G4Media.ro

Cum a făcut ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, propagandă plătită pentru…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Cum a făcut ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, propagandă plătită pentru o companie chineză: Evident că Huawei poate solicita daune României la un tribunal internațional / România trebuie să fie deschisă pentru Huawei

Actualul ministru al Finanțelor din partea PSD, Adrian Câciu, a publicat în 2020 un articol și a dat un interviu în care pledează cauza Huawei, compania chineză interzisă de la licitația pentru rețelele 5G în România. Unul dintre articole este marcat cu semnul de publicitate. În declarația de avere, Câciu scrie că a încasat 25.000 de lei de la o firmă de Relații publice, iar într-un interviu la B1 TV a spus că ”nu cred că am făcut advertorial pentru o anumită companie, ci pentru un anumit principiu”.

Articolele în care Câciu, pe atunci analist financiar, pleda cauza Huawei au apărut în plină campanie de lobby a firmei chineze împotriva unui proiect de lege care excludea compania de la licitația pentru rețeaua 5G din România.

 • Ce spunea Adrian Câciu în 2020, în articolele în care pleda cauza Huawei:

– ”România a fost prima țară din lume care, în plin război comercial între SUA și China, a semnat un Memorandum 5G cu SUA, un act al cărui scop subliminal ar fi eliminarea folosirii echipamentelor chinezilor de la Huawei, acuzați că ar permite spionajul Chinei asupra informațiilor din rețelele IT occidentale, acțiune nedovedită însă”.

– ”Și, dintr-o perspectivă juridică și comercială, evident că Huawei poate solicita daune României la un tribunal internațional. Rămân totuși la opinia că o astfel de lege nu va exista, iar daca va exista va fi declarată neconstituțională”.

– ”Nici un furnizor de tehnologie, mai ales tehnologie 5G, fie acesta Huawei, Nokia sau Eriksson nu va fi îndepărtat din competiție pe criteriul țării din care provine capitalul. Nici un furnizor de soluții tehnologice nu va fi exclus în viziune europeană fie acesta rezident al Uniunii sau nu. Uniunea Europeană va rămâne deschisă tuturor companiilor care respectă normele și standardele europene. Așa va trebui să fie și România”.

De ce avea nevoie Huawei de susținere mediatică și politică

România a exclus de facto Huawei de la licitația 5G printr-o lege promulgată în iunie 2021, la fel cum au făcut și alte state aliate NATO precum SUA, Marea Britanie ori Franța, deoarece există rapoarte care demonstrează că firma chineză ar fi controlată de statul chinez și s-ar fi implicat în activități de spionaj.

În 2020, când dezbaterile pe acest proiect de lege erau în toi, Huawei a lansat o campanie mediatică fără precedent. Pe TV, compania a lansat spoturi publicitare care promovează tehnologia 5G pe care a dezvoltat-o, scoțând în evidență atuurile tehnologice. În paralel, Huawei are o campanie online de promovare a produselor (telefonie mobilă, gadgeturi), a serviciilor de cloud și a propriului magazin de aplicații. Pe lângă campania publicitară, compania chineză a sponsorizat articole scrise de terțe părți prin care este criticat proiectul de lege. Uneori, textele sunt marcate ca fiind ”sprijinite” de Huawei sau ca fiind articole publicitare (exemplu), alteori nu.

Trei dintre aceste articole au legătură cu Adrian Câciu. Unul a fost publicat sub semnătura sa la 19 noiembrie 2020 pe portalul DCNews.ro, fără a fi marcat ca articol publicitar. Cel de-al doilea este un interviu luat lui Câciu (fără să existe un intervievator propriu-zis). Acesta a apărut în Wall-Street.ro pe 17 septembrie 2020, fiind marcat cu semnul distinctiv de publicitate, și Financial Intelligence, cu marcajul ”Proiect editorial susținut de Huawei”. Al treilea articol publicitar pro-Huawei a apărut pe Ziarul Financiar, fără a fi marcat însă drept publicitate.

Luni seară, jurnalistul Stelian Negrea l-a întrebat pe ministrul Adrian Câciu într-o emisiune la B1 TV cum explică aceste articole.

