G4Media.ro

Cum au fost abuzați sexual, în mod sistematic, elevii de la seminarul…

Cum au fost abuzați sexual, în mod sistematic, elevii de la seminarul teologic din Huși, chiar de către fostul episcop Corneliu Bârlădeanu

În chiliile Episcopiei Hușilor, elevi de seminar au fost abuzați sexual atât de Preasfințitul Corneliu, fostul episcop al Hușilor, cât și de călugărul arhimandrit Sebastian Jitaru. Niciunul nu a răspuns pentru faptele sale, scriu jurnalistele Diana Oncioiu și Paula Căbescu într-o investigație publicată pe portalul Să fie Lumină.

Articolul prezintă stenograma unei conversații telefonice între doi elevi ai seminarului teologic din Huși. Unul dintre ei, Vasile T., povestește despre abuzurile sexuale la care era supus fratele său, Denis T., și el elev al seminarului.

Andrei:Dar asta cu Denis și cu PS-ul (n.red. – preasfințitul) când s-a întâmplat!?
Vasile:Uăi, în ziua în care o înmormântat-o pe mă-sa… o băgat-o pe mă-sa în sicriu și seara el se futea. Mai vrei ceva?

Andrei: Să mori tu?!
Vasile: Păi de aia îți zic, că i-a supt pula și l-a futut pe Denis.

Andrei: Uăi, mamă!
Vasile: Când am venit noi cu cozonacii în seara aceea… știi, am venit cu cozonacii la cămin, cu… ei, el în seara aceea s-a futut cu Denis! Când am venit noi la 11 în cămin. Na!! Mai vrei ceva?? Eu nu mai vreau nica. Un pumn în gură să-i fut și gata, mă fut în el!

Scena pe care Vasile i-o povestește telefonic colegului Andrei, despre existența unui contact sexual înregistrat video între fratele său și episcopul Hușilor, s-ar fi petrecut în seara zilei de 9 mai 2017.

Andrei: Auzi, uăi, dar cine l-o filmat pe Corneliu când cu Denis?
Vasile: Denis! Cu ceasul!

Andrei: Cu ceasul?
Vasile: Da! Știi că vorbeam noi… ai auzit că vorbeam noi prin cameră de chestii-trestii, ei, asta era!

Andrei: Da, dar… îi acela de care o zis ăștia că l-o dat Sebastian?

Numele pe care îl menționează Andrei în cursul convorbirii este al călugărului arhimandrit Sebastian Jitaru, cel care-l șantaja pe episcopul BOR de la Huși cu imagini compromițătoare.

O făcea de ani de zile, arată documentarea Să fie lumină, chiar dacă decupajul juridic realizat de DNA Iași în dosarul de șantaj (pe care unitatea de parchet îl instrumentase în iunie 2017, după ce Preasfințitul Corneliu depusese o plângere penală) transmite impresia înșelătoare că amenințarea episcopului cu abuzurile surprinse video ar fi fost o acțiune de dată recentă.

Nu era – casetele video și șantajul co-existau de un deceniu ca norme împământenite de viață bisericească la vârful eparhiei BOR. La baza lor stătea abuzul sexual – și nimeni din episcopie nu-și bătuse capul vreodată să se gândească la implicațiile penale și morale ale întâmplărilor.

Odiseea casetelor video era, deci, o poveste veche în eparhia Hușilor, mereu șușotită pe la colțuri, uneori vehiculată cu glas tare în cercuri restrânse, dar niciodată cercetată de vreun organism canonic al Bisericii Ortodoxe sau de vreunul laic, al statului român.

Stăpânul episcopiei, Preasfințitul Corneliu, avea libertatea totală să abuzeze folosind poziția sa clericală. Iar unii dintre supușii săi cei mai venali învățaseră să profite de pe urma nărăvurilor ierarhului lor.

Casetele video surprinzând abuzurile sexuale ale Preasfințitului Corneliu asupra elevilor de la seminarul teologic din Huși fuseseră mobilul unei bătălii aprige pentru putere bisericească. Rolul imaginilor? Pur instrumental pentru actorii implicați.

