G4Media.ro

Cum ar putea candidatura lui Kanye West să dea peste cap cursa…

Cum ar putea candidatura lui Kanye West să dea peste cap cursa pentru Casa Albă

Dacă rapperul de culoare, Kanye West, se va înscrie în mod oficial în cursa pentru Casa Albă din toamna acestui an, așa cum a anunțat recent, candidatura lui ar putea afecta în mod serios rezultatul final al scrutinului prezidențial din Statele Unite, cred analiștii americani.

Aceștia afirmă că, în acest caz, candidatul democraților, Joe Biden, va fi cel care va pierde cele mai multe voturi în detrimentul lui West, în special din partea alegătorilor de culoare și, foarte probabil, a votanților tineri. Deși Kanye West nu a anunțat în mod oficial intrarea în competiția prezidențială, declarațiile sale din ultimele zile au provocat reacții dintre cele mai diverse peste Ocean, unele voci vorbind de un eveniment publicitar menit să îl ajute pe artist să-și vândă următorul album, God’s Country, în timp ce altele au avertizat că implicarea lui în campania pentru președinția Statelor Unite nu ar trebui luată deloc în glumă.

În ziua de 4 iulie, Ziua Independenței Statelor Unite, Kanye West a declarat că va candida pentru Casa Albă. „Trebuie să realizăm acum promisiunea Americii, având încredere în Dumnezeu, unificând viziunea noastră și construindu-ne viitorul,” a scrie el într-un mesaj tweet. „Candidez pentru președenția Statelor Unite!” a anunțat cel care se prezintă cu numele de ye.

Anunțul său a fost primit cu reacții diverse pe scena politică americană. Comentatorii au remarcat că nu este clar dacă West va candida cu adevărat. Până în prezent, artistul nu pare că și-a înregistrat numele la Comisia Electorală Federală (FEC) pentru alegerile din noiembrie. Cel mai apropiat nume de al său pe care îl arată baza de date FEC este un candidat numit „Kanye Deez Nutz West,” care și-a depus actele în numele Partidului Verde în 2015 cu adresa „1977 Golddigger Avenue, Suite Yeezus.” Datele FEC indică faptul că acesta nu a strâns niciun ban pentru candidatura la Casa Albă.

În mesajul său, Kanye West, care are 43 de ani, nu a precizat dacă presupusa sa candidatură va fi făcută în numele vreunui anumit partid politic, iar contestarea nominalizării uneia dintre formațiunile majore americane (Partidul Democrat și Partidul Republican) ar fi imposibilă în acest moment, alegerile urmând să se desfășoare peste doar patru luni. Aproape cert, scrutinul din acest an este văzut ca o luptă directă între președintele republican, Donald Trump, și democratul Joe Biden.

În plus, nu este pentru prima dată când West vorbește de ambițiile sale prezidențiale. În 2015, când a acceptat premiul Video Vanguard la MTV Video Music Awards, rapperul și-a finalizat discursul de 11 minute afirmând: „Și da, așa cum probabil ați putut ghici până în acest moment, am decis ca în 2020 să candidez pentru președinte.” Spectatorii din Teatrul Microsoft din Los Angeles au râs zgomot la anunțul făcut de West.

Într-un interviu din mai 2018 cu Charlamagne tha God, West a spus că, dacă va candida, platforma sa va fi „campania lui Trump și poate principiile lui Bernie Sanders. Acesta ar fi amestecul meu„.

De asemenea, în noiembrie trecut, la Fast Company Innovation Festival din New York, West și-a declarat din nou intenția de a candida la funcția de președinte, dar doar la alegerile din 2024. Acest discurs a provocat și el hototele de râs ale mulțimii, la care West a răspuns: „De ce râdeți? Am crea atât de multe locuri de muncă! Nu voi alerga, o să fie o plimbare. Când vedeți titluri care spun Kanye este nebun – unul din trei afro-americani sunt în închisoare și toate celebritățile sunt în închisoare, de asemenea, pentru că nu pot spune nimic, nu au nicio opinie, sunt atât de speriați!”.

Dacă soția sa, Kim Kardashian West, a repostat declarația lui Kanye inserând un steag american în mesajul său, miliardarul Elon Musk a fost mult mai tranșant. „Ai susținerea mea totală!” a scris pe Twitter fondatorul companiei Tesla și unul dintre apropiații rapperului american. 

