G4Media.ro

Croaţia a pierdut aproape 10% dintre locuitori în zece ani, arată cel…

Croaţia a pierdut aproape 10% dintre locuitori în zece ani, arată cel mai recent recensământ: ”Este un dezastru incredibil”

Croaţia a pierdut aproape 10% dintre locuitorii săi în zece ani, potrivit rezultatelor definitive ale celui mai recent recensământ publicat vineri în această ţară din Balcani şi calificate drept „dezastru” de către experţi, informează Agerpres, care citează AFP.

Croaţia, ţară membră a Uniunii Europene (UE), numără acum 3,8 milioane de locuitori, comparativ cu 4,2 milioane în urmă cu un deceniu, o scădere de 9,25%, potrivit Biroului Naţional de Statistică al acestei ţări.

„Este un dezastru incredibil pentru Croaţia”, a declarat demograful Stjepan Sterc la postul de televiziune N1.

Regiunile din centrul şi din estul Croaţiei, deja lovite dur de războiul pentru independenţă din anii 1990, sunt cele mai afectate de declinul demografic.

Croaţia suferă de multă vreme de un exod al populaţiei sale, din cauza unei economii lente, a corupţiei şi a lipsei de perspective pentru tineri. Emigraţia a fost de asemenea favorizată de intrarea Croaţiei în UE, în 2013. Mai mult de 250.000 de croaţi au plecat de atunci să trăiască în alte ţări membre, în special în Germania, Austria şi Irlanda, potrivit cifrelor oficiale.

Potrivit proiecţiilor ONU, Croaţia nu va avea mai mult de 2,5 milioane de locuitori până la sfârşitul secolului.

În decembrie, guvernul croat a anunţat prime de până la 26.000 de euro pentru a incita expatriaţii care locuiesc în alte ţări ale UE să se întoarcă în Croaţia.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Oare se întreabă sau interesează pe cineva, câţi români au plecat de la noi din Ţară din ’89 încoace ???
  Sau câţi sântem plecaţi şi poate ne-am şi întoarce dacă am avea la ce ….

  • Da, pe mine, dar inutil!
   25% au plecat.

  • România mai are în prezent aproximativ 17 milioane de locuitori care stau în țară, restul sunt plecați.
   Oamenii cunosc faptul că femeile pot concepe un copil pe cale naturală până la 45 de ani, în cazurile norocoase????? Să lăsăm cariera profesională pentru după naștere!!!

  • Unde și la ce să te întorci?! Doamne ferește!
   Țara asta este ruinata și iremediabil pierdută.
   Dacă aș avea chiar și 50 de ani tot aș pleca!

  • Romania, cunoaste un dezastru demografic similar. Singurul lucru pozitiv din ultimii ani a fost economia, adica sectorul privat care a duduit si poate ca o data cu cresterea nivelului de trai se vor intoarce mai multii. Eu am facut asta si nu am regretat. Am investit in Romania si traiesc bine la mine acasa.

 2. Nu inteleg de isi fac probleme Cruatii , au posibilitatea sa importe rumani , Afgani , africani , astea se inmultesc repede

 3. Pt AFR Conform AEP avem mereu peste 18 milioane de votanti, cifră susținută și de CCR când a invalidat referendumul de demitere a lui Băsescu Daca adunăm angajații cu pensionarii și cu șomerii avem cca 11 milioane

 4. Se golesc raiurile socialiste, cu funcționari pe vechi și promovări pe relații. S-ar părea că în lumea reală „inteligența socială” nu are cine știe ce efecte pe economie.