G4Media.ro

Criza cerealelor: Washingtonul îi îndeamnă pe liderii africani să îl confrunte pe…

Sursa foto: European Council

Criza cerealelor: Washingtonul îi îndeamnă pe liderii africani să îl confrunte pe Putin

Secretarul de stat american Antony Blinken i-a îndemnat joi pe liderii africani care participă la un summit cu președintele rus Vladimir Putin să ceară răspunsuri cu privire la criza cerealelor care a aruncat în criză cele mai sărace țări din lume. Vorbind în ajunul unei întâlniri Rusia-Africa în orașul natal al lui Putin, Sankt Petersburg, Antony Blinken a insistat asupra faptului că liderii africani știu că majorarea costurilor alimentelor și penuria de cereale și îngrășăminte sunt rezultatul direct al războiului din Ucraina al lui Vladimir Putin, potrivit Le Figaro.

Delegații din 49 de țări africane, inclusiv 17 șefi de stat, sunt așteptate să participe la summitul de la Palatul Konstantinovski, în special președintele sud-african Cyril Ramaphosa. „Ei știu exact cine este responsabil pentru situația actuală”, a declarat Antony Blinken despre acești lideri, dintre care unii au oferit un sprijin tacit Moscovei sau au refuzat să denunțe invazia Rusiei în Ucraina. „Mă aștept ca Rusia să audă clar acest mesaj din partea partenerilor săi africani”, a declarat el în timpul unei vizite în Noua Zeelandă.

Criza cerealelor s-a intensificat de când Rusia a renunțat la un acord care, din vara anului 2022, permitea Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră, inclusiv în Africa, în ciuda blocadei rusești asupra porturilor ucrainene. În decurs de un an, acest acord permisese ca aproape 33 de milioane de tone de cereale să părăsească porturile ucrainene, contribuind la stabilizarea prețurilor mondiale ale alimentelor și la evitarea riscului de penurie. „Aceasta a fost echivalentul exportului a 18 miliarde de pâini prin acel coridor pe care Rusia l-a închis acum”, a declarat Antony Blinken. „Nu a fost vorba doar de retragere. Ce au făcut de când s-au retras? Au bombardat în mod repetat portul Odesa. Au pus mine în Marea Neagră. Au amenințat în mod expres circulația mărfurilor maritime. Cred că acesta este un mesaj foarte clar”.

Izolat pe scena internațională de la lansarea ofensivei sale militare în Ucraina în 2022, liderul de la Kremlin poate conta încă pe sprijinul, sau pe neutralitatea, a numeroase țări africane. În ultimele zile, Rusia a încercat să își liniștească partenerii africani, spunând că le înțelege „preocupările” pe această temă și asigurându-i că este gata să își exporte „gratuit” cerealele către țările care au cea mai mare nevoie de ele. Potrivit ultimului raport lunar al Departamentului american al Agriculturii, stocurile de grâu ale principalilor exportatori se află în prezent la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Exact cei care-l pupa-n c– pe Putler vor suferi de la acțiunile lui!

    • Exact! Și ce-i care fac același lucru cu Biden, nu? Adică la Auchan te întreabă: „Ba ai pupat vreun c- azi? Da. Care? Biden. Gata, mă, e pâinea 1 leu pentru tine!