West nu ar fi nici pe departe singurul candidat ce nu aparține Partidului Democrat sau celui Republican și care încearcă să încurce duelul dintre Trump și Biden. Datele FEC arată că libertarieni, verzi și alți independenți s-au înscris deja în lupta pentru a obține mandatul de președinte al SUA (până la 8 iulie 2020, 1.147 de candidați se înscriseseră deja pentru a candida la funcția de președinte). Kanye West este însă de departe cel mai faimos dintre ei și cel care ar putea influența în mod real cursa prezidențială. Cel puțin dacă luăm în calcul felul în care arată lucrurile în acest moment.  

Cum poate candida

Având în vedere că alegerile prezidențiale din Statele Unite sunt programate peste mai puțin de patru luni, nu este clar în acest moment dacă West este serios cu privire la înscrierea la scrutinul din 2020 sau chiar dacă acest lucru este posibil cu adevărat. (În mesajele lor de pe Twitter, câțiva fani s-au referit chiar la titlul albumului său din 2005, intitulat Late Registration). El este cunoscut pentru faptul că se promovează pe sine și proiectele sale cu declarații politice, multe dintre ele controversate

Ca să apară pe buletinul de vot, West are cel puțin trei opțiuni. În primul rând, el ar putea încerca să-și asigure sprijinul unui partid politic mai mic.

În cazul în care nu va face asta, potrivit legilor electorale din SUA, pentru a apărea pe buletinul de vot în calitate de candidat independent, West va trebui să adune un anumit număr de semnături, să prezinte o platformă electorală și să se înregistreze la birourile de circumscripție din statele americate până la un anumit termen. Termenul-limită a trecut deja în unele state importante (Carolina de Nord și New Mexico, de exemplu), dar vedeta muzicală ar mai avea timp pentru a-și depune candidatura în multe altele.

Înscrierea la vot ca independent ar necesita, de asemenea, angajarea de personal sau recrutarea de voluntari pentru a strânge rapid multe zeci de mii de semnături în întreaga țară, înainte ca alte perioade de înregistrare să se termine în august și septembrie, o sarcină în prezent îngreunată de pandemia de coronavirus.

O altă variantă ar fi ca rapperul să le ceară suporterilor săi să-i scrie numele pe buletinele de vot la urne, respingând astfel atât pe Biden, cât și pe Trump. Nu ar fi primul care ar face acest lucru, istoria alegerilor americane mai înregistrând astfel de momente.

Efectele politice

Candidatura lui Kanye West pentru Casa Albă nu este așadar în acest moment clară, după cum nu este limpede nici felul în care el ar putea să se înscrie în cursă. Dincolo de toate aceste detalii „tehnice,” înscrierea artistului într-o cursă electorală care părea că va avea loc cu adevărat între Trump și Biden merită luată în considerare.

Unii analiști afirmă chiar că, dacă un afacerist imobiliar și un om de televiziune ca Donald Trump a candidat cu succes în alegerile din 2016, de ce nu ar putea face același lucru și un rapper, antreprenor miliardar, designer de modă și producător cunoscut, precum Kanye West?

Alți comentatori s-au grăbit să afirme că, dacă West va candida cu adevărat, cel mai probabil ca independent, el ar putea să câștige o parte dintre voturile ce ar merge la candidatul democraților, Joe Biden, să provoace haos printre alegătorii acestuia și să asigure astfel realegerea lui Donald Trump. Analiștii notează că West va beneficia, foarte probabil, de voturile venite din partea comunității de culoare – considerată segmentul crucial în aceste alegeri -, precum și a multor tineri, care caută o alternativă la Trump și Biden. În cazul acestuia din urmă, lipsa de entuzism a campaniei sale ar fi cea care ar face ca ei să se îndrepte spre Kanye West.

Nu puțini sunt cei care au afirmat și că agenda reală a lui Kanye West este aceea de a „fura” voturile destinate lui Biden și de a anunța ulterior că îl susține pe Donald Trump. „De ce oamenii sunt atât de proști? Kanye West candidează pentru președinție ca să-l ajute pe Trump. El dorește ca oamenii să scrie numele lui pe buletinele de vot pentru a sifona voturile lui Biden,” a fost mesajul transmis pe Twitter de o americancă, în timp ce alta a repetat aceeași frază scrisă cu majuscule: „Nu-l votați pe Kanye ca să faceți o glumă”.

Criticii au avertizat și că încercările recente ale lui Kanye de a se distanța de Trump ar face parte din același scenariu. Ei au reamintit faptul că West a arătat mereu entuzism pentru liderul republican, s-a întâlnit în repetate rânduri cu acesta, atât la Casa Albă, cât și la Trump Tower, și a fost văzut deseori purtând șapca roșie inscripționată „Make America Great Again.”  (Cu toate acestea, rapperul s-a situat pe poziții divergente cu președintele Trump în ceea ce privește mișcarea Black Lives Matter și protestele împotriva brutalității poliției și a nedreptăților rasiale. În iunie, West a donat 2 milioane de dolari pentru a sprijini familiile lui George Floyd, Ahmaud Arbery și Breonna Taylor, trei afro-americani care au fost uciși în incidente cu polițiști și americani albi).

