G4Media.ro

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc marți pe Sfântul Nicolae / Este considerat protectorul…

Sursa foto: CrestinOrtodox.ro

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc marți pe Sfântul Nicolae / Este considerat protectorul copiilor, salvatorul celor din temniţe și al săracilor / Biserica Sfântul Gheorghe-Nou din Capitală păstrează mâna Sfântului

Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, este prăznuit, marţi, de Biserica Ortodoxă, relatează Agerpres.

A fost ales episcop al cetăţii Mira din ţinutul Lichiei și a fost întemniţat în timpul persecuţiilor decretate de împăraţii romani Diocleţian (284 – 305) şi Maximian (286 – 305), scrie Agerpres. În urma Edictului de la Milan din 313 dat de Constantin cel Mare, care acorda libertate deplină creştinismului, Sfântul Nicolae s-a întors în scaunul episcopal din cetatea Mirei.

Alături de alţi Părinţi ai Bisericii, a participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din 325.

Sfântul Ierarh Nicolae este patronul marinarilor şi al copiilor, salvatorul celor din temniţe şi aflaţi în primejdii, ajutătorul săracilor şi al celor nedreptăţiţi.

Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datorează faptelor de milostenie deosebită ale Sfântului Nicolae.

După trecerea la cele veşnice, Sfântul Ierarh Nicolae a fost îngropat în biserica episcopală. Moaştele sale, care s-au arătat izvorâtoare de mir şi au săvârşit multe minuni în Mira Lichiei, se află astăzi în sudul Italiei, la Bari, relatează Agerpres.

La Biserica Sfântul Gheorghe-Nou din Capitală, care adăposteşte mâna făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Nicolae, Sfânta Liturghie va fi oficiată, începând cu ora 9,30, de Episcopul Vicar Patriarhal Varlaam Ploieşteanul, delegatul Patriarhului Daniel la hramul bisericii, potrivit parohului lăcaşului de cult, părintele Emil-Nedelea Cărămizaru.

„Acest odor de mare preţ duhovnicesc, mâna făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, se află în Biserica Sfântul Gheorghe-Nou de 420 de ani, din anul 1600, atunci când marele Voievod întregitor de neam Mihai Viteazul l-a dăruit acestui sfânt locaş”, declara părintele Emil-Nedelea Cărămizaru, pentru Agerpres.

Anul acesta, alături de racla cu mâna făcătoare de minuni a Sfântului Nicolae, în Biserica Sfântul Gheorghe Nou este aşezat spre închinare Cinstitul Brâu al Maicii Domnului, adus, duminică, de o delegaţie de la Mănăstirea Kato Xenia – Grecia.

Marţi, sfintele odoare sunt expuse spre cinstire în sfântul lăcaş între orele 6,00 şi 22,00, iar miercuri de la 8,00 la ora 22,00, după care este prevăzută plecarea delegaţiei din Grecia cu Cinstitul Brâu al Maicii Domnului.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...