G4Media.ro

Cum a mers Europa ca un somnambul spre dezastru

Cum a mers Europa ca un somnambul spre dezastru

Europa dormea și nu a auzit primele freamăte. Un virus provocase o epidemie undeva în China. Niciun motiv de grijă, a transmis guvernul chinez. Și apoi o bubuitură.

În noaptea de 22 ianuarie cei 11 milioane de locuitori din Wuhan au aflat că nu pot părăsi orașul și că ar trebui să stea în casă. Apoi alte orașe chinezești au fost închise.

Europa a auzit bubuitura, s-a întors pe partea cealaltă și și-a continuat somnul. China e departe. Și sperieturi de pe urma unor epidemii au mai fost – SARS, febră porcină, Ebola, boala vacii nebune – dar pe aici nu s-a întâmplat mare lucru, scrie EUobserver, într-unn editorial.

În 2013 istoricul Christopher Clark a publicat „Somnambulii”, o relatare despre izbucnirea primului război mondial.
El argumentează că în 1914, liderii Europei n-aveau absolut nici o idee despre războiul oribil și consecințele lui groaznice pe care erau pe punctul de a le dezlănțui. Să evităm să mai mergem ca somnambulii a devenit un leitmotiv al multor discursuri ținute în Europa în ultimii ani.

Nu vom merge ca somnambulii spre naționalism. Nu vom merge ca somnambulii spre încălzirea globală. Președintele Emmanuel Macron a spus-o. Cancelarul Angela Merkel a spus-o, iar apoi a zis-o și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Iar apoi Europa a mers ca somnambulul spre catastrofa pandemiei. Însă analogia aici nu este 1914, ci 1918, anul izbucnirii Gripei Spaniole.

Ultima pandemie din Europa, de care uitasem.

Prin urmare, Europa a eșuat.

Nu cumva e o concluzie prea aspră? N-a băgat și China bețe în roate? Dar Organizația Mondială a Sănătății n-a complotat mult prea multă vreme pentru a minimaliza pericolul? N-au creat cercetătorii de la centrul Charité din Berlin primul test la nivel global pentru Covid-19 încă din ianuarie? Nu au gestionat unele țări europene criza mult mai bine decât altele?

Da, toate acestea sunt adevărate, numai că, până în martie, criza forțase deja toate guvernele din Europa să facă o alegere imposibilă: să lase o mulțime de oameni să moară în colapsul sistemelor medicale sau să înghețe o mare parte a vieții publice și să provoace daune masive vieții economice a acelorași oameni.

Ele au evitat un 1918, dar s-au ales în schimb cu crahul economic din 1929.

Buna guvernare evită ajungerea în situația în care se impun astfel de alegeri, pentru că aceea a fost o alegere evitabilă.

Cu mult mai puțin timp la dispoziție, Taiwan, Coreea de Sud și Hong Kong au controlat sau gestionat epidemia fără a suspenda mari segmente ale vieții lor economice. Covid-19 era o urgență previzibilă: experții avertizaseră despre pandemii în general și despre coronavirusuri în special în ultimele două decenii.

Ultimul moment pentru a acționa a fost 22 ianuarie. Toate clopotele de alarmă ar fi trebuit să bată în toată Europa. Nu au bătut. Viața a mers mai departe.

Oamenii călătoreau în China sau din China fără ca vreun stat UE să-i oprească și să-i testeze.

Albert Camus a descris această atitudine în „Ciuma”: „Oricine știe că molimele au obiceiul de a se repeta în lume, și totuși, cumva, ne vine greu să credem în cele care ni se sparg în cap, căzute din seninul cerului.”

Când ni s-a spart în cap, toată lumea a început să-și spele mâinile cu… nevinovăție. Guvernele din sudul Europei au spus „avem nevoie de ajutor, nu e din vina noastră”.

Președintele Macron a afirmat că virusul era imprevizibil. Politicienii naționaliști au dat vina pe UE.

Directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a declarat: „Nu sunt sigur că există ceva care ar fi putut preveni cu adevărat acest lucru.” Totuși, pentru a fi corecți, trebuie spus că UE a dat dovadă că la nivelul ei urgența a fost sesizată mai acut decât la cel al statelor membre.

Virusul era previzibil și toate guvernele din Europa au dat greș. Ele nu au fost pregătite, ele nu au acționat la timp. Trăim totuși în democrații, iar guvernele reacționează la cele cerute de opoziție, de presă, de lobby, de organizații civice.

