G4Media.ro

Critici dure pentru Andrei Caramitru chiar din interiorul USR / Florina Presadă:…

Critici dure pentru Andrei Caramitru chiar din interiorul USR / Florina Presadă: A asimila declinul demografic al României cu Holocaustul înseamnă o lipsă de respect și o minimalizare a suferinței inimaginabile a victimelor acestor forme extreme de violență

UPDATE: Senatorul USR Vlas Alexandrescu dă asigurări că declarațiile lui Andrei Caramitru nu reprezintă poziția USR, că se delimitează de exprimarea acestuia și își exprimă speranța că își va cere scuze.

„Dragilor, vă asigur că declarațiile lui Andrei Caramitru nu reprezintă poziția USR și, în niciun caz, nu mă reprezintă pe mine în postarea sa cu privire la Holocaust.

Așa cum a declarat și ambasadorul Israelului în România, moartea a milioane de oameni nu ar trebui minimalizată iar atrocitățile celui de-Al Doilea Război Mondial nu ar trebui în niciun caz să fie folosite astfel în scopuri politice.

Într-o țară care încă nu-și acceptă pe deplin istoria, iar fenomenul negaționismului este încă prezent, consider că astfel de declarații sunt complet nepotrivite. Mă delimitez de exprimarea sa din postare, de altfel modificată nepotrivit, și sper că își va cere scuze pentru aceasta”, a scris Vlad Alexandrescu pe Facebook.

UPDATE: Și deputatul USR Tudor Benga a reacționat la afirmațiile lui Andrei Caramitru, afirmând că declarațiile de multe ori controversate ale acestuia încep să afecteze imaginea USR și că Dan Barna trebuie să ia o decizie în legătură cu acesta.

„Știți că nu am obiceiul să tac despre controverse publice care implică USR-ul. Și v-am spus încă de acum două săptămâni că auzim ce ni se spune dinspre public și nu ignorăm mesajele. Din rațiuni ce țin de coeziunea noastră de grup am preferat, eu unul în ultima lună de zile, să nu adresez această problemă public și m-am concentrat pe a o rezolva în interiorul partidului. Însă cred că a venit momentul să o adresez și public fiindcă îmi scriu tot mai mulți oameni despre asta și e un subiect care începe să ne afecteze serios imaginea noastră de grup. Problema de care vorbesc sunt declarațiile de multe ori controversate ale colegului nostru Andrei Caramitru. Mulți dintre voi ați aplaudat cu entuziasm o bună parte dintre comentariile sale, destui alții le-ați dezaprobat la fel de viguros. Declarațiile însele, de altfel relativ numeroase, populează un spectru foarte larg de la observații argumentate și de bun simț pe probleme concrete, la poziționări ce frizează extremismul pe probleme mai degrabă ideologice”, a scris Tudor Benga pe Facebook.

El precizează că Andrei Caramitru, ca orice alt membru USR, se bucură de aceeași libertate de exprimare de care se bucurăm toți cei zece mii de colegi.

„Ea este circumscrisă desigur de statutul la care am aderat cu toții, el este liber să și-o exercite cum considera de cuviință, iar eu respect această libertate așa cum mi-o respect și mie și oricărui alt coleg. Acestea fiind exprimate însă, în calitatea mea de reprezentant public atât al colegilor din USR care m-au ales să candidez cât și a cetățenilor care au validat acea candidatură și m-au trimis să îi reprezint în Parlament simt nevoia să fac o precizare foarte clară: Andrei Caramitru îmi este coleg, are libertatea de a exprima opinii publice la fel ca orice alt coleg, însă el nu vorbește în numele meu. Și atât cât pot eu judeca, în calitatea mea de membru care a contribuit consistent la actualul statut USR, nu vorbește nici in numele USR-ului in ansamblul său”, mai scrie Benga.

Deputatul ține să precizeze că Andrei Caramitru vorbește însă în calitate de „consilier al lui al lui Dan Barna și nu în calitate de consilier al Președintelui USR, fiindcă poziția de consilier al Președintelui USR nu este reglementată în nici un fel de statutul USR”.