Cum se pot folosi spre beneficiu personal astfel de secvențe? – aceasta fusese întrebarea după care se ghidaseră în viața bisericească aproape toți cei intrați în contact, de-a lungul deceniului de desfrâu și șantaj, cu imaginile abuzului.

Dialogul telefonic din august 2017 dintre seminariștii Andrei și Vasile, ușurința cu care elevii introduc în discuție diverse personaje demonstrează cât de familiar devenise abuzul în seminarul de la Huși.

Întâiul între abuzatori era chiar Preasfințitul Corneliu. Un om care profitase de poziția, puterea, influența pe care le avea pentru a ademeni sexual niște adolescenți. Un om căruia nu concepeai să-i spui nu. Un om de la care, în calitate de victimă, puteai obține ulterior avantaje de ordin profesional.

Al doilea abuzator era călugărul Sebastian Jitaru, care convingea victimele să filmeze întâlnirile cu episcopul pentru viitoare beneficii obținute prin șantaj. Toată traiectoria acestui monah arată că obținerea și folosirea unor imagini compromițătoare deveniseră scopurile sale din momentul în care aflase de năravurile episcopului.

Dar Jitaru a făcut mai mult de atât, arată documentarea Să fie lumină. Aflat sub protecția imaginilor compromițătoare, simțindu-se suficient de puternic, chiar intangibil, călugărul a ajuns la rândul său să abuzeze sexual elevi seminariști.

Citește articolul integral pe Să fie Lumină

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

39 comentarii

 1. Să mai zică cineva că nu e păcătoasă homosexualitatea 🙂
  Dar haideți să-i lăsăm să se căsătorească, să aibă copii, că doar sunt oameni și se iubesc.

 2. nu au fost abizati sexual ci mangaiati viguros…

 3. cate mii de euro salariu ii baga si astuia in buzunare „statul”, adica prostimea ?

  • Multe,foarte multe și se duc și îi pupă mâna aia spurcată și se ploconesc ca niște slugi! Așa au fost învățați și așa îi controlează în continuare.

 4. Acest caz nu este singular in sanul Bisericii Ortodoxe cat si celei Catolice. Acesti ” preasfintiti” de draci abuzează sexual tinerii seminaristi si calugari oferindu-le in schimb note si posturi caldute in structura organizatorică a bisericii. Acesti Draci „preasfintiti” au santajat si parlamentul atunci cand s-au opus legiferarii prostituției sub pretextul ca , contravine familiei traditionale…cata ipocrizie! Si saracii romani din dragoste pentru Dumnezeu se incred in acesti Draci. Pe cand un maga spital pentru tratarea copiilor aflati in suferinta, bolnavi de cancer si alte diverse afectiuni , construit gen Catedrala Mantuirii Neamului?

 5. Imi pare rau, nu se pune, era sula Domnului.
  Auch, ce porcarie am zis!

  • Amice, esti porc!
   Niste nenorociti, iar bor si securistul de daniel n-aude, n-are habar! Absolut tot se stia, toti stiau ce facea nemernicul ala de preasfintit, auzi – preasfintit, dar se prefaceau ca nu stiu, ca sa evite scandalul, scarbosii dracului!

  • Cer scuze doamna!

 6. Am uitat sa va rog, daca tineti la copiii vostri, tineti-i departe de preoti si calugari/calugarite, ca nu stiti ce le fac.

  • Zici BOR si tragi apa..

   Mai sunt manastiri in Romania cu calugari adevarati, mai sunt si parohii cu preoti credinciosi. Le recunosti usor pentru ca nu contrasteaza prin opulenta cu saracia din jur, asa cum fac burtosii de la BOR.