Nimeni n-a vorbit despre pandemie. Nici un politician n-ar fi câștigat vreun vot lucrând la pregătirea pentru pandemie. Cu toții am dat greș.

Folosește la ceva să vorbim despre eșec și vină? Eu cred că da. Dincolo de teamă există și multă frustrare. Oamenii întreabă de ce s-a întâmplat așa ceva. Dacă nu discutăm despre cine a greșit și unde, frustrarea nu ne va duce spre mai bine.

Ne putem preface că pandemia ni s-a spart în cap căzând din seninul cerului, dar atunci nu vom învăța nimic.
Cea mai evidentă necesitate o constituie acum o examinare cuprinzătoare a ce nu a mers bine – în fiecare stat membru și la nivelul UE – și o ameliorare drastică a pregătirii noastre. Vom învăța de la Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong și alții.

Covid-19 ne-a oferit un curs intensiv despre pandemii. Toată lumea știe acum că o epidemie dintr-un colț al planetei îți poate izbi și ție ușa de perete a doua zi.

Trebuie să ne pregătim și o vom face. Există însă riscul de a ne petrece anii viitori luptând anteriorul război. Următoarea amenințare ar putea să nu fie o pandemie, ar putea fi un 1986 – un accident nuclear – sau ar putea fi un 2001 – un atac terorist masiv. Sau ar putea fi chiar și un 1914, o nouă conflagrație europeană.

1989 versiunea II

Est-europenii știu că lucrurile se pot răsturna cu susul în jos de la o zi la alta. Au trecut prin asta în 1989 și în deceniul de turbulențe economice care a urmat. În mai toată Europa de Vest această sensibilitate istorică s-a pierdut.

Lucrurile au mers bine vreme de 70 de ani, deci de ce ar trebui să ne facem griji? Dar istoria se întoarce sub diverse înfățișări. Europa alunecă deja înapoi spre realitățile geostrategice ale secolului 19, fără ca mulți oameni să vorbească despre acest lucru.

Dar nu toate amenințările noi sunt repetări ale trecutului. Catastrofa climatică în curs este un pericol nou.

Aici, UE a fost mai în alertă decât majoritatea, dar tot trebuie să facă mai mult și să-i determine și pe alții să facă mai mult. Criza pandemiei ilustrează multe aspecte ale problemei climatice într-o formă mai condensată: toate sunt conectate – se întâmplă ceva în neregulă într-o piață de pește din Wuhan în noiembrie și provoacă o criză globală sanitară și economică în martie.

Expertiza științifică e manipulată sau pusă la îndoială, până când e prea târziu. Există puncte critice – odată ce un sistem medical e copleșit de numărul de cazuri, mult mai mulți oameni vor muri.

Criza ar putea genera în Europa de Vest sentimentul că istoria nu e un marș infinit al progresului uman.

Adesea, a preveni ce e mai rău e maxima realizare posibilă. În Europa de Est ar putea evidenția faptul că nu orice amenințare are rădăcini istorice. Crizele nasc adesea idei utopice sau dorința de revenire rapidă la normalitate.

Ambele stau în calea schimbării. Dacă va fi să rezulte ceva bun de pe urma acestei crize, acel lucru va fi un sentiment de realism în întreaga UE cu privire la vulnerabilitățile noastre și o voință neobosită de a le repara în mod eficient, împreună.

Acea presiune nu poate veni doar de la guverne. Cu toții suntem responsabili.

Sursa: EUobserver/ Articol de Michael Meyer-Resende (director executiv al ONG-ului Democracy Reporting International)/ Traducere: Andrei Suba

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Din pacate inca astazi multe state din Europa sunt supusi Chinei ,contribuind la dezvoltarea economie di cresterea PIL-lui .

 2. Australia, Noua Zeelanda, Papua Noua Guinee au luat măsura de a interzice zborurile din și înspre China. Aceste țări sunt aproape deloc afectate, incidenta a infestării populației și mortalitatea din cauza acestui virus sunt foarte reduse, iar procentul celor vindecați cu depășește media.

  Ce au ei spre deosebire de SUA și Europa? Cred că esențial este răspunsul și nu sa ne dam cu pietre, sa ne împușcăm, deja aceasta pandemie a deschis și constituie un teren fertil pentru războaie interetnice, revolte etc.

  Nu am luat în calcul Africa, Rusia și Orientul Mijlociu.