„Nu trece prin nici un filtru intern al partidului, nu are vreo atribuție desemnata de organizație, și nu dă socoteală în vreun fel în fața partidului. Dă însă, imi imaginez, socoteală in fața lui Dan Barna. Motiv pentru care am și ridicat problema, de mai multe ori în ultimele săptămâni, atât direct cu Dan cât și instituțional în cadrul grupului nostru parlamentar. Mai departe însă orice decizie este in mâna lui Dan, pe care îl încurajez din nou si pe această cale, să cîntărească cu maximă atenție impactul deciziilor sale personale asupra USR-ului in ansamblu”, încheie Tudor Benga.

Senatoarea USR Florina Presadă s-a delimitat luni și a lansat critici dure la adresa lui Andrei Caramitru, consilierul lui Dan Barna, avertizându-l că a face o comparație între plecarea românilor din țară și Holocaust înseamnă o minimalizare a suferinței victimelor acelei forme extreme de violență.

”Luat de valul retoricii, Andrei Caramitru face niște confuzii grave într-una din postările sale de azi. A asimila declinul demografic actual al României cu Holocaustul sau genocidul înseamnă, înainte de orice, o lipsă de respect și o minimalizare a suferinței inimaginabile a victimelor acestor forme extreme de violență organizată a statului, îndreptate programatic împotriva celor mai vulnerabili”, a scris Presadă pe Facebook.

Senatoarea USR atrage atenția că într-un discurs politic decent, nu trebuie să existe loc nici pentru ierarhizarea contabilă a ororilor, dar nici pentru minimalizarea și relativizarea acestora.

”Din nefericire, acest derapaj vine după o serie întreagă de declaraţii controversate din ultimile luni, care au ridicat numeroase semne de întrebare în rândul celor care au rezonat până în prezent cu poziţionările publice ale USR. Un asemenea discurs nu mă reprezintă nici pe mine, şi vreau să cred că nu reprezintă nici partidul meu, USR”, a conchis Florina Presadă.

Reacția senatoarei vine după ce Andrei Caramitru a scris luni dimineață pe Facebook o postare intitulată ”Holocaustul României. Cum ne omoară și ne alungă. Ca să fure”.

Postarea lui Caramitru:

”Corupția ucide și distruge. Știm asta. Știți însă care e dimensiunea? Un genocid uriaș. In fiecare an : 100’000 de morți, 200’000 de oameni care pleacă in diaspora, 100’000 de oameni care fug din zonele sărace controlate de mafia PSD către orașele mari din țară. Un oraș cât Cluj-ul care moare sau fuge. In fiecare an. Pentru ca ei să stea in vile mari, să își facă vacanțele in Brazilia, să își plaseze amantele pe salarii mari la stat.

– Anual, 100’000 de oameni mor din cauza lor. In romania avem 2000 de morți la 100’000 de locuitori. In Europa de Est doar 1500. Ca sa nu comparam cu Europa de Vest unde este doar 1000
– Din cei 100’000 – 1000 mor în accidente din cauza lipsei drumurilor. Și 700 de copii. Restul – din cauza corupției din sistemului de sănătate. Rata mortalității infantile este dublă fata de UE. La fel a accidentelor auto mortale
– 200’000 de oameni emigreaza anual 
– 100’000 fug din zonele sărace PSD către orașe anual (cf. studiilor Băncii Mondiale).

Nu fiți complici la crima asta uriașă. Votati pe 26Mai”.

Citește și: Andrei Caramitru, rafală de postări controversate: Bugetari obligați să stea două zile în muzeul comunismului, judecătorii CCR caracterizați drept ”mizerabili filoruși”, plus avertismente pentru PNL

Un proiect G4Media.ro – Fundația Konrad Adenauer
#MonitorizareEuroparlamentare

Foto: Senatoarea USR, Florina Presadă / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

32 comentarii

 1. Potoliti-va!
  Vorbiti cand trebuie si ce trebuie !
  Exista riscul sa nu faceti 10% peste 6 saptamani!

 2. Asta a omorat mereu opozitia: lipsa de unitate. Nu zic ca a avut dreptate Caramitru, dar aceasta duduie nu trebuia sa iasa in public asa.

  • Trebuia sa ii atraga atentia lui Caramitru si ar fi reformulat, dar nu public, japita vrea sa se afirme.

