G4Media.ro

Cum au ajuns tinerii dependenti de vapat/ Stilourile pentru vapat sunt deja…

sursa foto: Unsplash/ John Caroro

Cum au ajuns tinerii dependenti de vapat/ Stilourile pentru vapat sunt deja stil de viață în Noua Zeelandă, pe cale să devină primul stat fără fum de țigară până în 2025/ Director de liceu: Din punctul de vedere al produsului și al marketingului, s-a făcut o muncă de geniu

„A devenit mai accesibil pentru mine, așa că am devenit dependentă. Toată lumea din jurul meu vapa la acea vreme.”

Coco, al cărei nume a fost schimbat pentru a-i proteja identitatea, avea 12 ani când a vapat pentru prima dată. Acum are 15 ani și încearcă să se lase.

„Era furioasă”, a spus ea, în timp ce îi zâmbea mamei sale care stătea în apropiere. „Mi-a fost luat telefonul”, relatează BBC.

Coco nu adusese niciodată aparatele de vapat acasă, dar, pe măsură ce se obișnuia cu acest obicei, a vrut să vapeze și după școală.

„Ceea ce mă atrăgea la el erau mai mult aromele, cum ar fi „Peach ice” sau „Lychee-grape”. Poți găsi vap-uri inspirate din jocurile video, vin în culori vii și arome precum gumă de mestecat și arome de bomboane”, a spus ea.

În Noua Zeelandă este ilegal să vinzi țigări de unică folosință minorilor sub 18 ani, dar Coco a spus că acest lucru nu a împiedicat-o niciodată pe ea sau pe prietenii ei.

„Copiii mai mari le vând celor mai tineri și multe magazine nu verifică actele de identitate”, a spus ea.

„Poți să intri acolo și să spui ‘Vreau căpșuni, zmeură, pepene verde’ și ei ți le vor vinde. Poți să mergi chiar și în uniformă și ei pur și simplu nu spun nimic”, a adăugat ea.

Noua Zeelandă este pe cale să devină un stat fără fum de țigară până în 2025. Acest lucru înseamnă să nu mai existe țigări și tutun, iar aici intervine vapatul. Pentru adulții fumători pe termen lung, aceasta este considerată o alternativă mai puțin dăunătoare, dar reversul medaliei este creșterea exponențială și accesibilitatea vaping-ului pentru adolescenți și, uneori, pentru copiii mai mici.

Potrivit datelor publicate anul trecut, numărul adolescenților din Noua Zeelandă care au vapat în mod regulat s-a triplat între 2019 și 2021.

Guvernul a apărat vapingul, susținând că există tot mai multe dovezi că vapingul poate ajuta oamenii să renunțe la fumat. Dar, în același timp, a recunoscut creșterea bruscă a numărului de tineri care vapează și a implementat noi reguli.

Printre noile reglementări se numără interzicerea majorității aparatelor de vapat de unică folosință, interzicerea noilor magazine de vape la mai puțin de 300 m de orice școală și impunerea descrierilor generice ale aromelor. Cu toate acestea, nu există norme care să reglementeze marea varietate de arome.

Directorul liceului, Vaughan Couillault, declară că stilourile pentru vapat au devenit un obiect de stil de viață pentru elevi

Vaughan Couillault, director al Liceului Papatoetoe din South Auckland și președinte al Asociației directorilor de liceu din Noua Zeelandă, are în biroul său mai multe stilouri de vapat confiscate.

„Înghețată de căpșuni”, scrie pe una dintre etichetele unui aparat de vapat de unică folosință care seamănă cu un ruj roșu. „Gheață de ananas” a fost o alta care arată ca o brichetă galben aprins.

„”Gheață de ananas” nu vizează o persoană care fumează de 30 de ani”, a declarat dl Couillault.

El a fost martor direct la modul în care școlile au devenit epicentrul vaping-ului – despre care spune că o mare parte dintre acestea vizează tinerii.

„Este un obiect al stilului de viață. Ei vor avea un telefon într-un buzunar și un vape în celălalt. Este elegant. Arată modern. Din punctul de vedere al produsului și al marketingului, s-a făcut o muncă de geniu”, a spus el.