„Colaborarea mea cu schemele de promovare este publică, am declarația de avere. Nu cred că am făcut advertorial pentru o anumită companie, ci pentru un anumit principiu. Nici anul acesta nu am reușit să avem licitație 5G. Nu contează cine ar câștiga, ci ideea de bază este pierderea de competitivitate”, a spus Adrian Câciu.

În declarația de avere a lui Adrian Câciu, pentru anul 2020 apare un venit de 25.700 de lei din drepturi de autor de la McCann Profesional. McCann este agenția de Relații publice care s-a ocupat de promovarea Huawei în România, potrivit PaginadeMedia.ro.

Context. Activarea fără precedent a Huawei în 2020 a fost provocată de proiectul de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Transportului și Comunicațiilor, un proiect care scotea de facto compania chineză din cursa pentru dezvoltarea rețelei 5G în România. Pentru compania chineză ar fi fost încă un pas înapoi în Europa, după deciziile similare luate de mai multe state membre UE, care s-au raliat poziției dure anti-China a Administrației SUA. În cele din urmă, proiectul de lege a fost adoptat.

Legea transpune practic un memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G semnat în august 2019 la Washington de Guvernele SUA și României, prin ambasadorii Hans Klemm și George Maior. La acel moment, în plină controversă privind acuzațiile aduse Huawei pentru implicarea în operațiuni de spionaj ale statului chinez, România și SUA se angajau prin acel memorandum ca la licitațiile privind 5G să aplice câteva filtre drastice.

România a amânat însă în mod repetat lansarea licitației pentru construirea licitației 5G.

Tehnologia de internet mobil 5G este a cincea generaţie de conectivitate a internetului mobil, care promite viteze mult mai mari de încărcare şi descărcare, acoperire mult mai largă şi conexiuni mai stabile. Tehnologia 5G se rezumă în principal la utilizarea mai eficientă a spectrului radio şi la a permite mai multor dispositive să acceseze acelaşi internet mobil în acelaşi timp. (Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

43 comentarii

 1. ATENȚIE ! PESEDISMUL SI PESEDISTII DĂUNEAZĂ GRAV SOCIETĂȚII ROMÂNEȘTI.

  Inclusiv ministrul de la Finanțe, Căcâciu.

  • masonul NUHARAPALB ANUNTA SCUMPIRI…
   PAI DE UNDE BANI PENTRU SPECIALI, MILIARDE DE EURO ?
   DE UNDE BANI PENTRU TUNURI ?
   masonul secureanu TOCA BANII SPITALULUI PENRU vrabi…
   ASTA ASA, UN MIZILIC…
   CAM astia SUNT tovarasii masoni..

  • HUAWEI e îndepărtată din USA pe baza acuzațiilor de spionaj. Se spune în mod oficial că facilitățile oferite de companie permit spionajul de stat chinez. Eu nu știu dacă și cât este adevăr. Dar USA este aliat strategic al României și e greu să nu iei vorbele lor în considerare.

  • Ce pretenții să ai ?

 2. Astia din PSD vad noviciockul in ceasca de ceai in fiecare dimineata. Daca-i suna din Rusia si China e b e l i t a.
  Cum ar fi sa auzi un pezdist sau AURolac facand presiune pe Rusia pentru cele 100 de tone de aur confiscate? Cati pezdosi aurolaci ar cadea de la etaj?

 3. C(a)c(a)ciul asta e fost ofiter doi si un sfert. PSD e partidul sec(u)ricilor din Romania. Avem nspe mii de servicii, unde sunt angajati numai inc(a)pabili, fara onoare si patriotism. Numai pe sp(a)gangeala, desi sunt platiti bine.

  • Eu nu inteleg o chestie. Cum poate Huawei sa solicite daune undeva ca nu a primit un contract public ? Adica Huawei poate sa ne bage mana in buzunar sau ce spune omul asta ?

  • Cred ca protesteaza ca nici sa participe la licitatii nu sunt lasati. Libera concurenta, din astea. Numai ca daca sunt lasati, la inceput te sparg cu preturi mici, iti creeaza dependenta, apoi te rup pana scot si untul din tine. Vezi cazul multor state africane sau asiatice.