De altfel, ca dovadă a riscurilor enorme reprezentate de o posibilă candidatură a lui Kanye West, una dintre cele mai importante case de pariuri a indicat faptul că anunțul rapperului privind cursa pentru Casa Albă a diminuat șansele lui Biden de a câștiga președinția americană. Potrivit Bet Online, piețele de pariuri politice s-au deschis duminică cu West având o cotă de 1 la 100 pentru a câștiga alegerile din 2020. Acestea sunt aceleași șanse pe care le are și Hillary Clinton, deși ea nu este în cursă și și-a anunțat sprijinul pentru Biden.

De sâmbătă până duminică, Biden – favorit în acest moment – a trecut de la o cotă de -180 (5/9) la -160 (5/8), potrivit Bet Online. Șansele republicanului Donald Trump de a câștiga Casa Albă s-au îmbunătățit odată cu anunțul lui West, de la +150 (3/2) la +130 (13/10).

Pe de altă parte, nu puțini sunt cei care afirmă că Trump ar putea să fie cel care va suferi din cauza intrării în cursă a lui West, iar republicanii dezamăgiți de performanța sa în timpul pandemiei, de suferințele economice și de direcția greșită în care merge America să opteze pentru rapperul de culoare, ca să nu fie nevoiți să-și dea voturile lui Biden.

În sfârșit, chiar dacă nu va reuși să dea peste cap în mod semnificativ cursa pentru Casa Albă din 2020, mișcarea lui West reprezintă un semnal de alarmă pentru strategii democrați și republicani. Într-o Americă tensionată și divizată, confruntată cu ravagiile provocate de COVID-19 și cu efectele crizei economice, o candidatură precum cea a lui West – un personaj controversat, dar faimos, cu milioane de susținători entuziaști – ar putea avea un impact serios în final. O candidatură venită nu din partea democraților și nici a republicanilor ar putea fi exact ceea ce mai lipsește acestui tablou politic parcă ireal.

Ca un preambul la candidatura sa, Kanye West a afirmat miercuri că intențiile sale politice sunt serioase. Ulterior, el a detailat pentru Forbes câteva dintre planurile sale, anunțând că s-a dezis de Trump, că va candida din partea Birthday Party, propriul său partid (numit așa pentru că, „atunci când câștigăm, e ziua de naștere a tuturor”), că își va creiona administrația potrivit regatului Wakanda din filmul Black Panther, că se va concentra „în primul rând pe protejarea Americii cu ajutorul armatei noastre mărețe,” că se opune pedepsei cu moartea și că nu are încă un plan fiscal, dar că va cerceta asta „cu cei mai puternici experți care îl slujesc pe Dumnezeu și voi reveni cu cea mai bună soluție.” 

În același interviu, Kanye West a criticat Partidul Democrat și a spus că „aceasta este o formă de rasism și supremație albă și control alb de a spune că toți negrii trebuie să fie democrați și să presupui că, prin candidatura mea, eu împart votul.”

Concluzia. Așa cum ne-am obișnuit de patru ani încoace în Statele Unite, niciun sondaj nu poate fi considerat credibil 100% și niciun scenariu nu mai este bătut în cuie.

La rândul lor, previziunile date ca sigure de analiști și jurnaliști trebuie privite cu circumspecție. Rezultatul alegerilor din noiembrie 2016 și multe dintre lucrurile întâmplate de atunci încoace au dovedit că realitatea politică bate orice previziune a experților. Ceea ce contează e votul real, de la urne, și aproape nimic altceva.

Având acestea în minte, candidatura lui Kayne West – reală sau imaginară – nu trebuie desconsiderată. Până la urmă, nici nu e vorba de ye în sine. Oricând ar putea să apară un personaj faimos, ce beneficiază de fonduri importante, de fani devotați și de o prezență masivă pe rețelele sociale, care să se arunce cu capul înainte în competiția electorală pentru mandatul de președinte.

Reușita lui Trump de la alegerile precedente a dat peste cap sistemul tradițional. Ceea ce se întâmplă acum nu este altceva decât continuarea firească a acelei schimbări tectonice. 

Spectacolul politic american, desfășurat de câțiva ani în ritm nebun, de telenovelă, cu personaje tragi-comice și răsturnări de situații dintre cele mai surprinzătoare, nu și-a trăit nici pe departe ultimul episod. Iar în acest imens reality show, Kanye West și ambițiile sale politice s-ar încadra perfect.

