G4Media.ro

Cu cât rămâne în buzunar un muncitor sezonier după trei luni de…

Cu cât rămâne în buzunar un muncitor sezonier după trei luni de cules sparanghel în Germania

Ştirea i-a liniştit pe fermierii germani: România a permis unor muncitori sezonieri să părăsească ţara pe calea aerului. Este însă ştirea la fel de bună şi pentru muncitori? Mobilul lui Ioan a sunat la puţin timp după anunţul guvernului român de a acorda permise speciale de ieşire. La data de 4 aprilie, ministrul de interne Vela a anunţat că de acum încolo li se va permite muncitorilor sezonieri să plece din ţară cu avionul, în ciuda coronavirusului, transmite postul de radio Deutsche Welle.

„O experienţă neplăcută”

Ioan a lucrat anul trecut pentru prima dată în Germana la o întreprindere care cultiva sparanghel în apropiere de Münster. După aproape trei luni de muncă istovitoare de 10 ore pe zi fără pauză, s-a întors în ţară cu mai puţin de 1.850 de euro în buzunar. Din salariul său fuseseră reţinuţi circa 1.000 de euro pentru cazare, mâncare şi utilităţi.

„Nu a fost o experienţă plăcută”, povesteşte pentru Deutsche Welle. La ferma respectivă muncea împreună cu alţi 120 de muncitori, majoritatea din România, câţiva fiind din Bulgaria.

Cei mai mulţi nu vorbeau limba germană şi veniseră în Germania printr-un intermediar. Acelaşi intermediar l-a sunat din nou pe Ioan în urmă cu câteva zile, promiţându-i de această dată condiţii mai bune şi bani. „Au nevoie urgentă de noi, pun până şi avioane pentru noi” i-a spus.

Lipsesc 300.000 de mâini de lucru

Într-adevăr, Germania are în acest timp o mare nevoie de forţă de muncă. Fermierii germani au nevoie de mai bine de 300.000 de lucrători.

Pentru a limita răspândirea virusului însă guvernul intezisese intrarea muncitorilor sezonieri din alte ţări. Fermierii şi-au pus speranţele în piaţa locală de lucru şi în colaborare cu Ministerul pentru Alimentaţie şi Economie Agricolă au creat platforma de internet daslandhilft.de pe care angajatorii îşi puteau posta anunţurile.

Potrivit ministrului de resort Klöckner, reacţia a fost la început uriaşă, 16.000 de oameni declarându-se în primele zile dispuşi să muncească în sectorul agricol. Printre aceştia chiar şi fotbalişti. Însă fără experienţă sau cu o experienţă minimă cu greu ar putea cineva ajuta la recoltarea sparanghelului.

Permis special şi zboruri pentru muncitorii sezonieri

La începutul lunii aprilie a venit vestea bună pentru fermieri: în următoarele două luni este permisă intrarea a 80.000 de lucrători din ţările Europei de Est. Asupra acestui aspect au convenit în prealabil miniştrii pentru economie agricolă şi de interne din Germania.

O decizie politică binevenită, după cum a precizat preşedintele asociaţiei fermierilor Joachim Rukvid.

„Salutăm decizia guvernului de a permite intrarea în ţară a muncitorilor sezonieri din estul Europei”, a spus preşedintele, adăugând că „fermele vor respecta strict instrucţiunile şi dispoziţiile institutului epidemiologic Robert Koch pentru a limita la minimum pericolul de transmitere a virusului.

Această reglementare ne va ajuta să continuăm funcţionarea afacerilor noastre”. Transportul lucrătorilor a fost preluat, printre altele de Eurowings, filiala Lufthansa.

Carantină de muncă

Pentru lucrători sunt însă în vigoare restricţii severe. În primele 14 zile, nou-sosiţii trăiesc separat de ceilalţi şi nu li se permite să părăsească spaţiul fermei. În camere se permite cazarea doar a jumătate din numărul de lucrători, iar vizitele sunt interzise.

Hainele şi farfuriile trebuie spălate la cel puţin 60 de grade. Guvernul vorbeşte despre o „carantină de facto cu posibilitatea de a munci”. După ce şi-a pierdut recent locul de muncă din cauza coronavirusului, Ioan a decis să meargă din nou în Germania pentru recoltarea sparanghelului. Şi speră că, de această dată, lucrurile vor merge mai bine.

Sursa: Deutsche Welle/ Autor: Alina Kühnel/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

45 comentarii

 1. E greu, dar sa ai cazare, masa, sa faci mici cheltuieli si sa ramai in buzunar cu 3000 lei curati/luna este mai mult decat fac muncitorii in constructii in RO.

  • Ceva nu se leaga:
   Cand nu ai nicio calificare si refuzi 200 de lei pe zi, bani in mana, eventual, masa de pranz si nu esti plecat departe de casa… preferi sa pleci din tara si sa culegi sparanghel si apoi te plangi ca nu te alegi cu nimic…
   Probabil ca fata de neamt nu ai jena ca-l „slugaresti”, dar sa lucrezi pentru unul din „neamul” tau, aia e „exploatare”.

  • Problema cu cei 200 de lei pe zi din Romania e ca sunt la negru – contributii mai mici pt pensie – ( la gri, contractul e facut pe minim pe economie) si risti sa nu ii mai primesti. Nici nu prea risti ca asta e tot ce ti se ofera, salariu la gri, nu accepti ramai somer. Eu am mi-am luat teapa de 12000 de lei in constructii.

  • @Libertarian
   Asa, vezi?
   Dar ai vazut cum se plang oamenii ca au dat nu stiu ce suma la stat (la statul german)?
   „este foarte putin,multe taxe,comisioane”.
   Avem noi o problema cu taxele astea, nu suntem impacati cu ele, nici in Germania nici in Romania.
   Totusi, 4000 de lei pe luna, pentru o munca NECALIFICATA, e mai mult decat 600 de euro in Germania dar in general este refuzata. Si, daca pui la socoteala ca nu gasesti tot anul de lucru in Germania…
   Santierele sunt goale, iar front de lucru este pentru 12 luni pe an.
   PS. Astea 200 la care nu gasessti brate de munca dispuse (nu zic disponibile) sunt pentru zilieri – hai sa vedem cat castiga un meserias calificat, intr-o luna si fara a face atata caz. Deci cu tot respectul, oamenii fug de munca de aici si se plang de munca de dincolo, la aceiasi bani. Cedeti ca daca i-ar plati cu 400 pe zi s-ar duce sa-i depuna la taxe si impozite?

  • santeti prosti pentru ca ati fost educati asa nu pentru ca v.ati nascut trebuie sa invatati valutati o situatie si sa va impuneti un punct de vedere pertinent,va meritati renumele de sclavi cat si tratamentul , cand nu vrei sa te faci respectat esti abuzat si folisit iar intermediarilor ar trebui sa le inchideti gura daca comenteaza ,va puneti maimulti si.l strangeti de coaie sa se multumeasca cu putin ,ca nu munceste el.OI PROASTE, TREBUIE SA NEGOCIATI IN INTERESUL VOSTRU PENTRU CA CINE ARE NEVOIE DE LUCRATORI ORICUM E DISPUS SA PLATEASCA UN PRET BUN,IAR NEAMTUL DAVA ARE PERSOANE PE CARE SE POATE BAZA SE C.A.C.A PE INTERMEDIAR SI VA BAGATI VOI BANII IN BUZUNAR.

  • Sa se calculeze in cat timp face tudorel un nou milion de euro numai din pensii …

 2. este foarte putin,multe taxe,comisioane,la ce munca se cere,pai cam de asta nu vrea nici neamtu sa munceasca,se plateste prost,da’ romanu’ n-are de ales…din pacate

  • Romanul voteaza cu hoti de 30 de ani, deci n-are decat sa-si rupa spatele, de prost ce a fost.

  • Pentru germani e putin dar romanii nu ar castiga atat de mult in Ro, cel putin nu in agricultura si nici in constructii. Este echivalent cu a castiga 6000RON net in tara.
   Ca necalificat, se mai poate castiga atat doar ca politist local, secretara la companie municipala de-a Firei sau alte sinecuri pesediste finantate din bani publici dar si acolo intra doar cei cu pile.

  • Pai da, ca daca romanul ramanea in tara lua si el 4-5 salarii, 3-4 CA-uri ca fina baronului felix de constanta, georgeta pumbac. Dar el prost, a plecat..

