G4Media.ro

Csaba Asztalos, președintele CNCD: Examenele de limbă română trebuie menținute la elevii…

Csaba Asztalos, președintele CNCD: Examenele de limbă română trebuie menținute la elevii maghiari. Dar predarea este falimentară

Predarea Limbii române la elevii minoritari este falimentară, așa cum este realizată în prezent, a declarat Csaba Asztalos pentru Edupedu.ro. Președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării a afirmat că nu este de acord cu scoaterea examenului de limbă română pentru elevii maghiari, cum a propus Partidul Popular Maghiar. “Eu nu sunt de acord cu această propunere. Consider, însă, că actualul sistem de predare a Limbii și literaturii române la elevii cu limbă maternă minoritară trebuie să sufere modificări radicale, prin care să se urmărească însușirea competitivă a limbii oficiale a statului de către acești elevi”, a declarat pentru Edupedu.ro șeful CNCD.

 • Partidul Popular Maghiar a anunțat joi că inițiază un proiect de modificare a legii educației, astfel încât să nu mai fie obligatoriu examenul de limbă română pentru elevii maghiari.
 • PPM susține că elevii care aparțin minorităților naționale sunt discriminați, prin obligația de a susține un examen suplimentar în comparație cu elevii români, transmite Szekelyhon.ro. Examenul suplimentar la care se referă PPM este proba de limba română pe care elevii trebuie să o susțină, pe lângă proba de limbă maternă, la Evaluarea de la finalul clasei a VI-a, la Evaluare Națională de la clasa a VIII-a și la Bacalaureat. Detalii aici

Contactat de Edupedu.ro, Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat că nu este de acord cu eliminarea examenului de limbă română pentru elevii maghiari. Oficialul a avertizat, însă, că “actualul sistem este unul falimentar, care are efecte discriminatorii asupra elevilor care aparțin minorităților naționale pentru că nu le oferă instrumentele necesare pentru a-și însuși limba oficială a statului la un nivel competitiv, ceea ce conduce la dezavantaje pe piața muncii, respectiv la accesul la o educație superioară“.

“Examenele, inclusiv cele de Bacalaureat, trebuie menținute, dar curricula de examen trebuie adaptată curriculei și realităților elevului minoritar. În prezent, copilul din minoritate dă același examen de limbă română ca elevii pentru care româna este limba nativă“, a afirmat pentru Edupedu.ro președintele CNCD.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Evident limba țării noastre este limba română. Fain! Totuși maghiarii nu vorbesc atât de bine limba română cel puțin pentru că nu o vorbesc atât de mult. Ei folosesc foarte bine cuvântul NATIV in această perioadă. O adaptare a examenelor trebuie făcută.

 2. În urmă cu vreo zece ani am întîlnit în Ungaria, într-o stațiune de la Balaton, o doamnă de etnie maghiară din Harghita. Plecată din România imediat după evenimentele din 1989, povestea că și-a făcut un rost în Luxemburg și datorită faptului că, ajunsă acolo, vorbea bine engleza și franceza, limbi învățate urmărind la Televiziunea Română filme străine cu coloana sonoră originală titrate în limba română.

 3. Este vorba de-o neglijenta si-o nepasare criminala, din partea ministerului educatiei, insa mai intai si mai intai din partea udmr, pentru ca ei sunt cei care ar reprezenta, zice-se, interesele minoritatii maghiare. Insa acesti udmristi nesimtiti si hoti ca si psdistii nostri, simt dureri fix la basca despre adevaratele nevoi ale maghiarilor. De 30 de ani ar fi trebuit sa existe manuale de romana bilingve, asa cum exista in Belgia, unde sunt doua limbi : franceza si olandeza(flamanda). La ministerul educatiei nesimtirea si habarnismul este pentru toti elevii, si romani si de alte nationalitati, insa udmr, cel putin teoretic, ar fi trebuit sa faca tot ce pot pentru cetatenii de etnie maghiara. Dar ei nu sunt la guvernare pentru a-i reprezenta pe maghiari, ei sunt acolo ca sa hoteasca intr-o nesimtire, si ca sa reprezinte interesele lui viktor orban in Romania, nu ale maghiarilor cetateni romani.

 4. Eu consider ca predarea limbii maghiare și examenul de limba maghiara ar trebui excluse.
  În România trebuie cu toții sa primim educație în limba romana și sa susținem examenele în aceasta limba.
  Nu mi se pare corect ca maghiarii sa nu susțină examen la limba romana, deoarece ei locuiesc în România, unde limba națională este limba Romana.
  Chiar dacă maghiarii sunt o minoritate, trebuie sa aibă același nivel ca și noi din toate punctele de vedere.

 5. Constituția României trebuie respectata .Respectarea legi nu este negociabila.