 7. Uitativa ce zimbet de himera are acest popa, probabil dupa ce i-o tragea unuia din studenti

 8. Ce mizerie este acest bor! Si nu numai in perioada actuala. Intotdeauna au fost numai dupa bani, incercand si un fel de santaj „in numele Domnului”. Toti o duc foarte bine, au masini luxoase, cresc curvistine gen gina alexandra tatulescu (intamplator in Romania, parohia mea era exact Sf. Elefterie, il si stiu pe popa – erau mai multi, stiu si unde locuieste, pe fatuca nu o stu), stiu de regulat enoriase inca de pe vremea lui Ceasca, stiu de homosexualitate in randurile lor tot de atunci. Mi-e o sila totala! Nici catolicii nu sunt mai breji (nu vorbesc in particular in Romania, in America de Nord au aparut multe despre pedofilia in randurile lor) iar greco-catolicii din Romania au inchis ochii la prezenta in randurile lor a impostorului politruc Terhes (au inchis ochii pentru ca eu am trimis emailuri la episcopi si in Romania si in USA, deci nu o pot da ca nu stiu).
  Pana si aici unde locuiesc, in America de Nord, parintele (roman) de la biserica locala a fost prins reguland o enoriasa in incinta bisericii si a facut tot felul de smecherii cu bani primiti de la statul Canadian in folosul comunitatii, dar de care nimeni din comunitate nu a beneficiat) iar sotia altui popa zicea ca daca nu dai macar $10 lunar la biserica, Domnul nu te ajuta!
  Pana la urma, in Romania avem ce meritam. Uitati-va la biserici si manastiri, aproape toate renovate si sclipitoare, au aparut si multe noi, si comparati cu scolile si spitalele. Cu parere de rau o spun, suntem un neam cu prioritati cretine!

 9. Voi sinteti niste fraieri. Daca s-ar fi intamplat ce zice cucoana asta in articol, asta nu este pacatul Bisericii, ci pacatul unor indivizi, fie ei si episcopi, impotriva Bisericii. Voi nu stiti ce inseamna Biserica.
  Astai una. De unde are fata asta inregistrarile, cine le-a facut si de unde stim noi ca sint veridice. Sa le puna pe site.

  • Este responsabilitatea si a individului, dar si a institutiei unde se intampla asa ceva. Cel putin asa e in lumea civilizata.

 10. Tu iti inchuiesti ca biserica este „institutie” . Nu stii despre ce vorbesti. Asa gandeau comunistii si multi altii, ca e institutie, structura (fara fond) si au facut mare risipa de violenta ca sa o distruga. Dar este imposibil.

 11. Cine a facut aceasta inregistrare. Serviciile? Cu ce mandat? De ce sint inregistrati niste minori? Nu poti sa faci o inregistrare ilegala, eventual s-o trișezi un pic si sa o folosești la ancheta. O inregistrare ilegala nu poate folosita la o ancheta. Eventual poti s-o dai la o tipă cu epoleti care se autointitulează ziarsta ca sa manance c… pe tema libera despre Bor. Sinteti niste fraieri, si cei ce scriu si cei care comenteaza aberatii.

 12. Domnul Isus Cristos nu a așezat o ierarhie preoțească în cadrul credinței creștine, pe care a întemeiat-o acum două mii de ani. Cine i-a păstorit pe discipolii Săi după urcarea Sa la cer? Biblia spune că apostolii și bătrânii. Faptele Apostolilor 15:4,23. Preoții care existau atunci slujeau la templul din Ierusalim, după aranjamentul stabilit de Dumnezeu în timpul lui Moise. Dar ei nu au crezut în Cristos. Au fost distruși în anul 70 împreună cu templul, de către romani. Acești clerici care fac sex cu nerușinare cu seminariștii, nu sunt slujitorii lui Dumnezeu. Biblia condamnă clar homosexalitatea, alături de toate celelalte practici sexuale imorale. Romani 1:26,27; 1Corinteni 6:9,10.

  • Dacă aești clerici ar avea teamă și respect față de Dumnezeu, nici prin cap nu le-ar trece să facă astfel de fapte. În vechime, Dumnezeu a distrus patru orașe din cauza homosexualității. Acestea au fost: Sodoma, Gomora, Adma și Țeboim. (Iuda, versetul 7 ; Geneza 14:2.)

