sexual de la Huși, ori măcar pentru a stabili condițiile care favorizaseră instituirea unui sistem eparhial aflat la cheremul Preasfințitului Corneliu.

Astăzi, fostul eparh al Hușilor are rang de episcop retras și „face ascultare” la mânăstirea Văratec. Nu și-a pierdut drepturile bănești, şi-a păstrat rangul de înalt ierarh şi titlul de Preasfinţit, precum şi restul privilegiilor prevăzute.

Potrivit Statului Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Sinod decide cu privire la drepturile ierarhilor retrași – factual, sinodul a decis în cazul Bârlădeanu să accepte fără alte întrebări pasul înapoi al episcopului și să-l trimită la dulce penitență arhierească.

Același Statut BOR prevede și că, dacă într-o mănăstire se află vreun arhiereu retras, obștea este datoare sã îi creeze înlesnirile necesare traiului și să-i dea cinstea cuvenită demnității arhierești. Corneliu Bârlădeanu este încă Preasfințit. Se bucură de mângâierea Domnului la Văratec.

Citește articolul integral pe Să fie lumină: Episcopule!

Foto: Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanul

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. femeia aceasta se identifica cu poporul roman, cel adevarat si prigonit. iar individul cu ascultarea e parte a premiantilor a stapinilor care nu ne lasa sa traim sau sa murim decent. totul e cu susul in jos, cind o sa incepem sa gindim altfel, cind lucrurile se vor indrepta atunci romania va fi tara oamenilor decenti, acum e plin de desfrinare, ticalosii iar institutiile sint in slujba unui stat care nu e de drept. draga doamna sinteti acel diamant intr-o mare balega numita poporul roman. aduceti-va aminte ce spunea tutea, popor de idioti. nu va misca aceste cuvinte?

 2. vor mai trece multi ani pana cand omenirea va scapa de minciuna religiei…in romania insa prosti vor fi intotdeauna gata sa creada biblia si sa-i pupe in cur pe preotii astia libidinosi….

  • Nu ca as fi vreun fan al BOR, dar ce treaba are religia cu cazul de fata? Aici discutam despre abuz de putere.

  • legatura este ca s-au folosit de religie pentru a-si satisface ”scarbavnicele pohte”!

  • Si? Unii se folosesc de inteligenta, altii de manipulare, altii de prostie(unora), altii de femei pe care le trateaza ca niste obiecte…

   Care-i treaba cu religia?

   Nu are importanta mijlocul prin care a fost facut, ci faptul in sine.
   Cind teroristii nu au mai putut deturna avioane, au folosit bombe la sol. Cind nu au mai avut nici bombe, au tras cu ak-urile prin piete. Cind nu au mai avut nici AK-uri, s-au folosit de masini ca sa intre in multime. Moduri diferite, aceeasi fapta: crima.

   La fel si aici, daca nu se folosea de religie, se folosea de altceva si isi punea in practica mizeria.

 3. Domnule Gigi,
  (1) Daca ati citi fara prejudecati o singura data Biblia (numita de unii „Cartea cartilor”, iar altii – somitati in ale culturii – „o capodopera a literaturii universale”) ati vedea singur prapastia imensa, uriasa, intre cuvintele ei (Biblia) si viata desfranata a acestui preot. Si nu numai.
  A pune semnul egal intre credinta in invataturile acestei Carti si mizeria la care se preteaza oricine isi bate joc de Dumnezeu si de oameni, inseamna ca ….doar v-ati dat cu parerea. Nu va condamn. Cititi-o, si veti vedea singur.
  (2) Da, este groaznic ce vedem si ce se intampla pe toate planurile (din pct de vedere moral, spiritual, etc). Nu credeti ca asta se intampla si din cauza ca au cam disparut reperele morale? Ca nu mai este nici o frica de Dumnezeu si nici un respect fata de aproapele? Da, ierarhii bisericii ortodoxe ar trebui sa se gandeasca ca, desi pot ascunde acum lucruri murdare, vor da ochi cu Judecatorul cel Drept care nu poate fi mituit si …. in care oare (ei) cred cu adevarat?!?

 4. Hoția si pedofilia sunt branduri romanesti protejate de stat.

 5. legatura este ca s-au folosit de religie pentru a-si satisface ”scarbavnicele pohte”!

 6. Pentru BOR, mai sunt „secrete” dincolo de familia traditionala. E bine sa le stim si noi.

 7. Dar Parchetul si Politia de ce nu s-au sesizat, inca?!
  In acest caz par a fi evidente indicii de hartuire sexuala si de infractiuni legate de minori.

  • Husi este din Coreea de Est Vaslui, unde un Kim Jong Buzatu Domneste ! Nimic din dulcea Armonie Clerici BOR si P$D poate Afecta !

   Nitzel la Vale este Coreea de Est Vrancea unde Kim Jong Oprisan Domneste. ! Acolo si la Husi este DEAD END !

 8. In Romania, daca o faci o plângere (sesizare), ea este trimisa spre rezolvare celui care are vina. Legea ar trebui schimbata in sensul acesta si sa fie declarat „conflict de interese” atunci când se da spre rezolvare o reclamatie tot celui care este reclamat. Cât despre doamna din articol, asa cum se intampla in Romania: va muri martir si neînteleasa de nimeni. PĂCAT!

 9. Intr-o tara civilizata popa era de mult timp, si pentru mult timp, dupa gratii.

 10. intr-o zi seara am venit la un hotel la receptie sa intreb ce preturi au, insa am fost nevoit sa astept citeva minute timp in care un popa vorbea cu angajata, citeva minute acel popa incerca sa inchirieze o camera la un pret mic justificind prin aceea ca el e „omul lui Dumnezeu si bla bla bla..”, a fost refuzat, dupa aceasta angajata a fost hartuita sexual de acel popa care e facea ceva semne.. sa vedeti ce fizionomie si cit de jalnic arata acel „om a lui Dumnezeu”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.