G4Media.ro

CSM și Inspecția judiciară cer strămutarea proceselor în care Forumul Judecătorilor solicită…

CSM și Inspecția judiciară cer strămutarea proceselor în care Forumul Judecătorilor solicită sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că România nu respectă MCV. Surse: „Se tem de sesizarea CJUE“. Șefa CSM Lia Savonea: „Sunt speculații”

CSM și Inspecția judiciară cer strămutarea proceselor în care Forumul Judecătorilor din România (FJR) a solicitat sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru că România nu respectă recomandările Comisiei Europene din cadrul MCV privind modificările aduse legilor justiției.

Surse judiciare au explicat pentru G4Media.ro că șefa CSM, Lia Savonea, și șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, invocă în cererile de strămutare faptul că instanțele care judecă cele două procese nu ar fi imparțiale, întrucât judecătorii de acolo au semnat petițiile împotriva modificărilor făcute de PSD-ALDE la legile justiției. Scopul urmărit de Netejoru și Savonea ar fi evitarea sesizării CJUE, au explicat sursele G4Media.ro.

Într-un comunicat de presă, șefa CSM, Lia Savonea, susține că suntem în fața unor speculații care „afectează în mod grav reputația profesională, demnitatea și imaginea Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, precum și a puterii judecătorești în ansamblul său“.

Procesul de la Tribunalul Olt. FJR a contestat la Tribunalul Olt numirea de către Guvern a conducerii interimare a Inspecției Judiciare prin ordonanță de urgență. În cadrul acestui proces, FJR a solicitat sesizarea CJUE cu 4 întrebări. Potrivit portalului instanțelor, Tribunalul Olt ar trebui să se pronunțe pe această cerere pe 29 ianuarie.

Asociația profesională a magistraților a motivat că România, membru UE, trebuie să respecte recomandările Comisiei Europene potrivit cărora Guvernul nu trebuia să interfereze cu competețele CSM și să fi numit conducerea interimară a IJ prin ordonanță de urgență.

„Ca urmare a nerespectării de Statul român a acestor dispoziții, sesizarea de instanța de judecată a Curții de Justiție a Uniunii Europene devine principalul instrument juridic de constrângere în vederea neîncălcării obligațiilor privind Uniunea Europeană”, a argumentat FJR.

Cele 4 întrebări pe care FJR îi cere Tribunalului Olt să le adreseze CJUE:

Prima întrebare: Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, trebuie considerat un act adoptat de o instituție a Uniunii Europene, în sensul articolului 267 TFUE, care poate fi supus interpretării Curții de Justiție a Uniunii Europene? (…)

A doua întrebare: Conținutul, caracterul și întinderea temporală a Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, se circumscriu Tratatului privind aderarea Republicii Bulgaria și a României la Uniunea Europeană, semnat de România la Luxemburg la 25 aprilie 2005? Cerințele formulate în rapoartele întocmite în cadrul acestui Mecanism au caracter obligatoriu pentru Statul român? (…)

A treia și a patra întrebare: Articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf din Tratatul privind Uniunea Europeană trebuie interpretat în sensul obligației statelor membre de a stabili măsurile necesare pentru o protecție juridică efectivă în domeniile reglementate de dreptul Uniunii, respectiv garanții ale unei proceduri disciplinare independente pentru judecătorii din România, înlăturând orice risc legat de influența politică asupra desfășurării procedurilor disciplinare, cum ar fi desemnarea directă de către Guvern a conducerii Inspecției Judiciare, chiar și cu titlu provizoriu?

Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană trebuie interpretat în sensul obligației statelor membre de a respecta criteriile statului de drept, solicitate și în rapoartele din cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, în cazul unor proceduri de desemnare directă de către Guvern a conducerii Inspecției Judiciare, chiar și cu titlu provizoriu?”, se arată în cererea FJR de decizie preliminară, în temeiul articolului 267 TFUE, adresată Tribunalului Olt.

Inspecția judiciară a solicitat Curții de apel Craiova strămutarea cazului de la Tribunalul Olt. Termenul de judecată al cererii de strămutare este pe 23 ianuarie.

Procesul de la Curtea de apel Pitești. În acest al doilea caz, Forumul Judecătorilor și Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (MASP) au cerut suspendarea și anularea Regulamentului CSM privind numirea procurorilor cu funcții de conducere din cadrul Secției pentru investigarea magistraților. Următorul termen de judecată de la CA Pitești este pe 7 februarie.

Asociațiile profesionale ale magistraților au cerut, de asemenea, sesizarea CJUE pe motiv că România nu respectă recomandarea MCV de a renunța la implementarea Secției de anchetă a magistraților.

Șefa CSM, Lia Savonea, a cerut, între timp, Înaltei Curți de Casație și Justiție strămutarea procesului de la CA Pitești. Termenul de judecare la ICCJ a cererii de strămutare este pe 30 ianuarie.

Citește aici pe larg ce spune șefa CSM Lia Savonea în comunicatul de presă de azi.