„Dar nu îi ajută pe tineri. Poate că îi ajută pe oameni să se lase de fumat, dar sunt mult prea mulți tineri care nu ar fi luat sau nu s-ar fi gândit niciodată să ia o țigară și care acum au două sau trei vapoare”, a adăugat el.

Acesta este acum obiceiul ales de milioane de tineri din întreaga lume.

„Probabil că sunt mai mulți adolescenți care fumează decât cei care nu fumează la școală, iar aceștia împânzesc toaletele”, a spus Coco. „Iar când au apărut aromele colorate, asta a făcut ca fiecare copil să se apuce de ea”.

Marni Wilton a declarat că în suburbia sa din Auckland, în apropiere de școlile locale ale fiilor săi, au apărut recent multe magazine de vapat.

„Pe oricare dintre porțile pe unde ies copiii există un magazin de vapat”, a spus ea, arătând spre un magazin aflat la doar 60 de metri de o școală primară.

La fel ca multe mame, doamna Wilton este îngrijorată de cât de răspândit a devenit vapatul. Ea a co-fondat un grup voluntar numit Vape Free kids împreună cu alți părinți la fel de îngrijorați.

Dna Wilton a declarat că noile reglementări guvernamentale nu reușesc să abordeze problema: „Acest lucru nu merge absolut deloc suficient de departe pentru a-i ajuta pe copiii noștri.”

„Avem peste 7.500 de magazine de vaping în Noua Zeelandă acum. Noile legi nu fac nimic pentru a afecta magazinele existente care sunt deja construite. Atât de multe sunt aproape de școlile noastre, de locurile noastre de joacă – sunt în aceste spații sigure”, a adăugat ea.

Australia, țara vecină, a adoptat o abordare dură, luând măsuri pentru a interzice vapatul în scop recreativ și pentru a face ca acesta să fie eliberat numai pe bază de rețetă.

Ben Youdan, care a lucrat în domeniul controlului tutunului și al campaniilor de aproape 20 de ani, atât în Marea Britanie, cât și în Noua Zeelandă, a declarat că interzicerea vapatului nu face decât să ducă la piața neagră, în loc să îi scoată pe tineri de pe ea.

„Este un fenomen care se întâmplă indiferent dacă îl interziceți sau nu”, a adăugat el.

Experții spun că industria de vaping îi vizează pe tineri cu stilouri de vaping strălucitoare și cu numeroasele arome oferite.

Dl Youdan este acum director al Ash NZ, un grup de lobby care militează pentru o Noua Zeelandă fără fum de tutun. El a spus că atunci când se discută despre vaping nu trebuie să se piardă din vedere imaginea de ansamblu.

„Nu există nicio îndoială că ratele noastre de fumat au beneficiat enorm de pe urma zecilor de mii de persoane care au trecut de la fumat la vaping. Am văzut cum rata fumatului a scăzut cu o treime în ultimii doi sau trei ani. Este într-adevăr fără precedent”, spune el.

Dl Youdan a recunoscut că un produs secundar al acestui fapt a fost „explozia pieței de aparate de vapat”.

„Am văzut o mulțime de magazine de vaping care au ca scop „să facă bani rapid”, mai degrabă decât să sprijine în mod responsabil fumătorii adulți să renunțe la fumat. Am permis ca acest lucru să se întâmple fiind mult prea lenți în reglementarea pieței de vaping”, a spus el.

El a adăugat că, în timp ce un număr de tineri au devenit dependenți de vape și trebuie să fie tratați, există un spectru larg de adolescenți care fac, de asemenea, experimente. „Nu toți copiii sunt dependenți”, a spus el.

În întreaga lume, a devenit un echilibru greu de atins: părinții și familiile care doresc să vâneze mai puțini tineri care vapotează și guvernele care doresc să vadă mai puțini adulți care fumează.

Un lucru este sigur: poate că a început ca o soluție pentru țigări, dar vapatul și-a creat acum propria problemă.
Sursa: BBC

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...