G4Media.ro

Cum a ajuns scandalul diplomelor false din Bosnia o problemă pentru sistemul…

Sursa Foto: Pexels.com

Cum a ajuns scandalul diplomelor false din Bosnia o problemă pentru sistemul de sănătate german

Jurnaliştii au dezvăluit cât este de uşor să obţii o diplomă falsă de soră medicală în Bosnia-Herţegovina. Faptul ar putea avea consecinţe în Germania, unde lucrători străini suplinesc lipsa acută de personal medical, scrie postul de radio Deutsche Welle.

După o scurtă discuţie telefonică şi în schimbul a numai 1.250 de euro, ziarista Azra Omerovici e pe cale să devină soră medicală. În materialul video realizat în timpul discuţiei telefonice avute cu un intermediar, Omerovici declară: „Sunt interesată de când am o ofertă de muncă în Germania. Voi avea nevoie de diplomă la mijlocul lunii ianuarie.”

17 zile mai târziu ea a intrat în posesia diplomei eliberate de o şcoală tehnică. În documentul semnat, ştampilat şi parafat se afirmă că ea a absolvit cursuri de personal medical cu o durată de doi ani, cu note mari. Şi asta deşi nu a păşit niciodată în incinta şcolii respective.

Ancheta realizată de Omerovici împreună cu colegul ei Avdo Avdic pentru publicaţia Zurnal.info a făcut valuri în Bosnia-Herţegovina. La fel şi în Occident.

Îngrijorare în sistemul de sănătate german

Dezvăluirea are implicaţii serioase pentru Germania, cea mai atrăgătoare destinaţie pentru numeroşi bosniaci – în special surori medicale calificate.

Mai bine de 50.000 de oameni din Bosnia-Herţegovina au emigrat în Germania în cursul anilor 2016-2017, potrivit statisticii publicate recent de Oficiul Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (BAMF) din Germania. Iar numeroşi bosniaci stabiliţi în Germania şi-au găsit de lucru în domenii în care există o acută lipsă de personal, cum ar fi îngrijirea bătrânilor şi bolnavilor.

Toţi lucrătorii care activează în aceste domenii trebuie să deţină diplome şi alte calificări validate de către Oficiul Central pentru Educaţie Străină (ZAB), pentru a putea lucra în Germania.

Oficiul respectiv a confirmat că este conştient de scandalul descoperit în Bosnia-Herţegovina şi a adus problema la cunoştinţa oficiilor locale de reunoaştere a diplomelor, după cum a informat postul public de televiziune german ARD.

Adevărata problemă este însă următoarea: Diplomele false au fost adesea eliberate de şcoli care există în realitate, şi diplomele eliberate de aceste instituţii sunt recunoscute de autorităţile germane.

„Dacă te uiţi la diploma pe care am obţinut-o, constaţi că arată cât se poate de oficial”, a declarat pentru DW, Avdo Avdic. „Diploma confirmă clar: colega mea a trecut cu bine toate examenele pentru a deveni soră medicală, arată ce fel de examene au fost acelea şi confirmă că ea a luat parte la toate cursurile vreme de doi ani. Diploma nu arată ca o diplomă falsă”, a conchis el.

Carenţe ale sistemului

În timpul războiului din Bosnia, care a făcut ravagii între 1992 şi 1995, numeroase documente personale ale oamenilor au fost pierdute sau distruse, inclusiv diplome şcolare sau universitare. După război, afacerile cu vânzări de diplome false au crescut constant. Astăzi este un secret ştiut de toată lumea faptul că numeroşi oameni s-au dotat cu diplome de studii achiziţionându-le ilicit.

Dezvăluirea celor doi ziarişti de investigaţie a determinat deja Parlamentul din Bosnia-Herţegovina să reexamineze diplomele personalului angajat, după cum informează postul public de radio german Deutschlandfunk.

Avdic subliniază însă că pentru a rezolva problema este nevoie de un „audit serios” realizat în şcolile care au eliberat diplomele false. „Dacă am fi avut mai mult timp pentru investigaţia noastră şi mai mulţi bani la dispoziţie am fi putut obţine şi o diplomă de licenţiat în drept fără a participa la cursuri şi fără a da niciun examen”, a mai dezvăluit Avdic.

(Sursa Foto: Pexels.com)


Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează