G4Media.ro

Cu cât premiază România ineficiența. Studiu de caz: ANRE, agenția supradimensionată care…

Cu cât premiază România ineficiența. Studiu de caz: ANRE, agenția supradimensionată care a ratat liberalizarea pieței de energie. Comparație cu UE

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), instituția care arbitrează piața energiei din România, are una din cele mai stufoase organigrame dintre autoritățile omonime din Uniunea Europeană. Conducerea este remunerată cu salarii uriașe, șeful ANRE încasând lunar 42 de salarii minime, în 2020. Cu toate acestea, instituția a eșuat în a informa și a convinge consumatorii români să treacă la piața liberă și să beneficieze de prețuri mai mici, atât la gaze, cât și la energie electrică.

România a amânat ani buni liberalizarea pieței de energie și a decis în schimb să ofere un preț subvenționat sau plafonat de către stat la energie electrică și gaze naturale. Cu toate acestea, forțată de către Directivele europene a căror aplicare nu mai putea fi amânată, țara noastră a implementat într-un final liberalizarea.

De la 1 iulie 2020 a avut loc liberalizarea pieței de gaze naturale, iar de la 1 ianuarie 2021 a demarat procesul de liberalizare a pieței de energie electrică. Pe scurt, statul nu mai oferă un preț reglementat, în general mai mic, la energie. Așadar, fiecare consumator trebuie să caute o ofertă avantajoasă pentru sine. El trebuie să compare ofertele furnizorilor, dar și mai multe oferte ale aceluiași furnizor, astfel încât să aleagă fie un preț mai mic, fie alte condiții contractuale mai avantajoase pentru nevoile sale.

Citește integral pe Economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Pesedisti care trebuie înlăturați și restructurata agenția.

 2. Eu cred ca ANRE nu a eșuat deloc în a INFORMA și a CONVINGE consumatorii români să treacă la Piața liberă și să beneficieze de Prețuri mai mici, atât la gaze, cât și la energie electrică, dimpotriva, toata actiunea a fost facuta cu buna stiinta, uite de ce: deja INS a anuntat in Februarie 2021 ca pe Ianuarie 2021 Pretul la Energie electrica a CRESCUT cu 18% fata de Luna anterioara!!
  Pleasca pentru guvernul lui Vasilica Catu, aflat in foame mare de BANI!
  Intrebat in Ianuarie 2021 daca o eventuală AMANARE a liberalizării pieţei de energie nu este o soluţie ACUM, Ministrul Virgil Popescu a respins categoric, pentru ca evident ca Guvernul are nevoie mare de BANI: Energie mai scumpa, BANI mai multi la Buget din TVA si din Taxele platite de companiile din domeniu!

  Imaginati-va ce reactii, ce scandal ar fi fost in societatea romaneasca DACA Pretul la Energie electrica ar fi fost SCUMPIT Oficial cu 18%, DACA ar fi aparut anunt oficial: „de la 1 Ianaurie 2021, ANRE scumpeste Energia electrica cu 18%”!!
  Cand Guvernul Vasilica Catu se bate-n piept ca „NU vom CRESTE taxe”!
  Au facut-o miseleste, au scumpit FARA sa faca anunt oficial, au scumpit pe tacute, in complicitate cu ANRE, DOVADA fiind ca TOT Anul 2020 cat Guvernul PNL a fost la putere, NIMENI, in frunte cu Minsitrul Economiei(care includea si Energia), dl Virgil Popescu NU a spus un cuvintel, timp de 1 AN ca Minsitru al Economiei individul a tacut chitic!
  Desi, in Presa experti avizati au avertizat: fostul Minsitru al Energiei Razvan Nicolescu, expert in Energie, a fost unul dintre ei!
  ANRE tacea chitic…ca si Minsitrul Economiei Virgil Popescu…
  29 Decembrie 2020: Razvan Nicolescu declara in Decembrie 2020: „ANRE a arătat, din păcate, un profund dezinteres faţă de acest subiect atât de important. Dacă Guvernul Cîţu îşi propune o reformă reală a statului, Consiliul Concurenţei ar trebui să integreze ANRE, Oficiul pentru protecţia Consumatorilor şi Reglementatorul din Telecomunicaţii într-o singură structură, aşa cum este, de exemplu, în Olanda”.