 3. Natura Umana nu s-a schimbat in ultimii 70000 de ani si n-o sa se schimbe acum. Nimeni nu face efortul suficient necesar pt. dezmeticirea maselor. Societatea actuala se bazeaza pe ‘mind obesity’, tone de informatii irelevante varate pe gatul fiecuruia. Banul face legea, asta-i problema fundamentala a societatii. 🙂

 4. Dar, când a fost gripa SARSCOV din 2002 si s a închis Hong Kong ul? S-a ‘ntamplat mare brânză in Europa?! Asta e numai un exemplu de motiv pentru care poți ignora.

  • Asta e un exemplu despre cat de simplist si superficial privesti situatia.

  • Se pare că nu eu! Nu era deloc vorba de mine, că eu nu sunt niciun decident, nu contează cum privesc ei! Am dat un exemplu despre ei – dar dacă se întâmpla ca atunci și făceau ca acum (cu întârziere, asa cum au făcut) ai fi zis că sunt proști și că ce deștepți sunt ăia care au ignorat – adică Putin și cu Trump, care au încercat să ignore până în ultimul moment!

 5. Da, dar atunci iti pui intrebarea ce se intampla cu aceasta constructie politica, numita UE si daca nu cumva platim acum pretul aderarii la UE, la fel ca ceilalti. Desigur, putem invoca lipsa de prerogative ale UE, faptul ca nu are putere de decizie in astfel de crize, insa stim ca nu este chiar asa, iar adiministratia aia indolenta din Bruxelles ar fi putut face mult mai multe pentru statele membre. Nu este suficient sa duci mana la portofel si sa imprastii bani in stanga si in dreapta. Desigur, sunt binevenite si vitale aceste fonduri in situatia actuala, insa mai e nevoie de ceva aici, nu doar de bani, ci si de o politica coordonata si decizii responsabile.

  • Ca sa nu te acuz de demagogie si populism, spune-ne aici de ce autoritatile de la Bruxelles n-au fost mai eficiente in actiunile intreprinse? UE este mai degraba o organizatie de tip interguvernamental decat una de tip federal.
   In prima varianta, guvernele statelor membre au mai multe competente decat institutiile europene si daca nu se intruneste consensul/unanimitatea, nu se poate adopta nici o decizie. UK a fost un cal troian in UE: a vrut in UE dar dupa aderare a sabotat toate ideile de integrare, de transformare a UE intr-o organizatie de tip federal. Avantajul constructiei federale consta tocmai in faptul ca exista o distributie clara a competentelor intre guvernul federal si guvernele statelor componente ale federatiei. Credeti voi ca daca sefa Comisiei Europene ar fi cerut inchiderea granitelor(suspendarea oricaror legaturi cu China) chiar de la inceputul anului 2020, plus celelalte masuri de ordin sanitar pendinte de situatia in cauza, ar fi fost primita de catre statele membre? Interesele economice ale fiecarui stat au dictat luarea masurilor doar atunci cand era deja prea tarziu. Statele din Asia de sud est cam asa au procedat, adica au luat foarte repede maura intreruperii legaturilor cu China, plus masurile sanitare in caz de epidemie iar rezultatele se vad. E drept acee state nu sunt federale dar au o conducere autoritara care a pus mai presus interesele grupului decat ale individului.
   Dupa ce s-a produs efectul, e usor sa vii si sa arati cu degetul unde s-a gresit. Asta nu inseamna ca esti mai destept, eventual as putea spune ca ai fi bun de politician pe malurile Dambovitei….

  • @Jean-Paul Belmondo scuteste-ne frate cu aberatiile tale. Faptul este consumat acum. UE nu mai poate sa isi stearga imaginea de proiect ineficient si inutil. Probabil ca lucrezi pentru CE de afirmi asa ceva pe aici. Nu mai da vina pe UK. In mod normal si Romania ar trebui sa iasa din UE, insa nu isi permite asa ceva. Fie se reformeaza Uniunea lu’ peste, fie se destrama, este simplu. Ai idee de ce Olanda se opune acestor coronabonduri? Ai citi istoria si ce anume s-a intamplat atunci cand s-a format Comunitatea Carbunelui si Otelului? Povestea este veche si tine de modul in care Bruxelles-ul a tratat Olanda la vremea aceea. Olanda a preluat dupa Brexit „stafeta” de la UK, fiind acum liderul tarilor hanseatice si adopta aceeasi strategia cu cea a UK. Au dreptate sa stii. Insa trebuie sa intelegi aceste lucruri.

