G4Media.ro

Cum a reușit să egaleze Orban în meciul cu Iohannis. Unde va…

Cum a reușit să egaleze Orban în meciul cu Iohannis. Unde va fi, totuși, sediul puterii?

Fostului premier Orban i-a mai revenit puțin vocea după ce și-a luat revanșa în fața președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului și-a dorit mult un militar în fruntea Guvernului, dar a calculat din nou greșit: ministrul apărării, Nicolae Ciucă, a fost rejectat atât de PNL și viitorii parteneri de coaliție, cât și de partenerii externi.

Klaus Iohannis a mizat probabil că, după demiterea / demisia lui Orban de la șefia Guvernului, odată lăsat liderul PNL fără puterea executivă, tot partidul va capitula, va bate din călcâie în fața generalului și va executa ordinele de la Cotroceni fără crâcnire. Eronat.

Fostul șef al statului major al Armatei a intrat în PNL abia acum două luni, pentru a putea candida la alegerile parlamentare pe listele partidului. Este, prin urmare, un corp străin, un implant mult prea recent pentru a fi acceptat cu urale drept propunerea liberalilor la funcția de premier.

În treacăt fie spus, nici modul în care șeful statului a scăpat de liderul PNL n-a fost cel mai elegant.

Nici din afara țării semnalele primite la Cotroceni n-au fost dintre cele mai bune. Ciucă este privit cu reticență de unii partenerii din UE din cauză că a semnat contracte mari exclusiv cu companiile americane.

Cu două zile înainte de alegeri, în ședința din 4 decembrie, guvernul a renunțat la licitația pentru un sistem de rachete (contract de 200 de milioane de euro), o afacere în care prima șansa o avea o companie franceză. Ministrul Apărării a optat în schimb pentru varianta de achiziție direct din SUA, printr-un contract negociat direct între guvernele celor două țări.

Un motiv suficient pentru a genera nemulțumiri în rândul unor parteneri europeni, transmise diplomatic și la Cotroceni. Toate aceste detalii esențiale i-au scăzut dramatic șansele lui Nicolae Ciucă de a deveni prim-ministru.

Soluția de compromis a fost ministrul finanțelor, Florin Cîțu. Scena povestită de Orban în ședința PNL, cu șeful statului care i-a propus, jucăuș cum îl știm cu toții, să scrie pe niște bilete numele viitorului premier și, ce întâmplare fericită, amândoi au scris Cîțu, sună mai degrabă a operațiune de damage control/ limitarea daunelor.

Un mod elegant de a-l scoate pe șeful statului din încurcătură.

Viitorul guvern PNL/USRPLUS/ UDMR va avea de gestionat în 2021 o criză economică grea, de atras fonduri europene și de elaborat soluții care reclamă din partea premierului în primul rând abilități de finanțist și abia apoi de militar disciplinat. Va fi însă un guvern de sacrificiu, maxim un an. Greu de imaginat că va rezista mai mult.

Din punct de vedere politic însă, nu contează prea tare dacă șeful executivului se va numi Cîțu sau Ciucă. Amândoi sunt oamenii Cotroceniului.

Florin Cîțu se bucură de toată încrederea președintelui. A dovedit loialitate, încă de la prima nominalizare din primăvara acestui an la funcția de premier, când șeful statului încă spera să declanșeze alegeri anticipate. Cîțu și-a depus mandatul ca un soldat disciplinat gata să urmeze ordinele de la Cotroceni.

Episodul Iohannis-Orban a scos însă la suprafață câte ceva despre cei doi protagoniști. S-a văzut clar încă o dată că șeful statului abia aștepta să scape de premier și, cu toate promisiunile din campanie că-l va nominaliza pentru un nou mandat, s-a grăbit să-i forțeze demisia a doua zi după alegeri. Am văzut pentru a nuștiucâtaoară că președintele preferă executanți, criteriu de bază la numirea unor poziții cheie din stat.

Am mai văzut în acțiune calitățile de bun încasator ale premierului Orban, experiența politică și susținerea de care încă se bucură ca lider de partid, chiar dacă a pierdut șefia Guvernului. Va reuși să își păstreze poziția de șef al liberalilor? Va rămâne un pol de putere, din poziția de președinte al Camerei Deputaților, dacă va fi votat? Va supraviețui în politica mare chiar dacă a încasat un vot de blam la alegeri?

