G4Media.ro

Ungaria: Cum a fost inventat de consultantul Arthur Finkelstein „dușmanul George Soros”/…

Ungaria: Cum a fost inventat de consultantul Arthur Finkelstein „dușmanul George Soros”/ „A fost cel mai simplu dintre produsele noastre. Trebuia doar să-l împachetezi și să-l trimiți pe piață”

George Birnbaum, un om de afaceri asociat cu consultantul politic Arthur Finkelstein, a relatat publicației elvețiene Magazin cum au dezvoltat împreună campania anti-Soros pentru Fidesz și cum miliardarul născut în Ungaria a devenit țapul ispășitor ce poate fi folosit în orice țară, transmite presa maghiară independentă.

Soros este și acum, la zece ani după debutul campaniei împotriva sa, una dintre cele mai des utilizate teme ale campaniei electorale în Ungaria, partidul premierului Viktor Orban demonizându-l permanent pe cel descris drept exponentul multinaționalelor și finanțatorul campaniei pro-migrație.

Birnbaum a relatat că Finkelstein a realizat ce impact puternic îl are o campanie negativă. Finkelstein credea că fiecare alegere este decisă înainte ca votul să aibă loc, deoarece cei mai mulți oameni știu dinainte pentru cine vor vota. Cu toate că este dificil să schimbi preferințele electorale ale votanților, votanții partidelor rivale ar trebui cel puțin descurajați, ar fi spus Finkelstein.

Finkelstein a dezvoltat o adevărată metodă pentru o campanie negativă: așa-numitul vot de respingere, în care este inventat un dușman în timpul campaniei, care va fi continuu atacat și care va fi considerat responsabil pentru toate relele și dezamăgirile electoratului, a mai spus Birnbaum.

Birnbaum a spus că, în mod oficial, Fundația pro-Fidesz Századvég a încheiat un contract de un an cu el și Finkelstein înainte de alegerile din 2010. „I-am dat la o parte de pe masă pe socialiști înainte ca alegerile să înceapă”, a spus el. Oricum, era nevoie de o nouă țintă pentru următoarea campanie.

După criza financiară, Ungaria a avut nevoie de credite străine pentru care condițiile au fost stabilite de Banca Mondială, de Uniunea Europeană și de Fondul Monetar Internațional. Așa că noul dușman a devenit „capitalul financiar” și „birocrații străini”, iar planul a avut succes.

După victoria Fidesz din 2014, nu mai avea niciun sens să îi prezinți pe socialiști și pe Jobbik drept dușmanii principali, capitalul financiar fusese deja învins, așa că era nevoie de un nou țap ispășitor.

Birnbaum a spus că trebuia găsită o persoană împotriva cărora votanții să fie incitați, „așa cum Arthur Finkelstein spunea mereu că Aliații nu au luptat împotriva nazismului, ci împotriva lui Hitler, americanii nu au fost împotriva Al Qaeda, ci împotriva lui Osama bin Laden”.

Rezultatul a fost determinat de două componente. Un element a fost dorința lui Orban de a crea o alternativă, o narativă istorică mai dramatică pentru Ungaria – în care a avut ajutorul Máriei Schmidt, directorul House of Terror, care în mod regulat prezintă Ungaria, care a făcut un pact cu Hitler, drept o victimă inocentă înconjurată de dușmani și care, în mod curajos, și-a apărat identitatea.

Al doilea element a fost acela de a dezvolta tema capitalului financiar care atacă Ungaria, pentru care au avut nevoie de o persoană care nu doar direcționează marele capital străin, dar  îl și întrupează. George Soros a fost acea persoană: dușmanul perfect prezentat ca cineva care atacă Ungaria în timp ce controlează puteri ascunse. Soros s-a dovedit a fi în mod real un dușman perfect, a povestit Birnbaum.

Este un liberal care întruchipează ceea ce conservatorii urăsc la stânga: un speculator financiar care vrea un capitalism slab, nu se implică în politică, prin urmare nu are la îndemână instrumentele politice pentru a răspunde și nici nu trăiește în țară. Birnbaum este încă mândru astăzi de inovațiile sale: „Era atât de evident. A fost cel mai simplu dintre produsele noastre. Trebuia doar să-l împachetezi și să-l trimiți pe piață.”

Finkelstein nu a avut niciodată un student mai bun decât Orban, a spus el. Oficial, Fidesz nu a recunoscut niciodată că experți politici americani au ajutat partidul. Șeful de presă al lui Orban a declarat în 2015 că nici Fidesz, nici guvernul nu l-au plătit vreodată pe Finkelstein, ci numai au discutat. Continuarea propagandei a fost facilitată de criza imigranților din 2015 și de un eseu în care Soros a prezis că în viitorul apropiat vor ajunge în Europa un milion de imigranți în fiecare an.