 6. Calitatea „presei” pe site-ul asta mi se pare din ce in ce mai scazuta…
  Apropo, faptul ca „doar” traduceti un articol scris de altcineva, nu mi se pare ca va absolva de responsabilitatea de a analiza continutul articolului pe care il preluati…

 7. Avertismente dure ca o Pandemie cu un agent patogen respirator e inevitabila au venit in 2019 si de la OMS(13 martie 2019) si de la Banca Mondiala(Septembrie 2019), NU le-a bagat mai nimeni in seama..
  Exceptie cateva Tari din Asia de sud-est care au mai trecut prin asemenea crize, in rest marea majoritate a statelor lumii s-au comportat, în mare măsură, precum greierele care, deși știa că vine toamna, s-a tot bucurat de razele soarelui, în speranța că toamna fie nu va mai veni, fie măcar va întârzia.
  Iar după ce statele s-au complăcut în rolul greierului, când epidemia a lovit aproape toate Tarile lumii, au inteles tarziu ca Pandemia are un efect dezastruos: o Criza economica fara precedent!
  „Avertisment al OMS: O nouă pandemie de gripă este inevitabilă.
  13.03.2019.
  Avertisment care dă fiori! Este doar o chestiune de TIMP până la o situaţie de CRIZA Planetară din cauza gripei, spun experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
  Ce spunea Alexandru rafila: „OMS are un plan global de acţiune și fiecare țară trebuie să-l aplice național: trebuie să existe o PREGATIRE a Sistemelor naționale de Supraveghere a gripei, a sistemului care asigură vaccinul sezonier, pentru că administrarea lui e un bun exemplu, care ne demonstrează cum ar trebui facute lucrurile când apare amenințarea unei pandemii, trebuie constituite STOCURI, să existe agreement-uri între state, inclusiv cu companii farmaceutice, ca să existe acces la vaccin și la medicația antivirală. Vaccinul pentru prevenție, iar la gripa pandemică se face un vaccin pentru acea tulpină. Am făcut la fel în 2009”, a adăugat președintele Societăţii Române de Microbiologie.
  „Ministerul Sănătății și instituțiile de sănătate publică au recomandat izolarea la domiciliu în cazul unei infecții virale, utilizarea măștii, măsuri igienice banale, spălatul mâinilor trebuie întotdeauna, fie că discutăm de gripă sezonieră, fie de pandemie”, a menționat Alexandru Rafila.
  „PROBLEMA cea mai mare e legată de PREGATIREA Autorităților în acest sens, pentru că nu presupune doar asigurarea stocurilor de vaccin și medicamente, ci trebuie ASIGURATE spații speciale de spital cu Echipament care să ASISTE Respirator pacienții, pentru că gripa poate produce complicații foarte serioase, chiar decese, mă refer la gripa sezonieră. Gândiți-vă la o TULPINA mult mai agresivă, care se transmite mai USOR și care produce infecții mai grave”, a mai spus medicul.

  Banca Mondiala spunea si mai si in Septembrie 2019, avertizand riscul unei Crize ECONOMICE globale: „Raport Banca Mondială – avertisment încă din Septembrie 2019: ”Există amenințarea unei PANDEMII cu un Agent Patogen Respirator”.
  ”Epidemiile s-au înmulțit în ultimele decenii și pericolul unei situații de urgență în materie de sănătate este foarte mare. Există o amenințare REALA a unei pandemii la nivel global cu un patogen respirator în mișcare RAPIDA și foarte LETAL care să ucidă între 50 și 80 de milioane de oameni și să șteargă aproape 5% din Economia lumii” – avertiza Comitetul Global de Monitorizare a Pregătirii al BM.
  O pandemie globală de asemenea dimensiuni ar putea fi catastrofală, va produce la scară largă dezastre, instabilitate și insecuritate. Lumea nu este pregătită să facă față unei astfel de amenințări – concluziona Comitetul.”
  https://cursdeguvernare.ro/raport-banca-mondiala-avertisment-inca-din-septembrie-2019-exista-amenintarea-unei-pandemii-globale-cu-un-agent-patogen-respirator-costul-pregatirii-guvernelor-169-dolari-per.html
  Atatea Avertismente grave si totusi nebagate in seama de mai marii lumii…

 8. un articol foarte bun

  la noi guvernantii se dadeau de ceasul mortii cu lupta impotriva Ciumei rosii care trebuie castigata ( nu s-au pregatit ei chiar degeaba ca pot lupta impotriva coronavirusului!) si pentru alegeri anticipate..

  minunatele gesturile ale Presedintelui si ale PM de a planta pomi de 6 martie, pilde vii de eroism pentru a suplini defrisarile masive pe care le ocrotesc..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.