 4. Ești pe urmele Pontacului.

  • Rasismul pe UM g4 media e misto cat timp nu te atingi de ne.gri, t1.gani, evr3i si mu.sul.mani, vacile sacre ale Romaniei si Europei.

   Pentru ca ne-am implicat in razboiul rece si comercial al SUA cu China, ii putem demoniza pe chinezi si companiile lor, dar sa nu ne atingem de „vacile sacre” ale Europei si SUA : LGBT, BLM, Antifa, migranti, refugiati si mai nou schimbarile climatice.

   Romania si statele estice nu au voie sa faca afaceri cu China.
   Au voie doar SUA, UK, Franta, Italia. Tari/colo.nii ca Romania „sa m.a.r.s” la schimbarile climatice, platiti facturi de 12x mai mari ca asa vrea Europa. Gaze sa luati de la Germania via Rusia, slu.gilor. Nu aveti voie sa exploatati gaze, nu, ne poluati pe noi europenii care va ingropam in gunoaie si voi le ardeti ca tot noi sa cumparam metalele rezultate din arderi.

  • @ Davidhffescu

   Nu e niciun „rasism”. N-are nimeni nimic cu chinezii… Sunt zeci de mii de chinezi ce ajung in SUA in fiecare an – si raman acolo.
   Companiile chineze insa nu se bazeaza pe concurenta ci pe dumping iar multe dintre ele promoveaza interesele Partidului Comunist Chinez.

 5. psd s-a intors. si se vede. iar au inceput cu ineptiile. tipa toata europa ca e o problema cu 5g si huawei, ei vor huawei. iar conturile lor se ingrasa.

 6. Dar Ponta, Cîțu și toți ceilalți cînd fac propaganda Gold Corporation & Co pentru jefuirea aurului României sau reprezentare necorespunzatoare la arbitraj agenții cui sînt?

 7. Demisia! Noi avem nevoie de SUA. Nu mai are ce căuta în Guvernul României!

 8. PSD e cumpărat de chinezi încă de pe vremea lui Ponta.

  • Progresistii au voie de la UM sa fie rasisti cu chinezii si rusii? Dar cu ne.grii, ti.ganii si mag.rebienii care ne invadeaza Europa nu? Ca sa stim si noi ce e voie si ce nu e voie de la stapanire.

  • Un PSDist să joace cartea rasismului ca să evite o acuzaţie de corupţie? Mă faci să râd, PSDistule.

 9. Nu-i problema, SRI-ul si DNA-ul dorm

 10. VA MAI AMINTITI PROPAGANDA ANTI 5G ? PANA SI academia CUMULARDULUI pop A FOST „TEMPORAR” IMPOTRIVA .
  DACA CUMPARAM DE LA CHINEZI E BUNA ?

 11. Nimic de comentat, ne-am obişnuiţi cu apucăturile loazelor care (de)servesc strategic şi contra cost interesele geopolitice şi strategice ale României. Totuşi, CSAT şi adormitul neamului mai există?

 12. Să-mi spună și mie cineva ce produce SUA? Aveți în casă vreun obiect fabricat în SUA? Bineînțeles că nu. Poate doar mizeria aia de telefon cu un măr stricat pe el, dar nici ăla nu cred că este fabricat în SUA, cel puțin mizeriile care ajung în România. Aaaa, stai că am uitat, avem autostrăzi construite de Americanii de la Bechtel.

  • Am un borcan de 400 gr cu unt de arahide și mă chinui de câteva luni să – l termin!

  • Marcele, cred că știu despre ce produs vorbești, are cumva pe etichetă steagul Americii și este achiziționat din Lidl? Ăla nu este din America

  • Și eu am un vibrator mare, made in USA. Când Barbu nu e acasă, il mai folosesc!

  • Eugene, și prezervativul pe care l-a folosit taftu tot din China era. De bun ce era s-a rupt și așa ai apărut tu!

  • @eugen,marul ala stricat ,valoreaza 3000 miliarde dolari ,PIB-ul Romaniei fiind in jur de 220miliarde,dar tie i-ti plac benzinariile alea mari, mari cat Rusia .

  • Absolut TOT ce se fabrica in China este de fapt american.
   Inclusiv laptopul ala de pe care borati voi bolșevicii.