 3. Salut!
  Mai ieri si in zilele in care s-a legiferat sclavia, am postat pe acest site, cateva observatii ref la subiect:
  Cu cat ramane in sclav dupa o truda si obida de
  sparangheliada !
  In mare parte, se confirma cele spuse de mine.
  La pomul laudat sa nu te duci cu sacul !
  Ar trebui puse postere in toate sclavoautocare, aeroporturi, ba chiar si pe tichia pe care o poarta
  ocazional kwj !
  Multa lume nu are bagat la cap,un principiu :
  Lucrurile importante in viata, nu se cumpara cu bani! Ce-i pasa lui kwj si a celor din pln! spera ca
  sparanghelul le aduce voturi, dar , ma tem ,ca le va aduce o gramada de suturi in cur !

 4. Toate aceste persoane sunt la curent de conditiile de munca ,trai si plata la care sunt supuse ,daca aceste persoane gasesc multumire si fericire in ceea ce fac noi nu avem nici un drept de a le judeca,este alegerea lor.

 5. samsarii romani sint cei ce le reduc consistent venitul muncitorilor.

  • Adevarat.

  • Incearca sa muncesti in UK fara samsarii astia ai lor…tot sistemul din uk este bazat pe samsarii plasatori de forta munca temporara fara drepturi!

  • In urma cu 2-3ani români au adus la munca in sud Italia alti români,când ua ajuns documentele li au fost confiscate iar dupa trei Luni de munca ,la intoarcerea au fost platiti cu 500€ ,motivul ; cazare mâncare transport. Caz real trait de o vecina da a mea care traieste la tara.

 6. Pai cum vine asta Frau Merkel? Ai primit in ultimii 5 ani peste 1 mil și ceva de imigranți din țările arabe și aveți nevoie de muncitorii romani?

 7. In romania dupa 3 luni de munca te alegeai cu datori pe caietul de la magazin in romania sa muncesti undeva unde nu se cere studi esti un om terminat

 8. Platiti mai prost poate decat ajutorul social din Germania, atunci cum sa munceasca neamtul?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Hartz_concept
  The level for a single person was €374 per month (known as the Regelsatz). This was subsequently raised to €391 per month, in 2013.[1] Added to this is the financial assistance with housing and health care. Couples can receive benefits for each partner plus their children.

 9. Aproape 2000 de euro curați, rămași după 3 luni de muncă? Nu știu ce salarii au unii din România, dar se vede ca cei care comentează au salarii imense. În fine, nu despre asta e vorba. Nu li s-au oferit condiții să stea în România, asta-i cert, dar nici nu i-a pus nimeni sa plece. Ce e insă sigur si nedrept e faptul ca nu poti sa-i reprosezi guvernului acestuia ca nu poate face pe perioadă de pandemie tot ce-au stricat alții în 30 de ani. Apoi, cum să le ceri oamenilor să fie demni, după ce zeci de ani din faina si ulei n-au fost scoși? Si daca ai vreo propunere extraordinară pentru trai decent, ce n-a fost luată în considerare de guvernul acesta, atunci ai dreptul să-ți pui poalele în cap. Până atunci ia, ciolanul, zvâârrrr…. și nu uita să faci stocuri de faina si ulei, că îndată vin alegerile.

 10. Daca g4media e ingrijorata de sparanghelul merkelikii si de banii diasporezilor apoi sa nu intereseze cum vor ramane parloaga viile si terenurile romanilor care isi produceau la tara pe suprafete mici legume si fructe pentru consum propriu. Nici macar porumb de fiert pentru consumul propriu nu sunt lasati romanii sa cultive la tara de catre ministrul agriculturii, oros. Se vede cu cine tine oros. oros tine sa aiba germanii sparanghel si romanii sa aiba terenurile parloaga ca sa devina cumperatori din piete. Halal ordonante militare care interzic romanilor sa-si cultive cateva zeci de arii pentru consumul propriu. Politicienii ii vor face pe romanii de la tara sa dea acatiste pentru vinovatii care lasa terenuri parloaga.

