G4Media.ro

Criza de la Chișinău: Europarlamentarii români, susținere pe linie pentru Maia Sandu…

Sursa foto: site Parlamentul European

Criza de la Chișinău: Europarlamentarii români, susținere pe linie pentru Maia Sandu și „destinul european” al Republicii Moldova

Europarlamentari români, din diferite grupuri politice, au transmis mesaje de susținere și solidaritate cu președinta Maia Sandu, insistând asupra parcursului european al Republicii Moldova. Corina Crețu (S&D) este de părere că integrarea europeana este cea mai buna cale, Siegrird Mureșan (PPE) afirmă că Uniunea Europeană va sprijini instituții și politicieni care doresc întărirea statului de drept în Republica Moldova, în timp ce grupul Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, a transmis un comunicat de presă prin care a condamnat atacul asupra independenței Curții Constituționale.

Poziționările europarlamentarilor români vin după ce majoritatea pro-rusă și anti-reformistă din Moldova, condusă de Igor Dodon și Ilan Șor, a încercat să preia controlul asupra Curții Constituționale, votând două hotărâri prin care a anulat mandatul președintei Domnica Manole și a numit un npu judecător. Curtea, la rândul său, a declarat neconstituționale deciziile parlamentului.

„11 ani de Parteneriat Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Rămân convinsă că locul Republicii Moldova este, alături de România, în Uniunea Europeană și sper ca impasul politic de la Chișinău să fie depășit cât mai curând posibil. Îmi exprim solidaritatea cu Președinta Maia Sandu. Integrarea Europeana este cea mai buna cale pentru Republica Moldova. De mai bine de un deceniu, România a demonstrat că reprezintă principalul partener strategic al Republicii Moldova. Și, având în vedere istoria noastră comună, e și firesc să fie astfel. Speranța mea cea mai sinceră este ca și viitorul nostru să fie unul comun, în Uniunea Europeană”, susține Corina Crețu (Pro România, grupul S&D).

Corina Crețu afirmă că este „foarte atașată sufletește” de Moldova, țară pe care a vizitat-o în repetate rânduri, începând cu 2005, când a fost observator electoral din partea OSCE.

„În 2013, am pledat, din Parlamentul European, pentru semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Iar în calitate de Comisar European pentru Politică Regională, am aprobat pentru Republica Moldova proiecte europene în valoare de zeci de milioane EUR, de rezultatele cărora beneficiază astăzi sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova”, a amintit Corina Crețu, într-o postare pe Facebook.

Europarlamentarul Siegfried Muresan (PNL, grupul PPE) condamnă acțiunile majorității parlamentare din jurul socialiștilor din PSRM, despre care susține că „reprezintă un atac la instituții ale statului din Republica Moldova care încearcă să-și facă treaba și care sunt independente de majoritatea constituită în Parlamentul Republicii Moldova”.

„Curtea Constituțională trebuie să apere justiția, nu trebuie să apere fotoliile parlamentare ale deputaților PSRM și interesele lui Igor Dodon. Noi, Uniunea Europeană, vom sprijini toate acele instituții și toți acei oameni politici care doresc întărirea statului de drept în Republica Moldova”, afirmă Siegfried Mureșan.

Vlad Gheorghe (USR PLUS, grupul Renew) declară că are încredere în președinta Maia Sandu și că grupul Renew Europe îi oferă „tot sprijinul” pentru ca mecanismele democratice și constituționale să funcționeze în Republica Moldova.

De altfel, Renew Europe, grup condus de Dacian Cioloș, a transmis luni un comunicat de presă, prin care „dezaprobă cu tărie” încercarea de răsturnare a ordinii constituționale din Republica Moldova și „amenințarea gravă” pentru statul de drept pe care o reprezintă decizia de revocare a mandatului președintelui Curții Constituționale.

„Nu putem permite ca parcursul European la care Republica Moldova s-a angajat cu mari eforturi din partea populației să fie anulat de grupări politice iresponsabile cu interese contrare celor ale cetățenilor. Este clar că partidele care nu recunosc decizia Curții Constituționale din 15 aprilie 2021 privind condițiile de dizolvare a Parlamentului vor destabilizarea Republicii Moldova și îndepărtarea țării de UE”, afirmă Vlad Gheorghe.

sursa foto: site Parlamentul European

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

 1. Toata Romania este trup si suflet pentru Moldova partria sora!!!
  Mai putin jigodiile rusesti AUR si acolitii Kremlinului, slugile lui Putin: Simion, Lulea, Sosoaca:

  „Marius Dorin Lulea, președintele din acte al partidului AUR și finanțatorul liderului de fațadă George Simion, a lansat un atac violent la adresa președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, chiar când aceasta duce o luptă cruntă pentru salvarea democrației și a destinului pro-european al țării sale”

 2. …destin…european!
  …parca si noi romanii,beneficiem de acelasi destin…european!…
  O sa fiu ceva mai clar….Romania…colonie!
  Ipocrizia mizeriilor la Bruxellas nu are margini!