 13. Se mai miră cineva de faptul că în acea zonă a țării au loc o mulțime de fapte ÎNGROZITOARE (violuri, crime, tâlhării, etc.)? Acei seminariști cu care au făcut sex fostul eoiscop și ceilalți clerici de la Huși, sunt acum preoți pe acolo prin localitățile din acel județ. Lumea îi crede sfinți. Dar ei sunt murdari rău de tot. Ce poveți să le dea ei enoriașilor?!

 14. „… Pe tine voi zidi Biserica mea iar portile iadului nu o vor birui” ia spus Hristos lui Petru.
  O să-și rupă gatul toti cei care se lupta impotriva Bisericii si spun minciuni. Nu va înțelegeți interesele cui slujiti.

 15. Petru a fost un apostol cu adevărat sfânt, nu un popă depravat. Clericii aceștia foarte murdari și foarte păcătoși nu au nimic în comun cu Dumnezeul Sfânt și cu adevărații lui slujitori.
  Cum îi puteți spune preasfinția ta, unui om îngrozitor de păcătos?

 16. G4Media, sunteti un site pentru adulti? V-ati gandit ca s-ar putea sa citeasca si niste minori articolele voastre? Nu ar fi fost cazul sa cenzurati termenii vulgari din conversatia pe care o reproduceti in acest articol? Se vede ca alunecati si voi in marea masa de publicatii care nu-si pot atrage cititorii decat cu texte „șoc”. Vai de noi!

 17. Ceva normal, se stie ca religiosii sunt obsedati sexuali. De-aia ei sunt primii care reactioneaza cand apar teme cu conotatie sexuala in societate: educatia sexuala in scoli, violuri si avortuei, drepturi pentru minoritati sexuale, parade gay etc.

 18. Nu exista nici o inregistrare. Articolul ăsta e o diversiune.

  • Ba da, exista inregistrari. Le-au facut niste seminaristi si au incercat sa il santajeze pe sodomit cu ele pentru bani. Cauta pe net. Daca stii cum sa cauti vei gasi chiar si inregistrarile.
   Sunt, evident, ilegale fiind facute fara mandat. Dar asta nu face sa dispara megamizeria morala. BOR trebuie sa se distanteze de astia, sa ii cateriseasca, sa compenseze victimele pana sa se ajunga la proces, ca are de unde. Asa ar fi normal. Nu lasi doua mere putrede sa putregaiasca tot sacul. BOT trebuie sa arate clar ca se delimiteaza, ca nu accepta asa ceva.

 19. Aia o stiu. E stire veche de acu un an doi. Asta din articol – inregistrari telefonice. Sorosisti mincinosi si diversionisti. O sa raspundeti pentru diversiunile voastre.

 20. Oamenii nu se duc la Biserica pentru preoti sau episcopi. Degeaba va amagiti sau va cautati scuze ca sa vorbiti de rau sau sa bârfiți. Daca ai inregistrari si dovezi dute si le dă la Parchet. Altminteri nu ai nimic si esti un mincinos.

  • Oamenii se duc la biserica ca sa-si impartaseasca vina. O vina inconstienta pe care nu vor sa si-o admita. Faptul ca -s lasi si nu pot sa-si accepte soarta de vierme ganditor.

 21. Dragi cititori,
  Noul Testament a fost scris în limba greacă. Termenul grecesc pentru preot, este EREUS. Nicăieri în cele patru Evanghelii, nici în Faptele Apostolilor, nu este folosit termenul EREUS cu referire la discipolii lui Cristos. Termenul EREUS este folosit în cărțile biblice menționate, numai cu referire la preoții care slujeau la templul din Ierusalim, și care au fost principalii dușmanai ai lui Cristos și ai discipolilor Săi. Acei preoți îi nesocoteau pe apostolii lui Isus, considerându-i oameni fără carte și de rând. Deschideți Biblia și citiți ce scrie la Faptele Apostolilor, capitolul 4, cu versetele 1-21. Rețineți că în primele trei secole, și chiar mai mult, nu au existat preoți în creștinism. Comunitățile de creștini erau păstorite de bătrâni (în greacă PRESBITEROS).
  Preoții din creștinătate există numai din secolul patru. Dar sunt nelegitimi din punctul de vedere al lui Dunmezeu, pentru că nu au fost puși prin providență divină. Nu-i de mirare că fac tot felul de lucruri rele. Dar Dumnezeu are pe pământ slujitori adevărați. În curând va veni judecata și fiecare își va primi răsplata. (Matei capitolul 25.)