Greu de spus acum, dar parcă am mai văzut lideri de partid care au controlat din umbră guverne fix din poziția de președinte al Camerei Deputaților. Diferența este că Dragnea a câștigat alegerile în 2016, iar Orban le-a pierdut în 2020. Va negocia, totuși, formarea noului Guvern cu partenerii de coaliție.

Întrebarea este, deci, cine va pune miniștrii guvernului Cîțu: Klaus Iohannis sau Ludovic Orban? Unde se vor împărți funcțiile: la Cotroceni sau la sediul din Modrogan? De cine va trebui să asculte Florin Cîțu, atunci când șefii lui nu se înțeleg: de președintele Iohannis sau de șeful de partid?

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  1. A fost o diversiune, Iohannis nu doreste niciodata un om onest si disciplinat deoarece nu-l poate santaja.

    • pleaca ma cu santajul de aici. tu nici nu stii ce inseamna cuvantul. ii plac aia obedienti, dar de aici pana la santaj e cale lunga. sa fii presedinte si sa santajezi inseamna sa ti-o cauti cu lumanarea, nu se stie cand se afla si te alegi cu o suspendare. nici gand sa faca iohannis asa ceva. nu mai sari cu apelativele, asa, doar ca sa zici ceva.

    • Furati linistiti, corb pe corb nu se suspenda niciodata.

    • Iohannis doreste numai carpe in functii publice. El doar cu carpele se simte bine. El i-a numit pe Dancila, Scutea, Hosu, Licu, Predoiu, Catu, Ciuca, Aurescu. Toti sunt oameni dispusi sa faca orice pt.el. El i-a predat la cheie partidul Alinei Gorghiu. Tot el il mentine in functie pe cel mai mare si ascuns combinator: Lucian Pahontu. Iohannis nu se simte bine decat cu astflel de yesmeni. I-a eliminat pe toti care l-au dat jos pe Antonescu sa il faca pe el Presedinte de partid si apoi de tara: T. Atanasiu, M Petrache, George Scutaru sau Dan Mihalache. Problema pt.Romania este ca alegerile si oameniu lui Iohannis sunt incompetent si caricaturali.

    • Emile, eu cred că bați câmpii. Ai tu ce ai cu președintele, care eu cred că face treabă bună, pentru țară.,nu pentru X sau Y. Tu vorbești de furat mă? Ți e temă că fură mai mult ca tine?

  2. Molăul își bate joc de toată lumea de PNL USR și UDMR dar mai ales de un vot democratic al populației care și-a riscat viața pentru a vota. PSD dacă cedează este in cardasie cu PNL și fac un blat de USL. Ficus de la Cotroceni și-a depășit atribuțiile a călcat constituția și legile țării după bunul plac dar nimeni nu vad ca reacționează. PSD latră ca un cățel din ăla în curte dar când iese în stradă fuge , presa aservită tace ca primește zeci de milioane de euro subvenții iar 70 % din populație nu i pasă și nu a ieșit la vot.

  3. foarte bine ca in Romania exista o lupta adevarata si democratica, nu mai e cum a fost cindva pe timpul PSD unde vointa unui bolsevik hotara ce si cum se misca. In Romania a invins logica si bunul simt, chiar daca „ne-a tregut glontul pe linga ureche”, PSD pleaca la cimitir, AUR e un gunoi.

    • Sunt curios daca UDMR va numi/alege Avocatul Poporului că s-a săturat adjunctul ăla un gur să nu faca nimic

  4. Presedintele are in spate 6.5 milioane de voturi. Intregul nou parlament are un pic peste 5 milioane. Primul ministru nu are niciun vot.
    Romanii se inghesuie sa voteze presedintele, uita sa mearga sa voteze parlamentul unde chiar e sediul adevaratei puteri. La cum voteaza oamenii la noi, Romania ar trebui sa devina republica prezidentiala unde presedintele si sa fie si premier, precum in America.
    Romania in ultimii 30 de ani nu a avut niciodata un premier care sa conduca mai mult de 4 ani. Probabil Nastase sa fi fost cel mai longeviv. Nu e o meserie usoara, nu te poti califica pentru ea peste noapte si la noi tot timpul toti sunt ucenici (multi cu agende personale si paralele, cleptocrate). Un presedinte are sansa sa indeplineasca rolul asta chiar 10 ani.
    Uitati-va la nemti cati ani a fost Kohl si de cati ani e Merkel, la americani rar un presedinte ales pierde precum Trump alegerile si de regula ramane in paine 8 ani. In UK de Margaret T. ne amintim cu totii. E nevoie de timp ca un premier sa poata sa schimbe o tara. In istoria noastra Bratianu a fost aproape 20 de ani premier si Romania s-a schimbar radical in doar 10 ani de la Unire pana la marea criza economica propagata din America. Ani in care a prins inclusiv gripa spaniola.

    • Ok, dar asta merge in democrațiile vechi si solide. La noi, puterea imbata repede si in 10 ani, daca ai si neșansa sa votezi un Ponta președinte/premier, ti-ai dat foc la democrație. 10 august ar parea mangaiere pe creștet fata de ce ai primi daca i-ai deranja puterea. Nu merge.

  5. Este din ce in ce mai evident jocul la doua capete a premierului Orban ce cistiga competitia cu palatul Cotroceni si il pune pe presedinte intr-o situatie imposibila . Este inexplicabil ,cum inainte de alegeri , un cumul de decizii al partidului aflat la guvernare , evident gresite , au fost puse in practica , fara nici cea mai mica doza de intelegere politica, decizii incepind cu inchiderea tuturor activitatilor vizibile si terminid cu lipsirea de acces la toate manifestarile bisericesti , au permis modificarea procentelor la vot . Cumva PNL a restrictionat visul de marire al presedintelui ce ar fi capatat astfel un procent urias daca PNL cistiga 55 de puncte procentuale si in acelasi timp a obligat pe toti ceilalti, cu exceptia AUR, sa nu poate refuza viitoarele reforme minimale . Este foarte clar ca nici constitutia nu poate fi modificata , fara acceptul tuturor si nici alte legi organice nu pot fi modificate in acelasi mod .Ce mai poate face presedintele ? Cum poate el evita constringerile venite chiar de acolo de unde se astepta mai putin si de unde nici noi nu vedeam vreun pericol ? Greu de spus , dar indiferent cum se vor desfasura lucrurile in politica romaneasca , in viitor , noi cetatenii avem in fata o lectie dureroasa a complicitatilor de tot felul . Ne-am intors exact de unde am plecat . Presedintele nu poate numi un guvern PSD si nici nu poate sa isi mai impuna vointa atita timp cit mutarile sunt in mina celor ce vor forma guvernul . Singura speranta este ca acest nou guvern si impreuna cu majoritatea parlamentara sa poata face tot ceea ce au afirmat ca vor face . Oricum presedintele devine iar secundar pe scena politica romaneasca .

  6. Intrebarea este, deci, cine va pune miniștrii guvernului Cîțu: Klaus Iohannis sau Ludovic Orban? Unde se vor împărți funcțiile: la Cotroceni sau la sediul din Modrogan? Raspuns: Klaus Iohannis, la Cotroceni.
    Slaba analiza domnule Tapalaga, si mediocra incercarea dumneavoastra de a ii spala imaginea lui Orban. PNL-ul este condus de Klaus Iohannis, restul este CANCAN.

    • Cred ca ai dreptate, președintele numește primul ministru, acesta (Citu) alege guvernul. Orban nu are nimic de zis în procedura oficiala.

  7. Păcat că ultimii 4 pm au fost subordonați, de tipul yes Man, fără a avea autoritate și putere deplină de acțiune a execuție.

  8. Nu e nici un meci intre un leu si o caprioara,orban stie cate voturi a strans johanis si cate voturi strange el, nu a fost nici un conflict voi de la presa vedeti numai scandaluri peste tot.

    • Voi , astia din presa….inainte de a scrie, mai ridicati va de pe canapea si mai iesiti in teren. Haide in Sibiu sa iti explicam de la sursa. Dar nu…va e prea greu. Mai vorbiti cu oamenii si nu mai emiteti teorii de kko.

  9. Rationamentul ar fi fost valabil pentru Basescu – preferinta pentru militar ar fi fost inaturala.
    Sa-l banuiesti pe Iohannis de pasiuni cazone, inseamna ca n-ai prea inteles ce si cum.
    Iohannis este prin formatie , experimentalist (asta este fizzica, ca stiinta daca nu stiti, toate legile fiicii sunt verificate experimental).
    Un fizician nu crede pana cand nu experimenteaza: bagam putin ciuca, incalzim, vedem ce iese…
    Mai sunt in orice moment, cateva ipoteze de lucru, pentru ca intotdeauna exista alternative.

