G4Media.ro

Criză energetică în Republica Moldova: Președintele Maia Sandu lansează un apel la…

Criză energetică în Republica Moldova: Președintele Maia Sandu lansează un apel la solidaritate națională

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat joi seara un apel la solidaritate naţională, în finalul unei şedinţe a Consiliului Suprem de Securitate pe care l-a convocat pentru a evalua situaţia din sistemul energetic, în condiţiile în care autorităţile moldovene au instituit stare de urgenţă în sectorul energetic, potrivit Deschide.md şi Radio Chişinău.

Adresându-se cetăţenilor moldoveni, Maia Sandu i-a îndemnat să rămână uniţi şi să respingă minciunile cu care sunt intoxicaţi.

„Am dorit să mă asigur că toate instituţiile statului şi-au mobilizat la maximum capacităţile pentru a depăşi criza. Totodată, în calitate de preşedinte, am solicitat ajutor de la cei mai importanţi parteneri externi ai Republicii Moldova şi am primit asigurări că oamenii Moldovei nu sunt singuri în faţa acestei crize. Ţara noastră are mulţi prieteni şi am încredere că vom ieşi cu bine din această criză”, a declarat Maia Sandu.

„Ne confruntăm cu o problemă gravă, rezolvarea căreia nu stă doar în puterile Republici Moldova: creşterea preţurilor şi livrarea de gaze naturale. Creşterea preţurilor la gaze de 5-6 ori este o anomalie. Este o lovitură grea pentru consumatorii casnici. Situaţia noastră este şi mai grea din cauza guvernărilor care s-au perindat la putere”, a afirmat preşedintele moldovean.

„În timp ce alte ţări au investit în diversificarea surselor energetice, în proiecte energetice, la noi, sistemul energetic a fost o sursă importanta de corupţie. Gazoductul Iaşi-Chişinău a fost finalizat abia în acest an, dar staţia de interconectare a curentului nu a fost construită, iar de trei decenii suntem la cheremul regimului de la Tiraspol”, a constatat ea.

La finalul şedinţei la care au participat şi reprezentaţi ai mai multor instituţii de stat care au legătură cu situaţia din sectorul energetic, Consiliul Suprem de Securitate a emis câteva recomandări pentru a diminua efectele crizei din sectorul energetic.

Între altele, Comisia pentru Situaţii Excepţionale are în sarcină măsuri pentru a asigura instituţiile medicale cu surse de energie, să introducă măsuri de economisire a surselor energetice şi să asigure CET-urile cu cantităţi suficiente de energie.

Parlamentul Republicii Moldova a instituit în 22 octombrie starea de urgenţă în sectorul energetic pentru 30 de zile, după eşuarea negocierilor cu Gazprom.

Guvernul Republicii Moldova se află în prezent în negocieri cu gigantul energetic rus Gazprom pentru semnarea unui acord de livrare de gaze naturale pe termen lung.

Între timp, autorităţile de la Chişinău au achiziţionat un milion de metru cubi de gaze din Polonia, aceasta fiind prima achiziţie de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova, şi au încheiat un contract cu compania olandeză Vitol de asemenea pentru achiziţia de gaze naturale.

Totodată, Uniunea Europeană, care a acordat Chişinăului o asistenţă nerambursabilă de 60 de milioane de euro, pentru a ajuta păturile sociale vulnerabile în contextul creşterii preţului la gaze, a anunţat joi că va urma şi un suport tehnic, de expertiză, pentru diversificarea resurselor energetice ale Republicii Moldova, relatează Agerpres.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Oare nu putem s-o votam pe femeia asta? Tot unite iese si e oricum net superioara lui Fikus.

  • Si ea e produsul al Deep State, stai linistit.

  • @mikey ce are sula cu Prefectura…. Eu am votat-o, l-am votat în turul 2 pe ficus… MAIA lupta pana în pânzele albe cu ciuma roșie… Tu deep state

 2. Soros i-a dat în plic ce sa spuna!

  • „Fascistul imperialist” i-a dat in plic ce să spună, că puțini moldoveni de peste Prut au auzit de Soros…

  • „Fasc.istul imperialist” i-a dat in plic ce să spună, că puțini moldoveni de peste Prut au auzit de Soros…

 3. ROMANIA TERBUIE SA AJUTE BASARABIA ,NECONDITIONAT !
  DAR CU CINE SA FACI ASTA ?!? CU JOHANIS CARE A ALES SA MEARGA PE UN DRUM DIFERIT DE MAIA SANDU , VIITOAREA PRESEDINTE A ROMANIEI MARI !!!
  DOAMNE AJUTA !

 4. Clotilde la nivel national.

  • Nu iti stiu istoria comentariilor ca sa imi dau seama daca Clotilde e un reper pozitiv sau negativ dar Maia Sandu este complet diferita.
   Nu am avut inca in Ro un politician asemanator. Are perseverenta lui Nicusor Dan dar calitatile de om politic si negociator mai apropiate de Basescu, fara ticalosia lui.

 5. putin e de vina ca nu mai da pomana

  • Cine ma e si lesinata asta?se face perché buna cu iohanis😁😁😁😁😁