 11. Ceea ce descrieti in articol, sunt „muncitorii detasati”. Nu sunt direct angajati ai producatorului, nu au un contact de munca german. Ei sunt angajati ai intermediarului roman. Angajati cu contracte de munca romanesti.

  Ceea ce trebuie oprit in UE, este exact acest fenomen, al „muncitorilor detasati”. Incepand de la conducatorii de camioane, pana la muncitorii din agricultura.

  Nici un stat UE, nu impiedica un muncitor al altui stat membru, de a se angaja personal, in orice domeniu. Acest nou sistem de „neo-sclavie” (muncitorii detasati) trebuie desfiintat.

  • Articolul zice:
   „După ce şi-a pierdut recent locul de muncă din cauza coronavirusului, Ioan a decis să meargă din nou în Germania pentru recoltarea sparanghelului. Şi speră că, de această dată, lucrurile vor merge mai bine.”

   Adica Ioan se duce din nou 3 luni in Germania să muncească fara sa stie dinainte cât va fi plătit?

  • Stie exact cu cat va fi platit, deoarece:
   1° a semnat un contract cu angajatorul roman (daca este muncitor detasat)
   2° va semna un contract cu angajatorul german (daca se angajeaza in direct)

 12. Doamnelor si domnilor , cei care va exprimati puncte de vedere pa marginea acestui subiect , se pare nu percepeti in nici un fel realitatea cruda ,a celor care opteaza sa mearga in Germania . Eu am avut ocazia sa discut cu o femeie care a fost la cules de sparanghel , mi-a spus ca este o munca exterm de istovitoare . Dupa trei luni de munca , si economii facute la mancare , si multe , multe privatiuni s-a intors acasa cu 2000 de euro . Li-i se opresc bani inclusiv pentru apa , electricitate , incalzirea este electrica si nu porneau incalzirea , pentru a face economie . Acestea sunt conditiile reale oferite in Germania , sunt tratati la fel s-au mai rau decat sclavii pe plantatii .
  Multi romani s-au imbolnavit , banii castigati au fost in majoritate cheltuiti la doctori si pentru medicamente .
  Acesasta este crunta realitate .

  • Este alegerea lor,fiecare are LIBERTATEA de a prinde decizii privind viata lui,iar noi nu putem judeca aceste persoane pentru ca nu cunoastem conditiile lor de viata.

 13. Dar voi care comentați aici chiar nu cunoaşteți pe nimeni care a lucrat la sparanghel??Vã bazați pe cele spuse de un presupus Ioan (persoanã inexistentã) într-un articol al unui ziarist DW ce n-a vãzut sparanghel decît în Kaufland? Nu mai vorbiți de sclavi cã nu-i cazul!La sparanghel se plateste la orã cu bonus de kilogram si veniturile pot ajunge 60 -70 eu/zi linistit,cei cu rutinã si harnici fac si 85-90 eu/zi.Din asta se retine 2-3 euro ptr cazare si 1.5-3 eu ptr masa de prînz/zi.Restul tine de matematicã.Lucrezi 24 zile minim dar pot lucra si 26.Cei care merg sã facã bani îsi renoveazã casele ,cumpãrã un apartament iar altii se dau smecheri pe terasã 15 zile cit stau acasã.Cît îl duce mintea pe fiecare,dar nu sînt sclavii nimãnui.În România ptr 300eu pe lunã ce ar fii?Patriot?

  • In comentariul meu anterior , am precizat ca am vorbit cu o femeie care a fost de mai multe ori in Germania , ca dvs. acceptati sau nu , faptul ca este o munca exterm de istovitoare iar conditiile sunt de-a dreptul inumame , este dreptul dvs, si il respect .

 14. In comentariul meu anterior , am precizat ca am vorbit cu o femeie care a fost de mai multe ori in Germania , ca dvs. acceptati sau nu , faptul ca este o munca exterm de istovitoare iar conditiile sunt de-a dreptul inumame , este dreptul dvs, si il respect .

 15. Sunt f multe pe aceasta tema si chiar unele f pertinenete.Eu insa am o retinere de a comenta pt ca,eu personal nu am vazut absolut nicaieri contractul de munca(nu ca nu ar exista)dar nici un ziarist nu l-a dat publicitatii daca il are,in original.Poate am scapat eu momentul si chiar va rog daca aveti acest contract original sau copie,sa-l puneti la dispozitia presei, sa-l citim si noi.Pina atunci este vorba numai de, dat cu presupusul.G4 media,chiar nu reusiti sa ne dati acest contract scris,sa-l citim si noi?