  10. Nu e nicio diferenta pentru noi, ca e Citu sau Ciuca, nu se va face nimic pentru noi. Orban si Iohannis lucreaza numai pentru sine.

  11. Nu e bun titlul. Mai bun ar fi cum s-au făcut liberalii de râs a 2a oară.

  12. Absolut corect , bravo domnu Alex.

  13. Peste aproximativ 1 an cand guvernul acesta o sa se destrame,o parte a pnl o sa voteze alaturi de AUR si PSD suspendarea lui Klaus…

  14. Văzâns mesajele de aici, nu mă mir de rezultatul votlui din 6 decembrie 2020. Țară de proști, care voteză aiurea, ajutați de hoți și trădători de țară. Prea puțini cei conștienți de situația gravă în care se află țara. Vai de noi.

  15. Intrebare pt formatorul guvernului:

    KELEMEN HUNOR are cetățenie ungară, a jurat să își apere patria (UNGARIA) prin orice mijloace.

    Care va fi accesul acestuia la nivelul informațiilor clasificate secret de serviciu, strict secret de serviciu, secret de stat?

    Avand in vedere că este vorba despre un stat vecin, cu toate sensibilitățile ce derivă din acest context.

  16. Mda!
    Meciul Iohannis – Orban!
    Unde va fi, totuși, sediul puterii?
    Care este rostul vieții pe pământ?
    Există Dumnezeu?
    Grav!

  17. Bine ca e bun pentru PNL coruptul general Chitac. Tot militar.

  18. Acum se va terfeli mai repede imaginea premierului si a PNL-lui…Treaba lor, nu i-am mai votat. Daca se terfelea imaginea unui cadru militar pentru inca 1 an de pandemie nu era o pierdere mare , mai mult ca sigur era un eveniment singular.

  19. Bai, distrusilor care comentati! Sunteti de o ipocrizie maxima! Plavanul din deal e un gunoi care a putut ajunge in functia de sef al statului doar intr-o tara ca a noastra

  20. Dl Tapalaga a văzut, de fapt, de data asta, totul greșit și a scos un articol total eronat!
    Să mă justific:
    Poziția cunoscută a USR de intrare la guvernare cu PNL era fără Orban premier.
    În aceste condiții, Iohanis cu Orban au convenit sceneta demisiei lui Orban și instalarea Guvernului nou cu premier tot Orban în 2 etape.
    Deci, Cîțu este pus din nou iepure ca propunere de premier în faza 1, iar în faza a 2-a va fi Orban.
    Orban, dacă chiar ar fi fost serioasă recunoașterea înfrângerii PNL la alegeri, și-ar fi dat demisia din funcția de Președinte PNL, nu din cea de premier.
    Dacă-și dădea demisia din președinte PNL, nu mai putea fi propus statutar în etapa a doua candidat de premier!
    Statutul PNL spune că Presedintele PNL este propunerea de premier!
    Cîțu si alții, în afară de Orban, nu sunt președinți PNL!

    • Poate afli ce fumează Tăpălagă!
      Toate articolele din ultimul an sunt un șir nesfârșit de episoade psihotice ale unui delir maniaco depresiv indus.
      Cred că ar trebui să se LSD USR.

  21. Multi comentatori, au cazut pe fenta lui Tapalaga care,il are pe Presedinte ca in ghimpe in ochi.Ce cred ca nu a inteles Tapalaga este ca, mentalitatea nemteasca nu este ca cea romaneasca si vom mai avea surprize placute din partea Presedintelui. Esta un om care tace si face si este hotarit sa duca tara pe drumul adevaratei democratii, nu cum a fost pina acum.Vom trei si vom vedea!

  22. Nu este nici un meci între Klaus Johannis și Ludovic Orban. Sunt numai supoziții de la cei care sunt împotriva presedintelui. Johannis are totuși o reușită de exceptie: a izolat PSD. Nu e puțin lucru. Degeaba baga unii bățul prin gard, coaliția de guvernare este echilibrata și constructiva și va avea succes.

  23. Intrebarea nu este „Unde o sa fie ?” ci „Unde e ?”
    Eu zic că e la comandament.