G4Media.ro

Croația, ultimele pregătiri pentru Euro / De la 1 ianuarie 2023, Croația…

Sursa foto: hnb.hr

Croația, ultimele pregătiri pentru Euro / De la 1 ianuarie 2023, Croația trece la euro și e la un pas de Schengen / Banca Centrală a pus în vânzare un kit cu toate cele 8 tipuri de eurocenți și monede în euro, în valoare de 100 de kuna, actuala monedă a țării  

Începând de joi, 1 decembrie, cu exact o lună înainte de introducerea monedei euro, croații pot cumpăra din bănci și de la oficiile poștale un kit de 33 de monede euro cu simbolul național croat în valoare de 13,28 euro, adică 100 de kuna croate. Kuna este actuala monedă a țării.

Inițiativa băncii naționale croate face parte dintr-o campanie de informare cu privire la aderarea Croației la zona euro de la 1 ianuarie, deși ajută și la plățile în numerar în primele zile din 2023, având în vedere că majoritatea populației nu are monede în euro, scrie ANSA.

Kitul include 33 de monede cu toate cele opt tipuri de eurocenți și monede în euro. De asemenea, a fost pus în vânzare un alt kit pentru comercianți cu 525 de monede în valoare totală de 145,5 euro.

Baterea monedelor euro cu simbolul național croat a început la jumătatea lunii iulie lângă Zagreb, iar până la sfârșitul anului ar trebui să fie turnate aproximativ 420 de milioane de monede euro. De la începutul lunii septembrie este obligatoriu să se afișeze toate prețurile în ambele monede, kuna și euro. Perioada de tranziție, în care se va putea plăti în numerar atât în moneda națională, cât și în euro, va dura până la 14 ianuarie 2023.

Croația, membră a UE din 2013, ultima țară care a devenit membră a Uniunii, va deveni începând de anul viitor cel de-al 20-lea membru al zonei euro. De asemenea, țara ar trebui să obțină la 8 decembrie ultima undă verde din partea Consiliului European pentru a adera la spațiul Schengen, finalizând astfel la 1 ianuarie integrarea sa deplină în cadrul Uniunii Europene.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

 1. Croatia, tara serioasa.

 2. Inspirațional. Bravo lor ! Oameni normali
  DISCIPLINĂ, DEMNITATE, ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ ÎN SLUJBA CETĂȚEANULUI.
  Vizitați Croația, exemplu de civilizație.
  ……………..
  (La noi… maimuțe cu doctorate, o lume a hoților și închipuiților, administrațiile ANTI-cetățean.
  Cum ar fi o Românie a croaților ? 🙄
  Nu mai dați vina pe alții, Romania e un paradis, transformat doar de noi într-o lume în care te simți strain, Lumea Hoților).