G4Media.ro

Criza submarinelor: Ambasadorul francez Philippe Etienne revine la Washington, la două săptămâni…

Criza submarinelor: Ambasadorul francez Philippe Etienne revine la Washington, la două săptămâni de la izbucnirea conflictului diplomatic

Ambasadorul Franţei în Statele Unite, Philippe Etienne, a revenit la Washington, la două săptămâni după izbucnirea unei crize fără precedent între cei doi aliaţi apropiaţi în NATO, relatează AFP.

Philippe Étienne a aterizat miercuri după-amiaza (ora locală) pe un aeroport din capitala federală americană, a anunţat ambasada.

Rechemarea sa la Paris „la consultări”, decisă la 17 septembrie de către preşedintele francez Emmanuel Macron, a fost o premieră între Franţa şi Statele Unite.

Aceasta a fost cea mai spectaculoasă reacţie a autorităţilor franceze, în semn de protest faţă de un nou parteneriat AUKUS, anunţat cu două zile mai înainte de către preşedintele american Joe Biden, cu Australia şi Regatul Unit, în regiunea indo-pacifică, al cărui efect colateral a fost torpilarea unui mega-contract în valoare de 55 de miliarde de euro cu privire la achiziţionarea de către Canberra a 12 submarine franceze cu propulsie clasică.

Guvernul francez a denunţat atunci „o înjunghiere pe la spate” şi o „decizie brutală” şi l-a asimilat pe preşedintele democrat unilateralismului atât de dur criticat al predecesorului său republican Donald Trump.

Preşedinţii Macron şi Biden s-au înţeles, până la urmă, într-o convorbire la telefon, la 22 septembrie.

Liderul de la Palatul Elysee a anunţat în acea zi întoarcerea ambasadorului francez la Washington.

Cele două ţări au decis să lanseze „un proces de consultări aprofundate”, în vederea restabilirii „încrederii”.

Sursa foto: Facebook/ French Embassy in the US

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Inca o palma data lui Micron. Ciocu’ mic si joc de glezne!

  2. Franta nu are tehnologie in fabricarea submarinelor invizibile.

  3. S-a intors cu coada intre picioare.

    Ceea ce ma sperie sunt apucaturile gl0baliste ale lui micr0n. Deja al doilea contract gras dat de greci Frantei pe achizitii militare desi sunt ingropati in datorii.
    Este adevarat ca Grecia a primit cele mai multe fonduri de relansare neramburasbile in RRF, raportat la PIB. Cu alte cuvinte, cine imparte, parte isi face, acei bani nu erau pt greci, s-au intors la stapani.

  4. Ca de la globalist la globalist!