Surse: BBC, CNN, The Wrap, New York Post, Reuters, Forbes, Twitter, YouTube

Foto: Kanye West și soția sa, Kim Kardashian / Sursa: Instagram

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

25 comentarii

 1. Idiocracy 2.0

  • Fix la asta ma gandeam inca de cand am vazut ca-l sustine Musk, alt diliu.

  • Mike Judge este un vizionar, nu credeam să ajungem așa repede la nivelul descris de el, eram totuși convins că ne îndreptăm in direcția aceea…

 2. Treaba asat mi-a amintit de filmul Idiocracy.
  America devine mare gluma.

  • Doar ca nu e de ras. Din prabusirea intelectuala si morala a americii ( si care va trage europa de vest dupa ea) are de castigat china, care va deveni incet-incet liderul lumii.

  • Idiocracy a inceput cu Trump, la noi a continuat cu Dancila

 3. Mda, e un exemplu de urmat.
  Bunăoară în România ar trebui să candideze Țancă Urangutanu’! Tot artist de culoare și el…

 4. S-a facut misto si cand a candidat Trump .. pana a iesit.

 5. 🤣🤣🤣🤣

 6. make america stupid again!

 7. Având în vedere că a ieșit președinte unul precum Doni Jdrunv, poate ieși oricine! Parcă așa se zice, America este țara tuturor posibilităților!!!

 8. Eu nu stiu de ce nu lasa o femeie(non-Hillary)… Warren era perfecta, daca ar resurecta-o democratii … Prea mult cojones la putere, asta-i tot. Kanye e incultul par excellence, pana si Trump a citit mai mult ca el … S-o puna pe Alexandria Ocasio-Cortez, ar fi Minunat.

  • Warren sau AOC? Serios? Esti votant PSD?

  • „Barosane”, esti prost cu crengi.

  • @Barosanu#1 – psd nu mai sunt de multa vreme socialisti democrati, psd nu mai reprezinta de multa vreme o ideologie, cel mult reprezinta interesele meschine ale unui grup de mafioti. Nu poti sa spui: socialistii democrati sunt rai pentru ca psd a murdarit si degradat constant de 30 de ani ideologia asta. Ce spui tu e ca in bancul ala cu politistul si acvariul, daca nu ai acvariu esti homosexual…

  • *psd nu mai e de multa vreme… scuze de greseala dar nu ma mai pot gandi la el ca la un partid ci ca la o sleahta de hoti cu cefe late…

  • Esti cam oligofren, kanye a dat multe culturii, tu ce pula mea ai dat ? handicapatule

  • Macar din imagine,s-ar zice ca se sprijina cumva in kardan, adica pe acea femeie…

 9. Da, cum? Și de ce ne-ar interesa?

 10. Lumea e pestrita peste tot.
  Daca Adi ala Minune, Salam, Gutza sau oricare alt”etnic” manelist ar candida la primaria Bucuresti, ar strange mai multe voturi decat Basescu si Ponta la un loc .
  Nu ar castiga nicio functie, dar ar fura cel putin vreo 10 procente de la candidatul PSD.

  PS pt idiotii care se cred inteligenti.
  Pt a putea candida la presedintia USA exista niste conditii si legi foarte clare.
  Atata vreme cat acele conditii si legi sunt indeplinite si respectate, absolut oricare cetatean nascut in USA poate sa candideze.
  Nici macar nu s-a pus problema ca West ar avea sanse sa ajunga presedinte, ci e vorba de „deturnarea ” a 3-4 procente (poate chiar mai mult) in (de)favoarea celor doi candidati principali.

  Dar se pare ca unii nu sunt capabili sa inteleaga nici cele mai simple texte.

  • Recunoaste ca-ti plac manelele. :))

  • Lui leixon asta i-a fost ingustata mintea de socialism denocratic ca sa inteleaga. Iarta-l!

  • Tudore, cu tine m-am mai certat. N-am ce sa-ti cer. Am vazut ce-ti poate pielea. Acum, daca n-ai inteles gluma, sa fii sanatos. Oricum, iertati-ma ca gandesc. A explicat deja ‘kafka’ pt. mine si ii multumesc, n-are sens sa repet.

 11. @lexicon si @kafka Altceva afara de poezia rasuflata cu “regimul / partidul X nu a practicat, de fapt, cominismul / socialismul democratic” mai stiti?
  Cum drecu sa va ia lumea in serios cand voi va dati mai comunisti/marxisti/socialisti decat comunistii, marxistii si socialistii?!
  “Logica de stanga”!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.