 13. In sfarsit o initiativa buna din partea psd. Cat timp sa mai stam cu capul plecat si sa ascultam de ordinele de la stapani?

  • Poate nu ti-ai dat seama, exact asta exprima articolul: ministrul roman al economiei a ascultat de ordinele sefilor Huawei, papand usturoiul, dar spunand ca gura nu-i miroase !!
   Caciu, cica, „a aparat principii”.
   Tot principii apara si Partidul Comunist Chinez (cu 70 de milioane de membri) si seful lui numit pe viata ?

 14. Comunistii la comunisti trag !
  Multumim USERE ca ati deschis usa PESEDE la guvernare !!

 15. Colo.niile nu au voie sa faca afaceri cu China.

  Doar SUA, UK, Germania, Franta au voie. Noi astia „din est” nu ne permitem, suntem slu.gi si trebuie sa stam in genunchi pentru SUA, Rusia, pentru blocul franco-german.

  Germania poate sa faca Northstream 2 cu Rusia si nu i se intampla nimic, nu este o tradare la adresa NATO si a Occidentului.
  Germania poate sa faca afaceri cu China si nu submineaza cumva interesele Occidentului.

  Romania daca vrea sa exporte legume in China este calcata pe cap de ambasadele tarilor ridicate din colonialism, jaf, imperialism si g.e.n.o.c.i.d care ne dau lectii despre schimbari climatice, refugiati si drepturile LG.B.T. de a intra in scolile copiilor sa ii invete despre cum nasc barbatii.

 16. @eugen,marul ala stricat ,valoreaza 3000 miliarde dolari ,PIB-ul Romaniei fiind in jur de 220miliarde,dar tie i-ti plac benzinariile alea mari, mari cat Rusia .

 17. Băi Mihai „Roman”, așa cenzura și tac-to bolșevicul?

 18. Afaceristii comunisti chinezi i-au ucis pe Jeffrey Epstein, Virgil Sahleanu si Teo Peter. Daca ii lasati sa ne spioneze, afaceristii chinezi ne vor baga la puscarie ca pe Marcel Lehel si pe Virgil Baloescu.

 19. Tu sigur nu iti dai seama
  Pe asta se si bazeaza PSD, electoratul lor nu prea pricepe ce e cu geopolitica si nu ii sanctioneaza niciodata, sunt multumiti cu un mic, o bere si o galeata

 20. Un dosar penal nu ar strica, eu stiu ca functionari publici nu au dreptul sa denigreze propria tara si institutiile din care fac parte.

  Daca asta ca ministru are voie sa isi bata joc de Romania si sa incurajeze oameni care sa intenteze procese impotriva statului Roman, eu i-as face dosar penal si l-as scoate din functiile publice.

 21. Internetu’ Huawei Gigabit de la Digi merge brici. Liber la orice pt. Oricine

 22. China construieste toata Africa moderna, e ireal ce a facut acolo! Si voi va informati din surse americane. Pai vrea America sa mai piarda si mult teren in fata chinezilor?

  Nici Rusia nu ar mai trebuie stigmatizata, dar intr-adevar rusii raman mereu o amenintare. Doar ca Romania ar trebui sa reinnoade relatiile cu China. Avem nevoi de afaceri chinezesti, China performeaza aproape in orice domeniu! La trenuri, au ajuns peste Japonia, la electronice sunt in ascensiune mare si vor deveni probabil chiar poate Numarul 1 la un moment dat.

  E incredibil cat sunteti de manipulati! De aceea voi vota AUR.

 23. SUA e aliatul Romaniei sau Romania e o colonie? Vize americane am primit de la cele 2 vizite ale masonului Iohannis la Trump? 2% din buget catre PIB, asa a vrut Trump.

  Pai Romania E ALIATUL CHINEI? Sau o colonie? Oamenii astia din PSD sau AUR ne vor binele. O sa vedeti ca lumea se va schimba foarte mult in viitor, si trebuie deschidere larga.

  Apropo, in Schengen am intrat? De ambele s-a ocupat Iohannis, ca n-a vrut sa o faca premierul.

  Chiar n-aveti rusine sa-l atacati pe Caciu? NE INTERZICE CINEVA SA AVEM SI CHINEZI PE PAMANT ROMANESC?