G4Media.ro

CSM denunță drept ”vădit neîntemeiată” atacarea de către PSD la Curtea Constituțională…

CSM denunță drept ”vădit neîntemeiată” atacarea de către PSD la Curtea Constituțională a legii ce permite scoaterea la concurs a posturilor din magistratură

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a depus la CCR un punct de vedere (amicus curiae) în care respinge obiecțiile de neconstituționalitate aduse de PSD la proiectul legii care ar permite scoaterea la concurs a posturilor din magistratură, potrivit unui comunicat al instituției.

PSD a atacat la începutul lunii februarie legea care ar permite angajarea de noi magistrați și descongestionarea instanțelor și parchetelor aflate într-o criză acută de personal.

CSM arată în punctul de vedere transmis Curții Constituționale că ”obiecțiile de neconstituționalitate invocate de Grupul parlamentar al PSD nu sunt întemeiate”.

Mai mult, în documentul CSM se arată că ”acest demers (al PSD – n.red.) este unul vădit neîntemeiat, care neagă rolul Parlamentului de autoritate legiuitoare supremă și care determină întârzieri greu de surmontat în încercarea constantă a CSM de a rezolva o problemă sistemică de resurse umane la nivelul autorității judecătorești”.

Judecătorii se plâng că au rămas foarte puțini și au foarte multe dosare de soluționat în condițiile în care concursurile de intrare în magistratură sunt blocate, iar magistrații cu vechime se pensionează. Pe fondul volumului foarte mare de lucru, o judecătoare de la Roman a murit la numai 47 de ani după un anevrism cerebral, transmite TVR.

Intrările în magistratură sunt blocate din cauza unui unui vid legislativ. În 2020, Curtea Constituțională a decis că legea privind organizarea concursurilor o încalcă pe cea fundamentală, iar acum, în februarie, PSD a atacat din nou la CCR legea de punere în acord a legislației cu deciziile CCR.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, este unul dintre cei care au contestat legea la CCR. (Foto: Bogdan Mateescu, președintele CSM – Inquam Photos/ Octav Ganea)

Citește aici punctul de vedere integral transmis de CSM

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. PSD are alergie la concursuri, in general, si la concursuri corecte, in special. 🙂
  Daca se fac concursuri pe bune, cum mai pot fi pusi analfabeti si impostori in functii de raspundere?
  PS. Nici PNL nu e departe, chelneritele galbene pot confirma.

 2. Asta au vrut dintotdeanuna patriotii de la PSD, griparea instantelor. Scaderea varstei de pensionare tot acest rol l-a avut.

  • corect. sa nu uitam si nenumaratele „legi” date cu efect (taxa poluare, salarizare etc.) care au trimis toata populatia sa se judece cu statul.

 3. PSD ataca de ochii lumii cata vreme candidatii favoriti primesc subiectele anticipat sau completeaza lucrarile dupa examen, iar la corectare se aplica metoda cricului.

 4. CSM-ul a avizat negativ desființarea SS, a avizat negativ și înființarea ei (atunci nu votau în CSM reprezentanții societății civile, iar președinta ICCJ era sa zicem de partea realității)
  Dacă ma gândesc bine e mai bine și cu mai putini magistrați, transformati procurorii în judecători și a-ți rezolvat problema.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.