G4Media.ro

Cristina Tarcea, după raportul GRECO: ”Vom asista la demisii sau măcar la…

Cristina Tarcea, după raportul GRECO: ”Vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public? Cei ce nu respectă valorile europene nu au căderea să se pretindă reformatori”

”Justiţia din România face parte din marea familie a justiţiei europene, iar cei ce nu respectă sau nu pot înţelege valorile europene nu au căderea să se pretindă reformatori. Ar trebui măcar să tacă!”, spne Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curți, într-o declarație pentru G4Media.ro după apariția raportului GRECO.

Tarcea se întreabă retoric dacă după apariția raportului extrem de critic vor apărea demisii.

Declarația integrală a Cristinei Tarcea:

Raportul de follow up referitor la Raportul ad hoc privind România exprimă aceleaşi preocupări şi îngrijorări în ceea ce priveşte „legile justiţiei” ce s-au reflectat şi în sesizările pe care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a transmis Curţii Constituţionale în cadrul procesului de verificare a constituţionalităţii modificărilor propuse de Parlament şi agreate de o parte a Consiliului Superior al Magistraturii.
Mă refer aici la:
– Lipsa de transparenţă şi dialog
– Riscul plecărilor din magistratură şi promovărilor arbitrare
– Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ)
– Slăbirea independenţei judecătorilor şi procurorilor

Îmi amintesc că, pe toată durata procesului legislativ, dar şi ulterior, în ciuda tuturor argumentelor, se afirma obsesiv în spaţiul public că nicio modificare din legile justiţiei nu este de natură a afecta independenţa magistraţilor.

Astăzi, prin raportul publicat, GRECO afirmă în termeni lipsiţi de echivoc că este în mod serios îngrijorat de consecinţele nerespectării recomandărilor privind SIIJ asupra independenţei sistemului judiciar şi insistă ca această unitate de parchet să fie desfiinţată.

Mai constată GRECO, că modificările legilor justiţiei şi deciziile Curţii Constituţionale reprezintă o potenţială ameninţare la adresa independenţei magistraţilor şi că modul în care este reglementată răspunderea magistraţilor reprezintă un risc de presiune asupra judecătorilor si procurorilor.

Nu pot să nu mă întreb acum, după publicarea raportului, dacă cei care au propus şi susţinut necondiţionat modificări legislative care încalcă independenţa justiţiei îşi vor asuma rezultatul acţiunilor lor.

Vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public?

Justiţia din România face parte din marea familie a justiţiei europene, iar cei ce nu respectă sau nu pot înţelege valorile europene nu au căderea să se pretindă reformatori. Ar trebui măcar să tacă!”

Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Ati crezut vreun moment ca decenta sau mai bine zis lipsa ei ii mana in lupta pe tudorel,nicolicea,iordache,etc.?Nicidecum,au avut alte tinte mai pamantesti si cu multe zerouri. Le au atins,se uita la dvoastra si se tavalesc de ras!

 2. E de ajuns sa te uiti la mutrele unui Ilie Stan sau Anca Florea ca sa intelegi cum respecta astia valorile europene

  • Te referi probabil la gheorghe stan si adina florea, netrebnicii de la SIIJ, iar slinosul de stan a ajuns apoi in ccr, via sparlamentul psd-alde-udmr.

  • Este vorba de mutra lui Tarcea ,care nu respecta legea. Voi nu intelegeti ca nimeni nu este mai presus de lege. Tic tac !

 3. Distinsă doamnă Tarcea, trăim nicidecum în lumea sinceră a bunicilor care ne-au crescut. Şi care veneau din lumea fără monstri a începutului de secol XX.

 4. Felicitari Dnei Tarcea pentru afirmatiile facute cu prilejul aparitiei raportului Greco . Problema justitiei Romaniei la acest moment este ca ” Savarina et comp” formeaza clubul „elitelor conectate la politicul momentulu, avand cu totul alta viziune , privind independenta justitiei si anulareaSS Gestapou. NU o sa vedem nici un pas inapoi si nici o demisie .Speranta este tanara si inteligenta Dna Birschall , care a inteles regula Jocului Clubului UE in care am solicitat sa intram , la care se adauga fermitatea si curajul domniei sale . Felicitari si nu trebuie cedat.Viitorul este al Dvs. Rezistenta Dvs. la blocajele existente si potential viitoare , constituie speranta romanilor .

 5. Valorile Europene? Europa este o mizerie, UE reprezinta o cloaca de ticalosi care favorizeaza interesele unor multinationale si ale unor tari ca Germania si Franta care exploateaza tarile bananiere din vest.

  • Nene Alin, vezi ca ai gresit un pic directia …. cred ca ai scris (v)est.
   Ultima data cind m-am uitat pe harta, Franta si Germania erau in vestul Europei si tarile pe care le consideri bananiere … in directia Rusiei.
   Nu ma rabda inima sa nu-ti dau o tema de cercetare, asa ca te rog sa raspunzi la urmatoarea intrebare: De ce Romania era considerata o putere europeana pe timpul lui Nicolae Titulescu si acum omani ca tine nu o vad decit ca pe o tara … bananiera?

 6. Doamna Tarcea… Si dvs faceti parte din cei care trebuie sa taca… Nu doar pentru ca judecarea cazurilor de coruptie de catre complete specializate e prevazuta intr-o Directiva europeana (obligatorie, nu recomandare) ci si pentru ca ati incalcat legea din cel mai meschin motiv posibil: LACOMIA, pentru a putea da, si ati dat, sporul de anticoruptie de 30% la salariu, tuturor. La salarii nesimtite, care sa va mareasca pensiile nesimtite. Valori europene dupa preferinte?!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.