 16. Cand traiesti 3 luni in Germania trebuie sa fii platit ca orice cetatean german ,pentru ca tu traiesti acolo ,platesti contributii statului ,consumi si,cheltuiesti precum in acea tara,nu.ti face nimeni reduceri ca tu permiti sa fii platit prost.

  • Exact. De aceea trebuie incetata posibilitatea „muncitorilor detasati”. Pentru ca nu exista absolut nici o piedica in UE, pentru angajarea in oricare stat membru, al oricarui cetatean al altui stat membru.
   In direct. Cu avantajele respective. In totalitate.

  • „el” are dreptate. Acei oameni timp de 3 luni muncesc in Germania dar sunt platiti ca in Romania plus o diurna pe care trebuie sa o primeasca obligatoriu. Nimeni nu spue daca dupa 3 luni se intorc acasa cu aproape 2000E diurna la care sa adauge salariile incasate in tara. Dar oricum, sunt convins ca sunt angajati pe minimul pe economie si diurna este la minimul acceptat de lege, iar din acesti bani li se retrag comisioane, taxe, chirii, utilitati etc….Daca un nene are o astfel de firma si duce 200 de oameni in Germania, dupa 3 luni cred ca are bani de un BMW nou nout….

 17. În Ro nu le da nimeni 200 lei pe zi, atât aveam eu acum câțiva ani ca șef serviciu într-o banca comerciala!
  Acum, în Ro, pentru munca necalificata și sezoniera, nu poți câștiga mai mult de 100 lei pe zi. Problema e alta: ce fac cei 9 din Patrauti care au fost amendați de Politia Romana cu 20.000 lei/ buc.?! Vor scăpa prin contestare sau ticăloșia Statului Roman merge pana la cer?!

  • Bun, deci mergi matale la crasma din sat, prin Vrancea, la toamna si zi ca …cati oameni sa culeaga la vie si platesti 200 pe zi, plus mancare… ai sa vezi cati intorc macar capul sa asculte.
   Daca le zici ca-i platesti cu 100, macar ii faci sa rada!
   Zi-i sefului dumitale ca decat șef de serviciu în banca lui comerciala mai bine te duci sa culegi viile din vrancea!

  • Du-te tu! La mine la tara, accepta și 50 de lei + mâncare de 2 ori + beutura+ 5 țigări.

 18. De asta santeti luati de prosti pentru ca nu stiti sa valutati o situatie si santeti fara un punct de vedere pertinent,va meritati renumele de sclavi cat si tratamentul , cand nu vrei sa te faci respectat esti abuzat si folisit iar intermediarilor ar trebui sa le inchideti gura daca comenteaza ,va puneti maimulti si.l strangeti de coaie sa se multumeasca cu putin ,ca nu munceste el.OI PROASTE, TREBUIE SA NEGOCIATI IN INTERESUL VOSTRU PENTRU CA CINE ARE NEVOIE DE LUCRATORI ORICUM E DISPUS SA PLATEASCA UN PRET BUN,IAR NEAMTUL DAVA ARE PERSOANE PE CARE SE POATE BAZA SE C.A.C.A PE INTERMEDIAR SI VA BAGATI VOI BANII IN BUZUNAR.

 19. „Lipsesc 300.000 de mâini de lucru

  Într-adevăr, Germania are în acest timp o mare nevoie de forţă de muncă. Fermierii germani au nevoie de mai bine de 300.000 de lucrători.”

  Pai, ori 300.000 de mâini de lucru ori 300.000 de lucrător, nu pot fi valabile amandoua in acelasi timp.
  Ca sa fie clar : 300.000 de lucrători = 600.000 de maini de lucru.

 20. Daca aia care se duc in Germania pe 6000 lei sunt sclavi.
  Astia din Romania care lucreaza pe 2000 lei ce sunt „subsclavi” , „ajutor de sclavi” sau ce?

 21. L-am auzit pe CTP că românii câștigă 3000 de euro pe lună ,să-i spună cineva că e dus cu capul .