  • Deci voi pe ea o criticati, nu pe el?! Incredibil! Nivel de votanți PRM, actuali votanți Codrin! Asta trebuie dar afara cu un șut in cur dintr-un partid ca USR, nu doar criticat!

  • @Ciprian: Ce au facut acesti critici inainte de a critica, de fapt? Eu aud pentru prima data de aceasta domnisoara. Mi se pare evident ca isi critica public un coleg de partid doar ca sa iasa dansa in fata. Cum am spus: nu am afirmat ca as fi de acord du Dl. Caramitru. Dar sunt si mai in dezacord, daca pot sa spun asa, cu modul in care aceasta Dra. iese in public sa blameze un coleg de partid. La sa colegi, ce nevoie mai e de PSD? Le face treaba ea.

  • @Leana
   Daca de-abia acum auzi de Presada ai o problema. Mare. De fapt pe cine sustii? USR nu inseamna doar Dan Barna si consilierul sau (personal! Orice o fi insemnand asta).

  • @Sorin
   Problemele iscate de Caramitru jr nu stau in „reformularile” ci in mesajele sale.

  • Eu am văzut o pe Presada de în multe emisiuni la televizor și conferințe de presă, nu a apărut acum din „spumele mării”! Ceea ce a declarat (intenționat scriu așa) FI-S’U lu’ Caramitru e un tabu în toată lumea (nu discutăm aici/acum de ce)! Le-a ridicat-o tuturor la fileu Caramitru asta mic, ce sa-i faci?!

  • Va aduceți aminte de “Mircea, fa-te ca lucrezi?”. Uite, acum are urmași.

  • Nu trebuia sa iasa in public asa? Pai cum altfel sa iasa Leano? Caramitru asta e un tip imatur cu carente mari de intelegere a lumii in care traim. Tot respectul pentru USR, sunt votant al lor, dar ar face bine sa-l faca pe acest CAramitru sa-si masoare cuvintele. Ce spune nu-l angajaza doar pe el personal ci o intreaga organizatie.

 3. Bravo don’șoara.. Politică de scara blocului. Aici se vede lipsa unui lider im partid. Toți vor să iasă in față, să-și dea cu părerea. Va detonati singuri dementilor! Apropos. „a asimila” nu e ceea ce crezi tu

 4. Și cu ce a greșit domnul Caramitru ? Și-a bătut cumva joc de evrei și de suferința lor ? A afirmat un lucru perfect adevărat , oamenii aia chiar mor sau fug din țara , o Paralela f interesantă deoarece și evreii au fugit sau au fost asasinați . Cam ce ar vrea cucoana asta, sa nu spunem lucrurilor pe nume ? Hai bai useristilor , Terminați cu bazaconiile ! , va îndepărtați o mare parte din electoratul conservator și de dreapta, îmi aduc aminte Acu și de roata motrice de la PLUS cu alte prostii. chiar , eu m-am saturat de voi, cred ca aleg PNL , v-as fi ales pe voi dacă va țineati pliscul

 5. Florina Presada minimalizeaza suferintele romanilor nevoiti sa plece in lumea larga,destramandu-se familii,copii fiind abandonati…Asta nu e suferinta ?

 6. Stimate Dan Barna:
  Participarea unui partid la alegeri are un singur scop: SA CISTIGE ALEGERILE!
  Iar pentru asta este nevoie de o strategie, mesaj coerent si disciplina de partid (altfel numita si unitate in jurul conducatorului) insusite de toti membrii partidului.
  PSD, prin actiunile sale, v-au oferit o sansa nesperata.
  O mare parte a electoratului v-a imbratisat ca pe posibila sansa de schimbare.
  Va rugam sa incetati cu aceste iesiri de gradinita care nu fac altceva decit sa va diminueze sansele la alegeri.
  Dna, arata ca esti un adevarat conducator!
  Succes!

  • Corectie:
   Dan, arata ca esti un adevarat conducator!

  • Nu este nimic imflamator in ce a spus in afara de faptul ca romania se ascunde intr-un viitor incert si intunecat. Eu spun ca evreii sa puna marca inreigistrata pe brandul Holocaust daca tot sar ca arsi de fiecare data cand cineva il foloseste intr-un mod in care sub nicio forma nu era vorba de denigrarea lor. S-au bagat in seama degeaba.

