G4Media.ro

Cristi Borcea, deținutul VIP, favorizat în închisoare: 10 permisiuni de ieșire, 54…

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cristi Borcea, deținutul VIP, favorizat în închisoare: 10 permisiuni de ieșire, 54 de zile de permisie. Sindicatul din penitenciare acuză infracțiuni de abuz, fals și corupție

Sindicatul angajaților din penitenciare acuză posibile infracțiuni de corupție și fals în cazul permisiilor lui Cristi Borcea, ”deținutul VIP favorizat sub privirile lui Tudorel Toader”. Sindicatul arată că directorul general Marian Dobrică i-a aprobat ilegal 10 permisiuni de ieșire din penitenciar într-un singur an, ceea ce înseamnă 54 de zile de permisie, adică o șesime din sentință.

”Pentru ca aceste recompense să poată să fie acordate ar fi fost necesare cel puțin 800 de credite, în sistemul penitenciar acest lucru fiind practic imposibil… Pentru a obține aceste credite Cristian Borcea ar fi trebuit să finalizeze 20 de cursuri de calificare sau 10 semestre la nivel universitar”, arată comunicatul citat.

Șeful sindicatului arată într-un comunicat că a cerut ministrului Justiției, Tudorel Toader, să verifice modul în care i-au fost acordate permisiile lui Cristi Borcea și a sesizat DNA.

Comunicatul integral al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor:

Astăzi am cerut Ministrului Justiției să dispună verificarea modului în care au fost acordate, în perioada iunie 2017 – iunie 2018, cele 10 recompense cu permisiunea de ieșire din penitenciar pentru deținutul Cristian Borcea și am sesizat Direcția Națională Anticoupție în legătură cu posibile infracțiuni de abuz, fals și corupție în legătură cu favorizarea acestui deținut-vip.

Directorul general Marian Dobrică i-a aprobat deținutului Cristian Borcea nu mai puțin de 10 recompense cu permisiunea de ieșire din penitenciar, în perioadele: 18.06 – 21.06.2017, 06.07 – 11.07.2017, 02.08 – 08.08.2017, 14.09 – 19.09.2017, 01.11 – 06.11.2017, 23.12 – 28.12.2017, 11.02 – 17.02.2018, 07.04 – 14.04.2018, 03.05 – 10.05.2018, 21.06 – 26.06.2018, cu încălcarea prevederilor legale în materie.

Pentru ca aceste recompense să poată să fie acordate ar fi fost necesare cel puțin 800 de credite conform Deciziei 433/2016, în sistemul penitenciar acest lucru fiind practic imposibil, în medie deținuții care se implică în activități sau care lucrează realizând 60 – 80 de credite într-un an, în funcție de programul individual de educație și intervenție psiho-socială.

Pentru a obține aceste credite Cristian Borcea ar fi trebuit să finalizeze 20 de cursuri de calificare sau 10 semestre la nivel universitar. Participarea la 20 – 60 de programe recreative și de asistenta psiho-sociala i-ar fi adus de asemenea aceste credite. 800 de credite ar mai fi putut aduce 40 de luni de munca la un câștig mediu de 5 zile/luna, pentru fiecare dintre aceste zile-câștig acordându-se câte 4 credite conform Deciziei 433/2016.

Sigur, în realitate, deținutul a beneficiat de o combinație de credite din activității recreaționale, educative și muncă, deși are un istoric de afecțiuni medicale pentru care a și fost transportat pentru investigații la spitale din rețeaua Ministerului Sănătății și chiar a fost cazat în spitale penitenciar, ceea ce nu-l recomandă pentru un astfel de efort intelectual și fizic.

În altă ordine de idei, însuși faptul că în această perioadă de 1 an deținutul-vip a beneficiat de 54 de zile de permisie, practic o reducere cu 1/6 a timpului de detenție, face extrem de greu de crezut ca, cel pe care-l descoperim a fi probabil cel mai performant deținut din sistemul penitenciar, să poată să obțină acest număr de credite în mod real.

Este totuși posibil ca, scriptic, creditele să fie consemnate, fiind de așteptat ca directorul Marian Dobrică să încerce să acopere și să premediteze acordarea acestor favoruri pentru deținutul-vip Cristian Borcea, situație ce amintește de episodul favorizării ‘scriitorilor’ din penitenciare când ministrul Tudorel Toader a refuzat să dispună măsuri în legătură cu rapoarte de control care au identificat favorizarea unor deținuți-vip.

Cu precizarea că directorul Marian Dobrică beneficiază la acest moment de o împuternicire ilegală, motiv pentru care am și sesizat instanțele competente (Tribunalul București – dosar 28141/3/2018), cerem ministrului Justiției să dispună măsuri urgente pentru stoparea unor astfel de situații pe viitor, urmând ca procurorii anticorupție să stabilească și cum anume a fost ‘motivat’ comisarul șef Marian Dobrică să aprobe, într-un singur an, aceste 10 permisiuni de ieșire din penitenciar pentru deținutul-vip Cristian Borcea.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Legea trebuie să fie lege pentru toți!
  Cu toate acestea, personal, mi se pare că prezintă un pericol social mult, mult mai mare, faptul că în fruntea țării se află indivizi ce au înfăptuit infracțiuni și care folosesc in interes propriu resursele țării și puterea prin inrobirea justiției.

  • De ce acum onor sindicatul respectiv face cunoscut aceste ilegalități ???? Hai să fim seriosi …..

 2. Aha am inteles Borcea a facut puscarie la seral ca si liceul.

 3. Sunteți răutăcioși!

  De fapt favorizarea masculului Cristi face parte din planul național prin care se dorește creșterea exponențială a natalității. Cred că e și trecut undeva în planul de guvernare p$d.
  Până acum strategia a dat roade, iar în câțiva ani diaspora va fi înlocuită complet cu o nouă generație: mai potenți, mai aplecați spre afaceri, mai pasionați de fotbal.
  Viitorul sună bine.

 4. Ce mai conteaza 10 permisii intr-un an, cand Liviu Dragnea si Tudorel Toader vor sa-i scoata din inchisoare pe toti cei care au primit sentinte cu executare pentru coruptie si sa-i scape de inchisoare pe toti care risca sa ajunga acolo in urma unor dosare de coruptie?
  Ce mai conteaza ce spune legea, cand actualii guvernanti oricum doresc sa o schimbe in favoarea infractorilor?

 5. Eu nici ca om liber, in armata, n-am putut avea atatea permisii!

 6. HA HA HA!
  GATA CU PEDEPSELE PENTRU CORUPTIE SI ABUZ. IEVALUATORUL UNIC, A IEVALUAT SI GATA CU ELE. GATA!