Foto: Livia Savonea (Inquam Photos / Octav Ganea)

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Pe asta nu o aresteaza nimeni

 2. Probabil ca vrea strămutarea proceselor la Moscova.

  La cum evoluează lucrurile in 15 ani vom mai avea avea niste „cupluri” condamnate pe data de 25 decembrie.

 3. Savonea, inca o secatura din gruparea Ciordache, Nicolae, Toader, Dorneanu si ceilalti ticalosi care distrug Justitia

  • O sa vina ziua „ievaluarii” si, maI ales, a judecatii pentru toate aceste jigodii care au facut un rau imens Romaniei si poporului roman. N- a scapat Ceausescu, nu vor scapa nici ei !

 4. Ma tem ca si pe naiva asta a avut-o indianul Dinti Cariati.

  • Dinti Cariati nici macar nu mai poate ridica…lanseta, darmite sa mai si arunce cu ea dupa stiuci si rosioare…!

 5. Reputatia si demnitatea profesionala sunt afectate de actiunile ei si de ale sotului coleg cu Voicu puscarias de notorietate , nu de altii. Ce nesimtita ordinara . Mai e o jagardea din asta la CCR ,Pivniceru se cheama, da rmult mai smechera decit Savonea. Prietena cea mai buna a puscariasului Vlasov bugetar cu Bentley si cu sute de mii de euro cheltuiti la casino.
  Cum e fi sa fii demn si profesionist si sa te intilnesti cu barbatul sau amantul seara . Cum ce-ir discuta ei :
  „Ce-ai facut dragule azi ?”
  ” Eeeh… chestii , socoteli…”
  Si dupa aia te duci la culcare tot demn si profesionist.

  Mai era una prin Craiova , sotul facea rambursari ilegale de TVA de milioane de euro si ea mare judecatoare … pina la urma au divortat ca nu mai mergea asa pe fata …
  Asta este lumea in care traim, niste lichele legate unele de altele prin fire subterane pe care le dezlegam numai cind se sparg bubele.

 6. MCV-ul si statul de drept se vor respecta doar cu tancul !

  • Mai arunci mult cu petarde pe-aici? Nu mai e mult si veti disparea si voi,postaci platiti de sputnik ,va inchide facebook sursa de hrana!

  • las ca te bate pe tine unul din asta cu recursul compensatoriu, sa vezi ce mai urli dupa aia. poate te si violeaza un pic, daca avem noroc.

 7. Cere stramutarea proceselor pe motiv ca judecatorii acestor cauze doresc INDEPENDENTA JUSTITIEI ? Aceasta exponata, care nu intamplator se afla in fruntea CSM in aceste momente tulburi, merita sa fie pusa in formol si sa stea alaturi de Terente in memoria colectiva.

 8. De mai multe ori am citit opinii despre aceasta cucoana ca ar fi bine pregatita profesional, adica stie drept, dupa cum si buborel stie drept, insa aleg deliberat sa nu-si foloseasca aceste cunostinte profesionale spre bine, asa cum au jurat sa faca acesti doi mincinosi, pentru ca prima si totala minciuna a fost cand au terminat facultatea de drept si-au depus juramantul de onoare al meseriei. Apoi a doua oara au jurat sa faca bine tarii, ca ministru al justitiei tudorel toader, si ca presedinte CSM madam tudorel toader cu fusta, si maine-poimaine plina de bube si ea. Doi mincinosi patentati obsedati de functii si putere, sa faca ei si sa dreaga. Madam tuforel cu fusta va avea infatisare la ICCJ, ma mir cum va avea tupeul acolo sa se adreseze judecatorilor, cand le-au facut atatea si atatea magarii. Vezi sa nu fie de acord ICCJ cu stramutarea procesului! Si chiar dac-ar fi, de ce crede savoniera asta ca o alta curte de apel din tara nu ar lua aceeasi decizie, de a sesiza CJUE? Ba exact asta va face oricare, citeam acum vreo 2 zile un articol al judecatorului Cristi Danilet, in care spunea ca toate aceste hartuieli continue, acuzele impotriva judecatorilor, procurorilor, legile proaste ale justitiei, magariile ccr, legea recursului, toate astea adunate chiar au inceput sa creeze o rezistenta solida in sistem, de distantare de magistratii dubiosi, o transformare intr-un nucleu dur de a nu mai permite javrelor din sistem nici macar sa incerce sa le sugereze ceva.

 9. Dece se tem nu scapa, caci in loc sa faca o justitie dreapta si corecta , s-au erijat in protectorii jefuitorilor. Antinationalismul si antiromanismul le sunt foarte dragi , iar la IJ, termenul de inlocuirea sefului a trecut demult. Dece-l prelungiti ? Este cumva santajabil Seful ptr. furt intelectual?

 10. dna savonea parca este o vrajotoare din harry potter.are atata sila pentru toti ceilalti de i se vede pe fata.ea detine adevarul abslut.ea si inspectia judiciara.insasi din atitudinea asta se vede totul nimeni dintre judecatori nu are voie sa aiba alte opiniii in afara de ea, opiniile ei reflectand adevarul absolut

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.