Acest eseu a fost apoi numit „Planul Soros” de Fidesz, iar filantropistul a devenit principalul dușman care, conform Fidesz, vrea să înnece Europa și Ungaria cu imigranți. Birnbaum, un evreu practicant, a declarat că este șocat chiar și de presupoziția că el ar fi avut ceva de-a facut cu o campanie antisemită. „Când am conceput campania, nu ne-am gândit pentru niciun moment că Soros este evreu”. Birnbaum spune că el nici măcar nu a știu că miliardarul este evreu și că nu ar fi lucrat niciodată cu antisemiți.

Surse: 24.huindex.hunepszava.huhvg.hu444.hupropeller.hu

Sursă foto: Captură

NOTĂ Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. „Birnbaum spune că el nici măcar nu a știu că miliardarul este evreu și că nu ar fi lucrat niciodată cu antisemiți.”…
  Decat daca iese un ghiseft, ceva… ce antisemitii nu platesc facturile?

 2. Robert Ciobanu, există verbul „a înota”, nu „a înnota”

 3. cand un nebun arunca o piatra…

 4. Doar in campaniile de ura, minciuna si darimare a fragilului, pe atunci, Stat de Drept in Romania, Finkelstein si infractorii uslamului n-au reusit. Suspendari, dorinte de desfiintare ale DNA, ANI, CCR, martea neagra, puciurile nenumatate ale cleptocratilor bolsevici n-au izbutit. Au izbutit acum, prin compromiterea, pas cu pas, a fiecarei institutii, in lipsa unui presedinte de Tara cu coaie adevarate. Si fara aportul lui Finkelstein, in fond, un mercenar, ca si atunci. Pina crapa, asta va ramine. Si blestemele pe capul lui vor continua. Am incetat, sa ma mai intreb, de ce creste antisemitismul in lume? Si contra celor buni, dar si a ticalosilor de etnie comuna.

  • N-au reusit? Ei n-au Ba eu cred ca au reusit pe deplin. Succesul psd in alegeri a fost reusita, dar dumneavoastra n-aveti de unde sti ca sinteti atent la coaiele presedintelui. Ca, nu-i asa, e Superman si trebuie sa lupte cu raii.

 5. „Cu toate că este dificil să schimbi preferințele electorale ale votanților, votanții partidelor rivale ar trebui cel puțin descurajați, ar fi spus Finkelstein.” Bagati la cap onorabililor cum se face treaba. A fost exact ce a facut si psd-ul in campania din 2016. Ei nu puteau sa-si mareasca cine stie cit bazinul electoral (dovada ca au fost votati cam de 18% din electorat), dar puteau sa-i faca pe „ceilalti” sa stea acasa, ceea ce s-a si intimplat, prezenta la vot 40%.
  Cind auziti pe cine ca zice „toti sint la fel”, sau „n-am cu cine sa votez”, nu mai vorbesc de campaniile de minjire cu rahat ale adversarilor psd sa stiti despre ce e vorba.
  Pentru cine vrea sa se documenteze suplimentar cum se fac profesionist manevrele astea cautati un film care se cheama „Brexit”.

 6. Asta mostra de solidaritate evreiasca…

 7. Tot ce mai trebuie acum e sa iasa Orban, Trump si Soros din culise cu tortul si sa spuna:

  A FOST O FARSA !!!

 8. Să menționăm aici, că de serviciile lui Finkelstein s-au folosit și politicieni români, cum ar fi actualul președinte al senatului : Tăriceanu.
  Finkelstein a murit in 2017. În timpul uneia dintre ultimele apariții publice a spus : Am vrut să schimb lumea. Am reușit. A devenit mai rea.

 9. Exact asta se face cu personalizarea raului in persoana Dragnea, ca sa cada orice constructie coerenta favorabila romanilor ! V-ati prins de lucratura SRIului aservit antiromanilor ??

 10. Adevarul este intotdeauna la mijloc.
  Pentru cine cunoaste putin situatia din Ungaria si din alte surse decat mediile liberale, pot spune ca nu totul este alb sau negru.
  Sursele articolului sunt toate siteuri de propaganda ale opozitiei din Ungaria, o opozitie care poate fi numita mai degraba o caricatura.
  Opozitia este fragmentata in multe partide de diferite orientari, care sunt „unite” doar de un singur scop schimbarea de la putere a FIDESZ.
  Nu au un program de guvernare care sa atraga voturile cetatenilor, ci singurul lucru care il fac este ca critica si ataca tot ce face guvernul.
  Acum in plina campanie pentru alegerile europarlamentare apar tot felul de articole, mai mult sau mai putin adevarate, prin care se incearca atragerea de voturi, dar sunt convins ca vor suferi o infrangere crunta.
  Inainte sa redam astfel de articole ar trebui totusi sa ne informam putin, fara sa luam de bun tot ce scriu alte medii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.