G4Media.ro

Cum a reușit Alba Iulia să reînvie cu ajutorul fondurilor europene. Cetatea…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Orice si oriunde se poate! Trebuie doar sa alegem oamenii care vor sa faca

  2. Mare ghinion a avut Ardealul, dupa primul razboi mondial. Sa fii inhatat de mitici, dupa sute de ani de civilizatie…

    • Sper ca odata si odata sa ajungem si noi sa fim independenti de Romania…

    • Desi avea studii universitare la Viena si era unul din cei mai buni ingineri de cai ferate din Imperiul Austro-Ungar, strabunicul meu nu au putut sa ocupe nicio functie inalta, pentru ca era roman. Dupa Unirea Transilvaniei cu Romania a devenit director la caile ferate Banat, pentru cei care nu stiu cum era inainte, mai bine sa taca. Daca nu se facea unirea, nu mai ramaneau prea multi romani astazi in Transilvania, nu asta este civilizatia pe care o vreau eu, ci una respectuoasa fata the natiile conlocuitoare.
      Ca lucrurile puteau fi mult mai bune, sigur, dar au trecut peste noi 50 de ani de regim comunist super dur, mult mai dur decat in tarile vecine, care a lasat urme adanci in societate. Sa nu uitam.

    • In 1910,in Transilvania, erau cam 5.200.000 de locuitori, dintre care:
      53% romani,
      31% unguri
      11% saxoni
      Existau romani in functii de conducere. Nu se poate generaliza de la… strabunicul dumneavoastra. Transilvania avea o istorie si o civilizatie aparte, total diferita de cea a miticilor sudisti si estici.
      Aveti internet, pierdeti putin timp si cititi istoria Transilvaniei: zero istorie comuna cu Tara Romaneasca si Moldova, sau cu amandoua, dupa unirea principatelor. Astazi, au impreuna doar… 100 de ani. Atat.
      Intre 1918 si 1947 (cam perioada care s-a scurs de la asasinarea cuplului Ceausescu) nu a existat o prigoana a „natiunilor conlocuitoare”, ci dupa 1947. Cei trecuti de 60 de ani, isi amintesc foarte bine, cum au aparut „femeile de serviciu” unguroaice, in Sud, etc.

      O mare mizerie, denumirea de „natiuni conlocuitoare”, tipic nationalisto-comunist, nationalist, populist… numele conteaza putin. Romania nu este un stat federal, pentru a avea „natiuni conlocuitoare”. „Conlocuitori”, nu exista decat in state care aplica o politica de ne-recunoastere a egalitatii tuturor cetatenilor. Nu exista „cetatean roman” de „nationalitate romana, maghiara, germana, etc”. Nu exista decat un singur popor: poporul roman.

    • @el, Să te-audă Dumnezeu! Mulțumim națiunii germane (că tot ei i-au educat și pe maghiari) pentru că ne-ați educat pe noi, transilvănenii.

      Că tot veni vorba de gunoaie, am un coleg venit din Moldova; zice că îi place foarte mult Brașovul, asta în timp ce aruncă sticla de plastic pe jos!

    • Ce vorbesti,postac rus,esti tu roman ardelean cand Putin va fi democrat!

  3. Ce fraieri! Daca era un oras de prin Sud se umplea de beemfeuri si mizeria ramanea la locul ei.

  4. Eu un pic prea roz articolul, nu neg ca per total este un succes, insa reabilitarile nu au fost facut deloc ca la carte: de exemplu uitati-va la ruinele acelea romane, o parte fiind reabilitate cu polistiren (s-a si scris in presa despre asta) ceea ce este o magarie.
    Alte exemple pozitive la nivel de buna gestionare si atragere de fonduri europene sunt: Iasi, Oradea si Sibiu.

  5. Un rol important l-a avut si Elena Udrea,prin Ministerul Dezvoltari?