  Cand in Ianuarie 2021 au aparut cozile la furnizorii de Energie electrica cozi la care Romanii speriati de scumpirile ce-i asteptau, stateau in gerul Bobotezii cu Presa alaturi, imediat dl Virgil Popescu(devenit Minsitru al Energiei in Guv Vasilica Catu), „ingrijorat” nevoie mare ca romanii vor plati Preturi uriase la Energie electrica a inceput sa tune si sa fulgere la adresa ANRE, ba i-a amenintat ca DACA ANRE nu rezolva situatia romanilor care s-au trezit la 1 Ianuarie 2021 cu aceste SCUMPIRI, fara sa fie INFORMATI, va da Guvernul Catu o OUG care VA OBLIGA Furnizorii de energie electrica sa ofere Clientilor lor actuali sa Pretul cel mai mic din Oferta CONCURENTIALA, fara ca acei Consumatori sa mai umble cu Contractele pe la cozi!
  Promisiunea a fost la TV, Guvernul NU a mai dat nici o OUG, ANRE a dat un Ordin prin care spune ca „Furnizorii POT(deci VOLUNTAR, NU sunt Obligati!) Oferi clientilor pretul cel mai mic din oferta lor concurentiala”, drept urmare furnizorii si-au vazut de interesele lor si uite-asa INS a anuntat ca in Ianuarie 2021 Pretul la Energie electrica s-a scumpit cu 18%!!
  Pentru ca Furnizorii au trecut automat Clientii,(care NU au ajuns sa stea la cozile uriase pe gerul ala!), pe Pretul de Serviciu universal, care e mai MARE in final cu 18%!!!
  Ce-a spus dl Virgil Popescu depsre Ordinul ANRE: ca „e usor nemultumit”!
  Scumpirea asta va duce MUUUUULTI bani la Bugetul de stat, din acest motiv Guvernul nu s-a bagat peste ANRE, desi cei 2 Vicepresedinti de la ANRE sunt de la PNL, respectiv UDMR, Presedintele a fost numit de Dragnea!
  Deci daca Guvernul ar fi vrut, PUTEA sa convinga ANRE(cum a promis initial Virgil Popescu si cum Guvernele Romaniei au mai facut anterior!) sa-i OBLIGE pe furnizori sa faca asa incat sa primeze interesele Clientilor, Milioanelor de Clienti!
  NU le pasa, Premierul Catu tacut chitic pe subiect, nici un cuvintel…
  ANRE are o lunga Istorie a Ordinelor controversate, care favorizeaza marii furnizori, chiar in 2020 a emis 2 Ordine controversate!
  Concluzia expertilor in piata de energie spune: „Tot ceea ce a făcut ANRE în privința liberalizării pieței energiei pare să fi FAVORIZAT furnizorii de ultimă instanță, începând de la faptul că nu a informat consumatorii casnici până la aceste ordine.”

  Favorizarea se traduce in final prin Preturi mai mari platite de Romani la Energie electrica si INDIRECT prin Sume de BANI mai MARI aduse la Bugetul lui Vasilca Catu, BANI proveniti din TVA si Taxele varsate la Stat din Profiturile uriase lae furnizorilor din domeniul Energiei!

  Cat priveste mizeria de la ANRE e tipica oricarei Institutii publice sau Companii a Statului roman: asa e peste TOT, toate sunt populate si intesate cu clientela politica analfabeta, care NU face nimic in INTERESUL Cetateanului, NIMIC!
  Dati-mi 1 exemplu, macar unul, de Institutie publica RECUNOSCUTA ca lucreaza in INTERESUL Cetateanului Roman, de care Romanii sa se declare multumiti!
  Una singura, macar!!
  Iar guvernul Vasilica Catu NU va schimba NIMIC, nu se va atinge de ele, asa vor ramane in continuare si in guvernul Vasilica Catu, locuri caldute pentru clientela PNL-USR PLUS-UDMR!
  Traiasca Guvernul lui Vasilica Catu, ca il doare undeva de Romani!!!

 3. AANRE, o alta mizerie, exact ca ASF, CCR, CdC etc.
  forme fara fond populate cu lichele patentate.