  • Vali, da-te mai in spate si baga niste Eliade, uita tot ce s-a intamplat pana acum 3000 de ani si studiaza restul ca acolo se afla sursa bazaconiilor tale.

 22. Popilor le place Pula !!

 23. Jon Lexicon,
  Sursa adevărului pe care îl spun eu, este Biblia. Citiți cu atenție cele patru Evanghelii și Faptele Apostolilor, precum și restul Scrioturilor, și veți vedea că este așa cum spun eu. Dar folosiți mai multe versiuni. Nu vă rezumați la cele ortodoxe pentru că vă induc în eroare. De exemplu, la Iacov capitolul 5 cu versetul 14, Bibliile ortodoxe, în loc să redea expresia „bătrânii adunării”, redau în mod înșelător „preoții bisericii”. Dar în acest verset, în manuscrisele cele mai vechi nu apare termenul EREUS, ci presbiteros. Nu am spus absolut nicio bazaconie. Sunt un bun cunoscător al Bibliei. Folosoesc mai multe versiuni pentru comparație, și am înțeles adevărul.

 24. Hristos a randuit preotia si episcopii. Nu ne inveti tu pe noi traduceri corecte din greaca veche. Daca esti protestant fraier, nu ai inteles ce se discuta aici. Invatai pe protestantii tai din Occident care cunună homosexuali. Na-i tu treaba cu preotii ortodocși si cu traduceri. Deocamdata ortodoxia, slava Domnului na ajuns in halul vostru.

 25. De ce nu intelegeti ca biserica nu are de a face cu credinta? Toti se inghesuie prin Biserici sa fie mantuiti dar de fapt sunt manipulati si folositi financiar! Biserica este un al doilea sistem de guvernare, ba mai mult, un adapost al celor cu dereglari sexuale si de comportament sexual anormal, in mare parte! Majoritatea homosexualilor se ascund sub haina preoteasca sau de calugar!Daca aveti crez in Dumnezeu, apelati la ajutorul sau si nu la un intermediar care poate fi mult mai incarcat de mizerie decat un biet pacatos mirean!

 26. Oameni buni,
  Biblia arată clar că în secolului întâi, era noastră, când Domnul Isus Cristos a întemeiat creștinismul, 14 bărbați au avut privilegiul să fie numiți apostoli. De unde 14? Ei bine, la începutul serviciului Său, Cristos și-a ales 12 apostoli. Dar Iuda Iscariot a devenit trådător, și după ce l-a trădat pe Cristos, s-a sinucis. A trebuit să fie înlocuit cu un alt bărbat, pe nume Matia. Apoi, la puțină vreme de la urcarea Sa la cer, Cristos i s-a arătat unui persecutor pe nume Saul, și l-a ajutat să devină unul dintre cei mai zeloși discipoli. Acesta a fost Pavel, care a primit privilegliul de a fi numit apostol al națiunilor. În Evanghelii și în Faptele Apostolilor, sunt descrise cu lux de amănunte toate aceste lucruri.
  DAR REȚINEȚI!
  NICIUNUL DINTRE CEI PAISREZECE BĂRBAȚI CARE AU AVUT PRIVILEGIUL SĂ FIE APOSTOLI, NU A PURTAT TITULATURA DE PREOT.
  NICIUNUL NU S-A ÎMBRĂCAT CU VEȘMINTE PREOȚEȘTI.
  EI FUSESE OAMENI SIMPLI.
  UNII PESCARI, ALTUL ÎNCASATOR DE IMPOZITE, etc.
  Dar Cristos i-a instruit și i-a pus să-i păstorească pe discipoli.
  Nu există nicio legătură între apostoli și preoții creștinătății. Se trăiește în minciună și în eroare de secole. Dar se apropie sfârșitul și trebuie să cercetăm pentru a cunoaște adevărul.
  Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți credincioșii sinceri!