  • Alianta USR+PLUS va avea probleme destul de mari pana la alegeri.
   Azi, dl. Falca l-a cam dat in gat pe dl. Ciolos cu o minciuna pe care o va face publica zilele urmatoare. Sunt tot mai convins ca USR a gresit cand a decis sa se alieze cu PLUS. Pe mine m-au cam bagat in ceata partidele astea doua si cred ca virez si eu spre PNL cu toate ca ma deranjeaza oportunistul ala de Rares Bogdan.

  • Falca e mai pezdist că Dragnea, e un fel de Oprișan, da’ varianta vestică.

 7. Femeia asta nu intelege nimic din jurul ei.

  • Ca sa adunci 5% din votanti, aia nostalgici dupa Vadim, gonesti 25% dintre aia care merg in mod normal cu tine. Si aia 5% nici nu sunt stabili, maine apare un alt Vadim (ca ma uit pe aici si vad ca exista inca piata) si fug rapid acolo. Ca eu nu cred ca USR se poate transforma in noul PRM, e peste puterile lui.

   Deja trebuie ales, ca de aici incolo votantii nu mai accepta si/si. Si Caramitru trebuie calmat, deja ce face el e prea mult, parca e un copil mic care a gasit o jucarie noua. Daca nu se calmeaza, e treaba lui Barna, care pare o persoana echilibrata, sa rezolve situatia: Caramitru sa nu mai fie consilierul lui personal, pe termen scurt, si nici membru USR, pe termen ceva mai lung.

   Cu Caramitru, deja pierderile depasesc clar castigurile.

  • @ silicon_v
   Like! iti dau dreptate.

 8. Nu vad nici o problema in postarea lui Caramitru, este foarte pertinentă.
  M-am plictisit de sensibilitățile evreilor, orice spui care face cea mai mică aluzie la holocaust este o gravă ofensă, chiar dacă au trecut peste 70 de ani !
  Poți compara orice vrei cu holocaustul, chiar și o epidemie de gripă, este perfect normal. Drama evreilor este acum doar o chestie de istorie.
  Daca spui „a fost greu ca la Rovine”, jignești luptătorii care au murit atunci ?
  Să ne scutească ambasadorul Israelului, evreii ne fac rău zi de zi de peste 2 ani, prin consilierii infractorului trădător de țară Dragnea, care ne împing în brațele Rusiei

 9. Caramitru zici ca e făcut cu Olguța…

 10. Falca e bun politician dar face jocurile pmp de a lua din voturile de dreapta care nu voteaza pnl.Vezi nasul si toate porcariile alea cu Ciolos securist.

 11. Unii au fost faptasi sau complici, altii au aprobat tacit, in Europa putini s-au abtinut la Holocaust.

 12. Ori Caramitru este prea deștept pentru noi, ori noi suntem prea proști pentru Caramitru, chestie de wrong timing! Propun să ne despărțim, noi să rămînem aici, Caramitru să meargă acolo de unde a apărut!

 13. @Dan Gavrila, cand am zis reformulare, am fost incomplet crezand ca este evident. Intai, nu trebuia sa spuna asa ceva fiind o jignire, apoi daca a zis trebuia sa-si ceara scuze si sa reformuleze ce a vrut sa spuna initial. Dar duduia nu trebuia sa si vaneze colegul, trebuia sa-i faca exact observatia ce tocmai am spus-o.

 14. Am votat mereu, dar dupa cite vad, am scapa oricum degeaba de pzd.
  De fapt pzd e in tot si in toate, inclusiv in toapele astea din usr, care au exact acelasi ADN ca orice politician rroman. In fatuca asta userizda vad o sete cumplita de a parveni prin orice mijloace.
  „criticile dure” facute pentru nimic arata o lipsa cumplita de substanta in trepadusii astia care se lupta pentru putere.

 15. Nu vad nimic fals in declaratiile lui Caramitru. Nu pleaca atatia romani peste hotare anual? Nu mor in spitale oamenii din cauza mizeriei? Nu avem cea mai mare mortalitate infantila din UE? Nu avem cea mai scazuta speranta de viata din UE? Spune minciuni? Vreti sa infrumusetam adevarul?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.