G4Media.ro

Cristian Diaconescu a pierdut cursa pentru șefia OSCE în fața candidatei susținute…

Sursa Foto: Facebook / Cristian Diaconescu

Cristian Diaconescu a pierdut cursa pentru șefia OSCE în fața candidatei susținute de Germania. Cine va ocupa alte trei poziții – cheie

Helga Maria Schmid (Germania), actualul secretar general al Serviciului European de Acțiune Externă din cadrul Comisiei Europene, a fost numită prin consens secretar general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), potrivit unui comunicat al instituției.

Pentru această poziție și-a depus candidatura și Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiției, al Afacerilor Externe și șeful Administrației Prezidențiale în al doilea mandat al președintelui Traian Băsescu, care a fost susținut de statul român, dar negocierile dintre statele membre au dus la numirea contracandidatei sale din Germania.

Tot vineri, 4 decembrie, au fost desemnați prin consens ocupanții a trei poziții – cheie din OSCE:

Director al Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) – Matteo Mecacci (Italia). Mai candidase și Jose Maria Ridao (Spania)

Înaltul Comisar pentru Minorități Naționale (HCNM) – Kairat Abdrakhmanov (Kazakhstan). Mai candidase și Rita Izsák-Ndiaye (Ungaria).

Reprezentant pentru libertatea presei (RFoM) – – Maria Teresa Ribeiro (Portugalia).

Spre deosebire de alte organizații internaționale, desemnarea secretarului general al OSCE și al celorlați ocupanți ai posturilor de conducere se face prin negociere între statele membre și e nevoie de consens. De obicei, audierea candidaților are loc la Viena, iar țara care deține președinția rotativă (Albania în acest moment) joacă rolul mijlocitorului. Negocierea pentru toate cele patru funcții de conducere s-a făcut la pachet.

OSCE este o organizație ce reunește 57 de state și gestionează situațiile de securitate. Reprezentanții săi joacă un rol-cheie în conflicte precum cel din estul Ucrainei sau cele înghețate din Transnistria ori zona Caucazului.

18 septembrie a fost data-limită până la care au fost depuse candidaturile pentru șefia OSCE.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. ca de obicein Germania nu doarme de grija bunei înțelegeri în Eurasia ! Se numeste business as usual!

 2. Si cate sperante imi pusesem in candidatura asta… Niste prosti aia care l-au eliminat pe acest incredibil de capabil si de potent om politic si specialist in orice. Dovada calitatilor sale este imensa si bogata mostenire ce ne-a lasat-o in domeniile in care a activat impreuna cu aportul de necontestat la modernizarea statului roman. Ii doresc din toata inima ca pe viitor sa aiba exact succesul avut la candidatura pentru sefia OSCE.

 3. Păi când au auzit că a frecat puntea securistului Petrov era și normal gata bișnița cu blugi

 4. Un trombonist rejectat de toată lumea serioasa.

 5. PSD are secretarul general adjunct al NATO… Dorește și președinția OSCE?! Poate lasă unele funcții în organizațiile internaționale și reprezentanților altor partide. Poate din alte state…

 6. În România – era PSD-ului, valoarea se măsoară în ani de detenție, cu sau fără executare.

  Oameni cu adevărată valoare, precum Dl. Diaconescu C., sunt cu greu acceptați la noi in țară pentru a fi ulterior și propulsați în afara țării pentru a ne reprezinta. Trist.

  Cel mai bun exemplu, ghiciți cine e ?
  L.C.K.
  Ea a reușit aproape singură să evadeze din corupția acestei țări.

  Respect ambelor personalități numite mai sus.

  În manualul de Istorie al Românilor, numele celor doi vor fi menționate în capitolul valorilor care au făcut cinste și onoare României.